chirurgie Flashcards
- Lidocaina – posologie si mod de administrare
Se recomanda doza minima pentru obtinerea unei anestezii eficiente. Doza uzuală este de 20-100 mg lidocaina – 1-5 ml solutie 2%.
Doza maxima fara adrenalina este 4,5 mg/kg corp, fara a depasi 300 mg
Doza maxima cu adrenalina este 7 mg/kg corp, fara a depasi 500 mg
La copii peste 3 ani, doza maxima este 3-4 mg/ kg corp
- Lidocaina – contraindicatii si precautii
Contraindicata la pacientii cunoscuti cu hipersensibilitate la anestezice de tip amidic. Verificam sa nu injectam intravascular. Se recomanda doza minima eficienta. Atentie la riscul alergen al conservantului de tip metilparaben si a metabisulfitului de sodiu din produsele cu adrenalina. Se monitorizeaza in permanenta ritmul cardiac, respiratia si starea de constienta. Semnele de neurotoxicitate sunt: agitatia, anxietatea, tinitusul, ameteala, tulburarile de vedere, tremuraturile, starile depresive somnolenta. Metabolizarea este hepatica deci trebuie sa avem grija la pacientii cunoscuti cu afectiuni hepatice. Risc teratogen redus, clasa B, a nu se administra in primul trimestru. Ulterior se urmareste ritmul cardiac fetal deoarece trece bariera fetoplacentara. Se inlocuieste laptele matern 24 de ore. Efecte exarcebate la medicatie cu IMAO sau antidepresive triciclice.
- Mepivacaina – posologie si mod de administrare
Se recomanda doza minima eficienta. Se administreaza in doze reduse la pacientii in varsta, cu afectiuni cardiace, hepatice sau renale. Injectarea unui volum mare este de evitat si se prefera fractionarea dozei.
Doza maxima este de 400 mg, solutie care contine 30 mg. = 7mg/kg corp. Este acceptata doar in situatii exceptionale si se permite doza suplimentara dupa 90 de minute. Doza totala pe 24 de ore nu va depasi 1000 mg.
Doza maxima la copii peste 15 kg este de 0,5 mg/kg corp sau se face regula de 3 simpla fata de adultul standard cu 75 de kg.
- Mepivacaina – contraindicatii si precautii
Mepivacaina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate la anestezice de tip amidic sau la constituenti ai solutiei anestezice. Prezinta risc alergen prin metilparaben si prin sulfiti daca contine vasoconstrictor. Avand metabolizare hepatica si renala, se recomanda administrare cu precautie in afectiuni hepatice sau renale. Constituenti ai solutiei anestezice pot da rezultate pozitive la testele antidoping de la sportivi. Risc teratogen clasa C, nu se foloseste in primul trimestru deoarece fractia libera este de 30% si trece bariera feto-placentara. Se face inlocuirea laptelui matern 24 de ore. Administrarea concomitenta cu antiaritmicul APRINDINA poate face o cumulare a reactiilor adverse care sunt similare.
- Articaina – posologie si mod de administrare
Se recomanda injectarea dozei minime eficiente, in general o carpula de 1,7-1,8 ml pentru anestezia plexala si 1-2 carpule pentru anestezia tronculara periferica. Se recomanda injectarea cat mai lenta a solutiei – 1 ml/min. Nu este permisa injectarea intravasculara. Se administreaza in doze reduse la pacienti cu afectiuni cardiace, hepatice sau renale.
Doza maxima este de 7mg/kg corp, fara a depasi 500 mg, echivalent a 12,5 ml articaina cu adrenalina 1/100000. = 0,175 ml solutie/ kg corp.
Doza maxima la copil peste 4 ani, cu greutate medie 20-30 kg, este de 7mg/kg corp.In mod normal sunt suficiente 0,25-1 ml solutie anestezica la greutate 20-30kg si 0,5-2 ml la greutate de 30-45 kg.
- Articaina – contraindicatii si precautii
Articaina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate la anestezice de tip amidic sau la alte componente ale solutiei anestezice. Se evita administrarea la pacientii care au antecedente de astm sau bronhospasm.
Este contraindicata la pacienti:
cu deficit de colinesteraza plasmatica (se metabolizeaza asa 90%),
la cei cu tulburari de conducere atrio-ventriculara,
la cei cu epilepsie fara tratament sau la cei cu porfirie acuta recurenta.
Se administreaza cu precautie la cei cu afectiuni hepatice sau renale
.Poate da rezultate pozitive la testele antidoping. Are risc teratogen clasa C si trece bariera feto-placentara. Se evita administrarea in primul trimestru. Doar 10% dractie libera poate trece bariera, 90% circula legata de proteinele plasmatice. Se inlocuieste laptele matern 24 de ore. Isi potenteaza efectele in administrare concomitenta cu IMAO sau antidepresive triciclice. In asociere cu GUANETIDINA sau cu betablocantele creste semnificativ tensiunea arteriala. Unele anestezice inhalatorii pot sensibiliza cordul la catecolamine si induce aritmii.
- Efectele adrenalinei si noradrenalinei pe receptorii adrenergici
Alfa-1 – contractia musculaturii netede de la nivelul ureterelor, uretrei, muschii erectori ai firelor de par, uterului, bronhiolelor; stimularea glicogenolizei si gluconeogenezei la nivel hepatic si adipos; stimularea secretiei sudoripare; stimularea reabsorbtiei renale de sodiu
Alfa-2 – inhibarea eliberarii de insulina; stimularea eliberarii de glucagon; contractia sfinceterelor pe tractul gastro-intestinal;
Beta-1 – cresterea debitului cardiac cu cresterea alurii ventriculare si a fractiei de ejectie; creste eliberarea de renina; face lipoliza in tesuturile adipoase;
Beta-2 – relaxarea musculaturii bronsice dar efectul e compensat de alfa-1, necesita medicatie selectiva sau efectul este bronhospastic; relaxarea uterului la femeia care nu e gravida; vasodilatatie in muschi; glicogenoliza si gluconeogeneza; contractia sfincterelor pe tractul gastrointestinal; secretie vascoasa pe glande salivare; inhiba eliberarea de histamina din mastocite cu efect antialergic; creste secretia de renina;
Beta-3 – lipoliza in tesutul adipos; stimulare SNC;
Adrenalina actioneaza predominant alfa-1,2 si beta-1,2; noradrenalina beta-3 și egal beta-1;
- Felipresina si Levonordefrinul
Felipresina este un vasoconstrictor local derivat din vasopresina. Nu are efecte pe miocard si este indicata la pacienti cu afectiuni cardiovasculare. Are insa efect ocitocic si este contraindicata la gravide. Se foloseste in combinatie cu PRILOCAINA 3%.
Levonordefrinul este vasoconstrictor local de tip aminoetil-dihidroxibenzil. Are efecte beta-adrenergice, cu riscuri cardiovasculare. Se gaseste ca adjuvant in produse cu MEPIVACAINA
- Efecte locale, farmacocinetica, contraindicatii si precautii ale catecolaminelor
Adrenalina si noradrenalina au efecte locale vasoconstrictoare, prin stimularea receptorilor din peretii arteriolari. Practic actioneaza pe sfincterele precapilare pentru limitarea aportului sangvin la nivelul locului de injectare, inducand hemostaza rapida si eficienta. Vasoconstrictia reduce rata de absorbtie a anestezicului in fluxul sangvin si induce o putere anestezica mai mare si un efect mai indelungat. Dupa injectarea in teritoriul OMF, peak-ul plasmatic este la 10-20 de minute. Catecolaminele sunt absorbite si redistribuite, dupa care sunt inactivate de catecol-metiltransferaza. Eliminarea metabolitilor se face renal.
Efectul sistemic este predominant cardiovascular, unde induce hipertensiune si tahicardie. Noradrenalina are efect simpatomimetic mult mai mare cu vasoconstrictie periferica generalizata si bradicardie prin reflex compensator vagal. Apare hipertensiune marcata, fara tahicardie. Pacientii cu vasculopatii periferice si cu hipertensiune pot avea un raspuns local exagerat. Se administreaza prudent la pacientii sub anestezie generala deoarece pot induce aritmii.
Se evita administrarea la pacientii cu astm bronsic sau cu antecedente de bronhospasm datorita conservantului sulfit.
Sunt hiperglicemiante si se evita la pacientii cu diabet zaharat.
Au efect antihistaminic dar prezinta risc alergen prin sulfiti.
Prezinta risc teratogen clasa C si se evita in primul trimestru, iar in trimestrul 3 prezinta risc de declansare al travaliului.
- Anestezia topica
- Anestezia topica
Anestezia topica se bazeaza pe capacitatea substantei anestezice de a difuza si insensibiliza mucoasa si 2-3 mm submucos. Concentratia anestezicului este mai mare decat pentru injectare. Se folosesc produse cu xilina 5-10% sau mai rar tetracaina 2%, butacaina 4%, benzocaina 14%. Se utilizeaza pentru mici interventii pe fibromucoasa gingivala sau pentru suprimarea reflexului de voma in cazul amprentarii sau a aplicarii filmului radiologic in zona posterioara. Cu anestezie topica se pot extrage dinti temporari cu rizaliza accentuata si se pot inciza abcese superficializate la mucoasa. Anestezia topica se poate utiliza si in cazul unui nerv situat submucos, prin procedeul de imbibitie, si se foloseste pentru nervul lingual in santul mandibulo-lingual, in dreptul molarului 3, sau pentru nervul nazopalatin pe podeaua fosei nazale. Tehnica de anestezie impune uscarea locului, aplicarea anestezicului, asteptarea instalarii acestuia, 2-3 minute si apoi efectuarea manoperelor necesare. Durata este intre 10 si 60 de minute. Se poate aplica sub forma de spray sau pasta. Nu sunt frecvent folosite ca anestezie pentru manopera terapeutica, ci premergator punctiei anestezice.
- Anestezia plexala, paraapicala, supraperiostala
Este cea mai frecventa anestezie la maxilar si presupune injectarea anestezicului supraperiostal si difuzarea lui prin canalele haversiene in grosimea osului, unde anesteziaza ramurile dentare inainte ca ele sa intre in apex. Cantitatea folosita este de 1,5-1,7 ml. Se poate utiliza doar in regiunile cu corticala subtire, pentru ca anestezicul sa poata difuza. Tehnica se poate utiliza la maxilar peste tot, cu rezerve la molarul 1. La mandibula este utila doar in zona frontala. Este mai eficienta la copii si tineri unde corticala este mai putin densa si canalele haversiene sunt mai largi. Asigura anestezia a 1-2 dinti, mucoasa vestibulara, periost si os, in zona in care s-a infiltrat substanta anestezica. Se foloseste pentru extractii, rezectii apicale, inserarea implanturilor, interventii chirurgicale parodontale, extirpare de tumori si chisturi mici. Este contraindicata in afectiuni de tip supurativ la nivelul locului de punctie, datorita riscului de diseminare, precum si in cele de tip ulcerat sau tumoral. Punctia se efectueaza in vestibul, in mucoasa mobila, deasupra apexului, cu bizoul spre os, cu directie oblica. La retragere se lasa putin anestezic mezial si distal pentru extinderea ariei. Superior se face plexala atat pe partea respectiva cat si transfrenular, pentru a bloca fibrele contralaterale.
- Anestezia intraligamentara
Se realizeaza cu seringi speciale care usureaza tehnica. Prezinta ca avantaje localizarea anesteziei la un singur dinte, durata scurta de instalare, folosirea unei cantitati reduse de anestezic, 0,15-0,2 ml, anestezia mai multor dinti fara supradozarea anestezicului, lipsa anestezierii partilor moi. Dezavantajele sunt nevoia de seringi speciale, riscul frecvent de alveolita postextractionala prin ischemia data de presiunea substantei anestezice si de vasoconstrictor, durerea locala postanestezica mai frecventa decat in cazul altor anestezii. Indicatiile se refera mai ales la pacientii cu risc hemoragic, unde nu mai prezinta riscurile unei anestezii tronculare periferice. Nu este indicata la dinti temporari sau daca exista inflamatie sau infectie la locul de punctie. Anterior punctiei se antiseptizeaza papila si se utilizeaza un anestezic de contact. Se utilizeaza seringa speciala cu arc care elibereaza 0,2 ml de anestezic. Acul patrunde prin papila dentara, cu bizoul spre dinte, in mai multe locuri in cazul dintilor pluriradiculari.
- Anestezia intraosoasa
Anestezie rar folosita, la mandibula, se urmareste infiltrarea in spongioasa prin traversarea corticalei. Indicate la pacientii cu risc hemoragic si eficiente pentru 1-2 dinti. Necesita perforator cu mandren care strabate corticala si permite substantei sa ajunga intraosos. Perioada de instalare este scurta, de 30 de secunde, iar durata este intre 15 si 45 de minute.
- Anestezia nervilor alveolari supero-posteriori pe cale orala – repere, locul punctiei, directia acului
Anestezia la tuberozitate cuprinde molarii superiori si osul alveolar, fibromucoasa alveolara, peretele posterior al sinusului si mucoasa sinusala adiacenta. Inconstant radacina meziovestibulara a molarului 1 si premolarii. Contraindicate in procese inflamatorii sau tumorale locale, sau in cazul pacientilor cu risc hemoragic, datorita prezentei plexuli venos pterigoidian.
Reperele sunt creasta zigomaticoalveolara, radacina meziala a molarului 2 si mcoasa mobila. Pacientul sta cu capul in usoara extensie, gura intredeschisa si mandibula deviata de partea punctiei. Se fixeaza reperele si se pun in tensiune tesuturile moi cu mana stanga. Punctia se face in mucoasa mobila, deasupra radacinii meziale a molarului, distal de creasta zigomaticoalveolara. Directia acului este oblica in sus, inapoi si inauntru, facand un unghi de 45 de grade cu planul de ocluzie al molarilor superiori. Acul se introduce dintr-o singura miscare. Dupa ce se ia contact cu osul, se merge de-a lungul tuberozitatii 2-2,5 cm. Pe masura ca avansam aspiram ca sa verificam sa nu fim intr-un vas al plexului pterigoidian. Se injecteaza lent, continuu, progresiv, 1,7-2 ml. Prezinta riscul producerii unui hematom. In caz de hematom, se face comprimarea obrazului sub arcada zigomatica cu podul palmei, aplicarea unui tampon in fundul de sac vestibular posterior si se prescrie tratament antiinflamator si antibiotic.
- Anestezia nervului nazopalatin – teritoriu anesteziat, repere, locul punctiei, directia acului
Anestezia insensibilizeaza mucoasa palatina de la nivelul liniei mediene pana la caninul de partea respectiva inclusiv, teritoriul fiind treimea anterioara a fibromucoasei palatine, pana la linia canin-canin. Caninul este la mijloc intre nazopalatin si palatin mare. Se indica in asociere cu plexala sau tronculara periferica a nervului infraorbital pentru interventii in regiunea frontala maxilara.
Punctia se face la nivelul papilei incisive, adica pe linia mediana, palatinal, intre incisivii centrali superiori, si la 0,5 cm inapoia si superior coletului incisivilor centrali superiori. Anestezia este dureroasa datorita inervatiei bogate, aderentei mucoasei si lipsei de tesut conjunctiv submucos. Se recomanda anestezie de contact, punctie pe marginea papilei si injectare lenta. Acul se introduce din lateral, pe marginea papilei, la 0,5 cm inapoia si superior coletului incisivilor centrali superiori. Directia este in sus, inapoi si inafara, intrand in canal 0,5 cm. Se merge paralel cu axul incisivului central si se introduc 0,2-0,5 ml.
- Metode alternative de anestezie a nervlui nazopalatin
Alternativ la punctia in palat, care este dureroasa, se poate practica procedeul de imbibitie pe podeaua foselor nazale, inapoia pragului narinar cutanat – Escat, sau cel de punctie in podeaua foselor nazale – Hoffer. Sunt rar folosite, mai mult in sfera ORL.
- Anestezia nervului palatin anterior (mare) – teritoriu anesteziat, repere, locul de punctie, directia acului
Anestezia nervului palatin mare are ca indicatie anestezia fibromucoasei palatine in cele 2/3 posterioare, la nivelul molarilor si premolarilor. Se asociaza cu plexala sau tronculara periferica la tuberozitate pentru manopere in zona posterioara maxilara.
Reperele sunt ultimul molar la 1 cm deasupra coletului, la 0,5 cm inaintea marginii posterioare a palatului dur, in unghiul diedru format de creasta alveolara cu lama orizontala a osului palatin si la 1 cm inaintea carligului aripii interne a apofizei pterigoide. Punctia anestezica se face in santul palatin in dreptul molarului 2, unde mucoasa se infunda in palnie. Directia va fi in sus, inapoi si usor inafara, seringa ajungand in dreptul comisurii de partea opusa. Nu se patrunde in canal si se administreaza 0,5 ml. Exista cateva accidente minore care se pot produce si anume hemoragia prin inteparea vaselor palatine, hemostaza realizandu-se prin compresie digitala, decolarea mucoperiostului la injectarea brusca, cu riscul de necroza limitata a fibromucoasei palatinei, sau infiltrarea valului moale cu producerea unui edem tranzitoriu, daca se patrunde cu acul spre posterior.
- Anestezia prin infiltratie a fibromucoasei palatine
Se practica pentru fibromucoasa palatina cand interventia vizeaza o arie restransa, 1-2 dinti. Punctia se efectueaza la 1 cm de marginea gingivala, acul fiind tinut perpendicular pe os. Se injecteaza o cantitate mica, 0,3-0,5 ml, deoarece o cantitate mare injectata brusc poate determina distensia cu decolare periostala, cu risc de aparitie a necrozei la acest nivel.
- Anestezia nervilor alveolari supero-anteriori, la gaura infraorbitara, pe cale orala – teritoriu anesteziat, repere, locul de punctie, directia acului
Nervul se exteriorizeaza la nivelul gaurii infraorbitale si inerveaza dintii frontali superiori, procesul alveolar intre linia mediana si primul premolar, mucoasa vestibulara si periostul in aceasta zona, peretele anterior al sinusului si mucoasa, jumatate din buza superioara, aripa nasului, pleoapa inferioara. Necesita completarea anesteziei palatinal, iar pentru incisivul central anestezia nervului nazopalatin si chiar vestibulara plexala. Gaura infraorbitala se afla la 6-8 mm sub rebordul orbital inferior, la unirea a 2/3 externe cu 1/3 interna a marginii infraorbitale, sub sutura zigomaticomaxilara, la 5 mm inauntru liniei verticale mediopupilare, pe linia verticala care trece printre cei 2 premolari superiori, pe aceeasi verticala care uneste gaura supraorbitala cu gaura mentoniera. Punctia se practica in fosa canina, in mucoasa mobila, deasupra si lateral de varful radacinii caninului. Dupa ce se ia contact cu osul se merge de-a lungul fosei canine, in sus, inapoi si in afara, patrunzandu-se in gaura infraorbitala. Se patrunde in canal 6-10 mm. Se aplica indexul suborbitar pentru a sesiza intrarea acului in canal. Daca injectam in grasimea orbitara poate aparea diplopie sau, in cel mai rau caz, lipsa temporara a vederii.
- Anestezia nervilor alveolari supero-anteriori, la gaura infraorbitara, pe cale cutanata – teritoriu anesteziat, repere, locul de punctie, directia acului
Nervul se exteriorizeaza la nivelul gaurii infraorbitale si inerveaza dintii frontali superiori, procesul alveolar intre linia mediana si primul premolar, mucoasa vestibulara si periostul in aceasta zona, peretele anterior al sinusului si mucoasa, jumatate din buza superioara, aripa nasului, pleoapa inferioara. Necesita completarea anesteziei palatinal, iar pentru incisivul central anestezia nervului nazopalatin si chiar vestibulara plexala. Gaura infraorbitala se afla la 6-8 mm sub rebordul orbital inferior, la unirea a 2/3 externe cu 1/3 interna a marginii infraorbitale, sub sutura zigomaticomaxilara, la 5 mm inauntru liniei verticale mediopupilare, pe linia verticala care trece printre cei 2 premolari superiori, pe aceeasi verticala care uneste gaura supraorbitala cu gaura mentoniera. Punctia cutanata se practica medial si inferior de gaura infraorbitala, in dreptul aripii nazale, la 0,5-1 cm in afara santului nazogenian. Acul strabate partile moi si ia contact cu osul dandu-i-se o directie in sus, inapoi si in afara, patrunzand in canal 0,5-1 cm. Se aplica indexul sub globul ocular si policele repereaza gaura infraorbitala. Daca se injecteaza in grasimea orbitara poate aparea diplopie sau, in cel mai rau caz, lipsa temporara a vederii.
- Anestezia tronculara periferica la mandibula: anestezia la spina spix: teritoriu anesteziat, repere, locul de punctie, directia acului
Teritoriul anesteziat cuprinde osul, dintii, gingivomucoasa vestibulara de la gaura mentoniera pana la linia mediana si partile moi cu exceptia celor inervate de nervul bucal. Reperele sunt creasta temporala, median si posterior de marginea anterioara a ramului, plica pterigomandibulara situata de-a lungul marginii anterioare a muschiului pterigoidian medial si planul de ocluzie al molarilor inferiori. Locul de punctie este intre creasta temporala si plica pterigomandibulara, la 1 cm deasupra planului de ocluzie sau la 1,5 cm deasupra crestei edentate. Directia acului este la inceput sagitala pana se ia contact cu osul la nivelul crestei temporale, corpul seringii ramanand paralel cu arcada inferioara. Patrundem de-a lungul osului, corpul seringii ajungand treptat la linia mediana si chiar in dreptul hemiarcadei opuse, in functie de oblicitatea ramului mandibular. Injectarea incepe in momentul atingerii osului si la 1 cm in profunzime se anesteziaza nervul lingual, apoi la 2-2,5 cm nervul alveolar inferior.
- Greseli de tehnica in anestezia tronculara periferica la spina spix
Greselile de tehnica determina neinstalarea anesteziei si se datoreaza nerespectarii directiei acului sau a locului de punctie.
1. Punctia prea jos nu va intercepta nervul si nu se instaleaza anestezia.
2. Punctia prea sus determina anestezia nervului auriculotemporal, anestezia pavilionului auriculor sau paralizia muschiului maseter
3. Punctia prea in lateral va duce la proptirea in marginea anterioara a ramului, fara anestezie
4. Punctia prea medial, mai inauntru de plica pterigomandibulara, va determina anestezie la nivelul laterofaringelui cu tulburari de deglutitie
5. Punctia prea profund va infiltra glanda parotida cu anestezia facialului si pareza tranzitorie a acestuia
Accidente care s-ar mai putea produce ar fi ruperea acului, dar care este extrem de rara, inteparea pachetului vasculonervos, care determina o hemoragie si hematom de mici dimensiuni sau o nevrita tranzitorie, sau patrunderea sbstantei anestezice in vas, ce ar putea produce tahicardie, paloare, lipotimie si este un accident local al anesteziei tronculare periferice.
- Anestezia tronculara periferica la mandibula: anestezia nervului alveolar inferior prin procedeul Gow-Gates
Punctia prin tehnica Gow-Gates este o tehnica de anestezie simultana a nervilor alveolar inferior, lingual, bucal si auriculotemporal. Punctia se realizeaza in mucoasa obrazului, la intalnirea liniei ce uneste tragusul cu comisura bucala cu o linie ce trece la jumatatea distantei dintre plica pterigomandibulara si tendonul de insertie al temporalului. Directia acului este inapoi si inafara, corpul seringii ajungand in dreptul caninului sau premolarilor de pe partea opusa. Se patrunde 3-3,5 cm, ajungand la insertia pterigoidianului lateral pe fata interna a condilului, unde, dupa aspirare, se lasa anestezicul. Aspiratia este obligatorie doarece putem leza artera maxilara interna.
- Anestezia nervului bucal
Este o anestezie de completare pentru mucoasa gingivoalveolara distal de gaura mentoniera, cand se practica interventii de chirurgie dentoalveolara. Se practica o punctie in vestibul, submucos, inferior zonei in care urmeaza sa se intervina. Este o anestezie de completare a celei la spina spix, in cazul in care nu se practica anestezia la tuberozitatea Weisbrem.
- Anestezia nervului lingual in planseul bucal: teritoriu anesteziat, locul de punctie, directia acului
Nervul lingual se anesteziaza de obicei odata cu alveolarul inferior. Anestezia separata se justifica in interventii de chirurgie OMF sau in interventii asupra planseului bucal si limbii. Teritoriul anesteziat cuprinde versantul lingual al crestei alveolare de la ultimul molar pana la linia mediana, mucoasa hemiplanseului bucal si regiunea presulcala a hemilimbii de partea anesteziata. Punctia se realizeaza in santul mandibulolingual in dreptul ultimului molar, directia acului fiind inapoi si usor in afara spre os, patrunzand submucos 1 cm. O varianta a tehnicii pentru portiunea anterioara a planseului bucal, unde nervul este situat superficial, se practica in dreptul caninului sau primului premolar, in unghiul de rasfrangere a mucoasei procesului alveolar spre planseu. Nervul lingual se mai poate anestezia in locurile unde este superficial in planseul bucal, cum ar fi in dreptul molarului de minte, unde se patrunde in planseu aproape de procesul alveolar 1-2 mm si se lasa 0,5-0,8 ml de anestezic.
- Anestezia nervului mentonier si a nervului incisiv: indicatii, tehnica pe cale orala
Teritoriul cuprinde dintii frontali inferiori de partea anesteziata, procesul alveolar si fibromucoasa vestibulara intre gaura mentoniera si linia mediana, hemibuza inferioara si tegumentul regiunii mentoniere de partea respectiva. Este indicata in completarea anesteziei cand se realizeaza interventii in zona mediana, prin infiltrare la gaura mentoniera opusa si in interventii chirurgicale labiomentoniere, cand anestezia locala prin infiltratie deformeaza partile moi. Gaura mentoniera se afla pe fata externa a corpului mandibulei, la jumatatea inaltimii osului intre radacinile celor 2 premolari. La edentati este frecvent situata la mijlocul distantei dintre simfiza mentoniera si marginea anterioara a muschiului maseter, iar datorita atrofiei procesului alveolar poate fi mult mai sus, ajungand chiar pe creasta. Punctia se practica in vestibulul inferior, in mucoasa mobila, in dreptul radacinii meziale a primului molar. Acul va avea o directie oblic in jos, inauntru si inainte, facand un unghi de 20 de grade cu radacina premolarului 2. Dupa traversarea mucoasei se ia contact cu osul si se angajeaza acul in canal, pacientul acuzand o fulguratie in dintii anteriori. Se injecteaza 0,5-1 ml de anestezic.
- Anestezia nervului mentonier si a nervului incisiv: indicatii, tehnica pe cale cutanata
Teritoriul cuprinde dintii frontali inferiori de partea anesteziata, procesul alveolar si fibromucoasa vestibulara intre gaura mentoniera si linia mediana, hemibuza inferioara si tegumentul regiunii mentoniere de partea respectiva. Este indicata in completarea anesteziei cand se realizeaza interventii in zona mediana, prin infiltrare la gaura mentoniera opusa si in interventii chirurgicale labiomentoniere, cand anestezia locala prin infiltratie deformeaza partile moi. Gaura mentoniera se afla pe fata externa a corpului mandibulei, la jumatatea inaltimii osului intre radacinile celor 2 premolari. La edentati este frecvent situata la mijlocul distantei dintre simfiza mentoniera si marginea anterioara a muschiului maseter, iar datorita atrofiei procesului alveolar poate fi mult mai sus, ajungand chiar pe creasta. Punctia cutanata se foloseste pentru nevralgia trigeminala, dar si pentru interventiile chirurgicale pe tesuturi moi labiomentoniere. Este mai usor de efectuat avand in vedere orientarea si pozitia gaurii si a canalului mandibular. Punctia se face in regiunea geniana inferioara, inapoia si deasupra gaurii mentoniere, la 2 cm inapoia comisurii bucale. Directia acului este in jos, inauntru si inainte, traversand partile moi pana se ajunge pe planul osos si se patrunde in canal 0,5-1 cm unde se lasa anestezicul.
- Anestezia nervului maseterin
Necesara in prezenta trismusului, prin abordare la incizura sigmoida alaturi de nervii temporal, pterigoidian intern si extern. Punctia se realizeaza sub arcada zigomatica, imediat inaintea tuberculului zigomatic anterior. Anestezicul se injecteaza imediat dupa atingerea muschiului maseter, pana la o profunzime de 2,5 cm, unde se lasa 2-3 ml de soltie anestezica. Daca se mai inainteaza 1 cm se anesteziaza muschii temporal, pterigoidian lateral si medial.
- Accidente locale ale anesteziei loco-regionale: durerea
Poate fi produsa la introducerea acului sau la injectarea solutiei anestezice si poate fi prevenita prin respectarea protocoalelor injectarii atraumatice. Apare la folosirea unor ace cu bizoul tesit, la injectarea prea rapida, la ace cu asperitati, la solutii anestezice prea calde sau prea reci, la solutii cu urme de alcool sau antiseptice, la injectarea eronata a unor substante toxice sau expirate. Durerea mai apare la inteparea trunchiurilor nervoase, cand pacientul acuza o durere fulguranta sau iradiata in teritoriul de inervatie al nervului. Datorita injectarii perinervoase, anestezia se instaleaza foarte rapid, durerea dispare odata cu instalarea anesteziei si anestezia este prelungita ca durata. Poate aparea o nevrita traumatica in cazul anesteziilor tronculare periferice. Injectarea cu presiune sau introducerea unei cantitati mari de anestezic poate produce distensia brusca a tesuturilor, manifestata prin durere vie in momentul injectarii. Se porduce mai ales in zone cu tesuturi inextensibile sau aderente la planul osos, cum ar fi fibromucoasa palatinala, gingivomucoasa alveolara fixa sau periostul. Se recomanda injectarea lenta, 1 ml/min. Unele substante anestezice pot produce ele in sine dureri prin pH-ul lor scazut, 5 sau chiar 3-3,5 la cele cu vasoconstrictor, urmelor de alcool sau antiseptice. Daca durerea a fost cauzata de pH dispare fara urmari, dar daca a fost cauzata de contaminarea solutiei poate determina, prin leziunile tisulare, edem trismul sau parestezie tranzitorie. Tesuturile inflamate se destind suplimentar la anestezie, cu senzatie dureroasa. Scaderea pH-ului din tesuturile inflamate limiteaza forma de baza neionizata, eficienta, iar produsii de inflamatie afecteaza direct fibra nervoasa, scazand pragul de sensibilitate cu posibilitatea neinstalarii anesteziei. Mai mult, vasele dilatate fac ca anestezicul sa difuzeze mai repede in circulatie. Exista de asemenea si riscul unei erori de substanta, dar care nu se mai face datorita inscriptionarii pe carpula a substantei.
- Accidente locale ale anesteziei loco-regionale: leziunile vasculare
Perforarea unui vas de sange duce la o extravazare sangvina si formarea unui hematom. Perforarea venelor poate sau nu sa duca la aparitia unui hematom iar cea a capilarelor sau a vaselor superficiale nu prezinta importanta deosebita. Perforarea unui vas mai mare odata cu anestezia tronculara periferica trebuie tratata cu grija, pentru a nu introduce anestezicul in circulatie si a nu duce la reactii acute de supradozare, precum si la lipsa anestezierii teritoriului in cauza. Intotdeauna se aspira anterior punctiei. Factorul determinant in aparitia hematomului il constituie densitatea tesuturilor inconjuratoare. Un astfel de accident apare rareori in palat, mai frecvent la tuberozitate si mai rar la spina spix. Extravazarea se petrece pana cand tensiunea in tesuturile inconjuratoare depaseste presiunea intravasculara. In cursul anesteziei la tuberozitate putem leza plexul venos pterigoidian, artera alveolara posterosuperioara sau artera maxilara interna, situate superior si posterior de tuberozitatea maxilara. Fosa infratemporala permite acumularea unui volum mare de sange. Datorita localizarii nu se poate exercita presiune. Se face compresie cu palma asupra regiunii geniene timp de cateva minute si dupa se aplica un rulou in santul vestibular superior. Se aplica prisnit rece timp de 24 de ore pentru a favoriza vasoconstrictia, iar dupa 48 de ore se recomanda prisnit cald pentru a favoriza resorbtia, cate 20 de minute la fiecare ora. Hematomul se resoarbe in 7-10 zile. Se prescriu antibiotice pentru a preveni suprainfectarea si se asteapta remiterea hematomului. In cazul hematomului la spina spix se poate observa o tumefactie pe fata interna a ramului mandibulei si posibil modificare de culoare a mucoasei. Se aplica presiune si in cazul bolnavilor cu afectiuni generale si face antibioterapie.
- Accidente locale ale anesteziei loco-regionale: pareza faciala tranzitorie
Se produce in timpul anesteziei la spina spix, atunci cand injectarea se face prea profund si anestezicul infiltreaza glanda parotida si ajunge la ramurile nervului facial. Semnele clinice snt lagoftalmia cu blefaroptoza, coborarea comisurii bucale si disparitia miscarilor mimice de partea afectata, cu asimetrie faciala. Poate dura cateva ore, in functie de anestezic, cantitate si de vecinatatea cu nervul facial. Pareza regreseaza spontan si dispare treptat si complet. Dureaza mai mult daca vasoconstrictorul produce ischemie tranzitorie a nervului. Incidentul poate fi prevenit printr-o tehnica corecta de anestezie la spina spix.
- Accidente locale ale anesteziei loco-regionale: tulburarile oculare
Anestezia nervului infraorbital poate duce la producerea unor accidente prin difuziunea anestezicului in orbita sau chiar infiltratia anestezica a nervului optic. Pacientul prezinta edem palpebral cu oftalmoplegie, exoftalmie, diplopie si chiar pierderea temporara a vederii. Tulburarile sunt de scurta durata si se remit spontan, in 1-1,5 ore. In cazul patrunderii in orbita, tulburarile sunt mai severe si consta in hemoragii sau hematoame infraorbitale sau intraoculare, echimoze palpebrale sau conjunctivo-bulbare, tulburari persistente de vedere. Pentru evitare se va respecta tehnica corecta de anestezie la gaura infraorbitala, se va proteja globul ocular cu degetul si se va patrunde in canal doar 0,5-0,8 mm.
- Accidente locale ale anesteziei loco-regionale: ruperea acului
De la introducerea acelor de unica folosinta este un accident extrem de rar, dar se poate produce in cazul anesteziilor tronculare periferice, prin penetrarea profunda a tesuturilor moi si in cazul unei miscari bruste a pacientului cand acul este in contact cu muschiul sau cu periostul. Factorii favorizanti sunt acele subtiri cu rezistenta scazuta sau cu defecte de fabricatie, introducerea rapida a lui si lovirea osului, injectarea rapida cu provocare de durere si contractie a muschiului pterigoidian, schimbarea brusca a directiei intratisular, introducerea acului pana la lambou, inteparea in ligamentul pterigomandibular cu punerea in tensiune la deschiderea gurii. Acele care se rup in tesuturi migreaza de obicei doar cativa mm, dar miscarile musculare ii pot schimba pozitia. Dupa producerea unui astfel de accident se solicita pacientului sa mentina gura deschisa pentru a nu deplasa acul prin contractii musculare, iar medicul ramane cu degetul pe reperul osos. Cand capatul acului este vizibil, va fi prins cu o pensa Pean si indepartat. Daca acul nu mai este vizibil, se evita orice manopera pana la localizarea lui cu precizie, iar acesta va fi indepartat cat mai repede de un specialist OMF.
- Complicatii locale ale anesteziei loco-regionale: descuamarea epiteliala si ulceratii ale mucoasei
Descuamarea epiteliala se produce prin iritarea prelungita a tesuturilor moi prin aplicarea anestezicului topic timp mai indelungat sau printr-o susceptibilitate mai mare la anestezicul topic. Durerea apare in zona aplicarii iar pacientul acuza durere la cateva zile dupa anestezie. Pentru a evita, se recomanda aplicarea anestezicului 1-2 minute. Daca durerea persista, este necesar tratament specific, chiar cu analgezice si unguente topice. Fenomenele de descuamare se remit in cateva zile. Exista si posibilitatea aparitiei unei ulceratii, cu durere intensa. Etiologia ulceratiei cuprinde stomatita aftoasa recidivanta, herpes simplex si traumatismele tisulare. Stomatita aftoasa recidivanta apare pe mucoasa mobila, mai frecvent in vestibul si este considerata un proces autoimun sau bacterian. Herpesul simplex este de etiologie virala si se manifesta ca mici vezicule pe mucoasa fixa. Traumatismele tisulare produse de ac, solutia de anestezie locala, comprese sau orice alt instrument pot activa forma latenta a herpesului sau stomatitei aftoase care erau deja prezente pe mucoasa. In aceste cazuri nu exista mijloace preventive iar tratamentul este simptomatic, pacientul fiind informat ca este o afectiune proprie latenta si nu se datoreaza anesteziei. Majoritatea pacientilor de acest gen au prezentat leziunile si in antecedente. Scopul tratamentului este protejarea zonei si se pot administra solutii anestezice topice, alaturi de irigatii cu solutii antihistaminice, antiinflamatoare, analgezice. Nu se asociaza cu corticosteroid deoarece creste riscul de infectie. Ulceratiile de remit in 7-10 zile.
- Complicatii ale anesteziei loco-regionale: necroze ale mucoasei
Apar pe fondul unei ischemii prelungite sau decolari brutale a mucoperiostului. Apar dupa anestezii in bolta palatina si mai rar vestibular, unde mucoasa este extensibila. Ischemia se datoreaza vasoconstrictorului. Necroza poate interesa mucoasa, periostul si chiar osul. Zona are initial o culoare violacee, apoi devine brun-cenusie cu formare de flictene care se deschid spontan. Tesuturile necrozate se izoleaza de mucoasa si se desprind spontan ca sfaceluri, uneori cu mici sechestre osoase. Zona are margini neregulate, fundul murdar si este dureroasa la atingere. Rar, se poate suprainfecta, situatie in care se vindeca si mai greu. Evolutia dureaza 7-10 zile iar atitudinea terapeutica implica detasarea zonelor necrozate, mese iodoformate cu rol antiseptic si de protectie mentinute cu o placa palatinala acrilica si administrarea de analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene.
- Complicatii ale anesteziei loco-regionale: Injectitele postanestezice
Sunt produse de punctiile septice datorate contaminarii acului prin atingerea partilor moi sau prin asepsia incorecta a zonei de punctie. Dezvoltarea procesului septic se produce de obicei in spatiile pterigomaxilar, pterigomandibular, planseu bucal, obraz si se manifesta ca celulite infiltrative sau colectii supurate. Procesul septic e favorizat de prezenta tesutului celuloadipos sau a hematoamelor, bune medii de cultura. Simptomatologia variaza cu localizarea si consta in tumefactie, trismus, disfagie,dureri nevralgiforme iradiate care nu cedeaza la analgezice obisnuite. Simptomatologia apare la 2-3 zile de la punctia septica, avand o latenta mai mare cand intereseaza spatiile profunde. Tratamentul este chirurgical, intr-un serviciu de specialitate OMF si consta in incizia si drenajul colectiei, impreuna cu un tratament cu antibiotice, analgezice, antiinflamatoare nesterodiene, precum si medicatie pentru afectiunile asociate.
- Complicatii ale anesteziei loco-regionale: trismusul persistent
Trismusul este definit ca limitarea deschiderii arcadelor dentare, consecinta a spasmului musculaturii masticatorii. Postanestezic este mai frecvent intalnit dupa anestezia la spina spix. Este determinat de punctia anestezica, de hemoragii, de cantitatea mare de anestezic, de punctia septica si de ischemia prelungita. Patrunderea acului in profunzime traumatizeaza tesutul, iar punctiile repetate se coreleaza cu o incidenta mai mare a trismusului postanestezic. Hemoragiile mari produc iritarea tesuturilor. Cantitatea mare de anestezic determina o distensie mare a tesutului, iar punctia septica initiaza un proces supurativ. Ischemia prelungita este data de vasoconstrictor. Trismusul postanestezic determina de obicei o limitare minora a mobilitatii mandibulare, prin faza acuta, cand durerea conduce la spasm muscular. Simptomatologia poate aparea precoce, la 2 zile de la punctie, sau tardiv, la 5-6 zile. Nu are tendinta sa cedeze, ci se accentueaza treptat. In lipsa tratamentului evolueaza cronic, iar organizarea hematomului cu fibrozare si contractura cicatriciala conduce de cele mai multe ori la constrictii ale mandibulei. Tratamentul in faza acuta implica prisnit cald, analgezice si miorelaxante. Prisnitul este aplicat 20 de minute la fiecare ora. Daca durerea nu cedeaza se pot administra midazolam sau benzodiazepine, pentru relaxare musculara. Se recomanda mecanoterapie cu miscari de deschidere, inchidere si lateralitate cate 5 minute la fiecare 3-4 ore. Ameliorarea are loc de obicei in primele 48 de ore dar tratamentul se continua pana la disparitia completa. Daca nu se remite in 72 de ore, se ia in considerare posibilitatea unui proces supurativ si este necesara incizia si drenajul. In cazuri severe de durere si disfunctie, se recomanda consult OMF, patologia putand implica ATM.
- Accidente si complicatii generale ale anesteziei loco-regionale: sincopa vaso-vagala – mecanism de producere, tratament
Sincopa vaso-vagala este reprezentata de pierderea starii de constienta timp de 1-2 minute si este precedata de o stare de rau general, cu ameteala, alterari ale perceptiei vizuale, parestezii ale extremitatilor, paloare, transpiratie, greturi. Hipertonia vagala duce la vasodilatatie si cardioinhibitie, cu hipotensiune ortostatica ce duce la hipoxie in formatiunea reticulata bulbopontina, cu pierderea constientei, manifestari vegetative si cardio-respiratorii. Conduita terapeutica are ca scop imbunatatirea irigatiei si oxigenarii cerebrale prin intreruperea interventiei terapeutice, asezarea pacientului in decubit dorsal, cu ridicarea membrelor inferioare, imbunatatirea cu oxigen a aerului inspirat, controlul si favorizarea ventilatiei pulmonare prin eliberarea cailor respiratorii, inlaturarea obstacolelor care ar limita miscarile respiratorii sau circulatia, activarea circulatiei si respiratiei prin stimulare fizica, ce activeaza un mecanism trigemino-bulbar, asistarea respiratiei sau resuscitare la nevoie si monitorizarea semnelor vitale. Este utila stabilirea unei linii venoase cu administrare de medicatie de sustinere a circulatiei si respiratiei, precum si solicitarea asistentei de urgenta.
- Accidente si complicatii generale ale anesteziei loco-regionale: hipotensiunea ortostatica sincopala
Acest accident este determinat de scaderea brusca a tensiunii in pozitia ortostatica. Se manifesta prin pierderea brutala a constientei in momentul trecerii de la clinostatism la ortostatism si este precedata de senzatia de rau, slabiciune, ameteli, tahicardie. Se poate insoti de contractii tonico-clonice. Cauza este perturbarea reflexelor vasoconstrictoare de la nivelul vaselor de rezistenta periferica, fara producerea tahicardiei reflexe. Cauzele includ deshidratarea prin varsaturi, diuretice, diaree, hipovolemia prin hemoragie importanta, vasodilatatia indusa de unele medicamente, hipotensoare, blocante ale canalelor de calciu, alfa-blocante, simpaticolitice centrale, si bolile SNC ce produc insuficienta primara sau secundara a sistemului vegetativ autonom. Prevenirea sincopei se face prin trecerea treptata de la clino la ortostatism, pacientul ramanand in fotoliu in pozitie sezand inca 1-2 minute. Tratamentul implica asezarea pacientului in decubit dorsal si daca pacientul nu isi revine se instaleaza o linie venoasa si se administreaza solutii perfuzabile.
- Accidente si complicatii generale ale anesteziei loco-regionale: criza de astm bronsic – manifestari clinice, profilaxie, tratament
Se manifesta prin ingustarea reversibila a bronhiilor prin spasmul muschilor netezi ai bronhiolelor, edemul mucoasei bronsice si hipersecretiei de mucus. Se manifesta prin wheezing, dispnee acuta expiratorie si se datoreaza unei reactii de hipersensibilitate mediata de IgE fata de un antigen. Criza este precipitata de emotie, frica, aer rece, sulfiti, durata indelungata a procedurilor, acidul acetilsalicilic. Administrarea metilxantinei prescrisa in astm interfera cu clindamicina si eritromicina si da reactii toxice severe si crize de astm. Profilaxia se face prin evitarea sedintelor lungi, combaterea emotiilor prin inhalo-sedare sau prin administrare de midazolam intravenos, evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, evitarea anestezicului local cu adrenalina si respectarea de catre pacient a medicatiei de fond antiastmatice si mentinerea medicamentelor la indemana. Tratamentul implica oprirea procedurii terapeutica, ramanerea in pozitie sezanda, administrarea unui bronhodilatator inhalator sau medicatia proprie pacientului, administrarea de oxigen si monitorizarea pulsului, a saturatiei cu oxigen si a tensiunii arteriale. Daca remiterea se prelungeste se administreaza 0,2-0,4 mg adrenalina subcutanat, se instaleaza o linie venoasa cu solutie perfuzabila cu miofilin 5-7 mg/kg corp, cortizon si se poate solicita serviciul de specialitate.
- Accidentele generale de supradozare ale anesteziei loco-regionale: semne clinice obiective, tratamentul formelor usoare, medii si severe
Supradozarea anesteziei se poate observa clinic prin frison, contractii musculare, tremor initial la muschii fetei si mai apoi generalizat. In final apar convulsii generalizate tonico-clonice, cu semne initiale de excitatie si apoi depresie generalizata a SNC. Cresterea rapida a nivelului circulant de anestezic semnifica si ea o supradozare si depinde de cantitatea si concentratia anestezicului, calea de administrare, rapiditatea injectarii, vascularizatia locului de punctie. In functie de cantitatea de anestezic se descriu 3 forme clinice. Formele minore prezinta confuzie, logoree, dizartrie, greata. Formele medii prezinta cefalee, nistagmus, agitatie, fasciculatii, tremor, obnubilare si torpoare. Formele severe convulsiile tonico-clonice, deprimarea SNC, cardiovasculara si respiratorie, cu complicatia stopului cardiorespirator. Tratamentul formelor minore implica oprirea administrarii anesteziei, monitorizarea semnelor vitale si supravegherea clinica timp de o ora. Formele medii necesita oprirea administrarii, plasarea pacientului in pozitie de decubit dorsal, monitorizarea semnelor vitale, administrare de oxigen si supravegherea timp de o ora. In cazul formelor severe se opreste administrarea, se plaseaza pacientul in pozitie de decubit dorsal si se protejeaza pacientul de loviri in cazul unor posibile convulsii. In cazul in care convulsiile dureaza mai mult de 15-20 de secunde se aseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta, i se pune un obiect moale sub cap si o batista in gura, se indeparteaza obiectele din preajma pacientului, , se aspira secretiile din cavitatea bucala, se administreaza oxigen si tratament specific anticonvulsivant, se monitorizeaza functiile vitale, se stabileste o linie venoasa si se solicita transportul la terapie intensiva.
- Accidente generale de supradozare ale anesteziei loco-regionale: tratamentul de urgenta al anginei pectorale
Tratamentul are ca scop cresterea fluxului sangvin coronar si scaderea consumului de oxigen si implica oprirea interventiei dentare, pozitie decliva cu picioarele ridicate, administrare de oxigen 100%, monitorizarea functiilor vitale, administrarea unui vasodilatator coronarian – nitroglicerina 0,5 mg, atata timp cat tensiunea este peste 100 mm Hg. Nitroglicerina se repeta la 5 minute de maxim 3 ori, atata timp cat tensiunea arteriala se mentine peste 100 mmHg. Se administreaza 125 – 300 mg aspirina masticabila. Daca evolutia nu se amelioreaza,apare senzatia de moarte iminenta, tegumente cianotice, transpiratii, lipsa de aer si se instituie tratamentul infarctului miocardic. Se instaleaza o linie venoasa, se administreaza solutie perfuzabila, oxigen 100% si analgezice. Se solicita ambulanta antisoc de urgenta. Se face prevenirea anginei prin anamneza, limitarea anxietatii si administrarea de nitroglicerina premergator actului terapeutic daca este necesar.
- Accidente generale de supradozare ale anesteziei loco-regionale: accidentul general hipoglicemic, simptomatologie, preventie, tratamentul de urgenta
Simptomatologia accidentului hipoglicemic cuprinde o diminuare brusca a functiei cerebrale, manifestata cu confuzie, letargie, incapacitatea de a gandi si a vorbi clar, senzatie acuta de foame, greata si cresterea motilitatii intestinale, diaforeza cu extremitati reci, tahicardie, parestezii, comportament straniu, obnubilare si pierderea constientei, fasciculatii musculare, convulsii tonico-clonice, hipotensiune arteriala, soc si deces.
Prevenirea se face prin programarea pacientului dimineata, cu respectarea meselor si a programului de insulina, pregatirea in cabinet a unei solutii de glucoza si a unei cantitati de zahar, iar in cazul cunoasterii prin anamneza a prezentei unor complicatii ale diabetului, acesta va fi tratat in conditii de spitalizare.
Tratamentul de urgenta implica intreruperea interventiei, administrarea orala de zahar sau glucoza. Daca simptomele se remit, pacientul ramane monitorizat 30-60 de minute dupa care poate parasi cabinetul insotit. Daca simptomele se agraveaza, apare obnubilare sau pierderea constientei, se creeaza acces venos si se perfuzeaza glucoza si se solicita asistenta de urgenta.
- Accidente generale de supradozare ale anesteziei loco-regionale: accidentul general hipertensiv – semne clinice, tratament
Puseul de hipertensiune arteriala se manifesta prin cefalee intensa, stare de agitatie, greata, tulburari ale starii de constienta, de vedere, semne de angina pectorala. Puseul reprezinta o urgenta cand tensiunea arteriala depaseste 180 mmHg cu 110 mmHG si necesita interventie, iar tensiunea de peste 200 mmHg necesita interventia prompta pentru a iesi din aceasta zona. Se intrerupe imediat tratamentul, pacientul ramane in pozitie sezanda, cu membrele inferioare decliv, se administreaza oxigen 100%, se asigura o linie venoasa, se administreaza medicatie antihipertensiva orala – nifedipina 10 mg, se poate repeta la 20-30 de minute si medicatie diuretica, furosemid 20 mg/2ml, intravenos lent sau 2,5 mg indapamid oral. Trataentul trebuie monitorizat foarte bine deoarece poate produce o scadere brusca tensionala, cu risc de ischemie cerebrala si coronara acuta. In prima etapa valorile nu se scad sub 160-170 mmHg cu 100mmHg. Pacientul este transferat intr-un serviciu de specialitate.
- Accidente generale de supradozare ale anesteziei loco-regionale: criza tiroidiana – tablou clinic, tratamentul de urgenta
Criza tiroidiana apare la pacientii cu hipersecretie tiroidiana decompensata. Tabloul clinic cuprinde o stare similara celei de raspuns postagresiv, cu agitatie, febra, hipertensiune, tahicardie si extrasistolii care se agraveaza intr-o stare de soc predominant cu insuficienta cardiaca. Pacientii prezinta iritabilitate, delir sau coma si chiar exitus. Mortalitatea este 20-35%. Tratamentul cuprinde intreruperea interventiei, administrare de oxigen 100%, asigurarea unei linii venoase, administrarea de solutii perfuzabile de serfiziologic sau glucoza, administrarea intravenoasa de 100-200 mg de hidrocortizon. Trebuie combatuta hipertermia. Se sustine cordul prin administrare de digitalice. Se monitorizeaza permanent semnele vitale si se transfera pacientul intr0un serviciu de urgenta de profil.
- Contraindicatiile tehnicii de inhalosedare cu N2O/O2
Contraindicatii absolute – nu exista astata timp cat se patreaza raportul corespunzator, cu minim 20% oxigen
Contraindicatii relative – personalitate, compulsiva, claustrofobie, copii cu tulburari de comportament care nu mentin respiratie nazala, afectiuni psihiatrice, afectiuni respiratorii de natura infectioasa, afectiuni pulmonare cronice de tipul BPOC, fibroza pulmonara, obstructii nazale cronice prin deviatii de sept, rinite alergice, talasemia, anemia megaloblastica, narcomanii, scleroza multipla si bolnavii tratati cu IMAO.
- Indicatiile extractiei dentare legate de patologia dentoparodontala
- Dinti cu distructii coronare mari, extinse subgingival, care nu mai pot restaurati
- Dinti cu gangrene complicate cu parodontita apicala cronica la care nu se poate face rezectie apicala sau aceasta a esuat
- Dinti cu complicatii supurative la care nu sunt indicate tratamente endodontice sau conservatoare
- Dinti care au determinat complicatii supurative grave, infectii ale spatiilor fasciale, flegmoane
- Dinti care au initiat sau intretin procese supurative sinusale
- Dinti cu parodontita marginala cronica profunda si mobilitate de grad II/III
- Indicatiile extractiei dentare legate de patologia traumatica OMF
- Dinti cu fracturi coronoradiculare sub pragul gingival, care nu permit restaurare
- Dinti cu fracturi radiculare longitudinale, oblice sau transversale in treimea cervicala si medie
- Dinti fracturati sau luxati complet
- Dinti aflati in focare de fractura care impiedica reducerea fracturii sau pot intretine procese supurative
- Indicatiile extractiei dentare in cadrul tratamentului preprotetic
- Dinti mult extruzati, egresati sau inclinati, care defavorizeaza tratamentul protetic
- Edentatia subtotala maxilara, cand un singur dinte nu permite adaptarea corecta a lucrarii protetice
- Indicatiile extractiei dentare la dintii temporari
- Dinti care impiedica eruptia dintilor permanenti sau determina eruptia in malpozitie
- Dinti temporari cu procese carioase complicate, fara indicatie indicatie de tratament conservator si care intretin procese septice locale
- Dinti temporari fracturati sau aflati in focare de fractura, care impiedica reducerea sau intretin procese supurative
Se face o exceptie si este lasat dintele pe arcada in cazul in care radiologic se confirma anodontia dintelui permanent succesor.
- Contraindicatii locale ale extractiei dentare
- Leziuni la nivelul mucoasei – herpes, afte, candidoze
- Sinuzita rinogena
- Procese supurative acute – pericoronarite, celulite, abcese, flegmoane
- Pacienti cu radioterapie sau chimioradioterapie
- Tumori maligne
- Contraindicatiile extractiei dentare in cadrul bolilor cardiovasculare
- Infarctul miocardic in primele 6 luni – CI absoluta
- Cardiopatie ischemica si/sau hipertensiune arteriala – se recomanda anestezia fara vasoconstrictor si limitarea anxietatii
- Antibioprofilaxia implica amoxicilina 2g sau clindamicina 600 mg cu o ora inainte oral, iar la copil amoxi 50mg/kg corp si clindamicina 20 mg/kg corp. Injectabil se administreaza cu 30 de minute anterior interventiei.
- Clasa de risc major: proteze valvulare, endocardita in antecedente, malformatii cardiace complexe cianogene, sunturi sistemico-pulmonare
- Clasa de risc mediu: valvulopatii necorectate, defecte septale necorectate, canal arterial persistent, coarctatia de aorta, cardiomiopatia hipertrofica, prolaps de valva mitrala cu regurgitatie
- Clasa de risc neglijabil: malformatii cardiace corectate de mai mult de 6 luni, prolaps de valva mitrala fara regurgitatie, sufluri inocente sau functionale, reumatism articular acut fara sachele valvulare, pacemaker, infarct miocardic cronic, bypass coronarian
- Contraindicatiile extractiei dentare la pacientii cu tratament anticoagulant
La pacientii pe anticoagulante orale cumarinice este necesar un protocol de substitutie pentru a asigura o coagulare eficienta in timpul manoperei terapeutice. Pacientul este trimis la medicul care i-a prscris medicatia si acesta o va inlocui cu heparine cu greutate moleculara mica cu 2-4 zile inainte de extractie. Se monitorizeaza INR-ul, care trebuie sa fie 0,8-1,2 si se accepta proceduri terapeutice cu INR < 2,1. Obligatoriu se sutureaza plaga postextractionala si se recomanda o placuta de protectie care se va mentine 48-72 de ore. Medicatia anticoagulanta se reia a 2-a zi dupa extractie.
- Contraindicatiile extractiei dentare la pacientii cu diabet zaharat
Pacientii diabetici sunt expusi unor riscuri datoritavascuopatiei periferice diabetice si a vindecarii deficitare. Sunt impartiti in doua categorii de risc:
- Pacientii cu risc scazut: bun control metabolic, regim stabil, asimptomatic, fara complicatii, glicemie a jeun sub 200 mg/dl, Hb glicata sub 7%
- Pacientii cu risc moderat: ocazional simptomatic, echilibru metabolic rezonabil, putine complicatii si fara hipoglicemii/cetoacidoze recente, glicemie a jeun sub 250 mg/dl, Hb glicata 7-9%
- Pacientii cu risc crescut: multiple complicatii, slab control metabolic, glicemia a jeun peste 250 mg/dl si Hb glicata >9%
Se pot efectua extractii cand glicemia este constanta si mai mica de 180 mg/dl. Se recomanda interventia la jumatatea distantei dintre 2 mese. Anestezia se face fara vasoconstrictor, pentru a evita inducerea unor fenomene de hiperglicemie sau de necroza a partilor moi. Postextractional se indica suturarea plagii si antibioterapia.
- Contraindicatiile extractiei dentare la pacientii cu radio/chimioterapie
Radioterapia induce o modificare a structurii oaselor maxilare, osteoblastele manifestand un risc latent de apoptoza in timpul diviziunii celulare in procesul de vindecare osoasa. Dupa un tratament radiant recent, aproape orice extractie se complica cu osteoradionecroza. Se indica extractia dintilor cu risc de patologie dento-parodontala cu 10-14 zile anterior iradierii, pentru a lasa timp de vindecare si inchidere a plagilor postextractionale. Se va sutura intotdeauna plaga postextractionala.
Chimioterapia are o influenta majora asupra seriei albe si trombocitelor. Tulburarile apar la 3 saptamani de la chimioterapie. Nu se face extractia daca nu avem leucocite > 2000 /mm3 si trombocite > 50000 /mm3.
- Factorii locali ce trebuie evaluati in stabilirea gradului de dificultate al extractiei dentare
- Accesul chirurgical – necesita evaluarea deschiderii interarcadice, prezentei trismusului, localizarii si pozitionarii dintelui.
- Mobilitatea dintilor – mobilitate mare = extractie usoara dar trebuie indepartat tot tesutul de granulatie, sangerarea fiind mai abundenta. Mobilitate mai mica inseamna risc de hipercementoza sau anchiloza si se ia in calcul realizarea unei alveolotomii sau separatia interradiculara
- Gradul de distructie coronara – carii intinse, obturatii mari – necesita aplicarea clestelui cat mai apical si menajarea dintilor vecini daca se afla in aceeasi stare
- Relatia cu structurile vecine – necesita menajarea structurilor de vecinatate – sinus maxilar, canal mandibular, prin separarea radiculara si extractia cat mai putin traumatica
- Examenul radiologic – asigura informatii precise despre configuratia radacinilor, patologia lor si relatia cu structurile de vecinatate
- Configuratia radacinilor – marimea radacinilor, divergenta lor, curbura, forma si numarul sunt indispensabile pentru realizarea extractiei dentare. Radiografic putem observa si densitate osului in jurul radacinilor, precum si prezenta unor zone de osteita condensanta sau alte procese de tip scleros care pot ingreuna extractia.
- Raportul dintilor temporari cu foliculii dintilor permanenti – se evalueaza pozitia dintelui temporar in raport cu mugurele dintelui permanent pentru a vedea pozitia acestuia si a evita lezarea sau smulgerea lui in timpul extractiei.
- Principiile generale ale tehnicilor de extractie dentara
- Sindesmotomia – se face cu sindesmotomul sau direct cu elevatorul. Implica sectionarea ligamentului circular pentru a permite elevatorului si clestelui sa patrunda submucos fara a leza mucoasa
- Dilatarea osului alveolar – se realizeaza progresiv prin ruperea ligamentelor alveolare si mobilizarea dintelui folosind elevatorul. Se creeaza un spatiu prin dilatarea osului si luxarea dintelui. Elevatorul se insinueaza perpendicular pe dinte si de multe ori este suficient pentru a realiza extractia.
- Aplicarea clestelui de extractie – se face in axul dintelui, intai pe fata orala si apoi pe cea vestibulara. Clestii sunt specifici pentru fiecare grup dentar.Pintenii se insera interradicular. Pentru a nu fractura radacina si a avea eficienta maxima, falcile se tin in axul dintelui.
- Luxarea cu ajutorul clestelui de extractie – miscari de basculare vestibulo-orale, predomina spre corticala cea mai subtire, in general vestibular, exceptie molarii mandibulari si molarul 1 maxilar. La monoradiculari cu radacina dreapta, conica, putem face si rotatie. Pe masura ce osul se dilata, clestele este aplicat mai apical.
- Extractie propriu-zisa – are loc cand dintele este suficient de mobil, indepartandu-se printr-o miscare de tractiune in ax. Miscarea este lent progresiva, combinata cu basculare si daca este cazul, rotatie. Se incepe dinspre posterior si cu dintii maxilari.
- Chiuretajul alveolei postextractionale – indeparteaza tesuturile patologice restante. Se face cu o chiureta curba la mandibula si dreapta la maxilar, cu presiune bine dozata pentru a nu perfora sinusul sau canalul mandibular.
- Sutura postextractionala – nu este obligatorie dar protejeaza cheagul, dirijand cicatrizarea.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: incisivii superiori
Se practica anestezie plexala vestibulara transfrenulara asociata cu anestezie la nivelul gaurii incisive sau anestezie la nivelul gaurilor infraorbitale bilaterale asociata cu cea la gaura incisiva, dar care nu se justifica. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular. Dupa dilatare folosim miscari lente de rotatie, la central, si minime la lateral datorita radacinii recurbate distal. Extractia se face inspre vestibulo-incizal, cu forte de tractiune reduse.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: caninii superiori
Se practica anestezie plexala vestibulara asociata cu anestezie la nivelul gaurii incisive sau anestezie la nivelul gaurii infraorbitale asociata cu cea la gaura incisiva. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular. Extractia se face inspre vestibulo-incizal, cu forte de tractiune reduse. Prezinta riscul de fractura a corticalei vestibulare.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: premolarul 1 superior
Se practica anestezie plexala vestibulara infiltratie palatinala sau anestezie plexala asociata cu gaura incisiva si palatina mare. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular, dar cu grija pentru a nu fractura radacinile, in special palatinal deoarece se descopera mai dificil. Se evita orice fel de miscari de rotatie. Extractia se face inspre ocluzal si usor vestibular.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: premolarul 2 superior
Se practica anestezie plexala vestibulara asociata cu infiltratie palatinala sau anestezie la nivelul gaurii palatine mari sau anestezie in canalul infraorbital asociata cu anestezie in santul palatinal sau la gaura palatina mare. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular. Dupa dilatare putem folosi miscari de rotatie. Extractia se face cu forte relativ mari de tractiune si rotatie inspre vestibulo-ocluzal.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: molarul 1 superior
Molarul 1 se afla in dreptul crestei zigomaticoalveolare si in relatie cu sinusul maxilar, avand un risc de deschidere a podelei acestuia in timpul extractiei. Se practica anestezie la tuberozitate asociata cu anestezie plexala si anestezie la gaura palatina mare. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular, deoarece o radacina palatinala fracturata este greu de descoperit. Extractia se face cu tractiune in ax si basculare vestibulara.
- Tehnica extractiei dentare pe grupe de dinti: molarul 2 superior
Se practica anestezie la tuberozitate sau plexala vestibulara si anestezie la gaura palatinala mare. Se decoleaza gingivomucoasa de pe colet cu sindesmotomul sau elevatorul drept. Aplicam clestele, intai falca palatinala, cat mai apical, si realizam luxarea in sens vestibulo-oral, mai amplu spre vestibular, deoarece o radacina palatinala fracturata este greu de descoperit. Extractia se face cu tractiune in ax si basculare vestibulara.