D.C. Aplicare legii și actul juridic civil Flashcards
Care sunt principiile aplicării legii civile în timp?
- neretroactivității;
- aplicării imediate a legii noi (excepția ultraactivității legii vechi - dacă legea nouă prevede expres sau în cazul normelor supletive).
Care sunt situațiile juridice (facta) ce survin în cazul succesiunilor de legi și care din legi li se va aplica?
- facta praerita - legea veche;
- facta pendentia - legea nouă (legiuitorul poate opta pentru supraviețuirea legii vechi);
- facta futura - legea nouă (legiuitorul poate opta pentru supraviețuirea legii vechi).
Ca excepție de la neretroactivitatea legii vechi, legea nouă se aplică efectelor viitoare ale raporturilor juridice ce derivă din:
=FA SCOP=
- filiație;
- adopție;
- starea și capacitatea persoanelor;
- căsătorie;
- obligația legală de întreținere;
- raporturile de proprietate, vecinătate și regimul general al bunurilor.
Care este legea aplicabilă actului juridic civil și care sunt excepțiile?
Regula: legea în vigoare la data încheierii actului juridic civil (validitate/ nulitate, ineficacitatea, interpretare, efecte, executare și încetare);
Excepții:
- obligația de garanție contra viciilor lucrului vândut (în cazul în care viciile au fost descoperite după intrarea în vigoare a N.C.C.);
- defecțiunea imputabilă cumpărătorului (dacă comportamentul cauzator al defecțiuni are loc după intrarea în vigoare a N.C.C.);
- concursul între preemptori (dacă legea nu prevede altfel);
- acțiunea directă față de sublocatar;
- cerința suplimentară privind tacita relocațiune de îndeplinire a obligațiilor de către locatar se aplica contractelor de locațiune a căror termen se împlinește după intrarea în vigoare a N.C.C.;
- îmbunătățirilor efectuate de locatar făcute după intrarea în vigoare a N.C.C.;
- efectele contractului de cont bancar sau facilitate credit cu durată nedeterminată (dacă data producerii evenimentului generator de efecte e după intrarea în vigoare a N.C.C.).
Ce lege se aplică nulității sau cauzelor de ineficacitatea a actului juridic (inopozabilitatea, caducitatea, revocarea, rezoluțiunea, etc.)?
Legea în vigoare la momentul încheierii actului (chiar dacă împrejurarea ce a dus la ineficacitatea a survenit sub imperiul noii reglementări).
Care este legea aplicabilă prescripției extinctive, uzucapiunii, accesiunii și decăderii și care sunt excepțiile?
- începute și neîmplinite la data data intrării în vigoare a legii noi, sunt supuse în întregime legii care le-a instituit (în cazul accesiunii la data producerii împrejurării sau când a început).
(Derogare de la principiul aplicării imediate a legii noi pentru facta pendentia și aplicare a principiului neretroactivității.)
Excepții:
- suspendarea prescripției începute pe legea veche în timpul negocierilor și în cazul procedurii prealabile conform noii reglementări;
- întreruperea prescripției în cazul cererii de chemare în judecată sau arbitrare introduse după intrarea în vigoare a noii legi;
- uzucapiunii începute după intrarea în vigoare a legii noi, fără CF, i se aplică legea veche;
- intervertirea detenții în posesie este supusă legii în vigoare la data apariției cazului de intervertire.
Care este legea aplicabilă dezmembrămintelor dreptului de proprietate (superficie, uzufruct, servituți) și care sunt derogările?
Dreptul de superficie este supus prevederilor Noului Codului, doar dacă a fost constituit după intrarea sa în vigoare.
În privința dreptului de uzufruct uz și abitație, este stabilită regula potrivit căreia exercitarea lor după intrarea în vigoare a Noului Cod este în întregime guvernat de acesta.
Servituțile constituită sub imperiul reglementării anterioare sunt guvernate de către aceasta.
Excepții:
- uzufructul constituit prin convenție încheiat anterior intrării în vigoare a noului Cod este și rămâne incesibil dacă părțile nu convin altfel;
- dispoziția din noua reglementare referitoare la stingerea uzufructului prin neuz timp de 10 ani, sau după caz, doi ani se aplică drepturilor de uzufruct constituite ulterior intrării ei în vigoare;
- prevederea referitoare la stingerea uzufructului în caz de abuz de folosință este aplicabilă și uzufructului constituit anterior intrării în vigoare a Noului Cod, dacă abuzul de folosință este săvârșit ulterior acestei date;
- dispozițiile referitoare la stingerea uzufructului în caz de pieirea bunului se aplică în toate cazurile în care bunul a fost distrus ulterior intrării în vigoare a noii reglementări.
Care este legea aplicabilă în materie de carte funciară?
- Înscrierile din cartea funciară au caracter constitutiv doar după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ teritorială și deschidere la cerere sau din oficiu a cărților funciare pentru imobile respective, până atunci are doar scop de opozabilitatea față de terți.
- Dispozițiile Noului Cod privitoare la cazurile, condițiile, efectele și regimul înscrierilor în cartea funciară se aplică numai actelor și faptelor juridice încheiate sau după caz săvârșite ori produse după intrarea sa în vigoare.
Care este legea aplicabilă faptelor juridice licite (gestiunea de afaceri, plata nedatorată, îmbogățirea fără justă cauză) și ilicite ca izvoare de obligații?
Regula: Obligațiile născute din faptele juridice extracontractuale sunt supuse dispozițiilor legii în vigoare la data producerii ori după caz a săvârșirii lor.
Excepții: Obligațiile extracontractuale asumate înainte de intrarea în vigoare a Noului Codul Civil sunt supuse modurilor de stingere prevăzute de acesta.
Care este legea aplicabilă în materie de moștenire și excepțiile?
Regulă: moștenirea legală este guvernată de legea în vigoare la data deschiderii succesiunii.
În cazul moștenirii testamentare validitatea testamentului ține de legea în vigoare la momentul întocmirii acestui act juridic unilateral, în schimb, efectele dispozițiilor testamentare sunt guvernate de legea în vigoare la momentul deschiderii succesiunii.
Derogare: În cazul nedemnității succesorale și devoluțiunii testamentare dacă faptele au fost săvârșite după intrarea în vigoare a Noului Сod (ascunderea, alterarea, distrugerea sau falsificarea testamentului), chiar dacă decesul s-a produs anterior, se va ține cont de noua reglementare.
Care este legea aplicabilă efectelor viitoare ale altor situații juridice trecute?
Regulă: efectele viitoare ale altor situații juridice sunt guvernate de legea la data săvârșirii ori producerii lor
Derogare: efectele viitoare ale situațiilor juridice trecute, în măsura în care acestea derivă din starea și capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiație adopție, și obligația legală de întreținere, de raporturile de proprietate inclusiv regimul general al bunurilor și din raporturile de vecinătate, dacă subzistă după intrarea în vigoare a legii noi se supun acesteia.
Totuși dispozițiile referitoare la limitele legale ale dreptului de proprietate nou reglementate, nu se aplică situațiilor juridice născute anterior acestuia.
Care este lege aplicabilă garanțiilor?
Constituirea garanțiilor este guvernată de legea în vigoare la data constituirii indiferent de legea în vigoare la data la care s-a soluționat cererea privind valabilitatea constituirii, (această regulă este expres prevăzută pentru scrisorile de garanție privilegii, ipoteci și dreptul de retenție).
Aplicare:
- privilegiile pentru care formalitățile de publicitate a fost efectuate înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod își păstrează rangul de prioritate dobândit conform legii în vigoare la momentul realizării acestora;
- privilegiile speciale imobiliare, scrise fie în vechile registre de publicitate imobiliară, fie noile cărți funciare, se convertesc de plin drept în ipoteci legale după expirarea unui termen de un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod.
- gajul pentru care formalitățile de deposedare sau de înregistrare ori drepturile de retenție înregistrate înainte de data intrării în vigoare a Noului Codului, vor fi supuse în ceea ce privește ordinea de preferință opozabilitatea și efectele față de terți, dispozițiilor legale existente la data deposedări sau înregistrării lor;
- executarea silita gajului început înainte de data intrării în vigoare a noii reglementări va fi continuată în conformitate cu dispozițiile legale existente la data începerii executării.
Care sunt principiile efectelor actului juridic?
- forței obligatorii;
- irevocabilității;
- relativității.
Exemple de acte juridice civile unilaterale?
Testamentul, renunțarea la moștenire, denunțarea unui contract de către una dintre părți, oferta de a contracta, promisiunea publică de recompensă, oferta de purga, ratificarea unui act juridic încheiat cu depășirea împuternicirii de a reprezenta, confirmarea unui act juridic anulabil, mărturisirea.
Exemple de acte bilaterale dar care sunt contracte unilaterale?
Contractul de donație,
contractul de împrumut de folosință,
contractul de consumație chiar dacă e cu dobândă,
depozitul gratuit,
promisiunea unilaterală de vânzare sau cumpărare (excepția cazul în care beneficiarul schimbul dreptului de opțiune ce i se conferă se obligă la plata).
Importanța practică a clasificării actelor juridice după numărul părților (acte unilaterale bilaterale și plurilaterale)?
Este diferențiat regimul juridic al viciilor de consimțământ;
Actele juridice bilaterale sau plurilaterale pot fi revocate de comun acord de către părți deci pe principiul simetriei de constituire, în vreme ce asupra actelor juridice unilaterale nu se poate reveni contrar (excepția cazurilor expres prevăzute de lege);
Cât privește formarea lor valabilă, în cazul actelor juridice unilaterale cercetarea manifestării de voinței a constitutionalist nu este doar necesară, dar și suficientă, pe când, în cazul actelor juridice bilaterale sau plurilaterale trebuie să se cerceteze fiecare între cele două sau mai multe manifestări de voință.
Care este importanța clasificării actului juridic după scopul urmărit de părți (acte cu titlu oneros și acte cu titlu gratuit)?
Regim juridic diferit din punct de vedere al capacității legale, lege este mai exigentă în general atunci când e vorba de acte juridice cu titlu gratuit;
În unele cazuri regimul juridic al viciilor de consimțământ, după cum este vorba de titlu oneros sau gratuit;
În cazul actelor cu titlu oneros, obligațiile părților sunt reglementate cu multă severitate;
Acțiunea revocatorie pauliană va reuși în condiții mai lesnicioase dacă se pune problema înlăturării opozabilității unor acte cu titlu gratuit;
În materie succesorală există o serie de reguli deosebite pentru anumite acte cu titlu gratuit.
De ce este importantă subclasificarea actelor juridice civile cu titlu gratuit, în liberalități și acte dezinteresate?
Condițiile de formă sunt mai restrictive în cazul liberalităților, care de obicei sunt acte solemne;
Regulile prevăzute în materie succesorală care au legătură cu reducțiunea, se aplică numai liberalităților, iar cele privitoare la raport doar donațiile, nu și altor acte juridice.
De ce este importantă subclasificare actelor juridice civile cu titlu oneros în acte comutative și acte aleatorii?
Leziunea ca viciu de consimțământ poate exista numai în cazul actelor comutative;
Actele juridice aleatorii care se referă la jocuri de noroc interzise de lege sunt lovite de nulitate absolută pentru cauză ilicită.
Care este importanța clasificării actelor juridice după efectele produse (constitutive, translative și declarative)?
- cele constituitive și declarative își produce efectele doar pentru viitor (ex nunc) însă cele declarative își produce efectele și pentru trecut (ex tunc);
- în principiu numai actele declarative și cele translative sunt supuse publicității imobiliare;
- numai actele juridice translative și constitutive sunt supuse rezilierii sau rezoluțiunii (excepție: tranzacția judiciară, chiar și atunci când ar produce efecte declarative este supusă rezoluțiunii sau după caz, rezilierii).
Care este importanța clasificării actelor juridice după importanța lor în raport cu un bun/ patrimoniu (dispoziție, conservare și administrare)?
- în privința capacității:
A) actele de conservare pot fi încheiate și de cel lipsit de capacitate de exercițiu;
B) actele de administrare, în măsura în care nu sunt lezionare, pot fi încheiate de minorul cu capacitate restrânsă fără a fi nevoie de încuviințarea ocrotitorul legal;
C) actele de dispoziție pot fi încheiate de minorul cu capacitate de exercițiu restrânsă cu autorizarea prealabilă a ocrotitorului legal și autorizarea instanței de tutelă (excepție: dacă sunt de mică valoare, au caracter curent și se execută la data încheierii lor); - pentru actele de dispoziție e nevoie de un mandat special, chiar în prezența unui mandat general;
- pot fi considerate acte de acceptarea tacită a moștenirii cele de dispoziție și cele de administrare ce nu au caracter urgent și angajează viitorul.
Care este importanța clasificării actelor juridice civile după modul de formare (consensuale solemne și reale)?
- În cazul actelor juridice solemne nerespectarea formei prescrise de lege atrage sancțiunea nulității absolute;
- Încheierea actului juridic solemn prin mandatar presupune ca și procura să îmbrace forma solemnă aplicându-se principiul simetriei de formă (ca și la modificarea actului juridic solemn -decât tot formă solemnă);
- Regimul probelor este diferit în cazul celor trei categorii de acte.
Care este importanța clasificării actelor civile după conținutul lor (patrimoniale și nepatrimoniale)?
- în materia nulităților nu se pune problema restituirii prestațiilor în cazul actelor nepatrimoniale;
- în materia simulației aceste reguli sunt aplicabile numai actelor juridice patrimoniale;
- în materia ocrotirii incapabilului.
Care este importanța clasificării actelor juridice civile după modul de executare (dintr-o dată și cu executare succesivă)?
- În cazul contractelor cu executare dintr-o dată sancțiunea neexecutării culpabile este rezoluțiunea care are efect retroactiv;
- În cazul contractelor cu executare succesivă va intervenit rezilierea care presupune desfacerea contractului numai pentru viitor, însă efectele nulității operează și pentru trecut;
- Suspendarea executării pentru forță majoră poate interveni numai în cazul actelor juridice cu executare succesivă;
- Dacă una dintre părțile contractante are dreptul de a denunță unilateral contractul, condițiile exercitării acesteia diferă după cum contractul este cu executare dintr-o dată sau succesivă;
- Posibilitatea denunțării unilaterale a contractului încheiat pe durată nedeterminată vizează contractele cu executare succesivă;
- În cazul actelor juridice cu executare succesivă, pentru fiecare prestație curge câte o prescripție extinctivă distinctă, cu excepția cazului în care prestațiile succesive alcătuiesc prin finalitatea lor în tot unitar, rezultată din lege sau din voința părților.
Exemple de acte juridice accesorii?
Clauza penală, fideiusiunea, arvuna, contractul de gaj, convenția de ipotecă…
Pot fi încheiate actele juridice strict personale de persoane juridice?
Nu. Doar de către persoane fizice.
Pot fi actele juridice mortis causa, acte juridice nenumite?
Nu, doar acte juridice numite, tipice, expres reglementate.
Ce acte sunt incompatibile cu modalitățile?
Căsătoria, actul de opțiune succesorală, adopția…
Ce acte juridice sunt inseparabile de modalități?
Contractul de împrumut, contractul de întreținere, contractul de rentă viageră…
Ce reguli se aplică în cazul actelor juridice nenumite?
Regulile stabilite de părți, în lipsă regulile generale ale obligațiilor, iar dacă nu sunt îndestulătoare regulile speciale de la contractul cu care se aseamănă cel mai mult.
Care afirmații sunt adevărate și care false?
A) toate actele solemne sunt și acte autentice
B) nu toate actele autentice sunt acte solemne
C) toate actele autentice sunt acte notariale
D) toate actele notariale sunt acte autentice
A) fals, nu toate actele solemne sunt și autentice
B) adevărat
C) fals, nu toate actele autentice sunt acte notariale
D) adevărat
Cazuri în care se sancționează cu nulitate absolută incapacitatea de a încheia acte juridice?
- dacă în cazul persoanei fizice s-a nesocotit o incapacitate de folosință impusă pentru ocrotirea unui interes general;
- pentru persoana juridică:
A) lipsa capacității de folosință la momentul încheierii actului
B) nerespectarea principiului specialității capacității de folosință de către persoanele juridice fără scop lucrativ.
Pentru ce acte juridice e nevoie de manifestarea expresă de voință?
- acte solemne;
- fiducia;
- scutirea de raport a donațiilor;
- acceptarea unei donații;
- revocarea/ retractarea revocării voluntară a testamentului;
- indivizibilitatea convențională;
- solidaritatea convențională;
- subrogarea condițională;
- fideiusiunea.
Cazuri în care tăcerea valorează consimțământ?
- legea prevede expres;
- dacă părțile au atribuit tăcerii o anumită valoare juridică;
- când tăcerea are valoare de consimțământ potrivit obiceiurilor sau uzurilor profesionale.
Care sunt principiile care guvernează voință juridică?
- principiul libertății de voință (autonomiei);
- principiul voinței reale (interne).
Restrângeri ale principiului libertății voinței?
- limitele trasate de normele juridice imperative și bunele moravuri;
- limitările impuse de acele dispoziții legale potrivit cărora nu toate elementele unui contract sunt rezultatul direct și nemijlocit al voinței părților:
A) contractul de adeziune;
B) instanța la cererea părții completează actul dacă părțile nu au ajuns la un acord cu privire le elementele secundare;
C) stabilirea de instanță a cuantumului remunerației depozitarului, atunci când acesta nu este stabilit prin contract;
D) cazuri în care instanța poate aduce modificări contractului ori dispune încetarea acestuia. - limitările impuse de contracte obligatorii;
- limitările impuse de respectarea principiului nediscriminării și respectarea dreptului de preempțiune.
Excepții de la principiul voinței reale?
- în caz de simulație, terților de bună-credință nu le poate fi opus actul juridic secret ci numai actul juridic aparent (în același timp, terții de bună-credință sunt îndreptățiți să invoce în favoarea lor și împotriva părților efectele actului juridic secret);
- nu se permite de lege stabilirea voinței reale prin declarațiile unor martori dacă voința însemnată prin înscris și-a produs efectele.