Bryophyta Flashcards

1
Q

Od cega su nastale mahovine?

A

Neki smatraju da su nastale direktno od zelenih algi, ali prisusvo stoma na sporofitima mahovina, koje su odlika i ostalih vaskularnih biljaka svjedoci suprotno. Tesko je zamisliti da su tako slozene strukture nastale dva puta nezavnisno u toku evolucije. Preovladjuje misljenje da su mahovine, kao i druge kopnene biljke, nastale od Rhyniophyta. Jedan od dokaza je prisustvo kolumele kod Horneophytona. One su zasebna filogenetska grupa, jer je dominantan gametofit, za razliku od ostalih kopnenih biljaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kakva je gradja polnih organa?

A

Na talusu se obrazuju anteridije ili/i arhegonije, gdje su prve muski, a druge zenski polni organi. Neke biljke su monecke, jednodome jer imaju oba pola organa, a druge diecke, dvodome, jer imaju samo muske ili samo zenske. Gametangije su rasporedjene u grupama sa parafizama (sterilnim nitima koje sluze za prehranu gameta). Anteridije su mehuraste ispunjene soermatogenim celijama od kojih se obrazuju 1-2 spermatozoida sa po dva bica. Arhegonija je flasolika, uvijek visecelijska, pri osnovi trbusasto prosirena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kakav je proces oplodjenja mahovina?

A

Spermatozoidi oslobodjeni iz anteridija bivaju privuceni hemijskim materijama koje ispusta zrela arhegonija i plivaju kroz vodu (neophodna je vlazna sredina). Prodiru u arhegonije i vrse oplodjenje. Iz oplodjene jajne celije se razvija sporofit koji je izgradjen od drske i cahure i koji je diploidan. Stopalom je pricvrscen za gametofit. Cahura je obicno prekrivena kaliptrom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kako se odvija polno razmnozavanje?

A

Spore nastaju unutar sporofita redukcionom diobom. Nakon sazrijevanja spora dolazi do pucanja cahure i oslobadjanja spora koje se raznose vjetrom. Iz spore ce se razvviti primarna protonema koja je granata, plocasta ili koncasta. Iz nje ce se razviti mahovina sa polnim organima. Dominira haploidna generacija nad diploidnom. Izosporne su biljke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kako se odvija bespolno razmnozavanje?

A

Vrsi se dijelovima talusa ili gemama.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Koji su fosilni nalazi?

A

Najveci broj nalaza je iz karbona, ali su pronadjeni nalazi i iz devona, a to je Pallavicinites devonicus. Iz karbona je Musites polytrichaceus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mahovine se dijele na:

A

Tri klase: Anthoceratopsida, Marchantiopsida i Bryopsida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Koje su opste karakteristike Anthoceratospida?

A

Sporofit je rogolik. Gametofit je dorzoventralno spljosten sa rizoidima tankih zidova sa donje strane i pravim stomama sa po dvije celije zatvaracice. U celijama ima samo po jedan hloroplast sto je odlika zelenih algi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kakva je gradja polnih organa Anthocerotopsida?

A

Gametangije se razvijaju endogeno u talusu. Anteridije se razvijaju u supljinama koje su pokrivene jednim slojem celija. Po sazrijevanju, taj sloj celija puca i oslobadja spermatozoide. Arhegonije se razvijaju takodje endogeno, ali u ispupcenjima.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Oplodjenje i gradja sporofita Anthocerotospida?

A

Dio zigota iz koga se razvija sporofit se dijeli na amfitecijum i endotecijum. Sporofit je bez drske i rogolikog oblika, slican je ljusci. Raste osnovom, otvara se uzduzno i ostavlja kolumelu sa sporama. Pored spora nalaze se i elatere koje imaju funkciju u razmnozavanju i ishrani spora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Odlike sporofita Anthocerotospida?

A

On je nazavisniji u odnosu na sporofite drugih mahovina. Manje je redukovan i vrsi fotosintezu. Ima dvocelijeske stome na sebi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Koje su odlike biohemijske gradje Anthocerotopsida?

A

Jedina grupa visih biljaka koje nemaju flovoniode koji su znacajni pigmenti u zastiti od stetnog UV zracenja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kako se Anthocerotopsida razmnozava bespolno?

A

Vegetativno, krtoliama koje se obrazuju na obodu talusa ili podzemnim dijelovima talusa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Koje su ospte odlike Marchantiopsida?

A

To su prave jetrenjace. Sve su talusne forme koje imaju razne diferencijacije talusa cija je uloga u zadrzavanju vode. Veoma su zavisni od vode jer je neophodna za razmnozavanje (spermatozoidi). Imaju flavonoide i elatere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kako se dijele Marchantiopsida?

A

Dijele se na tri reda: Sphaerocarpales, Jungermaniales i Marchantiales.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Koje su odlike reda Sphaerocarpales?

A

Gametofit je cijeli, njezni talus koji samo po sredini ima tkivo u obliku rebra. Nemaju vazdusne komore i stome. Umjesto elatera razvijaju hranjive celije. Sporofit se razvija u obliku loptastih struktura sa kratkom nozicom i stopalom.

17
Q

Koje su odlike reda Jungermaniales?

A

Talus moze biti jednoslojan ili viseslojan, koncast, dihotomo granat ili foliozan sa centralnim rebrom. Kod folioznih talusa, pored lateralnih listica mogu imatii jos red ventralnih listica ili amfigastija. Listovi se dijele na gornji i donji rezanj. Sporofit se sastoji iz drske i cahure, a zid je viseslojan. Razlku se dva podreda bazirana na polozaju arhegonija.

18
Q

Koje su opste odlike reda Marchantiales?

A

Gametofit je talusne gradje, dorzo-ventralno spljosten. Talus se dihotomo grana, a na vrhovim agrana u urezima su zone rasta. Sa donje strane se nalaze rizoidi i amfigastrije. Na povrsini talusa su romboicna polja sa po jednom centralnom porom.

19
Q

Kakva je anatomska gradja reda Marchantiales?

A

Unutrasnjost je gradjena od komorica koje su medjusobno odvojene jednoslojnim pregradama sa celijama u kojima se nalazi hlorenhim. Komorice komuniciraju sa spoljasnjom sredinom putem otvora stoma. Ispod vazdusnih komora se nalazi parenhim , tkivo za magacioniranje, kao i pojedinacne elajoplaste. Zatim ide epidermis nalicja, rizoidi i amfigastrije.

20
Q

Kako su gradnjeni polni organi reda Marchantiales?

A

Muske i zenske gametngije se nalaze na odvojenim granama. One su dvodome biljke. Gametangiofor je zapravo izmenjene grane talusa. Anteridije su u obliku diska sa osam krakova sa cije se donje strane nalaze anteridijalna udubljenja u kojima se nalaze anteridije tankih, jednocelijskih zidova koji po sazrevanju osluznjavaju i oslobadjaju spermatozoide. Arhegoniofore se nalaze na zeskih granama koje se zavrsavaju devetokrakim zvijezdama izmedju cijih krakova su radijalno raporedjene flasolike arhegonije.

21
Q

Kako se vrsi oplodjenje reda Marchantiales?

A

Oplodjenje se vrsi u prisustvu vode. Spermatozoid dopliva do arhegonije, prodire kroz njen vrat i oplodjuje janu celiju koja se nalazi u prosirenom dijelu. Iz zigota se razvija sporofit koji gradjen od drske, haustorije i cahure. Po sazrevanju haploidne spore nastale redukcionom diobom se raznose otvaranjem cahure i uz pomoc elatera.

22
Q

Koja je uloga rizoida?

A

Uloga rizoida je pricvrscivanje za podlogu, a ponekada se u njima nalaze i hife gljiva.

23
Q

Koje su opste odlike Briopsida?

A

Prave ili lisnate mahovine. Mogu biti dvodome ili jednodome, a mogu imati i polni dimorfizam. Razvice se sastoji iz dvije faze: Protoneme koja je kratkotrajna i formiranja gametofita na kome ce se razijati gametofori. Rizoidi su visecelijski. Postoji i unutrasnja diferencijacija - provodni sistem u listovima nekih slozenijih.

24
Q

Kako je gradjen sporofit?

A

Sporofit se sastoji iz cahure, drske i stopala. Ima stome, prisutna je kolumela koja hrani spore, ali zato elatere odsustvuju. Na cahuri su prisutni i peristomalni zupci koji imaju taksonomski karakter i karakteristicni su za vrste. Izospore su takodje taksoomski karakter.

25
Q

Koje su opste odlike reda Bryales?

A

Imaju jasno odvojenu fazu protoneme i gametofora. Fametofor je uspravan, diferenciran na stablo i list, negranat ili monopodijalno granat. Zavrsava se rizomom kojim se pricrvscuje za zemlju, a sa njega polaze rizoidi. Polozaj lisca je uvijek 1/3.

26
Q

Kakva je unutrasnja gradja reda Bryales?

A

Kroz stablo prolazi provodni sistem izgradjen od mrtvih celija cija je uloga u transportu vode, a oko njega je zivi sistem za transport hranjivih materija. Ovi elementi su homologi ksilemu i floemu. Listovi su sedentarni sa centralnim rebrom koje je oblozeno mehanickim celijama i ima provodne elemente.

27
Q

Kakva je gradja polnih organa reda Bryales?

A

Gametangije se nalaze na vrhovima stabla. Mogu biti monecke i diecke. Anteridije su opkruzene zutim i crvenim listicima i obrazuju tzv. muski cvijet. Listovi anteridija se ne razlikuju od ostalog lisce, ali arhegonije se nalaze na dugackim drskama.

28
Q

Kako se vrsi oplodjenje kod reda Bryales?

A

Oplodjenje se vrsi na kisnom vremenu. Anteridija, kada sazri, se otvara i oslobadja sluz sa spermatozoidima. Hemotaksicnim pokretima spermatozoidi dolaze do arhegonije i vrse oplodjenje.

29
Q

Kako je gradjen sporofit reda Bryales?

A

Sastoji se iz cahure i drske i razvija se iz zigota. Dijeli se na amfitecijum i endotecijum. Iz amfitecijuma se razvija kaliptra i cahura, kao i drska, a iz endotecijuma sterilno tkivo, kolumela. Rastom drska sporofita podize cahuru i omotac puca.

30
Q

Kako se odvija rasejavanje kod reda Bryales?

A

Cahura se otvara po sazrevanju spora nepravilnom pukotinom ili pomocu anulusa. Cahura je gradjena iz hipofize, cahure i poklopca. Ispod poklopca se nalazi peristom cija je uloga cuvanje spora od vlage i pomaganje rasejavanja.

31
Q

Koje su opste odlike reda Sphagnales?

A

To su bijele mahovine. Nazivaju se tako zbog specificne gradje lista. Rizoidi odsustvuju. Grane imaju slicnu gradju, s tim da imaju ampulaste celije u osnovi lista. Lisce je dimorfno. Razlikuje se lisce stabla i grana, ali svo je jednoslojno bez provodnog tkiva.

32
Q

Kakva je anatomska gradja reda Sphagnales?

A

Specificna je gradja listova. Imaju dva tipa celija: hidrocite koje su okruzene sa po sest hlorocita.

33
Q

Koje su adaptacije reda Sphagnales?

A

Usljed kiselosti podloge na kojoj se nalaze snabdjevaju se atmosferskom vodo - otuda i specificna gradja lista.

34
Q

Kako je gradjen sporofit reda Sphagnales?

A

Sporofit je zatvoren u tamnoj prozracnoj kapuljaci. Zrela cahura je loptasta, sa poklopcem, bez preistoma ili anulusa. Protonema prakticno ne postoji jer je gradjena od samo dvije do tri celije u pocetku iz koje se poslije razvija predklica.

35
Q

Koje su odlike reda Andreales?

A

To su visegodisnje mahovine. Imaju dihotomo dijeljeno stablo koje je polozeno na podlogu, sa rizoidima kojimi se pruzaju u pukotine u kamenju. Imaju sitne listove bez provodnog sistema.

36
Q

Gradja polnog sistema kod reda Andreales?

A

Anteridije i arhegonije se razvijaju na dugim drskama na vrhovima stabla. Arhegonije su zasticene liscem. Sporofit se sastoji iz drske i cahure koja se otvara pucanjem.

37
Q

Kako se formira protonema kod reda Andreales?

A

Nakon sto spora napusti cahuru, unutar spore se razvija loptasta visecelijska tvorevina. Tek nakon pucanja egzosporijuma izlazi iz njega i formira protonemu. Protonema se formira prije pucanja egzosporijuma i na taj naci je dodatno zasticena.