begrippen Flashcards
ANBI
De afkorting ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Het is een instelling die zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang.
Aanvaarden van een erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving
Als een erfgenaam een erfenis aanvaardt onder voorrecht van boedelbeschrijving, accepteert de erfgenaam de erfenis alleen als de bezittingen groter zijn dan de schulden (ook wel: beneficiair aanvaarden van een erfenis).
Beneficiair aanvaarden van een erfenis
Indien je een erfenis beneficiair aanvaardt, accepteer je de erfenis alleen als de bezittingen groter zijn dan de schulden
Erfbelasting
Erfbelasting is de belasting die de ontvanger van een erfenis betaalt.
Erfgenaam
Een erfgenaam is iemand die volgens de wet of volgens een testament recht heeft op (een deel van) de erfenis. Als er geen testament is, bepaalt het erfrecht wie de erfgenamen zijn.
Legitieme portie
Onterfde kinderen hebben altijd recht op een deel van de erfenis. Dat is de legitieme portie en bedraagt de helft van het normale erfdeel.
Onterven
Als je een persoon wilt onterven, bepaal je in een testament dat een (wettelijke) erfgenaam niet van je mag erven.
Overeenkomst om niet
Een overeenkomst om niet is een overeenkomst waarbij maar één partij een prestatie levert.
Schenkbelasting
Schenkbelasting is de belasting die de ontvanger van een schenking betaalt.
Testament
Het testament is een document waarin schriftelijk (door een notaris) wordt vastgelegd wat er, na jouw dood, met de erfenis die je nalaat moet gebeuren.
Verwerpen van een erfenis
Als je een erfenis verwerpt, krijg je niets. Je bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. De erfenis gaat naar andere erfgenamen.
Zuiver aanvaarden van een erfenis
Als je een erfenis zuiver aanvaardt, erf je alle bezittingen en schulden, samen met eventuele andere erfgenamen. Je kunt de keuze niet terugdraaien en betaalt erfbelasting.
Algehele gemeenschap van goederen
Voor het delen van bezittingen en schulden bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er verschillende mogelijkheden. Bij algehele gemeenschap van goederen zijn zowel bezittingen en schulden vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap als toekomstige bezittingen en schulden van de partners samen.
Alimentatie
Een alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud, die één van de partners aan de andere partner betaalt na een echtscheiding.
Beperkte gemeenschap van goederen
Voor het delen van bezittingen en schulden bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er verschillende mogelijkheden. Bij beperkte gemeenschap van goederen zijn alle persoonlijke bezittingen en schulden vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap niet van de partners samen. Alle bezittingen en schulden tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn wel van de partners samen.
Echtscheiding
Bij een echtscheiding wordt het huwelijk door een rechter beëindigd.
Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is een in de wet erkende samenlevingsvorm.
Huwelijk
Het huwelijk is een in de wet erkende samenlevingsvorm.
Huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden)
Voor het delen van bezittingen en schulden bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er verschillende mogelijkheden. Als je trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) onder huwelijkse voorwaarden worden er bij de notaris afspraken gemaakt over de verdeling van bezittingen, schulden en inkomen.
Ouderlijk gezag
Iemand die het ouderlijk gezag heeft, is de wettelijk vertegenwoordiger van een minderjarig kind, is verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind en beheert het vermogen van het kind.
Samenlevingscontract
Het samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen partners waarin afspraken worden gemaakt over bezittingen.
Scheiding van tafel en bed
Bij een scheiding van tafel en bed ben je uit elkaar, maar blijf je volgens de wet getrouwd. De rechten en plichten van het huwelijk blijven gelden. Een scheiding van tafel en bed kan een oplossing zijn als je om financiële redenen geen echtscheiding wilt of als je van je geloof niet mag scheiden.
Verevening van pensioenrechten
Als je gaat scheiden (of het geregistreerd partnerschap beëindigd) hebben beide partners recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.
Aandeel
Een aandeel is een bewijs van eigendom van een onderneming.
Beleggen
Beleggen is het uitzetten van geld tegen een vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend.
Beleggingsfonds
Een beleggingsfonds is een fonds waarin geld van een (grote) groep beleggers verzameld wordt. Dat geld wordt vervolgens belegd in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vreemde valuta.
Beurskoers
De beurskoers is de marktprijs van een aandeel of obligatie, die tot stand komt door vraag en aanbod op de beurs.
Converteerbare obligatie
Een converteerbare obligatie (Engels: convertible) is een obligatie die, tegen voorwaarden, kan worden omgezet in één of meerdere aandelen.
Couponrendement
Het couponrendement is de verhouding tussen de couponrente en de koers van een obligatie (aan het begin van een periode).
Derivaten
Derivaten zijn beleggingsinstrumenten waarvan de waarde is afgeleid van bijvoorbeeld de prijs van een aandeel, obligatie of de stand van een index. Een belangrijk voorbeeld zijn opties.
Dividendrendement
Het dividendrendement is de verhouding tussen het uitgekeerde dividend per aandeel en de koers van het aandeel aan het begin van een periode.
Indexfonds
Een beleggingsfonds waarbij geld wordt belegd in een beursindex (bijvoorbeeld in de AEX).
Koersrendement
Het koersrendement (van een aandeel of obligatie) is de verhouding tussen de koersverandering in een periode en de koers aan het begin van een periode.
Nominale waarde
De waarde van een aandeel of obligatie zoals die in de statuten van een onderneming staat vermeld. De nominale waarde zegt niets over de werkelijke waarde.
Obligatie
Een bewijs van deelname aan een langlopende lening met een vaste looptijd en een vaste rente.
At-the-money
Een optie is at-the-money als de koers van een aandeel exact gelijk is aan de uitoefenprijs van de optie.
Beurskoers
De beurskoers is de marktprijs van een aandeel of obligatie, die tot stand komt door vraag en aanbod op de beurs.
Call optie kopen
Als je een call optie koopt, koop je het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde koers op een vooraf bepaalde datum.
Derivaten
Derivaten zijn beleggingsinstrumenten waarvan de waarde is afgeleid van bijvoorbeeld de prijs van een aandeel, obligatie of de stand van een index. Een belangrijk voorbeeld zijn opties.
Expiratiedatum
De datum waarop een optie afloopt.
In-the-money
Als een optie in-the-money is, heeft de optie waarde. Bij het kopen van een call optie is de optie in-the-money als de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs van de call optie ligt. Bij het kopen van een put optie is de optie in-the-money als de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs van de put optie ligt.
Optiepremie
De prijs van een optie.
Out-of-the-money
Als een optie out-of-the-money is, heeft de optie geen waarde. Bij het kopen van een call optie is de optie out-of-the-money als de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs van de call optie ligt. Bij het kopen van een put optie is de optie out-of-the-money als de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs van de put optie ligt.
Put optie kopen
Als je een put optie koopt, koop je het recht om aandelen te verkopen tegen een vooraf bepaalde koers op een vooraf bepaalde datum.
Uitoefenprijs
Bij het kopen van een call optie is de uitoefenprijs de koers waartegen de koper van de call optie het onderliggende aandeel kan kopen. Bij het kopen van een put optie is de uitoefenprijs de koers waartegen de koper van de put optie het onderliggende aandeel kan verkopen.