Begrepp Flashcards
Psykopatologi
Psykisk störning som:
1) Funktionell avvikelse som kan bedömas genom vetenskapliga metoder (alltså inte subjektivt)
2) Denna ska vara skadlig/påverkar individen negativt och/eller leder till nån form av lidande
Systemteori
Interaktion mellan olika system/subsystem vid given tidpunkt. Bronfenbrenner och transaktionella.
Goodness/poorness of fit
Temperamentets påverkan på utvecklingen beror på hur omgivningen lyckas möta barnet.
Transkulturell vård
Medvetenhet om kulturskillnader i bedömning av avvikande beteende
Samordnad uppmärksamhet
En social interaktion. Den vuxne tittar på ett föremål -> barnet följer med blicken -> barnet tittar tillbaka på den vuxne -> den vuxne byter fokus och tittar på ett annat föremål -> barnet följer blicken -> blickarna möts = interaktion.
Samordnad uppmärksamhet ger barnet möjlighet till att dela sina upplevelser samt ta del av andras – socialt engagemang.
Social referering
Vid nya, okända situationer vänder sig barnet till föräldern och utifrån de vuxnas reaktion lär den sig om det nya är farligt eller inte (om det ska undvikas). Rädda föräldrar = rädda barn.
Elaborativ samtalsstil
Användning av beskrivningar med mycket detaljer, bjuder in till samtal (ber barnet om hjälp att konstruera berättelsen – ”och så såg vi några djur, minns du var det var för några?”
Repetitiv samtalsstil
Vuxne frågar enbart vad barnet minns, bjuder inte in och hjälper inte till med beskrivningar/detaljer.
Miljömässig stabilitet
Miljön tenderar att vara stabil därför ändras inte anknytningen. Barn som fått god, stabil, anpassad omvårdnad som barn tenderar att få det som äldre också.
Assimilering
Tendens att överse info som strider mot vad vi är vana vid, medan det som stämmer med vår uppfattning betonas = stabilitet. Barn med trygg anknytning överser i det längsta med föräldrars negativa beteenden medan barn med otrygg uppmärksammar och betonar de negativa och bortser i större utsträckning från det positiva.
Automatisering
Samspelet mellan barn och föräldrar automatiseras – upprepas utan att barnet aktivt reflekterar över det. implicita minnen.
Självförstärkande miljöinflytande
”Självuppfyllande profetia”. Tendens till att i nya situationer bete sig på ett sätt som maximerar sannolikheten att bli bemött som i ursprungsmiljön.
Lagbunden diskontinuitet
Det krävs stora och långvariga förändringar i samspelet mellan barn och anknytningsperson för att anknytningsmönstret och de inre arbetsmodellerna ska brytas.
Ex: 2 år av trygg anknytning -> anknytningsperson börjar missbruka/blir deprimerad -> arbetsmodeller (anknytningen) förändras -> anknytningsperson blir frisk -> anknytningen och inre arbetsmodeller återgår. Kan även gå åt motsatt håll, otrygg -> familjehemsplacerad -> trygg.
Självbild
att kunna uppfatta sig själv i förhållande till andra och förstå att man är en egen person. Ett beskrivande själv utifrån sina egenskaper.
Patogener
Riskfaktorer
Salutogener
Friskfaktorer
Överdeterminerade kriser
Ett trauma som inträffar tidigt, som individen då kan hantera, kan vid ett senare trauma sätta individen i kris. (Diskoteksbranden - PTSD)
Vaccinationsanalogin
Liten, hanterbar dos av negativa erfarenheter tidigt i livet aktiverar, men överbelastar inte, barnets stresshanteringssystem = bättre skick att klara av senare negativa upplevelser. För stor dos överbelastar systemet och leder till svårigheter att senare hantera även mindre kriser. Liten dos i taget, alltså mindre prövningar som barnet kan klara av leder till att det känner sig mer kompetent.
Etnicitet vs Kultur
Etnicitet: Biologiska faktorer som man inte kan påverka.
Kultur: fritt från biologiska faktorer. Meningssystemet – hur vi tänker och agerar.
Social referering
Utvecklas i slutet av första levnadsåret. Föräldern är barnets spegel i världen, ett filter som barnet sorterar nya händelser igenom. Vid nya, okända situationer vänder sig barnet till föräldern och utifrån de vuxnas reaktion lär den sig om det nya är farligt eller inte (om det ska undvikas). Rädda föräldrar = rädda barn.
Utvecklingslinje
Kan jämföras med en gren i ett träd. Ju längre bort från stammen grenen drar sig desto större sannolikhet att den bryts av. Samma med utvecklingen, ju längre tid utvecklingen är på avvägar desto större sannolikhet för psykisk ohälsa och desto mer krävs för att utvecklingen ska återgå till det normala. Samtidigt stor wiggle-room för vad som är normalt.
Probabilistisk
En riskfaktor (otrygg anknytning) kan öka sannolikheten för utveckling av psykisk ohälsa men är inte ensam anledning för det. Om, hur och när psykisk ohälsa sker beror på faktorer inom barnet, allvaret och kontinuiteten av händelsen samt risk och skyddsfaktorer i barnets miljö.
Polyviktimisering
man utsätt för flera olika former att misshandel, övergrepp, och vanvård samtidigt.
Mitos
Celldelning i kroppens celler (ej könsceller)
Meios
Celldelning av könsceller