Capitolul I/ Dreptul de Proprietate Flashcards
Ce exprima proprietatea sub aspect economic?
Sub aspect economic, proprietatea exprima o relatie sociala de apropriere a unor lucruri, in mod direct si nemijlocit.
Ce reprezinta dreptul de proprietate sub aspect juridic?
Sub aspect juridic, dreptul de proprietate reprezinta un ansamblu de atribute ocrotite juridic, in temeiul carora titulrul dreptului isi poate satisface, in mod direct si nemijlocit, interesele sale legate de apropierea unui lucru.
Ce este dreptul de proprietate?
Dreptul de proprietate este acel drept subiectiv care da expresie apropierii unui lucru, permitand titularului sa exercite posesia, sa foloseasca si sa dispuna de acel lucru, in putere proprie si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea dispozitiilor legale.
Care sunt cele doua forme ale dreptului de proprietate?
Cele doua forme ale dreptului de proprietate sunt: dreptul de proprietate publica si dreptul de proprietate privata.
Cum defineste art. 555 dreptul de proprietate privata?
Art. 555 defineste dreptul de proprietate privata ca fiind dreptul titularului de a poseda, folosi si dispune de un bun in mod exclusiv, absolut si perpetuu, in limitele prevazute de lege.
Ce exercita proprietarul, spre deosebire de titularii altor drepturi subiective asupra aceluiasi bun?
Spre deosebire de titularii altor drepturi subiective asupra aceluiasi bun, proprietarul exercita atributele juridice ale dreptului de proprietate in putere proprie si interes propriu.
Care este definitia dreptului de proprietate privata?
Dreptul de proprietate privata este acel drept subiectiv asupra unor bunuri, altele decat cele care alcatuiesc domeniul public, in temeiul caruia titularul sau exercita posesia, folosinta si dispozitia, in putere proprie si in interes propriu, in limitele determinate de lege.
Conform art. 553 alin (1), cine poate fi titular al dreptului de proprietate privata?
Din art. 553 alin (1), rezulta ca titular al dreptului de proprietate privata poate fi orice subiect de drept civil, deci orice persoana fizica sau juridica de drept privat sau de drept public, inclusiv statul si unitatile administrativ-teritoriale.
Ce poate forma obiect al dreptului de proprietate privata?
Poate forma obiect al dreptului de proprietate privata orice lucru mobil sau imobil, cu exceptia celor care, prin natura lor, formeaza obiectul exclusiv al proprietatii publice, precum si a celor care nu sunt susceptibile de apropiere.
Conform art. 555, care sunt atributele dreptului de proprietate publica si dreptului de proprietate privata?
Conform art. 555, atributele dreptului de proprietate, sunt urmatoarele: posesia, folosinta si dispozitia.
Ce reprezinta posesia ca atribut al dreptului de proprietate?
Ca atribut al dreptului de proprietate, posesia este expresia juridica a apropierii si stapanirii lucrului, constituind o stare de drept, iar nu o simpla stare de fapt.
Ce posibilitate are titularul dreptului de proprietate, pe temeiul posesiei?
Pe temeiul acestui atribut aldreptului de proprietate, titularul dreptului de proprietate are posibilitatea fie de a exercita o stapanire efectiva a lucrului in materialitatea sa, direct si nemijlocit, pin putere proprie si in interes propriu, fie de a consimti ca stapanirea sa fie exercitata si in interesul lui, de catre o alta persoana.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce este posesia?
Posesia este expresia juridica a apropierii si stapanirii lucrului, constituind o stare de drept, iar nu o simpla stare de fapt.
Ce posibilitate are titularul dreptului de proprietate (proprietarul) pe temeiul posesiei, ca atribut al dreptului de proprietate?
Proprietarul are posibilitatea fie de a exercita o stapanire efectiva a lucrului in materialitatea sa, direct si nemijlocit, prin putere proprie si in interes propriu, fie de a consimti ca stapanirea sa fie exercitata, in numele si in interesul lui, de catre o alta persoana.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce se desemneaza prin folosinta?
Prin acest atribut se desemneaza facultatea conferita titularului dreptului de proprietate de a uza de lucrul sau si facultatea de a pune lucrul in valoare prin exploatarea acestuia in propriul sau interes, dobandind fructele pe care le obtine acesta.
Prin intermediul carei operatiuni pot fi dobandite fructele?
Dobandirea fructelor poate fi rezultatul exploatarii directe si nemijlocite a lucrului de catre titularul dreptului de proprietate, dar si al cedarii folsintei lucrului catre o alta persoana, in schimbul unei sume de bani.
Ca atribut al dreptului de proprietate, ce se intelege prin dispozitie?
Prin acest atribut se intelege prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de lucru.
Ce se intelege prin dispozitia materiala?
Prin dispozitia materiala se intelege prerogativa titularului dreptului de proprietate de a dispune de substanta lucrului, prin consumare, transformare sau chiar distrugere, desigur cu respectarea prevederilor legale.
Ce se desemneaza prin dispozitia juridica?
Prin dispozitia juridica se desemneaza prerogativa de a instraina lucrul, precum si de a constitui asupra lui drepturi reale in favoarea altor persoane.
Care sunt caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata?
Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privata (ca de altfel si ale dreptului de proprietate publica) sunt in numar de 3: caracterul absolut, caracterul exclusiv si caracterul perpetuu.
Ce se intelege prin caracterul exclusiv al dreptului de proprietate?
Prin caracterul exclusiv al dreptului de proprietate se intelege ca titularul acestuia exercita singur toate atributele dreptului de proprietate, cu excluderea celorlalte persoane, acestea avand obligatia de a nu face nimic de natura a aduce atingere dreptului titularului.
Ce se intelege prin caracterul perpetuu al dreptului de proprietate?
Prin caracterul perpetuu al dreptului de proprietate se intelege, pe de o parte, ca dreptul de proprietate nu are o durata limitata in timp, iar, pe de altaparte, ca dreptul de proprietate nu se pierde prin intrebuintare din partea titularului.
De catre cine sunt determinate limitele materiale ale exercitarii dreptului de proprietate?
Limitele materiale ale exercitarii dreptului de proprietate sunt determinate de corporalitatea lucrului, obiect al dreptului de proprietate.
Ce sunt limitele juridice ale dreptului de proprietate?
Limitele juridice sunt acelea care vizeaza exercitarea atributelor dreptului de proprietate.
Din ce pot izvori limitele juridice ale dreptului de proprietate?
Limitele juridice pot izvori din: lege, uzante, acte juridice, hotarari judecatoresti.
Care este distanta minima la care se pot face constructiile, lucrarile sau plantatiile?
Constructiile, lucrarile sau plantatiile se pot face de care proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de centimetri fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin.
Cum se poate face derogare de la distanta minima de 60 de cm fata de hotar?
Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic (art. 612).
Conform art. 611, cum trebuie facuta streasina casei?
Art. 611 il obliga pe proprietar sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.
La ce distanta trebuie saditi arborii fata de linia de hotar?
In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.
Proprietarul vecin, in caz de nerespectare a distantei de sadire a arborilor, la ce este indreptatit?
In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea, ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
Ce drept are proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin?
Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.
Care este distanta minima obligatorie intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere?
Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.
Care este distanta minima pentru fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat?
Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.
De unde se calculeaza distanta in cazul ferestrelor pentru vedere, balcoanelor ori alte asemenea lucrari?
Distanta se calculeaza de la punctul cel mi apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar.
De unde se calculeaza distanta in cazul lucrarilor neparalele (ferestrelor pentru vedere, balcoanelor ori alte asemenea lucrari)?
Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii cu linia de hotar si pana la aceasta linie.
Care este limita de distanta permisa proprietarului pentru fereastra de lumina daca sunt astfel contruite sa impiedice vederea spre fondul invecinat?
Art. 616 permite proprietarului sa isi deschida, fara limita de sitanta, ferestre de lumina daca sunt astfel construite incat sa impiedice vederea spre fondul invecinat.
Ce prevede art. 617 cu privire la proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica?
Art. 617 prevede ca proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa i se permita recerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fondului propriu.
Care este calea pentru a obtine dreptul de trecere pe fondul vecin?
Proprietarul lipsit de acces la calea publica se poate intelege cu proprietarul fondului vecin si care are acces la calea publica in privinta constituirii unui drept de trecere.
Cum va fi stabilit dreptul de trecere pe fondul vecin catre calea publica, in lipsa unei intelegeri?
In lipsa unei intelegeri, dreptul de trecere va fi stabilit prin hotarare judecatoreasca, tinandu-se seama de dispozitiile inscrise in art. 617 si urm.
Cum poate fi stabilit accesul la calea publica in cazul in care lipsa accesului la calea publica este imputabila proprietarului care pretinde trecerea?
In cazul in care lipsa accesului la calea publica este imputabila proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilita numai cu consimtamantul proprietarului care are acces la calea publica si cu plata despagubiri.
Cum se poate dobandi dreptul de proprietate?
Prin conventie, prin mostenire legala sau testamentara, prin accesiune, prin uzucapiune, ca efect al posesiei de buna-credinta in cazul bunurilor mobile si al fructelor, prin ocupatiune, prin traditiune, prin hotarare judecatoreasca, atunci cand aceasta aeste translativa de proprietate prin ea insasi, prin efectul unui act administrativ, insa numai in cazurile expres prevazute de lege.
Ce poate face proprietarul, deasupra si in subsolul terenului?
Proprietarul pote face, deasupra si in subsolul terenului, toate constructiile, plantatiile si lucrarile pe care le gaseste de cuviinta, in afara de exceptiile stabilite de lege, si poate trage din ele foloasele pe care acestea le-ar produce.
Este absoluta regula potrivit careia proprietarul poate realiza pe terenul sau orice constructie?
Regula potrivit careia proprietarul poate realiza pe terenul sau orice constructie nu este absoluta, ci trebuie privita in cadrul juridic general al amenajarii teritoriului si cel al executarii, al transformariii si al demolarii contructiilor si, de asemenea, trebuie sa se tina cont de dispozitiile legale privind amplasarea constructiilor si calitatea in constructii.
Ce reprezinta amenajarea teritoriului?
Amenajarea teritoriului reprezinta o activitate complexa care are ca scop armonizarea la nivelul intregului teritoriu a politicilor economice, sociale, ecologice si culturale, stabilite la nivel national si local.
Care este scopul amenajarii teritoriului?
Asigurarea echilibrului in dezvoltarea diferitelor zone ale tarii, urmarindu-se cresterea coeziunii si eficientei relatiilor economice dintre acestea.
Ce este urbanismul?
Urbanismul este componenta cea mai importanta a amenajarii teritoriului, avand ca principal scop stimularea evolutiei complexe a localitatilor, prin elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare spatiala, durabila si integrata, pe termen scurt, mediu si lung.