den kalde krigen Flashcards
hva menes med kald krig?
de fleste kriger er varme kriger, der folk kjemper direkte mot hverandre med våpen. I en kald krig er det ikke kamphandlinger, men likevel en slags krigshandling. Partene er klare for å starte en varm krig når som helst.
på hvilke måter var de to supermaktene forskjellige?
USA ønsket å spre kapitalismen og liberalismen, de ville ha frihandel med flest mulig land og ønsket demokrati. På den andre siden, ville Sovjetunionen spre kommunismen og føre en annen type økonomi.
hva er en avhopper
en person som rømmer fra hjemlandet og søker politisk asyl i et annet land. det ble særlig brukt om folk fra kommunistiske land som søkte asyl i vesten
arne treholt
-spion
hva menes med terrorbalanse
en situasjon der to fiender har så mange og kraftige våoen at de ikke vil finne på på angrige hverandre av frykt for å bli ødelagt selv
hva var jernteppet?
Hva?
Jernteppet er et omtalt begrep som brukes til å forklare hvordan Europa var delt under den kalde krigen. Det var et skille mellom vest og øst, hvor NATO-landene, som var i allianse med USA var på den vestlige siden og Warszawa-pakt landene, som var Sovjetkontrollerte land, som var på den østlige siden.
Når? Hvem?
Begrepet ble først brukt i 1945 av Joseph Goebbels i avisen ”Das Reich”, men ble senere brukt av Winston Churchill i den kjente talen hans i Fulton, Missouri. Deretter ble begrepet svært populært. Stalins reaksjon av denne uttalelsen var at han følte seg truet og mente at Churchill ville ta til våpen mot Sovjetunionen. Han sammenliknet Churchill med Hitler
hvordan var forholdene mellom USA og Sovjetunionen før annen verdenskrig?
de var allierte fordi de hadde samme fiender
hvordan ble Øst-Europa kommunistisk?
sovjetiske soldater hadde tatt kontroll over den østlige delen av tyskland
hva er marshallplanen?
Hva? Hvem? Når? Hvor?
Marshallplanen, eller Marshallhjelpen, het offisielt ”European Recovery Program” (ERP), og var en plan lansert i 1947 av George Marshall, USAs utenriksminister. Den gikk ut på at USA tilbød land i Europa økonomisk hjelp, mot at de åpnet for mer frihandel. 18 land takket ja til dette, og disse landene var Norge, Sverige, Danmark, Hellas, Frankrike, Storbritannia, Portugal, Sveits, Tyskland, Italia, Belgia, Nederland, Luxembourg, Østerrike, Irland, Tyrkia og Trieste. Sovjetunionen og resten av østblokklandene takket nei til Marshallhjelpen, fordi de ikke ønsket å legge sin økonomi i en internasjonal kontroll. Dette forsterket også splittelsen mellom Øst- og Vest-Europa.
Hvorfor?
Grunnen til at denne planen var satt i gang var fordi at Marshall var på en rundtur i Europa og innså at de aller fleste landene trengte deres hjelp. Han ga deretter ordre om å opprette et hjelpeprogram, som ble vedtatt av USAs kongress. Det skulle vare i 4 år (fra 1948-1952), og det kostet USA omtrent 13 milliarder dollar.
Hvordan?
Hjelpen ble tilbudt i form av lån eller gaver. De fleste gavene var i kapital, men noen av dem var industri- og landbruksutstyr. Norge fikk ca. 3 milliarder kroner, hvor 11% var i form av lån.
hva er trumandoktrinen
Hva? Hvem? Når?
Trumandoktrinen var et prinsipp som ble lagt frem av USAs daværende president; Harry S. Truman, i 1947.
Hvorfor? Hvordan?
Det gikk i hovedsak ut på at USA skulle hjelpe eller redde land hvor det var fare for å komme under kommunistmakten. Han holdt en tale der han ba kongressen om økonomisk og militær støtte til landene Hellas og Tyrkia. Det var borgerkrig i begge landene på denne tiden. Talen ble senere kalt «Trumandoktrinen». Det innebar at USA skulle blande seg i forhold mellom europeiske land, for å hindre spredning av kommunismen. USA tok på seg rollen som et «verdenspoliti», som sørget for akkurat dette.
hva er NATO?
- forsvarsallianse
- 1949
- 28 land fra Europa og Nord Amerika
- north Atlantic treaty organization
- hvis en av natolandene blir angrepet, blir hele alliansen angrepet
når ble kina kommunistisk?
1949
hva ble resultatet av koreakrigen?
det ble inngått en våpenhvile, og ingen vant noen ting
hva gikk dominoteorien ut på?
USA fryktet at dersom et land ble kommunistisk var faren stor for at nabolandene også skulle bli det. feks sørkorea og japan
hva er en supermakt?
et land som har stor makt og innflytelse i verden. ordet brukes særlig om usa og sovjetunionen under den kalde krigen