Bijeenkomst 3 Flashcards
Endocriene Stelsel
Het hormonale systeem, de chemische boodschappendienst van het lichaam, inclusief de volgende hormoonklieren: hypofyse, bijnieren, geslachtsklieren, schildklier, bijschildklier, alvleesklier, ovaria en testikels.
Hypofyse
‘hoofdklier’, produceert hormonen die de afscheiding van alle andere endocriene klieren beïnvloeden en groeihormonen. De hypofyse ontvangt opdrachten van een naburige structuur in de hersenen, de hypothalamus
Cerebrum
De grote hersenen (cerebrum of telencephalon). Dit is het bovenste en grootste deel dat de structuur van een walnoot heeft. Dit deel regelt het denken, zien, spreken, voelen, ruiken en proeven. Het regelt onze emoties, gedrag en ons bewustzijn, maar ook de aansturing van spieren
Hersenstam
Meest primitieve van de drie hersenlagen. Hij bestaat uit de medulla oblongata, de pons en de formatio reticularis. Verbindt allerlei belangrijke gebieden waar informatie wordt verwerkt en verbindt het ruggenmerg met de hersenen.
Medulla (oblongata)
gebied in de hersenstam dat de ademhaling en de hartslag controleert. De sensorische en motorische zenuwbanen die de hersenen met het lichaam verbinden, ruisen elkaar in de medulla. Betekent letterlijk ‘verlengd ruggenmerg’. Reguleert elementaire lichaasfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en hartslag. Functioneert automatisch en zonder dat we er bewust van zijn.
Pons
gebied in de hersenstam dat de hersenactiviteit tijdens de slaap en dromen reguleert. Vlak boven de medulla. Functioneert als brug die de hersenstam met de kleine hersenen verbindt.
Formatio reticularis
potloodvormige structuur in de hersenstam die betrokken is bij het slapen en waken. Vormt de kern van de hersenstam. Houdt de hersenen wakker en alert en houdt toezicht op de binnenkomende stroom sensorische informatie en de aandacht richten op nieuwe of belangrijke signalen
Thalamus
dit centrale ‘koppelstation’van de hersenen ligt recht boven de hersenstam. Bijna alle boodschappen die de hersenen bereiken of verlaten, passeren de thalamus. Bestaat uit twee bolvormige lichamen gelegen boven op de hersenstam. Regelt het binnenkomende en uitgaande sensorische en motorische verkeer in de hersenen. Ontvangt informatie van alle zintuigen (behalve van het reukorgaan) en geleidt deze informatie naar de juiste verwerkingsbanen in de hersenen. Heeft ook een rol bij het richten van de concentratie.
cerebellum
De ‘kleine hersenen’ zijn verbonden met de hersenstam. Het cerebellum is verantwoordelijk voor gecoördineerde bewegingen en ons evenwicht. Helpen ook reeksen handelingen in de juiste volgorde te houden en vloeiend en georganiseerd te denken, tijdig te reageren en onze emoties aan te passen aan de sociale situatie. Ook betrokken bij elementaire vormen van leren.
Limbisch systeem
de middelste laag van de hersenen, betrokken bij emotie, motivatie en herinnering. Het limbisch systeem omvat het corpus amygdaloideum (de amygdala), de hippocampus, de hypothalamus en andere structuren.
Hippocampus
onderdeel van het limbisch systeem; speelt een rol bij langdurige herinneringen. Zit aan beide kanten in de hersenen.
Amygdala
structuur in het limbische systeem; speelt een rol bij herinneringen, emoties (vooral angst en agressie) en motivatie. Twee, aan elke zijde één. Gebruikt ook herinneringen voor de regulering van emotionele responsen.
Hypothalamus
structuur in het limbische systeem die dienst doet als bloedtestlaboratorium. Het bloedt, dat informatie geeft over de toestand van het lichaam, wordt continu in de gaten gehouden. Als een verstoring van het evenwicht wordt vastgesteld, reageert de hypothalamus onmiddellijk met commando’s die zijn gericht op het herstellen van het evenwicht. Omvat ook de genotscentra die zorgen voor een positief gevoel (dopamine). Dient tevens als de verbinding tussen het zenuwstelsen en het hormoonstelsel. Speelt ook een rol bij onze emoties.
Cerebrale cortex
de dunne grijze massa die het cerebrum bedekt. Bestaat uit een halve centimeter dikke laag cellichamen van neuronen. De cerebrale cortex is verantwoordelijk voor het grootste deel van onze ‘hogere’ mentale processen, waaronder denken en waarnemen.
Frontaalkwab:
gebied voor in de hersenen dat met name een rol speelt bij beweging, het denken en de persoonlijkheid.