Begrepp Flashcards

1
Q

SOA

A

Service​ ​Oriented​ ​Architecture.​
System som är programmerade att kunna kommunicera med andra system (integreras med andra). Möjliggör för att kunna bygga system i komponenter från olika leverantörer.

Ex. så kan SAP’s​​ ​logistik-modul​ ​snacka​ ​med​ ​en produktionsmodul från Jeeves​. Nästan alla system är nu för tiden SOA-anpassade. Oftast håller man sig till en leverantör för enkelhetens skull, men för att skapa konkurrensfördelar och kunna jobba med det som är affärskritiskt är det viktigt att system är SOA anpassade och intrigerar​ ​med​ ​varandra.​

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

MIS

A

Management​ ​Information​ ​System.​​ ​
Ett​ ​MIS​ ​är​ ​en​ ​dator-baserad​ ​databas​ ​med finansiell​ ​information​ ​som​ ​är​ ​programmerad​ ​och​ ​organiserad​ ​på​ ​ett​ ​sätt​ ​som​ ​gör​ ​att​ ​det producerar​ ​regelbundna​ ​rapporter​ ​för​ ​de​ ​olika​ ​processerna/avdelningarna​ ​på​ ​ett​ ​företag.​ ​
Det är​ ​vanligtvis​ ​också​ ​till​ ​för​ ​att​ ​kunna​ ​tillgodose​ ​specifika​ ​rapporter.​ ​Huvudsyftet​ ​med​ ​ett​ ​MIS är​ ​att​ ​ge​ ​“feedback”​ ​till​ ​de​ ​som​ ​vill​ ​ha​ ​den.​ ​Ett​ ​MIS​ ​visar​ ​vanligtvis​ ​siffror​ ​som​ ​är​ ​nutida​ ​och dåtida​ ​mot​ ​framtida/planerade​ ​för​ ​att​ ​mäta​ ​utveckling​ ​mot​ ​företagets​ ​mål.​ ​Detta​ ​möjliggör​ ​för alla​ ​chefer​ ​i​ ​ett​ ​företag​ ​att​ ​hålla​ ​koll​ ​på​ ​utvecklingen​ ​och​ ​så​ ​att​ ​företaget​ ​jobbar​ ​åt​ ​rätt​ ​håll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

BI

A

​Business​ ​Intelligence.​ Innebär: Snabbhet, effektivitet & information.

BI innebär att man samlar​ ​information,​ ​kontrollerar​ ​information,​ ​analyserar​ ​information​ ​och​ ​kopplar​ ​samman instrumentpaneler med mål för att förstå sig bättre på sin verksamhet och sin omvärld.

Målet med att använda sig av själva BI är att få stöd vid beslutsfattande för att nå företagens mål, kan även således kallas för ett beslutsstödsystem. Systemet är ofta ett bisystem till ett affärssystem och hjälper till att analysera all data som finns i företaget. Denna data blir sedan information som i slutändan blir kunskap. BI är ett samlingsbegrepp för färdigheter, tekniker, applikationer, processer och metoder för organisationer att bättre förstå sin verksamhet och sin omvärld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

CRM

A

Costumer​ ​Relationship​ ​Management.​​ ​
Är​ ​en​ ​aktivitet​ ​och​ ​inte​ ​bara​ ​en​ ​mjukvara som ger insyn och analyserar det som behövs för att förutse och reagera på kundernas behov och bygga varaktiga och lönsamma kundrelationer.

CRM används som en strategi som företaget använder för att optimerar vinst genom att förbättra kundnöjdhet. Detta är möjligt eftersom​ ​det​ ​anses​ ​mer​ ​kostnadseffektivt​ ​att​ ​behålla​ ​sina​ ​befintliga​ ​kunder​ ​än​ ​att​ ​skaffa​ ​nya. Kan​ ​dock​ ​vara​ ​en​ ​utmaning​ ​att​ ​få​ ​trogna​ ​kunder​ ​då​ ​webben​ ​och​ ​online-shopping​ ​har​ ​skapat många illojala kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

MRP

A

Material​ ​Requirements​ ​Planning.​

Användes förr inom tillverkningsindustrier för att hantera​ ​lagret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

BOM

A

Bill​ ​of​ ​materials.​ Har sitt ursprung i MRP, är en lista över alla de råvaror och komponenter som behövs för att producera en produkt. Var vanligt inom bilindustrin i och med att det krävdes många komponenter för att tillverka en bil, och då var BOM användbart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ERP

A

Enterprise​ ​Resource​ ​Planning.​ ​​
System​ ​som​ ​kan​ ​integrera​ ​vissa​ ​system​ ​inom företaget men inte alla. Byggd runt en centralbas som via olika mjukdata kopplas samman med​ ​den​ ​centrala​ ​databasen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

EAI

A

Enterprise​ ​Application​ ​Integration.​
Är en teknisk lösning som går ut på att integrera system från olika leverantörer så att de kan kommunicera/dela information med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

EIS (ES)

A

Enterprise​​Information​​System​.​​​​Ärtillförattplanera,mätaochkontrollera företaget. EIS är kärnan i informationssystemet som integrerar informationen från alla andra system i organisationen. Alla små system inom organiationen kopplas samman. EIS kan hantera stora volymer data. Datan från olika system är tillgänglig för alla företagets avdelningar.
Fördelar med EIS:
- Reducerar​ ​kostnader.
- Företaget kan reagera snabbare till förändringar på marknaden och därmed
tillfredsställa kundernas efterfrågan och behov.
- Hjälper till att förena strukturen och processerna inom organisationen.
- Reducerar antal IS som måste installeras och uppdateras.
- Hjälper till att automatisera vissa verksamhetsprocesser och beslut, tex fakturering. En
kundorder​ ​leder​ ​automatiskt​ ​till​ ​en​ ​plocklista​ ​som​ ​leder​ ​till​ ​en​ ​leverans​ ​som​ ​leder​ ​till en​ ​fakturering.
Nackdelar​ ​med​ ​EIS:
- Höga investeringskostnader.
- Svår och komplicerad implementering.
- Stort​ ​systemberoende.
- Kräver ofta grundläggande förändringar av organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

ICT

A

Information​ ​Communication​ ​Technology.​ Förmedlar data till informationssystemet. Den information som skapas och förs vidare skapar ett värde för organisationen. ICT system kan integreras med externa aktörers ICT system och förmedlar därmed information mellan organisationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

BPR

A

Business​ ​process​ ​reengineering​.​ ​​är​ ​ett​ ​sätt​ ​att​ ​beskriva​ ​hur​ ​ett​ ​företag​ ​fungerar​ ​och effektiviserar​ ​det​ ​utifrån​ ​dess​ ​arbetsprocesser.​ ​En​ ​definition​ ​är​ ​”ny​ ​utformning​ ​av organisationen​ ​utmed​ ​horisontella​ ​processer”.​ ​​Omorganisering där ett nytt IS implementeras kan innebära att manuella uppgifter ersätts med automatiserade processer, i och med det kan

personal​ ​avskedas​ ​eller​ ​omplaceras​ ​vilket​ ​leder​ ​till​ ​att​ ​personalkostnaderna​ ​minskar​ ​och processer​ ​effektiviseras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

HRM

A

Human​ ​Resource​ ​Management.​ HRM-modulen i ett affärssystem kan användas för att kartlägga den kompetens man har inom företaget, så väl som den kompetens man saknar och eventuellt behöver rekrytera. Man kan exempelvis även kartlägga vilka anställda som har medverkat i ett specifikt projekt, hur många produkter en säljare har sålt under en angiven period​ ​mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

SAP

A

System​ ​Application​ ​Products.​ E​​ tt av världens största affärsystem. Är ett tyskt mjukvaruföretag som levererar fullskaliga affärssystem till företag, koncerner och myndigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

TCO

A

Total​ ​Cost​ ​of​ ​Ownership.​ Inkluderar alla kostnader, såsom hård och mjukvara, support, kommunikation. Kan sammanfattas som kostnaden för ägandet över en livstid. TCO är alltså den kostnad för en produkts hela livstid, allt från inköpspris, driftkostnad, utbildningskostnad för personal osv. Både direkta och indirekta kostnader räknas med. Det är viktigt att kalkylera TCO innan man tar beslut om en stor investering eller att systemköp. TCO beräknas både för maskiner och liknande investeringar samt investeringar av system. Affärssystem har en implementeringskostnad, uppgraderingskostnader, kostnader för att söka förbättringar, backup av system osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

ROI

A

Return​ ​On​ ​Investment.​​ ​Är​ ​den​ ​vinst​ ​en​ ​investering​ ​genererar.​ ​En​ ​hög​ ​ROI​ ​innebär​ ​att investeringen​ ​ger​ ​en​ ​hög​ ​avkastning​ ​i​ ​förhållande​ ​till​ ​investeringskostnaden.​ ​Kan​ ​användas för​ ​att​ ​mäta​ ​prestationer​ ​genom​ ​att​ ​utvärdera​ ​effektiviteten​ ​av​ ​en​ ​investering​ ​eller​ ​jämföra effektiviteten​ ​hos​ ​flera​ ​investeringar.​ ​Rent​ ​ekonomiskt​ ​används​ ​termen​ ​för​ ​att​ ​jämföra avkastning​ ​i​ ​förhållande​ ​till​ ​investerat​ ​kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

DSS

A

Decisions​ ​Support​ ​System.​ Ett DSS är avsett att stödja på en taktisk nivå. Som namnet antyder, så är meningen med systemet inte att ta besluten utan att stödja dem. Taktiska beslut görs genom att använda en kombination av strukturerad kvantitativ data som är analyserad av chefer tillsammans med deras erfarenhet och kunskap. Systemet använder data från det operativa och management support systems och kombinerar dem med data från utomstående källor så som kartor och offentlig statistik, för att tillgodose chefen med besluts

stöttande. Ett DSS kan vara data drivet eller modell drivet. Ett data drivet DSS utför kvantitativa analyser baserat på företagets samlade data, tex. för att kunna avgöra vilken typ av kund som är mest vinstgivande. En model driven DSS använder modeller och algoritmer för att analysera och förutspå olika händelser, tex. effekten av en ny layout i en fabrik eller marknadsföringskampanj. Typiska DSS är Geographical Information Systems (GIS) och stimulering och modellerings system. DSS- ett management system på taktiskt nivå.

17
Q

SCM

A

Supply​ ​Chain​ ​Management.​ Flödet av ett företags material, information, pengar och service kallas försörjningskedja. Från rå material leverantörer, produktion, till det att produkten är klar till kund. SCM används för att optimera/effektivisera företagets kedja.

18
Q

CIM

A

Computer-integrated​ ​manufacturing.​ Ett IS som används inom tillverkning för att med hjälp av systemet få kontroll över hela produktionsprocessen. Detta minskar risken för fel den mänskliga faktorn och möjligör så att produktionen kan bli så automatiserad som möjligt.