Definitions Flashcards
φτωχό θέατρο
Στοχεύει στο ουσιαστικό.Ο Γκροτόφσκι προσπαθεί να προσδιορίσει τί διακρίνει το θέατρο χωρίς να το αντιμετωπίζει σαν μια σύνθεση άλλων καλλιτεχνικών κλάδων. Γι’ αυτόν το “θέατρο σύνθεσης” είναι το σύγχρονο πλούσιο θέατρο: πλούσιο ψεγαδιών, εκλεκτικό, στηριζόμενο σε καλλιτεχνική κλεπτομανία, δημιουργό νοθογενών παραστάσεων. Σε αυτό ανθίσταται το λεγόμενο φτωχό θέατρο. Στο φτωχό θέατρο πρέπει να εξαλειφθούν όλα όσα είναι περιττά: μακιγιάζ, κοστούμια, σκηνογραφία, ηχητικά και φωτιστικά εφέ, σκηνικά, συγκεκριμένος χώρος για την παράσταση. Ο ηθοποιός μπορεί να παίζει ανάμεσα τους θεατές και να έρχεται σε άμεση επαφή μ’αυτούς. Η εξάλειψη της διχοτόμησης σκηνής – ακροατηρίου δημιουργεί κατάσταση εργαστηρίου. Όταν ο θεατής είναι τοποθετημένος σε φωτισμένο χώρο, δηλαδή δεν είναι αόρατος πια, λαμβάνει κι αυτός μέρος στη παράσταση. Τα αντικείμενα που παρουσιάζουν κάτι άσχετο με τη δράση του ηθοποιού αφαιρούνται. Ο ηθοποιός δίνει σημασία στα πράγματα: μπορεί να μετατρέψει το πάτωμα στη θάλασσα, το τραπέζι σε αγία τράπεζα ή σε εξομολογητήριο, το κομμάτι σίδερο σε ζωντανό συνομιλητή.
Ο Γκροτόσφκι αναπόφευκτα είναι επηρεασμένος από την φιλοσοφία (Artaub, Nietzsche, Durkheim, Jung, Thomas Mann). Γι’ αυτόν αιτία και σκοπός του θεάτρου είναι να ξεπεραστούν τα όρια και να καταργηθούν οι περιορισμοί. Έτσι υποστηρίζει την καταστροφή των στερεοτύπων, θεωρώντας ότι αμβλύνουν την αντίληψη και επικροτεί τη σύγκρουση και τη διαλεκτική των αντιθέτων: θρησκεία εκφρασμένη μέσα από τη βλαστήμια ή αγάπη μέσα από το μίσος. O Γκροτόφσκι επίσης ασχολείται με τον μύθο και πιστεύει ότι με την παρωδία ή αντίθετα με τον εξαγιασμό του μύθου μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάθαρση.
O Γκροτόφσκι επιμένει ότι ο θεσμός της εκκλησίας και της πολιτείας ωχριούν (είναι υποδεέστεροι) μπροστά στον θεσμό του θεάτρου. Συγκρίνει το θέατρο με τη θεία λειτουργία, με συμπόσιο, με το θέαμα των μονομάχων στην αρχαία Ρώμη και το σύγχρονο αγώνα ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το θέατρο του Γκροτόφσκι όμως δεν προσδιορίζεται από τη διασκέδαση. Ο ίδιος κάνει αυστηρή διάκριση μεταξύ θεάματος και παράστασης: η παράσταση σκοπεύει να δείξει κάτι στενά προσωπικό και ταυτόχρονα αρχετυπικό και αιώνιο, παγκόσμιο, σε βαθύ ψυχολογικό επίπεδο. Το περιγράφει σαν προσπάθεια υπενθύμισης ενός μυστικού στους θεατές που - ενώ το ξέρουν στο βάθος τους - το έχουν ξεχάσει στην πορεία της καθημερινότητάς τους. Κατά τον Γκροτόφσκι το θέατρο παρουσιάζει την αγορά που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με ιδιαίτερο, παράξενο τρόπο. Το δικό του Πολωνέζικο θεατρικό εργαστήριο Laboratorium είναι πιο εκφραστικό και προκλητικό ακριβώς στα σημεία που μένουν ανέκφραστα ή ακόμα καλύτερα στα σημεία που δεν εκφράζονται προφορικά.
Το έργο του Γκροτόφσκι ποτέ δεν θεωρείται τελειωμένο. Η δοκιμές συνεχίζουν και μετά την έναρξη της παράστασης που υφίσταται αλλαγές μέσα από τη συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθοποιών, του σκηνοθέτη και του κοινού. Έτσι το έργο παρουσιάζεται ζωντανό και άμεσο.
Όσον αφορά την εκπαίδευση του ηθοποιού – ο Γκροτόφσκι δεν είναι απλά εκπαιδευτής με διδακτική λειτουργία και μέθοδο για συγκέντρωση επιδεξιοτήτων – όπως την ονομάζει ο ίδιος «ένα σωρό κόλπα». Ο Γκροτόφσκι είναι έμπιστος σύμβουλος. Η σχέση μεταξύ του σκηνοθέτη και του ηθοποιού είναι στενή και παραγωγική. Ο σκηνοθέτης δε δίνει οδηγίες, αλλά ανοίγει την συναίσθηση του στον ηθοποιό και έτσι μπορούν να αλληλεπιδράσουν. Γίνεται λόγος για ωρίμανση του ηθοποιού, που εκφράζεται με τη διάθεσή του για πειραματισμούς μέσα από ένα απόλυτο πνευματικό ξεγύμνωμα, απένδυσης του εσωτερικού προσωπικού χώρου και απάρνηση του εγωισμού.
Η εκπαίδευση δεν είναι υπόθεση διδασκαλίας• ο Γκροτόφσκι προσπαθεί να εξαλείψει την αντίσταση του οργανισμού στη ψυχολογική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι απελευθέρωση απ’το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ της εσωτερικής παρόρμησης και της εξωτερικής απόδοσης. Η μέθοδος via negativa δεν είναι μάζεμα επιδεξιοτήτων αλλά κατάργηση κωλυμάτων και προσωπικών εμποδίων• ενίσχυση του δυναμικού του ηθοποιού μέσω φυσικών, εύπλαστων και φωνητικών ασκήσεων που είναι απαραίτητες για να καλλιεργηθεί ό,τι ήταν αφυπνισμένο στο ηθοποιό. Σε αυτήν τη περίπτωση, η πνευματική κατάσταση σε σχέση με το ρόλο δεν είναι «θέλω να το κάνω» αλλά «σταματάω να αντιστέκομαι να μην το κάνω».
Οι ασκήσεις είναι απαραίτητες, γιατί η φυσική συμπεριφορά αμβλύνει την αλήθεια• επομένως πρέπει να δημιουργηθεί ένα τεχνητό σύστημα για να ενισχυθεί το πνευματικό. Ο Γκροτόφσκι συντάσσει το ρόλο ως σύστημα από σημεία που επιδεικνύουν ό,τι βρίσκεται πίσω μία μάσκα και κρύβεται απ΄το τυχαίο βλέμμα: τη διαλεκτική της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Γι αυτόν δημιουργική έκφραση είναι το σημάδι, το σύμβολο, και όχι η καθημερινή χειρονομία. Τα σημάδια δεν προσεγγίζονται μέσα από ψεύτικη ανασύστασή τους, παρά μόνο με την εξάλειψη των στοιχείων της καθημερινής συμπεριφοράς που δυσκολεύουν την καθαρή παρόρμηση. Ακόμα και το όμορφο αποφεύγεται αν δεν συνεισφέρει στην αλήθεια.
Με τις δικές του μεθόδους εκπαίδευσης ο Γκροτόφσκι φέρνει το σύστημα του Στανισλάφσκι σε νέες διαστάσεις. Θεωρεί ότι ο Στανισλάφσκι τοποθετεί μεθοδικές ερωτήσεις κλειδιά και ο ίδιος ο Γκροτόφσκι φτάνει σε νέες λύσεις. Οι ίδιες οι ασκήσεις είναι πολύ φυσικά εξαντλητικές και κουραστικές (συμπεριλαμβάνεται ακόμη και γιόγκα). Η ιδέα είναι ότι ο ηθοποιός έχει έλεγχο μόνο πάνω στο σώμα του αλλά οι συγκινήσεις μπορούν να απομνημονευτούν και να επαναφερθούν μέσα της λεγόμενης μνήμης των συγκινήσεων μετά από πολλές πρόβες, δοκιμές, επαναλήψεις, ασκήσεις και δεξιοτεχνία στις τεχνικές εξέτασης. Δυστυχώς, η πληρότητα αυτής της απόδοσης των συγκινήσεων κατορθώνεται με μεγαλύτερη δύναμη κατά τη διάρκεια της πρόβας παρά της παράστασης στη οποία λαμβάνεται υπ’όψη όχι μόνο η συγκινητική αλλά και η αισθητική πλευρά.
Ο Γκροτόφσκι δημιουργεί και δέκα αρχές για εσωτερική χρήση στο Laboratorium. Σ’αυτές γίνεται λόγος για την ολότητα στη αντίδραση της φύσης και του μυαλού, για το βγάλσιμο των καθημερινών μασκών. Ο ηθοποιός είναι δημιουργός και δημιούργημα• πρέπει να μην επεξηγεί αλλά να πραγματοποιεί την ενέργεια της ψυχής του μέσω του οργανισμού του. Υποστηρίζεται ο σεβασμός προς την ελευθερία των συναδέλφων ηθοποιών και η αυτοσυγκράτηση από σχόλια και κρίσεις στη διάρκεια της πρόβας. Κατά της συζητήσεις, οι προτάσεις πρέπει να επιδείκνύονται και να μην εξηγούνται. Υπογραμμίζεται ότι οι ηθοποιοί δεν πρέπει να δελεάζονται από φιλοδοξία γιατί έτσι χάνουν τα πνευματικά τους κίνητρα και την λάμψη στη σκηνή. Εξαιρετικά σπουδαία τέλος θεωρεί ο Γκροτόφσκι τη φροντίδα για την υγεία καθόσον στο βαθμό που η ομάδα εξαρτάται απ΄τον άτομο, η υγεία δεν αποτελεί πια στενά προσωπικό πρόβλημα. Η πειθαρχία, η προετοιμασία και η επιμελής δουλειά απαιτούνται για την πραγματοποίηση και καλλιτεχνικής διαδικασίας.
Στο εργαστήριο ο ηθοποιός συχνά δουλεύει με σύντροφο χρησιμοποιώντας τις παρορμήσεις και τις αντιδράσεις του σώματος μέχρι λεπτομέρειας. Ο σκοπός είναι να ενισχύεται η κριτική προσοχή του ηθοποιού, η τάση του προς αυτοπαρατήρηση, η ικανότητά ενστικτωδών αντιδράσεων. Σ’αυτήν τη διαδικασία η ενεργητική φαντασία γεννά πολλές αναμνήσεις και -όπως αναφέρει και ο Γιούνγκ- ενέχεται ο κίνδυνος ο ηθοποιός να πέσει στην παγίδα των δικών του συμπλεγμάτων. Βασική στιγμή είναι ο μετασχηματισμός των προϊόντων της ενεργητικής φαντασίας σε συμβολική πράξη. Αυτός ο μετασχηματισμός πρέπει να πραγματοποιείται σκοπίμως και τα σύμβολα να εκφράζονται μέσω κινήσεων και χειρονομιών ακόμα και χωρίς την παραμικρή λέξη. Η συμβολική έκφραση είναι πιο πλούσια από την επεξηγηματική ή την μιμητική.Οι ηθοποιοί είναι κομιστές της ουσιώδους εμπειρίας και οφείλουν να μετατρέπουν την ουσιώδη εμπειρία σε έργα τέχνης – παραστάσεις που θα προκαλέσουν βιώματα στον θεατή και θα τον φέρουν στο χώρο του μυστικού, σε αυτό που μπορεί να αναγνωριστεί αλλά όχι και να εκφραστεί.
Ορίζοντας προσδοκιών
Ο θεατής πηγαίνει στο θέατρο και κρίνει έχοντας δει αυτό που έχει δει μέχρι τώρα
Group Theatre
Θίασος με σύστημα Στανισλάβσκι.Το Group Theatre ήταν ένα συλλογικό θέατρο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1931 από τους Harold Clurman , Cheryl Crawford και Lee Strasberg . [1] Προοριζόταν ως βάση για το είδος του θεάτρου που αυτοί και οι συνάδελφοί τους πίστευαν - μια ισχυρή, φυσιοκρατική και εξαιρετικά πειθαρχημένη τέχνη. Ήταν πρωτοπόροι αυτού που θα γινόταν «αμερικανική τεχνική υποκριτικής», που προήλθε από τις διδασκαλίες του Κωνσταντίνου Στανισλάβσκι , αλλά προχώρησε και πέρα από αυτές. Η εταιρεία περιελάμβανε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς και παραγωγούς. Το όνομα “group” προήλθε από την ιδέα των ηθοποιών ως καθαρό σύνολο; μια αναφορά στην εταιρεία ως “το γκρουπ μας” τους οδήγησε να “αποδεχθούν το αναπόφευκτο και να καλέσουν την εταιρεία τους The Group Theatre”. Το Group Theatre με έδρα τη Νέα Υόρκη δεν είχε καμία σχέση με το ίδιο όνομα Group Group που εδρεύει στο Λονδίνο και ιδρύθηκε το 1932.
Στα 10 χρόνια ύπαρξής του, το Group Theatre παρήγαγε έργα πολλών σημαντικών αμερικανών θεατρικών συγγραφέων , συμπεριλαμβανομένων των Clifford Odets , Sidney Kingsley , Paul Green , Robert Ardrey και Irwin Shaw . Οι πιο αξιοσημείωτες παραγωγές του περιελάμβαναν την επιτυχημένη ιστορία με πρωταγωνιστές τους Stella Adler και Luther Adler, Clifford Odets ‘ Awake and Sing , Waiting for Lefty , Paradise Lost και το 1937–38 Broadway hit Golden Boy , με πρωταγωνιστές τους Luther Adler και Frances Farmer .
Το Group Theatre περιελάμβανε τους Harold Clurman , Lee Strasberg, Cheryl Crawford , Stella Adler (ιδρυτικό μέλος), Morris Carnovsky , Clifford Odets , Sanford Meisner , Elia Kazan , Harry Morgan (τιμολογήθηκε ως Harry Bratsburg), Robert Lewis , John Garfield (τιμολογήθηκε ως Jules Garfield), Canada Lee , Franchot Tone , Frances Farmer , Phoebe Brand , Ruth Nelson , Will Geer , Howard Da Silva , Sidney Lumet, John Randolph , Joseph Bromberg , Michael Gordon , Paul Green , Marc Blitzstein , Paul Strand , Anna Sokolow , Lee J. Cobb , Roman Bohnen , Jay Adler , Luther Adler , Robert Ardrey , Don Richardson και πολλοί άλλοι.
Τι είναι υπαρξισμός σύμφωνα με το Σαρτρ?
Είναι μελέτη ενός αριθμού ανθρωπίνων σχέσεων
Τι είναι ο άθεος υπαρξισμός?
Μία φιλοσοφία της ελευθερίας. Από αυτή την ελευθερία πηγάζει η υπαρξιακή αγωνία.
Ποιά είναι η πρωτοτυπία του Σαρτρ σύμφωνα με τη Σιμόν Ντε Μπωβουάρ?
Η δοξαστική ελευθερία στη συνείδηση και το βάρος που ρίχνει στη πραγματικότητα.
Ο άνθρωπος κατά το Σαρτρ είναι ελεύθερος.. ποιά είναι όμως τα όριά του?
- το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στο κόσμο
- η παρουσία άλλων ανθρώπων γύρω του
- η ανάγκη για δράση
- η θνητότητά του.
Νέα αισθητική
Μία ρήξη, διαφοροποίηση από το παρελθόν. Δεν γίνεται γραμμικά από το ένα στο άλλο, αλλά γίνεται με πιο έμμεσο τρόπο, αφήνει μία απόσταση.
Ποιός ήταν ο Σαρτρ?
Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας, εκπρόσωπος του υπαρξισμού και της φαινομενολογίας. Εισήγαγε το υπαρξιστικό δράμα και το πολιτικό θέατρο στη Γαλλία.
Ποιοί συγγραφείς ανήκουν στο θέατρο του παραλόγου?
Ιονέσκο, Μπέκετ, Ζενέ.
Υπάρχει και μία αμφιβολία για το εάν ο Μπεκετ ανήκει στο μεταμοντέρνο, διότι έχει παρατηρηθεί και το λογικό στοιχείο σε έργα του, πχ. στο περιμένοντας το Γκοντό.
Ποιοί συγγραφείς θέτουν πιο ρεαλιστική βάση με εξπρεσιονιστικά στοιχεία?
Ουίλιαμς, Μίλλερ
Τι αντιπροσωπεύει ο Μπρεχτ?
Ο Μπρεχτ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκει σε μία κατηγορία από μόνος του. Έχει έντονα το επικό στοιχείο στα έργα του.
Ποιά η άποψη του Γιαν Κοτ για τα έργα του θεάτρου του παραλόγου?
“Η δράση των έργων του παραλόγου περιγράφεται ως πρόκειται να παίξουν οι ήρωες ένα παιχνίδι, από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν και οι ήρωες ότι είναι αντι-ήρωες, γκροτέσκο-αυτουργό.
Royal court
Έβαλε ως στόχο να γίνει το κεντρικό θέατρο του συγγραφέα (δεκ. ‘50). Έδωσε βάση στο να βγουν καινούριοι συγγραφείς.
2 Σπουδαίοι συγγραφείς που αναδύθηκαν από το Royal court
Μποντ
Σάρα Κέην
Μοντέρνα τέχνη
Η μοντέρνα τέχνη είναι κριτική απέναντι στην αστική κοινωνία.
Μεταμοντέρνο
Μπορούμε να πούμε ότι το μεταμοντέρνο είναι μια έκφανση του μοντέρνου, αν και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.
Ποιά η διαφορά παράστασης-performance?
Στην performance ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να μπει σε ένα ρόλο, μπορεί να παρουσιαστεί ως ο εαυτός του.
Μεταδραματικό
Απουσία κειμένου ή μεγάλη ελευθερία με την παρουσία κειμένου.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τον Σέχνερ.
Ο Λέμαν χρησιμοποίησε τον όρο μεταδραματικό και αναφέρεται στις παραστάσεις χωρίς κείμενο. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει.
Ο όρος δεν αποδίδεται σε ένα στυλ, σε ένα είδος, σε μια αισθητική.
modernite’
Εκφράζει την αντίδραση στη δημιουργία μιας τέχνης που να είναι συνεπής προς την αστική κοινωνία, προς την υλική πραγματικότητα του καπιταλιστικού κόσμου.
Μεταθέατρο
Το αναστοχαστικό θέατρο, του οποίου η προβληματική εστιάζεται στο ίδιο το θέατρο, που μιλά κατά συνέπεια για τον εαυτό του και αυτοπαρουσιάζεται. Ο όρος προτάθηκε πρώτη φορά από τον Άμπελ το 1963.
Θέατρο του παραλόγου
Η ονομασία δόθηκε από το Μάρτιν Έσλιν το 1962 σε μία σειρά έργων μιας ομάδας δραματουργών ( Μπέκετ, Ιονέσκο, Πίντερ), των οποίων το κοινό γνώρισμα είναι η βασική πεποίθηση ότι η ζωή του ανθρώπου ουσιαστικά δεν έχει νόημα ή σκοπό, και ότι τα ανθρώπινα όντα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Αυτό τους οδήγησε να εγκαταλείψουν τη δραματική φόρμα και το διάλογο με λογικό ειρμό, και να εκφράσουν τη ματαιότητα της ύπαρξης με μονολόγους χωρίς λογική και νόημα και εν τέλει με την πλήρη σιωπή. Το πρώτο και ίσως χαρακτηριστικότερο έργο αυτού του ύφους ήταν το Περιμένοντας το Γκοντό του Μπέκετ και το πιο ακραίο, αφού δεν έχει καθόλου διάλογο- η Ανάσα του ιδίου. Το κίνημα μολονότι σήμερα μοιάζει να βρίσκεται σε παρακμή, άφησε έντονη και ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο παγκόσμιο θέατρο. Στο ίδιο πνεύμα θεωρείται πως έγραψε και ο άγγλος δραματουργός Νόρμαν Φρέντερικ Σίμπσον. Το πιο γνωστό έργο του, Μονόδρομο εκκρεμές περιγράφει την προσπάθεια να διδαχθούν 500 ζυγαριές να ψάλλουν χορωδιακά το αλληλούια.
Νεωτερικότητα
ονομασία της ιστορικής περιόδου από την εποχή του Διαφωτισμού ως το τέλος του 20ού αιώνα. Χαρακτηριστικά της στοιχεία είναι η χρήση μηχανών, η ανάπτυξη της επιστήμης, η ανάπτυξη αστικών κέντρων και η ανάδυση πολυεθνικών επιχειρήσεων.Σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα οι μοντερνιστές τείνουν να κατέχουν τα σκήπτρα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο εικοστός αιώνας ανέδειξε και καθιέρωσε τον μοντερνισμό ως αισθητικό φαινόμενο, κατέδειξε όμως και την προβληματικότητα του νεωτερικού εγχειρήματος, που είχε τις απαρχές του στον Διαφωτισμό. Τι απομένει σήμερα από αυτό το εγχείρημα, όπως το συνέλαβε ο Χάμπερμας, πώς ορίζονται τα ιστορικά του όρια, πώς συντελείται η υπέρβαση της νεωτερικότητας.
Μοντερνισμός
μοντερνισμός αρσενικό
η ιδιότητα του μοντέρνου
η τάση να είναι κάποιος μοντέρνος
η τάση απόκτησης νεωτεριστικών αντιλήψεων και αποδοχής νεωτερικών τρόπων, ρευμάτων κ.λπ.
Ο μοντερνισμός, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, είναι η μοντέρνα σκέψη και η πρακτική της εφαρμογή, στο πλαίσιο της νεωτερικότητας. Ο όρος περιγράφει ωστόσο και ένα πλέγμα θέσεων, αντιλήψεων και κινημάτων τα οποία εμφανίστηκαν στην τέχνη, στην πολιτική και τη φιλοσοφία από τα τέλη του 19ου αιώνα, υπό την πίεση των πρωτοφανών αλλαγών τις οποίες είχαν επιφέρει στη Δύση η νεωτερικότητα, ο καπιταλισμός και η σαρωτική τεχνολογική εξέλιξη μετά τον Διαφωτισμό, για να επικρατήσουν καθολικά μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο μοντερνισμός στην τέχνη υπήρξε μία αντίδραση στις συντηρητικές αξίες του ρεαλισμού. Αδιαμφισβήτητα, το πιο παραδειγματικό κίνητρο του μοντερνισμού ήταν η απόρριψη της παράδοσης και η παρωδία της, μα και η αξιοποίησή της υπό νέες οπτικές γωνίες και ερμηνείες. Ο μοντερνισμός απέρριπτε τις βεβαιότητες της διαφωτιστικής σκέψης, την έννοια ενός συμπονετικού, παντοδύναμου Θεού ως ανώτατης πηγής ηθικών αρχών, καθώς και την πεποίθηση πως μία κοινή, καθολικά αποδεκτή, αντικειμενική ερμηνεία της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας είναι δυνατόν να προσεγγιστεί χάρη στην ορθολογικότητα. Αντ’ αυτού, προέβαλλε τον ρόλο της υποκειμενικότητας και των πολλαπλών, αντικρουόμενων αντιλήψεων για την αλήθεια, είτε ως ποθητή και θετική είτε ως τραγική μα αναπόφευκτη πραγματικότητα, και επικροτούσε τις αντισυμβατικές τεχνοτροπίες που κατέφθασαν με την αλλαγή του αιώνα μέσω της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας και, κατόπιν, των επιπτώσεων που είχε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στον ψυχισμό των καλλιτεχνών. Οι παλιές, καθιερωμένες καλλιτεχνικές φόρμες αντικαταστάθηκαν από τους μοντερνιστές με νέες, εγγύτερα στον χαρακτήρα της εποχής, προκειμένου να εκφραστεί η επισφαλής θέση του ατόμου στον πολύπλοκο νεωτερικό κόσμο.
Στη φιλοσοφία και στην πολιτική, αντιθέτως, ο μοντερνισμός μετασχημάτισε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα τα αιτήματα του Διαφωτισμού σε ριζοσπαστικά κινήματα (φιλελευθερισμός, εθνικισμός, σοσιαλισμός) με αξιώσεις αντικειμενικότητας και καθολικότητας, εμμονή με την αλλαγή και την πρόοδο και πλήρη πίστη στο δυναμικό της ορθολογικότητας και της τεχνολογικής εξέλιξης για τη βελτίωση της κοινωνίας. Παρόμοιο χαρακτήρα είχε ο μοντερνισμός και στην αρχιτεκτονική, κατ’ αντιδιαστολή με τις άλλες τέχνες.
Η περίοδος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εν πολλοίς εξαιτίας της τρομερής εμπειρίας του τελευταίου, θεωρείται ως η κρίσιμη χρονική φάση όπου ο μοντερνισμός έπαψε σταδιακά να επικρατεί προς όφελος του αναδυόμενου μεταμοντερνισμού, τόσο στην τέχνη όσο και στη φιλοσοφία και την πολιτική.