Blandade frågor Flashcards
Vad är socialpolitik?
Socialpolitik är det som staten gör för sina medborgare för att skapa drägliga sociala förhållanden. Socialpolitisk verksamhet handlar om att utveckla samhället socialt genom att till exempel tillhandahålla någon form av social välfärd eller grundtrygghet till dess invånare. Det handlar även i hög grad om människors välbefinnande och hälsa.
Hur ändrades fattigvårdslagstiftningen under 1870-talet?
1868 drabbades Sverige av en svår missväxt och därpå svår hungersnöd och det var i samband med detta som fattigvårdslagstiftningen kom att skärpas. Lagen blev restriktiv. Den fattiga befolkningen hade ingen rösträtt och kunde inte påverka riksdagsbeslutet. De som sökte fattigvård skulle endast få det nödvändigaste i hjälpväg för att inte svälta ihjäl. En annan försämring var borttagandet av överklaganderätten. Detta är den hårdaste sociallagstiftningen i Sveriges historia på grund av missväxten. Vuxna arbetsföra personer ansågs inte längre tillhöra de legitimt fattiga och kom helt utestängas från fattigvård. arbetslöshet sågs inte som en legitim grund för fattigvård utan kunde leda till tvångsåtgärder i form av intagning på arbetsinrättning.
Hur ändrades fattigvårdslagstiftningen 1918?
Försörjningsplikten utökades i 1918 års fattigvårdslag, med betydande skärpningar rörande “vårdslös försörjningsplikt”. Husbonde väldet avskaffades, jonsystemet, fattig aktioner förbjöds, överklagandes rätten återinförs. Det skapades moderna institutioner och de som avskaffades ersattes. Ålderdomshem etablerades istället för fattigstuga och barnhem istället för fattighus. Från och med 1918 års lag fråntas de hjälpsökande de grundläggande och politiska och civila rättigheterna. Rösträtten försvinner och dessa omyndigförklaras och får därför inte gifta sig. Detta tas bort 1945 då de får tillbaka sina rättigheter.
Nämn något om den svenska modellen?
Enligt SNS har den svenska modellen 5 kännetecken - Välfärden ska vara skattefinanserad - Alla medborgare skall omfattas av den sociala välfärden, alla ska ha en grundtrygghet och därmed ska bidrag och förmåner utgå utan behovsprövning, så som fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag. Den är universell. - Landet ska ha en stor offentlig sektor -Den svenska modellen bygger också på en strävan efter jämlikhet mellan könen -allmän grundläggande idé om allmän bekämpning av fattigdom
Vad innebär selektiv/behovsprövande/marginell i den svenska modellen?
Med selektiv/behovsprövande/marginell innebär att en som medborgare blir prövad inför rätten att tillhanda hålla sig vissa försäkringar. Exempel på sådana typer av behovsprövande åtgärder är till exempel bostadsbidrag eller ekonomiskt bistånd.
- Vilka är de viktigaste ekonomiska faktorerna som har påverkat utvecklingen av svensk socialpolitik?
De viktigaste faktorerna bakom svensk socialpolitik och uppkomsten av en svensk Välfärdsmodell är hög ekonomisk tillväxt. Den kom att öka kraftigt från och med 1950-talet. Den möjliggjorde uppkomsten av en modern välfärdsstat. Nu fanns det möjligheter att finansiera välfärdsstatens verksamhet.
Vad utmärker det svenska sociala försäkringssystemet?
Vad som utmärker det är att vissa grundläggande förmåner är generella. Kan knytas till medborgarnas sociala rättigheter. Tillgång till vissa sociala rättigheter såsom offentlig sjukvård, skolbildning, barnbidrag och folkpension har inga andra krav än att man är medborgare i Sverige. Det som definierar den “generella” delen av socialpolitiken är avsaknad av krav på motprestation. exempel på dessa; tillgång till offentlig sjukvård, skolutbildning, gratis skollunch, folkpension och barnbidrag.
Vad innebär grundtrygghet?
staten ska garantera medborgaren grundläggande trygghet. Om den enskilda individen vill ha mer måste medborgaren vända sig till privata ställen. Grundtrygghet är därmed bidrag och förmåner som utgår utan behovsprövning, såsom fri sjukvård, ålderspension och barnbidrag
Vad innebär standardtrygghet?
Standardtrygghetssystemet riktar sig mot lönearbetarna. Detta finansernas via arbetsgivaravgift. Standardtrygghet är att du alltid blir ersatt till den standard du uppnått tidigare. ett av argumenten för standardtrygghet är att det är lockande även för de med hög inkomst att delta i eftersom de då får ut mer av systemet eftersom de betalar in mer. Exempelvis arbetslöshetsersättning och föräldrapenning.
Hur ersätts bortfallet av inkomster i det svenska sociala försäkringssystemet?
Inkomstbortfallsprincipen: . Med det menas att de som tjänar mer betalar in mer till systemet men får också ut mer i kronor och ören ur systemet vid behov. Den standard som gäller vid lönearbete ska täckas vid de tillfällen man inte lönearbetar; blir då standardtrygghet i motsatts till grundtrygghet som innebär lika utbetalning för alla. Den går ut på att det är den förlorade arbetsinkomsten vid exempelvis sjukdom som ska ersättas. Det ger ett högt arbetskraftsdeltagande, vilket är en förutsättning för en ambitiös välfärdsmodell.
Vad sker när vi som enskilda medborgare av olika skäl inte är berättigade till inkomstbortfall?
Då kommer den selektiva/behovsprövade/marginella delen in i bilden.
Vad är social service?
Social service avser inom socialpolitiken och socialtjänsten sådan samhällsservice som inte specifikt har med enskilda människors särskilda behov att göra i sitt verksamhetsområde. Den sociala servicen vänder sig till större grupper och innehåller allt från exempelvis bokbussar, bibliotek, barnomsorg, äldreomsorg, utbildning, hälsovård, gratis skolmat, bostadsförsörjning med mera. Målen med en social service kan vara att utjämna sociala klyftor och motverka socialt utanförskap för att uppnå en högre grad av social sammanhållning.
Redogör för arbetslinjen
- Efter 1990-talskrisen och särskilt med den borgerliga regeringens tillträde hösten 2006 har arbetslinjen förändrats till sitt innehåll. - En utgångspunkt är att arbetslinjen omfattar alla i arbetsför ålder och att den innebär ett stort ansvar för var och en av oss att försörja oss själva. Att skapa bästa möjliga förutsättningar för detta är dock samhällets ansvar. - De rustande inslagen är avgörande för arbetslinjens målsättning om att varje människas vilja och förmåga att arbeta ska tas tillvara. - Det ska löna sig att arbeta både genom hög lön och att genom arbete kvalificera sig till trygghetsförsäkringar som sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringar inklusive pensionssystemet. - När vi genom arbete kvalificerar oss till trygghetsförsäkringar med höga ersättningsnivåer blir det attraktivt att arbeta och arbetskraftsdeltagandet ökar. Genom de förebyggande och rustande inslagen upprätthålls ett högt arbetskraftsdeltagande.
Vad menas med Rehn-Meidnermodellen?
Ett ytterligare kännetecken för den klassiska svenska modellen är den solidariska lönepolitiken, eller den så kallade Rehn-Meidnermodellen. Utgångspunkten var att lönerna skulle vara lika för likvärdiga arbeten över hela arbetsmarknaden. Det innebar att löner hölls tillbaka inom produktiva och expansiva branscher medan branscher som inte var så produktiva fick ett löneläge som låg över vad företagen kunde bära.
Vad menas med entreprenadmodellen?
att den offentliga beställaren och finansiären köper in tjänster från privata aktörer enligt kontraktsavtalade villkor. Denna modell tillämpas inom omsorgen för äldre och funktionshindrade, ungdoms och missbrukarvården liksom inom arbetsmarknadspolitiken.