Curs 1 Flashcards
Unde este consacrat Guvernul?
Guvernul este consacrat in mod expres in titlul III din legea fundamentala, in capitolul III, intitulat Guvernul precum si in capitolul IV, intitulat raporturile parlamentului cu guvernul.
Ce asigura Guvernul?
Potrivit art. 102 alin (1) din Constitutie, Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.
Care este rolul guvernului?
Un rol politic, care deriva din prerogativa sa de a asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si un rol administrativ care consta in exercitarea conducerii generale a administratiei publice.
Ce fel de organ este Guvernul?
[Desi Constitutia nu il califica in mod expres in acest sens] Guvernul este organ central al administratiei publice cu o competenta materiala si teritoriala generala.
Care sunt cele trei categorii de raporturi care se stabilesc intre Guvern si alte autoritati ale administratiei publice?
Intre Guvern si alte autoritati ale administratiei publice se stabilesc urmatoarele categorii de raporturi: raporturi de supraordonare, raporturi de colaborare si coordonare, raporturi de putere administrativa.
Raporturi de supraordonare
[Guvernul] In calitate de organ ierarhic superior fata de: prefect, ministere, precum si fata de alte organe centrale aflate in subordinea sa.
Raporturi de colaborare si coordonare
Se stabilesc intre Guvern si autoritati centrale autonome.
Raporturi de putere administrativa
Fata de organele locale autonome: consilii locale, judetene, primar, care functioneaza la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.
Ce obligatie are Guvernul, in indeplinirea sarcinilor?
In indeplinirea sarcinilor sale, Guvernul, are obligatia de a colabora cu organismele sociale interesate [in conformitate cu dispozitiile art. 102 din Constitutie].
Ce functie indeplineste guvernul, in afara rolului sau politic si administrativ?
In afara rolului sau politic si administrativ, Guvernul indeplineste si o functie normativa astfel: el dispune de initiativa legislativa, in baza art. 108 din Constitutie, adopta in executarea legilor hotarari care sunt acte de executare a legii, hotarari care pot avea caracter normativ sau individual, in baza art. 115, Guvernul adopta ordonante care, au rolul de a inlocui legea avand o forta juridica egala cu aceasta.
Desemnarea de catre presedintele Romaniei a candidatului pentru functia de Prim-ministru.
Constitutia ii impune presedintelui in acest sens o consultare politica, fie a partidului care are majoritatea in Parlament, fie a partidelor reprezentate in Parlament, daca nu exista o astfel de majoritate.
Care este a doua etapa pentru in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru?
A doua etapa vizeaza alcatuirea echipei guvernamentale si a programului de guvernare.
Intervalul de timp pentru ca, candidatul desemnat sa isi alcatuiasca echipa si programul de guvernare?
Candidatul desemnat are la dispozitie un interval de 10 zile in interiorul caruia trebuie sa isi alcatuiasca echipa si sa stabileasca programul de guvernare.
Ce reprezinta termenul de 10 zile?
Termenul de 10 zile nu este un termen de decadere, ci reprezinta un termen de bun-simt.
Ce va prezenta candidatul spre aprobare Parlamentului?
Candidatul va prezenta Parlamentului spre aprobare programul de guvernare si lista Guvernului in scopul obtinerii votului de investitura.