Curs 1 Flashcards

1
Q

Unde este consacrat Guvernul?

A

Guvernul este consacrat in mod expres in titlul III din legea fundamentala, in capitolul III, intitulat Guvernul precum si in capitolul IV, intitulat raporturile parlamentului cu guvernul.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ce asigura Guvernul?

A

Potrivit art. 102 alin (1) din Constitutie, Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Care este rolul guvernului?

A

Un rol politic, care deriva din prerogativa sa de a asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si un rol administrativ care consta in exercitarea conducerii generale a administratiei publice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce fel de organ este Guvernul?

A

[Desi Constitutia nu il califica in mod expres in acest sens] Guvernul este organ central al administratiei publice cu o competenta materiala si teritoriala generala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Care sunt cele trei categorii de raporturi care se stabilesc intre Guvern si alte autoritati ale administratiei publice?

A

Intre Guvern si alte autoritati ale administratiei publice se stabilesc urmatoarele categorii de raporturi: raporturi de supraordonare, raporturi de colaborare si coordonare, raporturi de putere administrativa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Raporturi de supraordonare

A

[Guvernul] In calitate de organ ierarhic superior fata de: prefect, ministere, precum si fata de alte organe centrale aflate in subordinea sa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Raporturi de colaborare si coordonare

A

Se stabilesc intre Guvern si autoritati centrale autonome.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Raporturi de putere administrativa

A

Fata de organele locale autonome: consilii locale, judetene, primar, care functioneaza la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ce obligatie are Guvernul, in indeplinirea sarcinilor?

A

In indeplinirea sarcinilor sale, Guvernul, are obligatia de a colabora cu organismele sociale interesate [in conformitate cu dispozitiile art. 102 din Constitutie].

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ce functie indeplineste guvernul, in afara rolului sau politic si administrativ?

A

In afara rolului sau politic si administrativ, Guvernul indeplineste si o functie normativa astfel: el dispune de initiativa legislativa, in baza art. 108 din Constitutie, adopta in executarea legilor hotarari care sunt acte de executare a legii, hotarari care pot avea caracter normativ sau individual, in baza art. 115, Guvernul adopta ordonante care, au rolul de a inlocui legea avand o forta juridica egala cu aceasta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Desemnarea de catre presedintele Romaniei a candidatului pentru functia de Prim-ministru.

A

Constitutia ii impune presedintelui in acest sens o consultare politica, fie a partidului care are majoritatea in Parlament, fie a partidelor reprezentate in Parlament, daca nu exista o astfel de majoritate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Care este a doua etapa pentru in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru?

A

A doua etapa vizeaza alcatuirea echipei guvernamentale si a programului de guvernare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Intervalul de timp pentru ca, candidatul desemnat sa isi alcatuiasca echipa si programul de guvernare?

A

Candidatul desemnat are la dispozitie un interval de 10 zile in interiorul caruia trebuie sa isi alcatuiasca echipa si sa stabileasca programul de guvernare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ce reprezinta termenul de 10 zile?

A

Termenul de 10 zile nu este un termen de decadere, ci reprezinta un termen de bun-simt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ce va prezenta candidatul spre aprobare Parlamentului?

A

Candidatul va prezenta Parlamentului spre aprobare programul de guvernare si lista Guvernului in scopul obtinerii votului de investitura.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

De catre cine se acorda votul de incredere?

A

[Dupa cum prevede art. 103 alin. (3) din Constitutie], votul de incredere se acorda de catre Parlament in sedinta comuna a celor doua camere, asupra programului, precum si a intregii liste a Guvernului.

17
Q

Care sunt consecintele acordarii votului de incredere?

A

Acordarea votului de incredere cu o majoritate absoluta are drept consecinte in primul rand: programul se transforma in program politic oficial de guvernare; lista de propuneri privind viitoare echipa guvernamentala devine obligatorie pentru Presedintele Romaniei caruia ii revine sarcina, printr-un decret sa numeasca Guvernul.

18
Q

Termenul de 60 de zile pentru acordarea votului de incredere

A

Parlamentul are la dispozitie un termen de 60 de zile in interiorul caruia poate sa acorde votul de incredere viitorului Guvern, dar nu este obligat sa acorde acest vot primei variante propuse de candidatul la functia de Prim-ministru.

19
Q

Cate solicitari de investitura poate respinge Parlamentul in termenul de 60 de zile?

A

Parlamentul poate sa respinga in aceste 60 de zile doua solicitari de investitura.

20
Q

In ce sens este indreptatit Presedintele, daca Parlamentul respinge de doua ori solicitarile de investitura si au trecut 60 de zile?

A

Daca procedeaza in acest sens, adica respinge de doua ori, si au trecut 60 de zile de la prima solicitare, Presedintele Romaniei este, potrivit art. 89 din Constitutie, indreptatit sa dizolve Parlamentul.

21
Q

Cine numeste Guvernul?

A

Pe baza votului de incredere acordat de Parlament, Presedintele Romaniei numeste Guvernul.

22
Q

Cum se realizeaza numirea Guvernului?

A

Numirea Guvernului se realizeaza in baza unui decret care reprezinta un act juridic al presedintelui.

23
Q

Care sunt cele doua consecinte ale emiterii decretului numirii guvernului?

A

Emiterea decretului prezidential va atrage dupa sine urmatoarele consecinte: depunerea juramantului in fata Presedintelui de catre membrii Guvernului; de la data depunerii juramantului Guvernul in intregul sau, precum si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, potrivit art. 104 alin. (2) din Constitutie.

24
Q

Cat dureaza mandatul Guvernului?

A

Mandatul Guvernului dureaza pana la urmatoarele alegeri parlamentare, mai exact pana la investirea noului Guvern.

25
Q

Modalitati de incetare a mandatului Guvernului

A

Prin demiterea Guvernului ca urmare a retragerii increderii acordate Guvernului, retragere care poate interveni fie in conditiile art. 113 din Constitutie (motiunea de cenzura), fie in conditiile art. 114 (angajarea raspunderii Guvernului);
atunci cand Primul-ministru se afla intr-una din situatiile prevazute de art. 106, sau se afla in impozibilitate de a-si exercita preprogativele, mai mult de 45 de zile.

26
Q

Incetarea mandatului Prim-ministrului, conform art. 106

A

Acest articolul reglementeaza situatiile cand poate inceta mandatul unui membru al Guvernului prin revocare, demisie, pierderea drepturilor electorale, interventia unei stari de incompatibilitate, ori alte cazuri prevazute de lege.

27
Q

Din cine este format Guvernul?

A

Potrivit articolul 103 din Constitutie guvernul este format din prim-ministru, ministrii, precum si alti membrii stabiliti prin lege organica.

28
Q

Cine poate fi membru al Guvernului?

A

Potrivit Constitutiei Romaniei, poate fi membru al Guvernului persoana care are drepturi electorale, cetatenia romana, domiciliul in Romania si nu a suferit condamnari penale. De asemenea, persoana in cauza trebuie sa nu se afle intr-o situatie de incompatibilitate.

29
Q

Care sunt cele doua tipuri de incompatibilitati prevazute de Constitutie?

A

Incompatibilitatile pot fi, din punct de vedere al izvorului care le consacra, de ordin constitutional si de ordin legal (Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor republicate).

30
Q

Incetarea functiei de membru al Guvernului

A

Incetarea functiei poate fi prin: demisie, revocare, pierderea drepturilor electorale, poate interveni ca sanctiune penala complementara sau prin punerea sub interdicitie intervenita ca urmare a pierderii discernamantului, ori a starii de debilitate sau alienatie mintala stabilite pe cale judecatoreasca; interventia unei stari de incompatibilitate; decesul; alte cazuri stabilite de lege.

31
Q

Cand mai intervine incetarea de membru al Guvernului?

A

Incetarea de membru al Guvernului intervine si atunci cand un membru al Guvernului se afla in imposibilitatea de a isi exercita atributiile pe o perioada mai mare de 45 de zile.

32
Q

Cum se poate pierde calitatea de membru al Guvernului?

A

Calitatea de membru al Guvernului poate inceta in cazul pierderii cetateniei romane, precum si in cazul in care un membru al Guvernului nu mai locuieste in Romania.

33
Q

Suspendarea din functia de membru al Guvernului

A

Suspendarea unui membru al guvernului poate fi dispusa de Presedintele Romaniei, dar intalnim si suspendarea de drept.

34
Q

Suspendarea dispusa de Presedintele Romaniei

A

Suspendarea dispusa de Presedintele Romaniei opereaza atunci cand impotriva unui membru al Guvernului s-a dispus inceperea urmaririi penale.

35
Q

Suspendarea de drept

A

Suspendarea de drept intervine in cazul in care un membru al Guvernului a fost trimis in judecata, insa suspendarea nu reprezinta o modalitate de incetare a mandatului, ci o intrerupere in exercitarea acestui mandat.