Begrepp Statsskick Flashcards
Departement
Departementen förbereder regeringens ärenden inom sina respektive sakområden, t.ex. jordbruk, kultur och miljö. Departementen är alltså experter på sina områden och hjälper regeringen med olika frågor. Jordbruksdepartementet har hand om jordbruksfrågor osv.
Folkomröstning
när befolkningen i ett område (exempelvis land) tar ställning till en specifik sakfråga till exempel angående kärnkraft.
JO (justitieombudsmän)
regeringen utser fyra erfarna jurister som skall ta tillvara på allmänhetens intresse gentemot myndigheterna.
Kammaren
Riksdagens sammanträdeslokal.
Kommunfullmäktige
Är kommunens högst beslutande organ. Fullmäktige besätts genom kommunalval. I stort kan kommunfullmäktige ses som en riksdag på fast kommunnivå.
Kommunala nämnder
ska under kommunstyrelsen svara för beredning av ärenden och se till att kommunfullmäktiges beslut verkställs.
Kommunstyrelsen
ska leda och samordna kommunens arbete. Kan lägga fram förslag ( likt en proposition) till kommunfullmäktige för beslut.
KU (Konstitutionsutskottet)
ska kontrollera att regeringen och myndigheterna följer lagarna .Kan kalla tex. en minister till förhör.
Landshövding
Chefen för länsstyrelse och ordförande i dess styrelse, regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet.
Länsstyrelse
Länsstyrelsen är den myndighet i länet som arbetar som regeringens och riksdagens förlängda arm. Den viktigaste uppgiften är att se till att de mål som riksdagen och regeringen slagit fast inom en rad olika politikområden uppnås samtidigt som hänsyn tas till länets förutsättningar. Det finns idag 21 stycken län och således även 21 stycken länsstyrelser i Sverige
Mandat
Det är vanligt i politiska sammanhang att benämna platserna i en vald församling mandat. t ex riksdagsmandat är en plats i riksdagen.
Minister
Ledamot av regering. I Sverige har ministrarna (utom statsministern) formellt titeln statsråd de personer som ingår i regeringen är statsråd, men kallas alltså ibland ministrar
Misstroendeförklaring
Om mer än hälften av riksdagens ledamöter i en omröstning förklarar sig sakna förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå. En misstroendeförklaring kan också drabba ett enskilt statsråd, som kan avsättas.
Motion
Förslag till riksdagen från en eller flera av riksdagens ledamöter
Parlamentarism
politiskt system där en regering är beroende av stöd i parlamentet ( riksdagen i Sverige).
Planmonopol
Det är kommunen som beslutar hur mark skall användas i kommunen ( om bostäder skall byggas), alltså har kommunen planmonopol.
Proposition
Förslag, t.ex. en ny lag, från regeringen till riksdagen
Valkrets
Sverige är indelat i 29 valkretsar, vilka motsvarar de 21 länen och städerna Göteborg , Stockholm och Malmö. Vissa län är indelade i två eller tre valkretsar. Därför är det 29 stycken valkretsar i Sverige.
Regering
Är Sveriges högsta myndighet som leds av statsministern. Regeringen är ansvarig inför riksdagen.
Riksdagen
Sveriges högsta beslutande organ. Riksdagen representerar och väljs vart fjärde år
av folket i Sverige (riksdagsval).
Statschef
Statschefen är formellt landets främste företrädare, men har inte något politiskt inflytande. I Sverige, som är en monarki, är en kung eller en drottning statschef
Statsråd
De personer som ingår i regeringen är statsråd. Statsråden kallas ibland minister.
Utskott
Utskottens uppgift är att presentera förslag till riksdagsbeslut som hela riksdagen kan ta ställning till. I varje utskott finns det 17 ledamöter. Varje utskott är “miniriksdag”, vilket innebär att de större partierna får fler platser än de mindre. Riksdagsledamöterna lägger ned mycket tid på arbetet i utskotten.