De VIO heeft kennis over de invloed van de zwangerschap op het immuunsysteem Flashcards
Vanaf wanneer begint de aanleg van het immuunsysteem bij het embryo/ foetus
vanaf 9 weken B- lymfoctyten en 14 week T- lymfocyten.
Wat is het verschil met antigenen, antistoffen en antilichaam?
Immunoglobulinen (afgekort Ig), ook antistoffen of antilichamen genoemd, zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als reactie op een infectie door antigenen. Antigenen zijn lichaamsvreemde stoffen zoals virussen, bacteriën of grote moleculen.
Wat is immunoglobine
Immunoglobulinen (Ig) zijn eiwitten die specifiek zijn voor een bepaald antigeen op cellen of micro-organismen, waar ze zich mee binden. Daardoor worden de cellen of micro-organismen gemakkelijk herkenbaar voor cellen van de algemene afweer.
Hoe werkt het immuunsysteem van de foetus
Het immuunsysteem van de foetus wordt versterkt door overdacht van immunoglobuline door de moeder via de placenta naar de foetus. Hierdoor krijgt de foetus passieve immuniteit
Welke overdacht van IgG gaat over de placenta?
IgA passeert de placenta niet, zit in moedermelk
IgM is te groot om de placenta te passeren
IgD gaat via de placenta
Wat is passieve immuniteit
Dit betreft kortdurende immuniteit, welke meteen beschikbaar is omdat het kant-en-klare antistoffen zijn. Deze kunnen zowel natuurlijk als kunstmatig worden verkregen. De antistoffen hebben geen blijvend effect, omdat ze langzaam weer uit het lichaam verdwijnen en na enkele maanden tot een jaar niet meer aantoonbaar zijn. Het lichaam maakt deze antistoffen niet zelf en zal dit ook niet gaan doen.
Is het geven van borstvoeding passieve of actieve immuniteit?
Natuurlijk passieve immuniteit: Hierbij geeft de moeder haar eigen verworven antistoffen (bijvoorbeeld tegen waterpokken) door aan haar kind. Tijdens de zwangerschap gebeurt dit via de placenta en tijdens de borstvoeding via moedermelk. Het kind vormt deze antistoffen dus niet zelf.
Waar is IgG goed voor bij een pasgeborene
De foetus krijgt passieve immunisatie tegen de meest voorkomende pathogenen die waarschijnlijk vanaf de geboorte in het milieu aanwezig zijn. Dit biedt tijdelijke bescherming tijdens post- partum periode totdat het eigen immuunsysteem van de pasgeborenen volwassen wordt en zijn eigen antilichamen aanmaakt.