BI01 Flashcards
biosfääri
Maapallon kaikkien ekosysteemien muodostama toiminnallinen kokonaisuus. Biosfääri on se osa maapalloa, jossa on elämää.
orgaanisia yhdisteitä
Yhdiste, joka sisältää hiiltä. Solussa orgaanisia yhdisteitä ovat hiilihydraatit, lipidit, nukleiinihapot ja proteiinit.
kudoksia
Kudos muodostuu samanlaisista tai samaan tehtävään osallistuvista eläinsoluista. Kudoksia on erilaisia, kuten hermo- ja lihaskudos. Erilaiset kudokset muodostavat elimiä.
solukoita
Solukko muodostuu samanlaisista tai samaan tehtävään osallistuvista kasvisoluista. Solukkoja on erilaisia, kuten juurisolukko ja lehtien pintasolukko. Erilaiset solukot muodostavat elimiä, esimerkiksi juuret ja lehdet.
laji
Samaan lajiin kuuluvat yksilöt pystyvät lisääntymään keskenään ja tuottamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.
populaatioita
Samalla alueella samaan aikaan elävät saman lajin yksilöt, jotka voivat lisääntyä keskenään.
eliöyhteisön
Tietyllä alueella elävien kaikkien eri lajien populaatiot.
ekosysteemin
Tietyn, rajatun alueen elottoman ympäristön ja eliöyhteisön muodostama kokonaisuus. Ekosysteemissä tarkastellaan mm. aineen ja energian kulkua.
biomeja
Suurekosysteemi/kasvillisuusvyöhyke, esimerkiksi sademetsävyöhyke ja pohjoinen havumetsävyöhyke.
LUCA
Last Universal Common Ancestor. Tällä tarkoitetaan sitä viimeistä kaikkien eliöiden yhteistä kantamuotoa, esisolua.
biodiversiteetiksi
Eliökunnan / luonnon biologinen monimuotoisuus; kaiken elollisen luonnon monipuolisuus. Ilmenee eri tasoilla: lajin yksilöiden perinnöllinen muuntelu, lajien monipuolisuus eliöyhteisössä ja eliöyhteisöjen ja ekosysteemien monipuolisuus.
uhanalaisia
Uhanalainen laji on eliölaji, joka on vaarassa kuolla sukupuuttoon kaikilta esiintymisalueiltaan tai osalta niistä. Tällöin laji on paikallisesti uhanalainen.
ekosysteemipalveluiden
Ekosysteemipalveluilla (ecosystem services) tarkoitetaan niitä luonnon tarjoamia palveluita, joiden avulla ihmisen olomassaolo on on mahdollista. Siihen kuuluvat esimerkiksi veden puhdistuminen, kasvien pölytyttyminen, ravinto ja luonnonvarat.
solu
Solubiologia on tiede, joka tutkii soluja, esimerkiksi niiden fysiologisia ominaisuuksia, rakennetta ja solun jakautumista sekä solujen vuorovaikutusta ympäristön kanssa.
molekyylibiologia
Molekyylibiologia on biologian osa-alue, joka tarkastelee solujen toimintaa molekyylitasolla. Käytännössä molekyylibiologia on keskittynyt tutkimaan geenien ja proteiinien toimintaa.
Genomiikka
Perinnöllisyystieteen osa-alue, joka tutkii elöiden perimää.
Kestävän kehityksen tavoitteiden
Globaalin kestävän kehityksen tavoitteet, Agenda 2030, SDGs: Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaiden vuonna 2015 sopimat kestävän kehityksen tavoitteet, jotka ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 asti. Tavoitteita on 17 päätavoitetta, joiden pyrkimyksenä on äärimmäisen köyhyyden poistaminen ja kestävä kehitys niin taloudellisesti, ihmisten hyvinvoinnin kuin ympäristön ja maapallon kantokyvyn näkökulmasta.
ekologista
Biologian ala, joka tutkii lajien ja eliöiden välisiä vuorovaikutuksia sekä niiden suhdetta ympäristöönsä.
biokemiaan
Tieteenala, joka käsittelee eliöiden kemiallisia ilmiöitä ja niihin osallistuvien aineiden reaktioita ja kemillista koostumusta.
nanotieteisiin
Tiede, jossa tarkastellaan biotieteellisiä, fysikaalisia ja kemiallisia ilmiöitä, jotka tapahtuvat tai ilmenevät nanometrimittaluokassa. Esimerkiksi geenitekniikassa käytettävä CRISPR-cas9, jolla voidaan muokata DNA:ta, on nanotieteen löytö.
ympäristötieteisiin
Monialainen tieteenala, jossa yhdistyvät biologia, kemia, fysiikka, yhteiskuntatieteet, ympäristöpolitiikka ja taloustieteet. Se tutkii ihmisen vaikutusta ympäristöön ja sen tavoitteena on löytää ratkaisuja luonnonvarojen kestävälle käytölle.
bioinformatiikkaa
Matematiikan, tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteen menetelmiä käytetään biologisten ongelmien ratkaisuun.
kovalenttista
Kovalenttinen sidos on ns. vahva sidos, joka muodostuu atomien välille atomien jakaessa yhteisiä sidoselektroneja.
biomolekyylejä
Biomolekyylit ovat orgaanisia eli hiiltä sisältäviä molekyylejä, joita esiintyy vain soluissa. Ne ovat suurikokoisia ja monimutkaisia molekyylejä. Pääryhmiä ovat nukleiinihapot, proteiinit, hiilihydraatit ja lipidit.
entropia
Entropia eli haje pyrkii lisääntymään kaikissa energiaa ja atomeja sisältävissä järjestelmissä. Ilman ulkopuolista energiaa, joka ylläpitää järjestystä, kaikki energia ja materia hajaantuu tasaisesti ympäristöön fysiikan lakien mukaisesti. Elämälle on tyypillistä ylläpitää paikallista järjestystä Auringon energian avulla. Eliössä atomit ja molelyylit eivät ole sattumanvaraisesti järjestäytyneitä, vaan elämän mekanismit vähentävät entropian kasvua paikallisesti.
nukleiinihapot
Nukleiinihapot, kuten DNA (deoksiribonukleiinihappo) ja RNA (ribonukleiinihappo) ovat biomolekyylejä, jotka sisältävät perinnöllistä tietoa.
proteiinit
Proteiinit ovat isokokoisia, vaihtelevan muotoisia, solujen rakentamia molekyylejä; koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta. Solujen ja eliöiden elämälle elintärkeitä entsyymeinä, rakenneproteiineina jne.
eksoplaneetoille
Aurinkokuntamme ulkopuolella oleva planeetta.
UV-säteilystä
UV-säteily on näkyvää valoa lyhytaaltoisempaa sähkömagneettista säteilyä. Jaetaan UV-A, UV-B, UV-C-säteilyyn.
otsonikerrokseen
Ilmakehän kerros 15–50 km korkeudella, jossa on suurin osa ilmakehän otsonista. Tämä estää Auringon haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsyä maanpinnalle.