Dennis instuderingsfrågor - svårare Flashcards

1
Q

Hur användes dolkstötslegenden som politiskt verktyg och vilka grupper pekades ut som “förrädare”?

A

Dolkstötslegenden utnyttjades av Adolf Hitler och nazisterna i propagandasyfte för att vinna folkligt stöd.

Adolf Hitler kopplade därtill ihop dolkstötslegenden och socialisternas svek med en teori om att det fanns en judisk konspiration mot Tyskland och det tyska folket.

Många tyskar valde att tro på dolkstötslegenden, i synnerhet då fredskraven mot Tyskland enligt Versaillesfreden var mycket hårt ställda och de ekonomiska konsekvenserna av freden hade blivit oerhört stora för landet och dess befolkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur kan politisk propaganda påverka människors uppfattning om historiska händelser?

A

Alla former av propaganda har som syfte att påverka människors känslor och tankegångar i en viss riktning. Det är vanligt att propaganda används i krig och konflikter för att smutskasta motståndaren eller ändra historien.

Man kan med hjälp av propaganda ge en falsk bild och sprida uppfattningen att saker skett trots att det inte är sant. Ofta avser propaganda i krig att få den egna befolkningen att tro att orättvisor begåtts, att de själva är offren och fienden förövaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka faktorer bidrog till bildandet av NSDAP och hur utvecklades dess politiska agenda över tid?

A

Partiet grundades efter hårda nederlaget & de hårda kraven i Versaillefördragen i första världskriget.

De lovade att skydda Tyskland mot hotet de trodde kommunismen utgjorde och återställa Tysklands makt och ställning till vad den var före kriget.

När de kom till makten genom allmänt val använde de makten till att avskaffa det demokratiska systemet och ge sig själva oinskränkt makt samt avskaffa yttrandefriheten.

År 1938 blev de ännu mer radikala politiskt och ideologiskt. Terrorn mot judarna i Tyskland intensifierades och en expansionspolitik inleddes bla annekterades Österrike och andra områden och sedan angreps Polen 1939.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Jämför NSDAP:s mål vid bildandet med dess politik och handlingar efter att ha kommit till makten.

A

Målen ändrades från att ha fokus på tysklands folk och det ekonomiska läget - att de skulle få det bättre till att avskaffa det demokratiska systemet och börja föra en aggressiv expansionspolitik och starta krig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Diskutera hur ekonomiska förändringar kan påverka politiska beslut och händelser.

A

Om det är ett väldigt dåligt ekonomiskt läge som i Tyskland före WW2 med massarbetslöshet och där människor knappt har råd att äta - så kan det lätt bana väg för politiker som rider på den vågen och lovar “guld och gröna skogar”. Folket blir mer öppet för radikala förändringar/idéer och lösningar när det är kris. Detta kan bana väg för människor som Hitler eller Mussolini.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Analysera likheter och skillnader mellan olika extremistiska grupper som växte fram under denna tid.

A

Likheter:
1. Båda ideologierna är auktoritära och betonar starkt ledarskap och hierarki.
2. Båda betonar nationalism och strävar efter stark enad nation.
3. Båda är antidemokratiska.
4. Båda betonar vikten av ordning, disciplin och lojalitet mot staten

Skillnader:
Nazismen bygger på rasistiska och antisemitiska idéer
2. nazismen betonar den ariska rasens överlägsenhet och förespråkar utrotning av viss agrupper
3. nazismen är mer inriktad på erövring och expansion genom krig

Båda har orsakat stor skada och mänskligt lidande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur utvecklades nazisternas antisemitiska propaganda över tid och vilka verktyg användes för att sprida den?

A

Propaganda utgick i början från väletablerade bilder, teman och troper som hade använts för att sprida judehat under många århundraden.

När man tog kontroll över tidningspressen fick man dem till att sprida antisemitisk propaganda skräddarsydd för just deras läsare. Radio, teater och musik styrdes på samma sätt.

Filmen användes och skapades för att stärka ideologin. En film från 1940, Der ewige Jude (Den eviga juden) arrangerade förödmjukande scener i judiska ghetton. Bilder av krypande råttor och krälande löss klipptes in tillsammans med människor. Hitler ville visa sin publik att judarna levde som djur i sin egen smuts och därför borde utrotas som ohyra.

Tredje riket massor med spelfilmer där judarna beskrevs som ohederliga, slipade bedragare.

Ungdomar var en prioritet för nazistisk propaganda. Ett av de mest skadliga sätten på vilka antisemitiska idéer spreds var genom skolundervisningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Diskutera hur propaganda kan påverka människors attityder och handlingar gentemot olika grupper.

A

Alla former av propaganda har som syfte att påverka människors känslor och tankegångar i en viss riktning. Det är vanligt att propaganda för att smutskasta motståndaren.

Man kan med hjälp av propaganda ge en falsk bild och sprida uppfattningen att saker är på ett sätt som inte är sant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka var de långsiktiga och kortsiktiga orsakerna till USA:s inträde i andra världskriget?

A

Den långsiktiga orsaken var att Roosevelt insåg att det pågick en världsomfattande kamp mellan demokrati och nazism. Det var bara en tidsfråga innan amerikanerna skulle komma med i denna oerhörda kraftmätningen. Dock var det många som ej ville gå in i krig igen.

Den kortsiktiga var Japans bombanfall på Pearl Harbor. USAs flotta på Hawaii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Diskutera de politiska och ekonomiska konsekvenserna av USA:s deltagande i kriget.

A

När andra världskriget var över låg Europa i spillror och USA var världens ledande ekonomiska och politiska stormakt.

USA befäste sin roll som världens mäktigaste nation. Amerikanerna hjälpte krigsskövlade länder i Västeuropa med återuppbyggnaden och utlovade politiskt stöd.

Dock dyker nytt hot upp när segrarna i Andra världskriget försöker fördela makten mellan sig. Världen håller på att delas upp i två typer av styrelseskick: demokrati och kommunism, och det demokratiska USA börjar frukta det kommunistiska Sovjetunionen. Många misstänker att kommunister gömmer sig mitt ibland dem.

Från 1950 till 1954 inleder politikern Joseph McCarthy utredningar om kommunistisk infiltration av USA:s regering och militär. Trots att man inte hittar några egentliga bevis, förlorar över 2 000 människor sina jobb till följd av McCarthys anklagelser.

Den här stämningen av rädsla och misstro fortsätter att växa i takt med att fientligheten mellan Sovjetunionen och USA – världens två supermakter – fördjupas .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur påverkade D-day krigets förlopp och vad var de långsiktiga konsekvenserna av landstigningen i Normandie?

A

Efter Tysklands nederlag i bl a Sovjetunionen och våren 1943, insåg många inom den tyska krigsmakten att kriget var förlorat. Landstigningen i Normandie blev ytterligare en “spik i kistan”

Landstigningen i Normandie innebar att de allierade i fortsättningen kunde angripa Tyskland från två håll vilket beseglade Nazitysklands öde då de behövde kriga på två fronter. Detta klarade de inte vilket förkortade andra världskriget.

Det innebar att amerikanerna var med och erövrade den västra delen av tyskland och mötte Sovjetunionens styrkor vid Elbe. Detta blev inledningen till järnridån och uppdelningen av Europa i öst och väst samt starten på det kalla kriget

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Jämför strategierna och taktikerna som användes under D-day med andra stora militära operationer.

A

Är den största landstigningsoperation som gjorts i historien.

Den långsiktiga strategin var att Tyskland skulle bli anfallen från två håll. Precis som i första världskriget ) där Tyskland misslyckades med att genomföra Schlieffenplanen som skulle förhindra att de behövde slåss och fördela resurser på två fronter.

Rent praktiskt genomfördes D-dagen i två faser. Det första var luftburen attack med luftburna trupper som landsattes med hjälp av fallskärm eller glidflygplan. I invasionens andra skede skeppade 5000 fartyg över drygt 150 000 soldater för landstigning från vattnet.

Anledningen till detta vara att man redan testat att bara skeppa över soldater. I Diepperäden 1942
landsteg drygt 6 000 mestadels kanadensiska soldater vid den franska kuststaden Dieppe för att testa det tyska försvaret i Atlantvallen. Räden blev en katastrof. Förlusten uppgick till mer än halva styrkan som sattes in. Inte mindre än 900 allierade soldater stupade

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly