Dansk Flashcards

1
Q

Hvad er racisme

A

Racisme er diskrimination eller fordomme baseret på race, hudfarve, afstamning eller national eller etnisk oprindelse. Racisme kan siges at repræsentere en holdning om at mennesker er opdelt efter racer, og at forskellige racer er årsagen til forskellen mellem mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad betyder Black Lives Matter

A

Black Lives Matter er en international bevægelse, der kæmper mod systematisk diskrimination og undertrykkelse af sorte mennesker. Bevægelsen har fokus på at gøre opmærksom på politibrutalitet og racediskrimination i det amerikanske retssystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad handler den lille grimme ælling om og hvordan kan den fortolkes?

A

Den Grimme Ælling følger vi en svaneunge, der klækkes i en andegård i nærheden af en herregård. I første del af historien er hverken svaneungen eller de øvrige dyr klar over, at det ikke er en and. Som følge af et anderledes udseende bliver den behandlet dårligt. Det er specielt af de andre ænder og svaneunger.

Der er blandt andet op til flere ænder, der siger “ham svaneungen ville vi ikke tåle”, at “han er for stor og for aparte”, “så skal han nøfles” og andre dyr omtaler endda den lille svaneunge som “inderlig styg” og “fæle spektakel”. Den bliver både bidt, puffet, gjort nar af, hugget og sparket af de forskellige dyr i eventyret.

Det er først til sidst i eventyret, at det faktisk bliver afsløret af H. C. Andersen, at den grimme ælling er en svaneunge. Det sker når svaneungen selv opdager sin egen identitet, da den nærmer sig nogle andre svaner, hvor den tror, den vil blive dræbt. Den bøjer hovedet og ser i stedet sit eget spejlbillede i vandoverfladen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad er den sorte firkant var en betegnelse for en del af Indre Nørrebro i København

A

Den sorte firkant var en betegnelse for en del af Indre Nørrebro i København, afgrænset nordligt af Nørrebrogade, østligt af Peblinge Sø, sydligt af Åboulevard og vestligt af Kapelvej ved Assistens Kirkegård. Betegnelsen var alment kendt i 1960’erne, hvor en stor del af områdets beboere var socialt udsatte. Den sorte firkant er stort set sammenfaldende med det såkaldte rabarberkvarter med centrum på Blågårds Plads. Da der aldrig er foretaget nogen officiel inddeling af kvarteret, er inddelingen lavet efter de områder, der i 1960’erne og 1970’erne blev saneret af Københavns Kommune. Saneringen bestod mest af nedrivninger, og kvarteret forslummede yderligere. Overborgmester Egon Weidekamp sagde, at hele Nørrebro lignede en krigszone op gennem 1970’erne. [1]

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvem er Danmmarks statsminister og hvilket parti er hun fra?

A

Mette Frederiksen, social demokrat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly