Del 2 Mellankrigstiden allmänt Flashcards
Vilken period brukar kallas mellankrigstiden?
Perioden mellan första världskrigets slut 1918 och andra världskrigets början 1939 brukar kallas för mellankrigstiden.
Vad kännetecknar denna period (mellankrigstiden)?
Det var en tid då masskulturen uppstod i USA och började spridas över världen. Men mest kännetecknande var den ekonomiska nedgången som drabbade västvärlden och banade väg för fascismen och nazismen i Europa.
Vad drabbade världen i början av perioden (1918-1919)?
1918-1919 drabbades nämligen Europa och världen av den s.k. spanska sjukan.
Farsoten som var en ovanligt dödlig form av influensa, är en av de värsta pandemier som drabbat mänskligheten och krävde mer än 20 miljoner dödsoffer…Vissa säger 50 miljoner.
Hur gick det för Tyskland under 1920-talet?
Tyskland (kallades då Weimarrepubliken) fick svårt att haka på det glada tjugotalet.
1923 drabbades landet av en djupgående inflationskris. Orsaken var krigsskadeståndet som Tyskland blivit ålagt i Versaillesfreden efter första världskriget.
Perioden kännetecknas av inflation. Industrier som gick i konkurs, hög arbetslöshet, brist på pengar och varor. Senare bankkonkurser och ruinerade medborgare.
1920-talet kallades det “det glada 20-talet”.Varför?
under 1920-talet blev det bättre. Efter de hemska krigsåren ville folk ha det trivsammare och hade mer tid för nöjen.
I USA uppstod en ny sorts musik, jazzen. Till den kunde man dansa moderna danser. Det blev vanligt att lyssna på radio och gå på biografer.
Kom nya frisyrerna och klädmode. Spreds av kändisar från Hollywood som mna såg på bion. De var den tidens “influencers”.
Hur blev inflationskrisen i Tyskland till en Hyperinflation?
Tyskland fick problem att betala sitt krigsskadestånd. För att pressa fram pengar, lät Frankrike ockupera Ruhrområdet (där Tysklands största industrier fanns). Strejk utbröt bland arbetarna vilket ledde till brist på varor och högre priser. Industrier gick under och arbetslösheten ökade
Den tyska regeringen löste pengabristen med att trycka upp mer pengar. Det blev snart Hyperinflation och de tyska pengarna blev till slut värdelös.
Händelsen ledde till att otaliga banker gick i konkurs och att många tyska medborgare blev ruinerade.
Vad är Hyperinflation?
Hyperinflation är en extrem form av inflation där priser ökar mycket snabbt och pengarnas värde minskar kraftigt över en kort tidsperiod.
Hur kunde den ekonomiska krisen öppnade vägen för nazister?
Den ekonomiska krisen gjorde att medelklassen tappade förtroendet för regeringen som inte kunde skydda deras besparingar.
Detta underlättade senare för nazisternas maktövertagande eftersom folket blev mer tolerant för diktatoriska lösningar på problem.
USA blev en ekonomisk stormakt under 1920-talet. Varför?
I övriga Europa och USA blev alltmer konsumtionssamhällen. USA hade fått en enorm industriell kapacitet och producerade fler varor än något annat land i världen.
En stor del av det ekonomiska överskottet i USA investerades i aktier. Under 1920-talet steg därför aktiernas värde konstant på den amerikanska börsen. Värdet på aktierna mångdubblades under perioden.
Vad var börskraschen 1929? Varför blev det slutet på det “glada 20-talet”?
Det ökade intresset för aktiespekulationer ledde så småningom till att aktierna blev kraftigt övervärderade.
När folk upptäckte det började de istället att sälja. 1929 uppstod det på aktiebörsen i New York. Alla ville sälja samtidigt och det blev en börskrasch.
Ekonomin vände genast nedåt. Det glada tjugotalet var över.
Förklara lite mer i detalj om hur aktierna i princip blev värdelösa.
Grunden till börskraschen var att aktierna hade fortsatt att stiga i värde även efter att det gått sämre för industrin. Aktievärdet gick då inte längre att förena med aktiebolagens verkliga värde.
Det hela slutade med att aktiernas värde sjönk i sådan omfattning att de i stort sett blev värdelösa.
Börskraschen bidrog till att skapa en världsomfattande ekonomisk kris. Varför?
Många banker hade lånat ut stora summor till aktieköparna. Nu fick de svårt att få tillbaka pengarna. Samtidigt passade många människor på att ta ut sina besparingar från bankerna eftersom de inte längre litade på dem.
Följden blev att många banker tvingades att stänga.
Världsekonomin var vid det här laget så sammanlänkad att det som hände i USA fick följder även på annat håll. Det dröjde därför inte länge förrän börskrisen hade spridit sig till Europa.
Fanns det andra orsaker till den ekonomiska krisen förutom aktiespekulationen?
De tekniska framstegen inom industrin hade lett till ökad arbetslöshet. Arbetsprocessen hade blivit effektivare och färre arbetare behövdes. Fler blev arbetslösa och då minskade även köpkraften..
Följden blev att många industrier var tvungna att avskeda arbetare medan andra lades ned.
I och med det ökades arbetslösheten på vilket i sin tur minskade köpkraften ytterligare..som en ond spiral.
Vad kallas den ekonomiska krisen på 30-tale? Sammanfatta den kort
Den stora krisen på 1930-talet kallas vanligtvis för “Den stora depressionen”.
Det var en global ekonomisk nedgång som började på slutet av 1920-talet och kulminerade under 1930-talet.
Den präglades av hög arbetslöshet, kollapsande ekonomier, minskad industriell produktion och svåra ekonomiska svårigheter för många länder runt om i världen.
Detta var en av de mest utdragna och svåra ekonomiska kriserna i modern historia.
Hur påverkades Tyskland av börskraschen 1929?
Av Europas länder drabbades Tyskland extra hårt av börskraschen i USA 1929 och den ekonomiska krisen.
Den tyska Weimarrepubliken hade ända sedan Versaillesfreden 1919 varit beroende av amerikanska lån. Efter börskraschen upphörde dessa lånen samtidigt som de amerikanska bankerna krävde tillbaka pengarna.
1931 hade den tyska ekonomin kollapsat. Banker tvingades stänga och arbetslösheten rusade i höjden. 1932 var omkring en tredjedel av alla arbetsföra tyskar arbetslösa.