Begrepp: Perspektiv på internationella konflikter Flashcards
Internationella institutioner
t ex FN, ICC, ICJ, IMF (internationella valutafonden) osv. Stärker och sprider demokrati och frihandel, skapar samarbete och ömsesidigt beroende.
Internationell rätt
Regler som anses gälla mellan två parter i internationella sammanhang, t ex då de har olika rättssystem.
Mjuk makt
Att påverka och förändra politiska beslut genom attraktionskraft. Ej hot, våld eller tvång.
Folkrätt
Rättssystem som reglerar förhållandet mellan olika aktörer i världen via olika avtal och bestämmelser. T ex MR och Genevekonventionen.
Internationella systemet
Alla olika typer av aktörer i världen, dvs stater, organisationer, företag, insitutioner osv.
Världspolis
FINNS INTE. En överstatlig makt som kan ställa stater inför rätta för att upprätthålla och kontrollera ordningen i världen.
Nollsummespel
Staters (eller aktörers) vinst sker alltid på bekostnad av någon annan. Anses finnas en begränsad mängd makt och resurser.
Ömsesidig misstro
Att ingen stat kan lita på en annan stat på grund av anarkin som råder i världen.
Maktbalans
Handlar om att upprätthålla en jämvikt i maktförhållandena mellan stater för att undvika att någon stat blir för dominerande.
Realistisk maktbalanspolitik
Att bevara stabiliteten i världen genom att ständigt förhindra att ett land blir tillräckligt starkt för att kunna hota hela den internationella ordningen.
Intressekonflikt (realismen)
Eftersom att alla länder ser handlingar utifrån sitt eget intresse av makt och säkerhet, bildas det konflikt då den enes handling anses bra då den stärker den egna säkerheten medan en annan stat ser det som ett hot mot den globala maktbalansen och säkerheten.
Determinism
Att maktordningen i världen är förutbestämd.
Lämplighetslogik
Att vid beslut och handling agera utifrån vad som utåt anses lämpligt i den aktuella situationen, indirekt hur exempelvis staten förväntas agera. Varför en stat gör på ett visst sätt kan alltså förklaras med lämplighetslogik.
Identitet (konstruktivismen)
Staters identitet motsvarar ungefär dess roll i världen och formas av historia, kultur och relationer till andra stater.
Språklig konstruktion
Hur en stat uttrycker sig i tal och skrift ger starka signaler kring relationen mellan olika aktörer. Starka ord som exempelvis terrorist, regim osv kan användas för att legitimera sanktioner etc.
Social konstruktion
Innebär att verkligheten inte är given utan någonting som vi människor skapat genom kulturella och historiska processer. Begrepp som nation och säkerhet etc är definierade av oss och dess innebörd kan förändras. FN har fått rollen som global fredsbevarare då vi genom överenskommelser, exempelvis MR, bestämt det.
Sociala konventioner
Normer kring hur vi bör bete oss som formas inom grupper och samhällen. Exempelvis folkrätten och den starka normen mot att använda kärnvapen.
Bräcklig fred
En instabil och potentiellt tillfällig fred. Ett område där det inte är ett officiellt krig men fortfarande är stökigt pga exempelvis en underliggande konflikt.
Plussummespel
Bara för att en stat ökar sin makt eller resurser är det inte givet att det skett på en annan stats bekostnad. Genom samarbete kan alla stater förbättra sin ställning i världen.
Bipolärt system
Att det finns två stormakter i världen som kämpar mot varandra. Stormakterna kan bestå av flera stater, dvs allianser, och inte enbart en stark stat. T ex öst och väst.
Lenins imperialismteori
En teori som kan appliceras inom det marxistiska perspektivet.