Cartea nuntii Flashcards
Cine este George calinescu?
o personalitate plurivalenta a culturii romane, recomandandu se ca prozator, poet, critic si istoric literar.
1941
“istorie literaturii Romane de la origini pana in prezent” este o lucrare monumentala, unica nu doar pentru opera sa, ci pentru intreaga literatura romana.
Primul sau roman
Prin aparitia primului sau roman, cartea nuntii in 1933, George Calinescu a anulat ideea lansata de Titu Maiorescu in 1886 cum ca un critic literar nu este capabil sa scrie proza de fictiune.
Afirmatii despre roman
Se poate afirma ca romanul “cartea nuntii” are caracter autobiografic, intrucat intalnirea tanarului, doctor in litere, Jim marinescu, cu domnisoara Vera, se aseamana cu ceea ce relata sotia scriitorului, doamna Vera Alice Calinescu, despre rima sa intalnire cu viitorul ei sot.
Titlul
Cartea nuntii defineste latura lirica a romanului, care are ca tema centrala eternul sentiment de iubire ce se manifesta reciproc intre tanarul proaspat doctor in litere, Jim Marinescu, si absolventa de liceu Vera Policrat, care se implineste prin casatorie.
Tema romanului
ilustraza in principal IMPLINIREA pe plan erotic a cuplului Jim MArinescu si Vera Policrat, apoi o realizeaza o radiografie a scolii romanesti din perioada interbelica, care pune accentul pe relatia profesor-elev. Nu in ultimul rand, cartea reliefeaza prin contrast societatea moderna in plin proces de civilizare, care invinge definiv grupa de babe decrepite si fete batrane si sterile din casa cu molii.
Structura. Compozitie
Romanul este alcatuit din 20 de capitole cu titluri sugestive,ce rezuma intamplarile care urmeaza sa fie relatate.
Romanula are o insuficienta substanta epica, fiind structurat pe trei planuri, care se intrepatrund si se definesc reciproc. Primul plan priveste poemul iubirii si casatoria lui Jim cu Vera. Al doilea plan contureaza imaginea scolii romanesti si a relatiei profesor-elev din perioada interbelica, iar nu in ultimul rand, urmareste aceeasi epoca dpdv al inoirii civilizatiei si dezvoltarea pe plan economic, social si tehnologic.
Perspectiva narativa
Naratorul este omniscient, el stie totul despre personaje, le amite aprecieri prin naratiunea la persoana a 3a, conturand adevarate caractere. Modalitatea narativa este condurata de absenta marcilor formale ale naratorului, de unde reiese trasatura de roman obiectiv.
Perspectiva temporala
este cronologica, intamplarile fiind relatate in ordinea desfasurarii lor, iar cea spatiala este reliefata de un spatiu real, deschis, aceala al caselor, strazilor si locurilor concrete din Bucuresti si de unul imaginar, inchis, care este menit sa contureze trairile personajelor.
Jim Marinescu (personaje)
este tipul intelectualului, care traieste implirea erotica. Jim este in acelasi timp un tanar monden, exponent al societatii mondene interbelice.
Vera Policrat (personaje)
este intruchipare a idealului feminin, inocenta, pura si naiva, ea se va dedica intotalitate caminului si barbatului iubit, caruia ii va deveni sprijin.
Bobby Policrat (personaje)
este fratele Verei, tipul adolescentului prin excelenta
Lola,Dora si Medy
sunt prietenele din adolescenta ale lui Jim. Reprezinta tipul femeii moderne, fiind in opozitie cu matusie decrepite ale lui Jim
Cele noua locatare
Baba Chiva, Iaca, Tanti Magdalina, Ghenca, Fira, Agepsina, Caterina, Lisandrina si Mali-personaje de factura balzaciana, locatarele casei cu molii, simbol al decrepitudinii, al refuzului prezentului si al refugiului in trecut.
Silivestru Capitanovici
fratele matusilor din casaa cu molii. Sufocat de spatiul malefic al acelei case si ratand sansa de a se implini matrimonial, se va sinucide.
Conflict
intre tinerete si decrepitudine, intre nou si vechi, intre Eros si Thannatos.