DIKA 21 begrepp Flashcards
Affordance
Handlar om en typ av möjlighet att visa ens uttryck via medier, tex like button, men inte hur som helst, handlar om att förstå vad medierna möjliggör vs inte möjliggör
Cultural studies
Det handlar om att undersöka och förstå hur kultur formas, sprids, och förändras över tid och mellan olika grupper av människor. Cultural studies handlar också om att ifrågasätta och analysera maktdynamikerna som kan finnas i olika kulturella uttryck, som vem som får bestämma vilka historier som berättas och hur de berättas.
Syntetiska medier
Syntetiska medier är som en spännande ny teknologisk värld där datorer och algoritmer används för att skapa eller modifiera bilder, videor, ljud och till och med text på ett sätt som gör det svårt för oss att skilja dem från verkliga inspelningar eller texter.
Mediestöd
Mediestöd eller presstöd – statliga indirekta och direkta åtgärder för att påverka utgivningen av nyhetsmedier. Presstöd infördes 1970. Anslag till driften av dagstidningar i marknadsmässigt underläge, så kallade andratidningar, infördes 1971. Först kallades dessa anslag produktionsbidrag, senare driftsstöd. Driftstödet utgick med olika belopp beroende på tidningarnas utgivningstäthet
German media theory
German media theory är en akademisk disciplin som utforskar relationen mellan teknologi, kultur och samhälle, med särskild tonvikt på tyskspråkiga intellektuella och deras bidrag till medieanalys. Den har sina rötter i tyska filosofiska och teoretiska traditioner, inklusive fenomenologi, hermeneutik och kritisk teori.
Några framstående figurer inom German media theory inkluderar Friedrich Kittler, som utforskade förhållandet mellan teknologi och kultur, samt Walter Benjamin, som undersökte masskulturens påverkan på människors medvetande.
Media studies
Media studies är ett brett fält som undersöker olika former av medier, inklusive tryckta medier, television, film, radio, internet och sociala medieplattformar. Det analyserar hur medier skapas, distribueras, konsumeras och påverkar samhället. Inom media studies utforskar forskare ofta frågor som representation, medieinnehåll, publikens reception, politisk ekonomi av medier och historien och utvecklingen av medier över tid.
Software studies
Software studies fokuserar specifikt på att undersöka mjukvara och dess roll i samhället. Det analyserar hur programvara påverkar våra liv, från vardagliga uppgifter till kulturella och sociala interaktioner.
Det kan också omfatta studier av datorprogrammeringens kulturella och historiska dimensioner, användargränssnittens design och effekterna av algoritmer och automatisering på samhället. Software studies kan också inbegripa kritiska perspektiv på digitala plattformar och de maktrelationer som är kopplade till dem.
Modalitet
Modalitet är ett begrepp som används inom olika vetenskapliga och akademiska områden för att beskriva olika aspekter av ett fenomen eller en företeelse. Beroende på sammanhanget kan modalitet ha olika betydelser, men det har oftast att göra med hur något är uttryckt, upplevt eller förstås.
McLuhans 5 medieteorier
Numerical representation (matematiska och numeriska), Modularity – modulära medieobjekt, Automation – automatisering & programmerbarhet, Variabilitet – variabilitet (i olika kopior), Transcoding – transcoding (i olika format).
Web 2.0
Web 2.0 är en term som populariserades i början av 2000-talet för att beskriva en ny era av internetbaserade tjänster och webbplatser som fokuserade på användarskapad och interaktivt innehåll. Det markerar en övergång från den mer statiska och ensidiga webben, känd som Web 1.0, till en mer dynamisk och samarbetsinriktad webbupplevelse.
Memes
Memes är idéer, bilder, videor, eller andra kulturella element som sprids snabbt genom internet och ofta blir viral. De kan vara roliga, informativa, politiska eller helt enkelt absurda och kan ta många olika former, inklusive bilder med text, GIF-animationer, videoklipp eller till och med ljud.
Vad som gör memes så kraftfulla är deras förmåga att snabbt sprida sig och förändras när de delas och anpassas av olika användare. De kan också fungera som en form av socialt uttryck och kan användas för att kommentera eller reagera på aktuella händelser, popkultur, politik eller vardagliga situationer.
Digital kultur
Digital kultur syftar ofta på lite mer än vad människor råkar göra med digitala medier. Även om detta är ett helt acceptabelt sätt att definiera digital kultur, ett som har lett till ett antal politiskt produktiva och sociologiskt stimulerande undersökningar av digitala medier, finns det mycket mer med digital kultur än människors användning av digitala medier.
Vi bör tänka på den digitala kultur som består av tre element;
1. berättelser om teknik
2. materiella infrastrukturer som formar kommunikation
3. den fysiska kapaciteten hos kroppar, mänskliga eller andra, i deras förmåga att röra sig och utföra specifika handlingar.
Digital kultur finns i skärningspunkten mellan dessa tre element.
Algorithmic bias
Algorithmic bias, eller algoritmisk snedvridning, refererar till det fenomen där algoritmer som används för att fatta beslut automatiskt leder till orättvisa eller diskriminering mot vissa grupper av människor. Dessa algoritmer är ofta tränade på historiska data som kan innehålla fördomar eller skeva mönster, vilket resulterar i att de reproducerar och förstärker dessa ojämlikheter.
Moderering
Moderering är processen där en person eller en grupp ansvarar för att övervaka och kontrollera innehåll som publiceras på en plattform, forum eller sociala medier. Syftet med moderering är att upprätthålla vissa normer, regler eller riktlinjer för beteende och innehållsförväntningar inom den digitala miljön.
Open Source
Open source, eller öppen källkod på svenska, hänvisar till mjukvara vars källkod är fritt tillgänglig för allmänheten att använda, studera, modifiera och distribuera. Den öppna källkoden tillåter användare att se exakt hur programvaran är byggd och att anpassa den efter sina egna behov eller preferenser. Detta står i kontrast till proprietär mjukvara där källkoden är sluten och oftast ägs av ett företag eller en organisation.