Centrala begrepp Flashcards

1
Q

Beskriv det centrala begreppet - Ständiga förbättringar.

A

Den kan kopplas till en fungerande förslagsverksamhet där medarbetarna får komma med förbättringsförslag som kan leda till kvalitetsförbättringar. När anställda kommer med förslag är det viktigt att ledningen tar det på allvar och sedan uppmuntrar till fortsatta förslag.

Det handlar om att ha ett tankesätt om att allting kan göras bättre än det görs i nuläget. Organisationen bör ta tag i problem direkt och involvera de berörda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv det centrala begreppet, Lean Production.

A

Lean är en metod för verksamhetsutveckling där fokus är att skapa maximalt kundvärde baserat på de resurser som finns. Värderingarna inom Lean syftar till att allt alltid kan bli bättre (kaizen). Det handlar mycket om att bli en lärande organisation genom en företagskultur som lyfter fram problem och fel som möjligheter istället för att leta syndabockar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv det centrala begreppet, Arbetsorganisation.

A

Handlar bland annat om företagets struktur, t.ex. det som framgår i en organisationsplan. Planen beskriver sådant som olika enheter och avdelningar och deras förhållande till varandra. Begreppet inkluderar också ett antal processer och företeelse - som handlar om ledning och styrning av verksamheter. Ex. Kommunikation, delaktighet, handlingsutrymme, fördelning/omfördelning av arbetsuppgifter mm. i verksamheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv det centrala begreppet, Medarbetarskap.

A

Har utvecklats med åren och innefattar allt fler aspekter. Som medarbetare är vi medskapare i verksamheten, både krav och möjlighet till att bidra. Vi förväntas använda vår potential på bästa sätt och ta ansvar både för oss själva och vår arbetsmiljö. Medarbetarskapet innefattar ett ansvar och medverkan till att skapa samhörighet med kollegor, visa omsorg, respekt och lojalitet samt bidra till arbetsglädje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv det centrala begreppet, Förslagsverksamhet

A

Det är en metod för att skapa delaktighet i en organisation samt för att få uppslag till kvalitetsförbättringar. Alla får lämna förslag på kvalitetsförbättringar - de utvärderas och utgör underlag för ändringar. Man kan införa bonussystem som ger incitament till de som lämnat förbättringsförslag, för att uppmuntra de anställda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv det centrala begreppet, Human Relations.

A

Hawthorne-studierna, motivationsteorier. Det handlar om att människorna i organisationen har behov som behöver tillfredsställas för att de ska bli motiverade att göra ett bra arbete. Det kan handla om alltifrån att få ta mer ansvar för att utvecklas till att ha en god arbetsmiljö. Rörelsen bidrog bl.a med personalavdelningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv det centrala begreppet, Sociotekniskt synsätt.

A

Grunden är att alla produktionssystem innehåller en teknisk organisation av maskiner och annan utrustning och en social organisation av arbetarna. Dessa system samverkar och en optimal utformning av ett produktionssystem måste vara en samtidig optimering av båda systemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv det centrala begreppet, Systemteoretiskt perspektiv.

A

Nyckeln till utveckling av team är det ömsesidiga beroendet som leder till samarbete. Handlar om team som helheter “helheten är större än summan av delarna”. Systemteori handlar om att system är avgränsade i tid och rum - teamet uppfattar sig som avgränsade mot omgivningen som en social enhet. Samtidigt som de är påverkade av sin omgivning och har ett utbyte med den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv det centrala begreppet, Team/riktiga team.

A

Ett team har gemensamma mål, ett stabilt medlemskap över tid, tät kommunikation och uppgifter som gör medlemmarna ömsesidigt beroende av varandra. Medlemmarna samlas regelbundet och reflekterar över sin samarbetsprocess och sin produktivitet för att utvecklas vidare. Ansvarsutkrävande sker på teamnivå och medlemmarna samarbetar i realtid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv det centrala begreppet, Teamutveckling.

A

GDOS - där teamet analyserar och diskuterar gruppens arbetsuppgift och vart de ligger i IMGD-modellens alla steg. Även debriefing är en form av utveckling för team.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv det centrala begreppet, Rollstrukturer.

A

I ett team kommer personerna ta på sig olika roller, dessa kan ex, baseras på kunskap och kompetens. Det är viktigt att medlemmarna är medvetna om sina roller och att de har ett utbyte mellan rollerna. Man får se till att alla behövs - har man ett överflöd av personer i ett team finns risken för processförluster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv det centrala begreppet, GDOS.

A

Genom metoden kodas en mening eller något som uttrycks i relation till hur det uttrycks. Observatören gör en bedömning utifrån sju kommunikationskategorier och obeserverar hur den enskilde individen ter sig i teamet, hur teamet ter sig tillsammans och hur de uttrycker sig för varandra osv. GDOS metoden mäter andel arbetsrelaterade uttalanden till utvecklingsmodellen IMGD.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv det centrala begreppet, GDQ.

A

En självskattningsmetod där medlemmarna i gruppen själva fyller i ett formulär med frågor - för att se vart de befinner sig i IMGD modellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv det centrala begreppet, IMGD (Det första steget).

A

Trygghet och tillhörighet, medlemmarna är artiga och försiktiga, de vill passa in och göra det som förväntas - bidrar mindre med egna idéer. Här uppskattas en tydlig ledare och det är viktigt att lägga en grund för gemensamma mål/förväntningar. Som medlem är det bra att ställa frågor och bidra med idéer och se till att alla i gruppen trivs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv det centrala begreppet, IMGD (Det 2 steget)

A

Opposition och konflikt, När gruppen börjar känna sig tryggare ökar viljan att vara med och påverka - bidrar till motsättningar. Kan kännas obekvämt, det bildas undergrupper med de som tänker lika och energin går åt att komma framåt. Här behövs en ledare som både kan låta gruppen ta ansvar men också vara en gränssättare när det behövs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv det centrala begreppet, IMGD (De 3 steget).

A

Tillit och struktur, När tillräckligt många är överens om tillräckligt mycket tar sig teamet till detta steg. Här blir det gemensamma uppdraget viktigare än den egna påverkan. Teamet hittar bättre sätt att arbeta tillsammans och börjar se fördelar med de olikheter man upptäckte tidigare och ledaren blir mer “en i gänget”. Här behöver teamet göra allt tillsammans, man kanske kan dela upp lite i undergruppen.

17
Q

Beskriv det centrala begreppet, IMGD (De 4 steget).

A

Arbete och produktivitet, I detta steg är det lätt att både må bra och arbeta effektivt, teamets fokus ligger på uppdraget och man arbetar på så det både gynnar medlemmarna och det som ska göras. I detta steg är det klokt att tänka på att det finns plats för alla att briljera på det de är bra på.

18
Q

Beskriv det centrala begreppet, Framväxande tillstånd.

A

Ju mer och bättre ett team kommunicerar desto mer gemensamma tankemodeller kommer medlemmarna att utveckla och desto bättre kommer teamet att prestera. Sammanhållningen kan delas upp i två delar.

1) Uppgiftsammanhållning - engagemang som medlemmarna känner inför en uppgift.
2) Mellanmänsklig sammanhållning - medlemmarnas uppskattning av gruppen.

19
Q

Beskriv det centrala begreppet, Målförtydligande.

A

Att en grupp har gemensamma mål är viktigt för ett effektivt arbete och därav blir målförtydligande en viktig del. Syfte med målformulering är att sammanställa och tydliggöra de mål som gruppen satt upp. Detta görs för att samarbetet ska bli så framgångsrikt som möjligt. Ex. När vi sitter tillsammans i en ny grupp inför ett arbete - skriver vi gruppkontrakt med tydliga mål och syfte för gruppen kan vi också uppleva att gruppen får en mening.

20
Q

Beskriv det centrala begreppet, Debrief.

A

Innebär att teammedlemmar tillsammans reflekterar över en situation eller genomförd uppgift. De diskuterar vad som hänt, formulerar lärdomar och möjligheter till förbättringar. Forskningar har visat att teams effektivitet ökar när medlemmarna har delade mentala modeller om sitt gemensamma arbete. En debrief ska ha ett utvecklingsfokus och fokusera mer på samarbetsprocesserna framför ett resultat.

21
Q

Beskriv det centrala begreppet, Tankeprocesser.

A

Tankeprocesser i team, den avgörande förmågan att fortlöpande dela information. Det viktiga är inte vilken information man delar utan just förmågan att fortlöpande göra det. Informationsbearbetningen på teamnivå skiljer sig från den på individnivå.

22
Q

Beskriv det centrala begreppet, Känslomässiga processer (Sammanhållning).

A

Uppgiftssammanhållning - handlar om det gemensamma engagemang som medlemmarna känner inför en uppgift och den mellanmänskliga sammanhållningen om medlemmarnas uppskattning av gruppen. Team med hög sammanhållning har visat sig vara mer produktiva.

23
Q

Beskriv det centrala begreppet, Känslomässiga processer (Psykologisk trygghet)

A

Är en kvalitet som gör att medlemmarna vågar ta risker och uttrycka åsikter utan rädsla för att bli straffade eller hånade - viktigt för att kunna dela med sig av information och undvika the common knowledge effect.

24
Q

Beskriv det centrala begreppet, Känslomässiga processer (Tillit)

A

En delad tro på teamets kollektiva förmåga att organisera och genomföra åtgärder för att nå sina mål. Påverkar vad teamet väljer att göra, hur mycket de anstränger sig och hur de agerar när de stöter på hinder eller misslyckas. Tilliten mellan individuella medlemmar definieras som tron på att medlemmar kommer leverera och agera som de lovat.

25
Q

Beskriv det centrala begreppet, Känslomässiga processer (Konflikter)

A

Team består av personer med olika kunskap och erfarenheter, olikheterna kan leda till konflikter. Så länge det handlar om sakkonflikter och inte person-eller processkonflikter kan det leda till en ökad förmåga till problemlösning och beslutfattande.

26
Q

Beskriv det centrala begreppet, Processförluster.

A

Social maskning, samarbetssvårigheter och bristande informationsöverföring mellan medlemmarna. Ju större gruppen är desto större processförluster. Ett stort antal medlemmar ökar också risken för Ringelmann-effekten (att varje individ anstränger sig mindre än om de hade arbetat ensamma).

27
Q

Beskriv det centrala begreppet, Feedbackloopar.

A

Handlar om teamet, när det stannar upp efter en arbetsepisod, riktas uppmärksamheten mot resultatet av sitt arbete. De kan vara resultat i form av framväxande tillstånd (gemensamma tankemodeller, sammanhållning, konflikter etc.)

28
Q

Beskriv det centrala begreppet, Funktionell dumhet.

A

Personer i en organisation eller ett företag gör exakt det som förväntas av dem utan reflektion eller kritik. Man gör allting rätt, men formalia och regler kommer i vägen för verklig utveckling. Man lyssnar inte in till förbättringsförslag utan går under mottot “såhär har det alltid gått till”.

29
Q

Beskriv det centrala begreppet, Negativ information.

A

I välfungerande organisationer kan medlemmarna uttrycka sina åsikter och påpeka felaktigheter/misstag. Medarbetare uppmanas att dela med sig av negativ information för att nya misstag/kriser inte ska ske. Ex. Sjukvården, om en kris skulle uppstå kan följderna bli katastrofala.

30
Q

Beskriv det centrala begreppet, Hierarkisk kommunikation.

A

Innebär att informationen alltid ska gå tjänstevägen, samt att informationen förflyttas till de anställda och sedan åter till ledningen, som då fattar de avgörande besluten.

31
Q

Beskriv det centrala begreppet, Transmissionssyn på kommunikation.

A

Transmissionssynen på kommunikation innebär transport av gods, människor jämställs med transmission eller transport av information. Informationen är alltså en enkel överföring från sändare till mottagare och denna process är framgångsrik när informationen i sin helhet nått fram till mottagaren. Det blir en “hjärna till hjärna” metafor.

32
Q

Beskriv det centrala begreppet, Rituell syn på kommunikation.

A

Kommunikationen ses här som en meningsskapande process mellan människor, där språket hjälper oss att kategorisera, beskriva och förstå verkligheten. Det är en viktig grundläggande drivkraft för oss människor att tillvaron ska upplevas som meningsfull. Vi skapar meningsfullhet genom kmn med andra och genom att tolka, kategorisera, förstå, vända och vrida på det samt diskutera. Varje människa har en unik förförståelse och tolkningshorisont (skapats tillsammans med andra). En kommunikation som en dialog där båda parter i kmn strävar efter att nå ömsesidig förståelse och skapa mening.