D.C. Aplicare legii și actul juridic civil Flashcards

1
Q

Care sunt principiile aplicării legii civile în timp?

A
  • neretroactivității;
  • aplicării imediate a legii noi (excepția ultraactivității legii vechi - dacă legea nouă prevede expres sau în cazul normelor supletive).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Care sunt situațiile juridice (facta) ce survin în cazul succesiunilor de legi și care din legi li se va aplica?

A
  • facta praerita - legea veche;
  • facta pendentia - legea nouă (legiuitorul poate opta pentru supraviețuirea legii vechi);
  • facta futura - legea nouă (legiuitorul poate opta pentru supraviețuirea legii vechi).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ca excepție de la neretroactivitatea legii vechi, legea nouă se aplică efectelor viitoare ale raporturilor juridice ce derivă din:

A

=FA SCOP=

  • filiație;
  • adopție;
  • starea și capacitatea persoanelor;
  • căsătorie;
  • obligația legală de întreținere;
  • raporturile de proprietate, vecinătate și regimul general al bunurilor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care este legea aplicabilă actului juridic civil și care sunt excepțiile?

A

Regula: legea în vigoare la data încheierii actului juridic civil (validitate/ nulitate, ineficacitatea, interpretare, efecte, executare și încetare);
Excepții:
- obligația de garanție contra viciilor lucrului vândut (în cazul în care viciile au fost descoperite după intrarea în vigoare a N.C.C.);
- defecțiunea imputabilă cumpărătorului (dacă comportamentul cauzator al defecțiuni are loc după intrarea în vigoare a N.C.C.);
- concursul între preemptori (dacă legea nu prevede altfel);
- acțiunea directă față de sublocatar;
- cerința suplimentară privind tacita relocațiune de îndeplinire a obligațiilor de către locatar se aplica contractelor de locațiune a căror termen se împlinește după intrarea în vigoare a N.C.C.;
- îmbunătățirilor efectuate de locatar făcute după intrarea în vigoare a N.C.C.;
- efectele contractului de cont bancar sau facilitate credit cu durată nedeterminată (dacă data producerii evenimentului generator de efecte e după intrarea în vigoare a N.C.C.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce lege se aplică nulității sau cauzelor de ineficacitatea a actului juridic (inopozabilitatea, caducitatea, revocarea, rezoluțiunea, etc.)?

A

Legea în vigoare la momentul încheierii actului (chiar dacă împrejurarea ce a dus la ineficacitatea a survenit sub imperiul noii reglementări).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Care este legea aplicabilă prescripției extinctive, uzucapiunii, accesiunii și decăderii și care sunt excepțiile?

A
  • începute și neîmplinite la data data intrării în vigoare a legii noi, sunt supuse în întregime legii care le-a instituit (în cazul accesiunii la data producerii împrejurării sau când a început).
    (Derogare de la principiul aplicării imediate a legii noi pentru facta pendentia și aplicare a principiului neretroactivității.)

Excepții:

  • suspendarea prescripției începute pe legea veche în timpul negocierilor și în cazul procedurii prealabile conform noii reglementări;
  • întreruperea prescripției în cazul cererii de chemare în judecată sau arbitrare introduse după intrarea în vigoare a noii legi;
  • uzucapiunii începute după intrarea în vigoare a legii noi, fără CF, i se aplică legea veche;
  • intervertirea detenții în posesie este supusă legii în vigoare la data apariției cazului de intervertire.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Care este legea aplicabilă dezmembrămintelor dreptului de proprietate (superficie, uzufruct, servituți) și care sunt derogările?

A

Dreptul de superficie este supus prevederilor Noului Codului, doar dacă a fost constituit după intrarea sa în vigoare.
În privința dreptului de uzufruct uz și abitație, este stabilită regula potrivit căreia exercitarea lor după intrarea în vigoare a Noului Cod este în întregime guvernat de acesta.
Servituțile constituită sub imperiul reglementării anterioare sunt guvernate de către aceasta.

Excepții:

  • uzufructul constituit prin convenție încheiat anterior intrării în vigoare a noului Cod este și rămâne incesibil dacă părțile nu convin altfel;
  • dispoziția din noua reglementare referitoare la stingerea uzufructului prin neuz timp de 10 ani, sau după caz, doi ani se aplică drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrării ei în vigoare;
  • prevederea referitoare la stingerea uzufructului în caz de abuz de folosință este aplicabilă și uzufructului constituit anterior intrării în vigoare a Noului Cod, dacă abuzul de folosință este săvârșit ulterior acestei date;
  • dispozițiile referitoare la stingerea uzufructului în caz de pieirea bunului se aplică în toate cazurile în care bunul a fost distrus ulterior intrării în vigoare a noii reglementări.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Care este legea aplicabilă în materie de carte funciară?

A
  • Înscrierile din cartea funciară au caracter constitutiv doar după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ teritorială și deschidere la cerere sau din oficiu a cărților funciare pentru imobile respective, până atunci are doar scop de opozabilitatea față de terți.
  • Dispozițiile Noului Cod privitoare la cazurile, condițiile, efectele și regimul înscrierilor în cartea funciară se aplică numai actelor și faptelor juridice încheiate sau după caz săvârșite ori produse după intrarea sa în vigoare.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Care este legea aplicabilă faptelor juridice licite (gestiunea de afaceri, plata nedatorată, îmbogățirea fără justă cauză) și ilicite ca izvoare de obligații?

A

Regula: Obligațiile născute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozițiilor legii în vigoare la data producerii ori după caz a săvârșirii lor.
Excepții: Obligațiile extracontractuale asumate înainte de intrarea în vigoare a Noului Codul Civil sunt supuse modurilor de stingere prevăzute de acesta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care este legea aplicabilă în materie de moștenire și excepțiile?

A

Regulă: moștenirea legală este guvernată de legea în vigoare la data deschiderii succesiunii.
În cazul moștenirii testamentare validitatea testamentului ține de legea în vigoare la momentul întocmirii acestui act juridic unilateral, în schimb, efectele dispozițiilor testamentare sunt guvernate de legea în vigoare la momentul deschiderii succesiunii.
Derogare: În cazul nedemnității succesorale și devoluțiunii testamentare dacă faptele au fost săvârșite după intrarea în vigoare a Noului Сod (ascunderea, alterarea, distrugerea sau falsificarea testamentului), chiar dacă decesul s-a produs anterior, se va ține cont de noua reglementare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Care este legea aplicabilă efectelor viitoare ale altor situații juridice trecute?

A

Regulă: efectele viitoare ale altor situații juridice sunt guvernate de legea la data săvârșirii ori producerii lor
Derogare: efectele viitoare ale situațiilor juridice trecute, în măsura în care acestea derivă din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiație adopție, și obligația legală de întreținere, de raporturile de proprietate inclusiv regimul general al bunurilor și din raporturile de vecinătate, dacă subzistă după intrarea în vigoare a legii noi se supun acesteia.
Totuși dispozițiile referitoare la limitele legale ale dreptului de proprietate nou reglementate, nu se aplică situațiilor juridice născute anterior acestuia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Care este lege aplicabilă garanțiilor?

A

Constituirea garanțiilor este guvernată de legea în vigoare la data constituirii indiferent de legea în vigoare la data la care s-a soluționat cererea privind valabilitatea constituirii, (această regulă este expres prevăzută pentru scrisorile de garanție privilegii, ipoteci și dreptul de retenție).
Aplicare:
- privilegiile pentru care formalitățile de publicitate a fost efectuate înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod își păstrează rangul de prioritate dobândit conform legii în vigoare la momentul realizării acestora;
- privilegiile speciale imobiliare, scrise fie în vechile registre de publicitate imobiliară, fie noile cărți funciare, se convertesc de plin drept în ipoteci legale după expirarea unui termen de un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod.
- gajul pentru care formalitățile de deposedare sau de înregistrare ori drepturile de retenție înregistrate înainte de data intrării în vigoare a Noului Codului, vor fi supuse în ceea ce privește ordinea de preferință opozabilitatea și efectele față de terți, dispozițiilor legale existente la data deposedări sau înregistrării lor;
- executarea silita gajului început înainte de data intrării în vigoare a noii reglementări va fi continuată în conformitate cu dispozițiile legale existente la data începerii executării.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Care sunt principiile efectelor actului juridic?

A
  • forței obligatorii;
  • irevocabilității;
  • relativității.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Exemple de acte juridice civile unilaterale?

A

Testamentul, renunțarea la moștenire, denunțarea unui contract de către una dintre părți, oferta de a contracta, promisiunea publică de recompensă, oferta de purga, ratificarea unui act juridic încheiat cu depășirea împuternicirii de a reprezenta, confirmarea unui act juridic anulabil, mărturisirea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Exemple de acte bilaterale dar care sunt contracte unilaterale?

A

Contractul de donație,
contractul de împrumut de folosință,
contractul de consumație chiar dacă e cu dobândă,
depozitul gratuit,
promisiunea unilaterală de vânzare sau cumpărare (excepția cazul în care beneficiarul schimbul dreptului de opțiune ce i se conferă se obligă la plata).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Importanța practică a clasificării actelor juridice după numărul părților (acte unilaterale bilaterale și plurilaterale)?

A

Este diferențiat regimul juridic al viciilor de consimțământ;
Actele juridice bilaterale sau plurilaterale pot fi revocate de comun acord de către părți deci pe principiul simetriei de constituire, în vreme ce asupra actelor juridice unilaterale nu se poate reveni contrar (excepția cazurilor expres prevăzute de lege);
Cât privește formarea lor valabilă, în cazul actelor juridice unilaterale cercetarea manifestării de voinței a constitutionalist nu este doar necesară, dar și suficientă, pe când, în cazul actelor juridice bilaterale sau plurilaterale trebuie să se cerceteze fiecare între cele două sau mai multe manifestări de voință.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Care este importanța clasificării actului juridic după scopul urmărit de părți (acte cu titlu oneros și acte cu titlu gratuit)?

A

Regim juridic diferit din punct de vedere al capacității legale, lege este mai exigentă în general atunci când e vorba de acte juridice cu titlu gratuit;
În unele cazuri regimul juridic al viciilor de consimțământ, după cum este vorba de titlu oneros sau gratuit;
În cazul actelor cu titlu oneros, obligațiile părților sunt reglementate cu multă severitate;
Acțiunea revocatorie pauliană va reuși în condiții mai lesnicioase dacă se pune problema înlăturării opozabilității unor acte cu titlu gratuit;
În materie succesorală există o serie de reguli deosebite pentru anumite acte cu titlu gratuit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

De ce este importantă subclasificarea actelor juridice civile cu titlu gratuit, în liberalități și acte dezinteresate?

A

Condițiile de formă sunt mai restrictive în cazul liberalităților, care de obicei sunt acte solemne;
Regulile prevăzute în materie succesorală care au legătură cu reducțiunea, se aplică numai liberalităților, iar cele privitoare la raport doar donațiile, nu și altor acte juridice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

De ce este importantă subclasificare actelor juridice civile cu titlu oneros în acte comutative și acte aleatorii?

A

Leziunea ca viciu de consimțământ poate exista numai în cazul actelor comutative;
Actele juridice aleatorii care se referă la jocuri de noroc interzise de lege sunt lovite de nulitate absolută pentru cauză ilicită.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Care este importanța clasificării actelor juridice după efectele produse (constitutive, translative și declarative)?

A
  • cele constituitive și declarative își produce efectele doar pentru viitor (ex nunc) însă cele declarative își produce efectele și pentru trecut (ex tunc);
  • în principiu numai actele declarative și cele translative sunt supuse publicității imobiliare;
  • numai actele juridice translative și constitutive sunt supuse rezilierii sau rezoluțiunii (excepție: tranzacția judiciară, chiar și atunci când ar produce efecte declarative este supusă rezoluțiunii sau după caz, rezilierii).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Care este importanța clasificării actelor juridice după importanța lor în raport cu un bun/ patrimoniu (dispoziție, conservare și administrare)?

A
  • în privința capacității:
    A) actele de conservare pot fi încheiate și de cel lipsit de capacitate de exercițiu;
    B) actele de administrare, în măsura în care nu sunt lezionare, pot fi încheiate de minorul cu capacitate restrânsă fără a fi nevoie de încuviințarea ocrotitorul legal;
    C) actele de dispoziție pot fi încheiate de minorul cu capacitate de exercițiu restrânsă cu autorizarea prealabilă a ocrotitorului legal și autorizarea instanței de tutelă (excepție: dacă sunt de mică valoare, au caracter curent și se execută la data încheierii lor);
  • pentru actele de dispoziție e nevoie de un mandat special, chiar în prezența unui mandat general;
  • pot fi considerate acte de acceptarea tacită a moștenirii cele de dispoziție și cele de administrare ce nu au caracter urgent și angajează viitorul.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Care este importanța clasificării actelor juridice civile după modul de formare (consensuale solemne și reale)?

A
  • În cazul actelor juridice solemne nerespectarea formei prescrise de lege atrage sancțiunea nulității absolute;
  • Încheierea actului juridic solemn prin mandatar presupune ca și procura să îmbrace forma solemnă aplicându-se principiul simetriei de formă (ca și la modificarea actului juridic solemn -decât tot formă solemnă);
  • Regimul probelor este diferit în cazul celor trei categorii de acte.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Care este importanța clasificării actelor civile după conținutul lor (patrimoniale și nepatrimoniale)?

A
  • în materia nulităților nu se pune problema restituirii prestațiilor în cazul actelor nepatrimoniale;
  • în materia simulației aceste reguli sunt aplicabile numai actelor juridice patrimoniale;
  • în materia ocrotirii incapabilului.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Care este importanța clasificării actelor juridice civile după modul de executare (dintr-o dată și cu executare succesivă)?

A
  • În cazul contractelor cu executare dintr-o dată sancțiunea neexecutării culpabile este rezoluțiunea care are efect retroactiv;
  • În cazul contractelor cu executare succesivă va intervenit rezilierea care presupune desfacerea contractului numai pentru viitor, însă efectele nulității operează și pentru trecut;
  • Suspendarea executării pentru forță majoră poate interveni numai în cazul actelor juridice cu executare succesivă;
  • Dacă una dintre părțile contractante are dreptul de a denunță unilateral contractul, condițiile exercitării acesteia diferă după cum contractul este cu executare dintr-o dată sau succesivă;
  • Posibilitatea denunțării unilaterale a contractului încheiat pe durată nedeterminată vizează contractele cu executare succesivă;
  • În cazul actelor juridice cu executare succesivă, pentru fiecare prestație curge câte o prescripție extinctivă distinctă, cu excepția cazului în care prestațiile succesive alcătuiesc prin finalitatea lor în tot unitar, rezultată din lege sau din voința părților.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Exemple de acte juridice accesorii?

A

Clauza penală, fideiusiunea, arvuna, contractul de gaj, convenția de ipotecă…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Pot fi încheiate actele juridice strict personale de persoane juridice?

A

Nu. Doar de către persoane fizice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Pot fi actele juridice mortis causa, acte juridice nenumite?

A

Nu, doar acte juridice numite, tipice, expres reglementate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Ce acte sunt incompatibile cu modalitățile?

A

Căsătoria, actul de opțiune succesorală, adopția…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Ce acte juridice sunt inseparabile de modalități?

A

Contractul de împrumut, contractul de întreținere, contractul de rentă viageră…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Ce reguli se aplică în cazul actelor juridice nenumite?

A

Regulile stabilite de părți, în lipsă regulile generale ale obligațiilor, iar dacă nu sunt îndestulătoare regulile speciale de la contractul cu care se aseamănă cel mai mult.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Care afirmații sunt adevărate și care false?
A) toate actele solemne sunt și acte autentice
B) nu toate actele autentice sunt acte solemne
C) toate actele autentice sunt acte notariale
D) toate actele notariale sunt acte autentice

A

A) fals, nu toate actele solemne sunt și autentice
B) adevărat
C) fals, nu toate actele autentice sunt acte notariale
D) adevărat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Cazuri în care se sancționează cu nulitate absolută incapacitatea de a încheia acte juridice?

A
  • dacă în cazul persoanei fizice s-a nesocotit o incapacitate de folosință impusă pentru ocrotirea unui interes general;
  • pentru persoana juridică:
    A) lipsa capacității de folosință la momentul încheierii actului
    B) nerespectarea principiului specialității capacității de folosință de către persoanele juridice fără scop lucrativ.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Pentru ce acte juridice e nevoie de manifestarea expresă de voință?

A
  • acte solemne;
  • fiducia;
  • scutirea de raport a donațiilor;
  • acceptarea unei donații;
  • revocarea/ retractarea revocării voluntară a testamentului;
  • indivizibilitatea convențională;
  • solidaritatea convențională;
  • subrogarea condițională;
  • fideiusiunea.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Cazuri în care tăcerea valorează consimțământ?

A
  • legea prevede expres;
  • dacă părțile au atribuit tăcerii o anumită valoare juridică;
  • când tăcerea are valoare de consimțământ potrivit obiceiurilor sau uzurilor profesionale.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Care sunt principiile care guvernează voință juridică?

A
  • principiul libertății de voință (autonomiei);

- principiul voinței reale (interne).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Restrângeri ale principiului libertății voinței?

A
  • limitele trasate de normele juridice imperative și bunele moravuri;
  • limitările impuse de acele dispoziții legale potrivit cărora nu toate elementele unui contract sunt rezultatul direct și nemijlocit al voinței părților:
    A) contractul de adeziune;
    B) instanța la cererea părții completează actul dacă părțile nu au ajuns la un acord cu privire le elementele secundare;
    C) stabilirea de instanță a cuantumului remunerației depozitarului, atunci când acesta nu este stabilit prin contract;
    D) cazuri în care instanța poate aduce modificări contractului ori dispune încetarea acestuia.
  • limitările impuse de contracte obligatorii;
  • limitările impuse de respectarea principiului nediscriminării și respectarea dreptului de preempțiune.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Excepții de la principiul voinței reale?

A
  • în caz de simulație, terților de bună-credință nu le poate fi opus actul juridic secret ci numai actul juridic aparent (în același timp, terții de bună-credință sunt îndreptățiți să invoce în favoarea lor și împotriva părților efectele actului juridic secret);
  • nu se permite de lege stabilirea voinței reale prin declarațiile unor martori dacă voința însemnată prin înscris și-a produs efectele.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

În ce caz poate fi anulat contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicție?

A

Dacă la momentul când actul a fost încheiat cauzele punerii sub interdicție existau și erau îndeobște cunoscute.

39
Q

Cazuri în care lipsește intenția de a produce efecte juridice prin consimțământ?
Care este sancțiunea?

A
  • icoandi causa (dat în glumă);
  • dat cu o rezervă mentală cunoscută de destinatarul ei;
  • sub condiție suspensivă pur potestativă;
  • manifestarea de voință este prea vagă.

Sancțiunea este nulitatea absolută a actului juridic civil.

40
Q

Cazuri de eroare esențială și sancțiunea?

A

=NOLIC=
Eroarea poartă asupra:
- naturii sau
- obiectului actului juridic ce se încheie;
- eroarea lezionară;
- identitatea/ calitatea unei persoane;
- calităților esențiale ale obiectului prestației.

Sancțiunea este nulitatea relativă.

41
Q

Când este esențială o eroare de drept?

A

Atunci când privește o normă juridică determinată potrivit voinței părților pentru încheierea contractului, și care nu este nici previzibilă nici accesibilă.

42
Q

Care erori sunt nescuzabile?

A
  • eroare asupra solvabilității contractului,
  • apreciere eronată asupra rentabilității juridice,
  • eroarea asupra unui element cu privire la care riscul de eroare a fost asumat de către cel ce o invocă sau trebuia asumat de către acesta.
43
Q

Care sunt cerințele erorii pentru a fi viciu de consimțământ?

A
  • esențială;
  • scuzabilă;
  • determinantă (element determinant);
  • partea contractantă să fi știut sau trebuit să știe că elementul fals este determinant (acte bilaterale cu titlu oneros).

=ȘEDS=

44
Q

Ce sancțiuni pot interveni în cazul erorii esențiale și scuzabile?

A
  • nulitatea relativă;

- adaptarea contractului.

45
Q

În ce condiții poate avea loc adaptarea contractului pentru eroare esențială?

A
  1. Partea care nu s-a aflat în eroare să declare că dorește să execute ori să execute contractul așa cum l-a înțeles partea îndreptățită la anulare
  2. În termenul de trei luni de la data când a fost informat asupra felului în care partea îndreptățită la anulare a înțeles contractul și înainte ca aceasta să fie obținut anularea de la data comunicării cererii de chemare în judecată, partea care nu a fost în eroare să declare că este de acord cu executarea fără întârziere a contractului așa cum am fost înțeleasă de cealaltă parte
46
Q

Ce efect are adaptarea contractului în caz de eroare esențială?

A

Stingerea dreptului de a obține anularea contractului și lipsirea de efecte a notificării.

47
Q

În cazul dolului, partea al cărei consimțământ a fost viciat prin acesta poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care s-a aflat nu a fost esențială?

A

Da.

48
Q

Provocarea unei erori fără rea-credință este dol?

Ce acțiuni are la îndemână partea care a fost în eroare?

A

Nu.

Poate cere despăgubiri sau anulare dacă eroarea este esențială.

49
Q

Care sunt sancțiunile pentru dol (viciu de consimțământ)?

A
  • nulitatea relativă;
  • acțiunea în răspundere civilă delictuală;
  • adaptarea contractului, în măsura în care împrejurările concrete ale speței o permit.
50
Q

Care sunt cerințele violenței ca viciu de consimțământ?

A
  • temerea să fie determinată;
  • amenințarea să fie injustă;
  • amenințarea să provină de la cealaltă parte sau să fie cunoscut ori să trebuiască să fie cunoscută de aceasta dacă provine de la un terț.
51
Q

În cazul violenței ca viciu de consimțământ, dacă aceasta provine de la un terț (care nu e reprezentant) și parte nu a cunoscut-o/ trebuit să o cunoască, ce acțiune are la îndemână cel păgubit?

A

Acțiunea în răspundere civilă delictuală (daune-interese) de la autorul faptei ilicite.

52
Q

Care este domeniul de aplicare a leziuni în cazul minorului?

A

Să fie vorba de un act juridic de administrare, (poate fi și de dispoziție) bilateral, cu titlu oneros și comutativ, încheiat de minorul cu capacitate de exercițiu restrânsă singur, păgubitor pentru minor.

53
Q

Ce poate cere minorul/ respectiv majorul în caz de leziune (sancțiuni)?

A

Ambii pot cere:

  • anularea contractului,
  • adaptarea contractului,
  • reducerea sau după caz, mărirea uneia dintre prestații (în cazul maiorului dacă subzistă leziunea sub jumătate din valoare pe care ar trebui să o aibă).
54
Q

Care este termenul de prescripției pentru anularea sau reducerea obligaţiilor pentru leziune?

A

1 an, poate fi oricând opus pe cale de excepție.

55
Q

Cerințe generale pentru valabilitatea obiectului actului juridic civil?

A
  • determinat sau determinabil;
  • licit;
  • să existe;
  • să fie posibil.
56
Q

Care este sancțiunea dacă actul juridic are ca obiect o operațiune juridică determinabilă?

A

Nulitatea absolută. Operațiunea actului juridic trebuie să fie determinată, prestația în schimb poate fi determinabilă.

57
Q

Actul juridic este valabil chiar dacă e vorba despre o imposibilitate absolută, obiectivă?

A

Nu, e nul absolut.

Poate fi valabil doar în cazul imposibilități relative.

58
Q

În ce caz, lipsa cauzei nu va atrage anulabilitatea contractului?

A

În cazul în care contractul a fost greșit calificat și poate produce alte efecte juridice.

59
Q

În ce cazuri, cauza actului juridic este ilicită?

A
  • Atunci când este contrară legii și ordinii publice;
  • Atunci când actul juridic este doar mijlocul pentru aplicarea unei norme legale imperative (frauda la lege);
  • În cazul actelor juridice numite ar putea să aibă caracter ilicit chiar prestația la care se obligă una dintre părți.
60
Q

Care sunt prezumțiile în cazul cauzei actului juridic licit și ce mijloc de probă este admisibil?

A

Cauza este prezumată că există, chiar dacă nu este expres prevăzută și este valabilă până la proba contrară.
Este admisibil orice mijloc de probă.

61
Q

Care este relația obiect ilicit- cauză ilicită a actului juridic?

A

Dacă obiectul actului juridic civil contravine normelor imperative, ordinii publice, bunelor moravuri atunci și cauza actul juridic respectiv este ilicită sau imorală.
În schimb pot exista situații în care cauza actului juridic să fie ilicită sau imorală, iar obiectul acelui act juridic să fie licit.

62
Q

Forma ad validitatem a activului juridic presupune doar manifestare expresă de voință?

A

Da, nu și pe cea tacită.

63
Q

Excepții de la respectarea formei ad validitatem pentru actul juridic?

A
  • Legatul poate fi revocat și în mod tacit;
  • Desemnarea tutorelui de către părinte poate fi făcută numai în formă autentică însă revocarea poate fi făcută chiar și printr-un înscris sub semnătură privată.
64
Q

Pentru ce categorii de acte este instituită forma ad probationem?

A
  • Pentru anumite categorii de acte juridice civile care au un obiect de o valoare mai mare de 250 lei;
  • Cazurile anumitor contracte:
  • de societate,
  • de comision,
  • consignație,
  • depozit (cu anumite excepții),
  • asigurare,
  • tranzacția.
65
Q

Care este sancțiunea pentru condiție imposibilă, ilicită sau imorală, ca modalitate a actului juridic civil?

A

Este considerată nescrisă! iar dacă reprezintă însăși cauza contractului atrage nulitatea absolută a acestuia.

66
Q

Când se consideră îndeplinită condiția ca modalitate actului juridic civil?

A
  • Atunci când debitorul obligat sub această condiție împiedică realizarea ei;
  • Atunci când partea interesată de îndeplinirea condiției determină cu rea-credință realizarea evenimentului.
67
Q

În ce cazuri are loc decăderea din beneficiul termenului ca modalitate a actului juridic civil?

A
  • Dacă debitorul se află în stare de insolvabilitate de insolvență declarată;
  • Când debitorul cu intenție sau dintr-o culpă gravă, diminuează prin fapta sa garanțiile constituite în favoarea creditorului sau nu constituie garanțiile promise;
  • Când din culpa sa debitorul, ajunge în situația de a nu mai satisface o condiție considerată esențială de creditor la data încheierii contractului (expres stipulată).
68
Q

Definiția termenului suspensiv?

A

Termenul suspensiv amâna până la împlinirea lui, începutul exercițiului subiectiv civil și al executării obligației civile corelative, fiind astfel amânată scadența obligației.

69
Q

Definiția termenului extinctiv?

A

Termenul extinctiv amână până la împlinirea lui, stingerea exercițiului dreptului corelativ civil și a executării obligației corelative, cu precizarea că, odată cu stingerea exercițiului dreptului, se stinge însăși obligația corelativă.

70
Q

Exemple de termene jurisdicționale?

A
  • termenul de grație;
  • în cazul contractului de consumație (mutuum), termenul de restituire e stabilit de instanță dacă părțile nu au stabilit un termen;
  • prin procedura ordonanței președințiale dacă:
  • părțile au convenit să amâne termenul sau au prevăzut această obligație în sarcina uneia dintre ele și după o durată rezonabilă de timp acesta nu a fost stabilit (la cererea uneia dintre părți);
  • atunci când obligația presupune prin natura sa un termen și nu există nicio convenție prin care acesta să poată fi determinat.
71
Q

Care este efectul termenului de grație?

A

Amână până la împlinirea sa executarea silită a obligației, însă nu împiedică dacă este cazul compensația.

72
Q

Creditorul poate opune debitorului compensația înainte de împlinirea termenului suspensiv *în favoarea debitorului?

A

Nu.

73
Q

Cât timp bunul nu este predat, în contractul translativ de proprietate, cine își asumă riscul pieririi fortuite?

A
  • debitorul obligației de predare;
  • creditorul obligație de predare pus în întârziere (chiar dacă ar dovedi că bunul ar fi pierit și în cazul în care obligația de predare ar fi fost executată la timp).
74
Q

Termenul suspensiv amână transferul drepturilor reale în actele juridice translative de d.r.?

A

Nu.

75
Q

Care sunt efectele termenului extinctiv?

A

Înainte de scadență raportul juridic civil își produce efectele ca și cum nu ar fi afectat de nicio modalitate.
După scadență, efectele raportului juridic concret încetează.

76
Q

Care sunt efectele condiției suspensive atunci când evenimentul asupra căruia poartă nu s-a produs?

A
  • existența drepturilor și obligațiilor corelative este sub semnul întrebării;
  • creditorul nu poate cere plata;
  • debitorul face o plată nedatorată și nu poate opune creditorului nici compensația;
  • prescripția extinctivă nu începe să curgă…
77
Q

Care sunt excepțiile de la caracterul retroactiv al efectelor condiției suspensive?

A
  • prescripția extinctivă începe să curgă numai de la data îndeplinirii condiției;
  • fructele culese de cel care a înstrăinat bunul rămân ale sale, dobânditorul are dreptul la ele doar din momentul îndeplinirii condiției;
  • actele de administrare făcute de înstrăinător până la realizarea condiției rămân valabile.
78
Q

Efectele condiției rezolutorii?

A
  • până la realizarea condiției actul juridic se comportă ca un act juridic pur și simplu;
  • la îndeplinirea condiției actul se desființează cu efect retroactiv
79
Q

Excepții de la caracterul retroactiv al efectelor condiției rezolutorii?

A
  • actele de administrare făcute de dobânditorul sub condiție, rămân valabile ca și fructele culese de acesta care rămân în proprietatea sa;
  • în actele cu executare succesivă, efectele îndeplinirii condiției rezolutorii se produc numai pentru viitor.
80
Q

Etape în determinarea conținutului actului juridic civil?

A
  • probarea actului juridic,

- interpretarea clauzelor actului juridic.

81
Q

Nu constituie excepții de la principiul forței obligatorii a efectelor actului juridic civil?

A
  • tacita relocațiune;
  • reînnoirea contractului de arendare;
  • prelungirea tacită a contractului de societate;
  • cazul în care părțile au prevăzut, la încheierea contractului, posibilitatea prelungirii efectelor acestuia sau a reînnoirii contractului.
82
Q

Care sunt categoriile de avânzi-cauză?

A
  • Succesorul universal;
  • Succesorul cu titlul universal;
  • Creditorii chirografari.
83
Q

Care sunt excepțiile de la principiul relativității efectelor actului juridic civil?

A
  • Promisiunea faptei altuia (neveritabilă);
  • Stipulația pentru altul;
  • Situația avânzilor-cauză (neveritabilă);
  • reprezentarea (neveritabilă);
  • acțiunile directe (neveritabilă);
  • cesiunea de creanță (neveritabilă).
84
Q

Care sunt excepțiile de la opozabilitatea actului juridic civil?

A
  • simulația (veritabilă);

- creditorii chirogrfari.

85
Q

Ce cerințe trebuie să îndeplinească actul confirmativ (confirmare expresă) care acoperă nulitatea relativă?

A
  • Să provină de la cel îndreptățit să invoce nulitatea relativă și să fie făcută în deplină cunoștință de cauză;
  • Să fi încetat motivul de nulitate la momentul actului confirmativ;
  • Să aibă conținutul expres prevăzut de lege, să cuprindă obiectul, cauza și natura obligației și să se facă mențiune despre motivul acțiunii în anulare și despre intenția de a repara viciul pe care se întemeiază acea acțiune.
86
Q

Prin partea interesată, al cărui interes a fost încălcat în caz de nulitate relativă se înțelege?

A
  • partea contractantă;
  • reprezentantul legal al celui lipsit de capacitate de exercițiu și ocrotitorul legal al celui cu capacitate de exercițiu restrânsă;
  • succesorii celui al cărui interes a fost nesocotit la încheierea actului;
  • creditorii chirografari prin intermediul acțiunii oblice;
  • procurorul în condițiile C.P.C.
87
Q

Care sunt cazurile în care Donația contravine principiului irevocabilității și este sancționată cu nulitatea absolută (totală sau parțială)?

A
  • este afectată de o condiție a cărei realizare depinde exclusiv de voința donatorului;
  • impune donatorului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta în viitor, fără determinarea valorii maxime;
  • conferă donatorului dreptul de a denunță unilateral contractul;
  • permite în viitor donatorului să dispună de bunul donat, chiar dacă moare fără să fi dispus de acel bun.
88
Q

Excepții de la imposibilitatea confirmării nulității absolute?

A
  • moștenitorii universali sau cu titlu universal ai dispunătorului pot confirma atât donațiile cât și legalele făcute de autorul său indiferent de motivul de nulitate;
  • căsătoria încheiată cu nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la vârsta matrimonială poate fi confirmată.
89
Q

Principalele efecte ale nulității?

A
  • retroactivitatea efectelor nulității;
  • repunerea în situația interioară prin restituirea prestațiilor (restitutio in integrum);
  • anularea și a actelor subsecvente.
90
Q

Cazuri care înlătură principiul quod nullum est, nullum producit effectum?

A
  • conversiunea actului juridic;
  • error communis facit ius;
  • principiul răspunderii civile delictuale.
91
Q

Care sunt efectele renunțării la prescripției?

A
  • renunțarea la prescripția împlinită conduce la curgerea unei noi prescripții de același fel;
  • renunțarea la beneficiul termenului scurs pentru prescripția începută și neîmplinită conduce la aplicarea regulilor privind întreruperea prescripției prin recunoașterea dreptului;
  • produce efecte numai în privința celui care a făcut-o;
  • nu poate fi invocată împotriva codebitorilor solidari ori a unei obligații indivizibilă sau împotriva fideiusorilor, aceștia putându-se prevala de preescripție, chiar dacă unul dintre debitori a neglijat să o facă sau a renunțat la ea.
92
Q

Dacă e vorba de interesul stagiului/ sau UAT, se poate aplica prescripția extinctivă din oficiu de instanța de judecată?

A

Nu, nici măcar în acest caz.

93
Q

Acțiuni reale imprescriptibile extinctiv (excepție de la regula prescriptibilității)?

A
  • acțiunea în revendicare;
  • acțiunea de partaj;
  • acțiunea negatorie;
  • acțiunea confesorie de superficie;
  • acțiunea în grănițuire;
  • acțiunea dreptului de trecere pe fondul vecinului când nu există acces la calea publică.
94
Q

Acțiuni drepturi nepatrimoniale prescriptibile extinctiv (excepții de la regula imprescriptibilității)?

A
  • nulitate relativă act juridic nepatrimonial;
  • nulitate relativă a căsătorie;
  • tăgăduirea paternității introdusă de soțul mamei, mamă sau moștenitorii acestora;
  • stabilirea paternității/ filiației față de mamă, introdusă de moștenitorii copilului decedat.