begrepp Flashcards
Antropocentrisk
Fokuserar på människan och människans nuvarande och kommande behov
Affärsmodell
En affärsmodell beskriver hur organisationer skapar olika typer av värde. En bra affärsmodell bygger på förståelse för konsumenter, och är inte statisk utan förändras.
Reaktiv approach
Krav på hållbarhet ignoreras tills tvingande strukturer finns. Hållbarhet blir en operativ fråga istället för en strategisk fråga.
Defensive approach
Krav på hållbarhet skadar företag. Hållbarhet angår inte företaget utan bör motarbetas
Proaktiv approach
Krav på ökad hållbarhet är rimliga och görs till en del av företagets verksamhet. Hållbarhet är en strategiskt fråga
AIDA- modellen
Modellen används för att skapa tilltalande budskap och bygger på fyra steg
A = Attention
I = Interest
D = Desire
A = Action
Critical Marketing
Ett av de tre delarna i ramverket för hållbar marknadsföring. Det innebär att man granskar företagets marknadsföringsstrategier och metoder utifrån ett hållbart perspektiv. Det har en viktig uppgift genom att ge kritik till dagens samhälle och samtidigt visualisera nya lösningar.
Brand community
Konsumentgrupper som delar intresset för ett visst konsumtionsobjekt och/eller konsumtions praktik, som deltar i lärandeprocesser och som skapar och samproducerar innehåll kring ett varumärke. Ses som subkulturer som knyts samman av erfarenheter och aktiviteter genom vilka starka relationer uppstår.
Association
Varumärken är summan av de associationer som de skapar. Det är den uppfattning man har om företaget, vad företaget står för och vad man som konsument förväntar sig.
Gräsrotsdriven kommunikation
Kommunikation mellan konsumenter på t.ex. sociala som facebook eller ratsit
Företagsgenererad information
Information som skapas av företag. Tenderar att vara välstrukturerad, politiskt korrekt och i harmoni med företagets kommunikationspolicy
Gräsrotsdriven information
Skapas av användare och kunder, den tenderar att vara ärlig, utmanande, ostrukturerad och ibland farlig för företagets varumärke. Konsumenter brukar lockas av informationen.
Kulturell nedsmutsning
Att vi hela tiden möts av budskap, det är reklam på busskurer → stadsbilden domineras av varumärken, det finns överallt. Marknadsföringen syns mer och mer, även på internet. Det “smutsar” alltså ner utan att vi tänker på det.
Green marketing
Syftar till att underlätta och marknadsföra produkter/tjänster som är miljömässiga och hållbara. Det kan innebära att man talar om de miljöfördelar som produkten har eller de positiva effekterna som kommer kunna hjälpa konsumenten i ett mer hållbart liv. Syftar till att ändra företagets helhetssyn att tänka mer hållbart i alla steg i företaget, från produktion till hur man hanterar efterköps processen. Kan locka nya kunder men även inspirera mer hållbar konsumtion
Polarisering
Det är en tendens i konflikt då alla parter grupperas i ett av två läger. Marknadsföring bidrar till polarisering genom kategorisering
Urbanisering
Klyftorna mellan landsorter och städer blir större. → bidrar till att en stor polarisering sker och har en stor påverkan och betydelse för marknadsföringen.
Varumärkesstrategi
Här omsätts alla karaktärsdrag och tjänster som ett varumärkesperspektiv kan ha i fördelar för en organisation. Viktigt att fatta rätt beslut kring:
Organisationens identitet
Varumärkespositionering
Varumärkets namn
Varumärkesutvidgning
Organisationens identitet
En utveckling av organisationens identitet, intressenter har en viktig roll i formandet av varumärkesidentiteten. Finns fyra komponenter:
Produkt: Produktattribut, kvalitet, användare, användning, ursprungsland
Organisation: Organisationens trovärdighet, lokal kontra global
Person: Varumärketspersonlighet, relation mellan konsument och varumärket
Symbol: Visuell identitet, varumärkets historia
Globalisering
Handlar både om att sälja mer utomlands men även köpa in produkter från utlandet. Företaget blir mer globalt aktivt. Globalisering har ökat genom digitalisering, global konkurrens
Social Marketing
Handlar om att använda marknadsföringsmetoder för att förändra människors beteende till ett mer hållbart. Syftet är att bidra till förändring av hälsobeteende, socialt beteende eller hållbart beteende. Konsumtionsorientering är en del av social marketing som kan leda till att organisationen kan fånga konsumenternas intresse, engagera dem och stärka dem som individer eller som samhälle. Målet med social marketing är att använda marknadsföringens kraft för att främja hållbar förändring av människors beteende.
CRM- system
Customer relationship management. System som samlar information som t.ex. köphistorik, transaktioner osv. Informationen används för att skapa kundrelationer genom att erbjuda lojala kunder specialerbjudanden. Känt exempel är Ica-kortet
Co-branding
Två eller fler etablerade varumärken från olika företag som går ihop och gör ett produkt eller ett erbjudande. Ger utrymme för att utvidga ett befintligt varumärke till nya kategorier
STP-processen
Segmentering, targeting och positionering. Handlar om att hitta attraktiva segment och att profilera företagets erbjudande. Sker i de tre steg som nämns ovan
Targeting
Val av segmentering, alltså vilken målgrupp man ska satsa på.
Positionering
Man strävar efter en unik position på marknaden, unika kunfördelar
Lågengagemangsprodukter
Köp som sker ofta
Låg kostnad
Liten risk
Ofta vanebaserat köpbeteende eller variationssökande köpbeteende.
Högengagemangsprodukter
Högengagemangsprodukter
Köp som mer sällan
Höga kostnader
Stor risk
Ofta ett komplext köpbeteende eller ett dissonansreducerande köpbeteende
Brand Publics
Konsumtionsgemenskaper som formas genom mediering. Bygger inte på kollektiv interaktion utan snarare på publik kommunikation och privat konversation. Den publika kommunikationen hänger samman med privata konversationer som utvecklar och förstärker det som kommuniceras publikt.
Consumer tribes
Inte nödvändigtvis kopplade till ett varumärke, har utvecklats för att fånga konsument kollektiv som är del av olika tribes samtidigt. Lyfter fram att “medlemmar” i en tribe inte nödvändigtvist har så mycket gemensamt utanför “stammen
Mjuk tolkning av hållbarhet.
Ersätter vissa resurser med andra som är mer hållbara. Accepterar en viss grad av miljöpåverkan för att förbättra exempelvis social hållbarhet. Att balansera hållbarhetens olika dimensioner utan att det hindrar framtida generationers möjlighet blir central.
Hård tolkning av hållbarhet
Olika dimensioner av hållbarhet kan inte förhandlar i relation till varandra, kritiska naturresurser måste skyddas
Product Service Systems ( PSS )
Ett system av produkter, tjänster, stödfunktioner och infrastruktur som är designade för att möta kundens behov. Bygger på leverans av produkter och service, syftet är att reducera konsumtion av material.
Identitet
Associationer formar och uttrycker tillsammans detta begrepp. Formas relationellt genom betoning av likhet/olikhet
Starka varumärken
Ger förtroende för en långsiktig överlevnad och lönsamhet, en hög och stabil efterfrågan, stabila relationer till medarbetare, bättre relationer till aktörer och nå ut enklare med sitt budskap till en lägre kostnad.
Big Data
Data under stora mängder går under detta begrepp. Inte bara själva informationen utan även möjligheten att bearbeta och analysera enorma datamängder. Kan sammanställa data från olika system.
Konsumtionspraktiker
Konsumenter har tillgång till information som tidigare vad dold (lagersaldo, färgvarianter)
CSR, Corporate Social Responsibility
Företags samhällsansvar kallas idén att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
Personliga faktorer
Ålder och position i livscykeln
Yrke
Inkomst
Livsstil
Personlighet och självbild
Sociala faktorer
Sociala grupper och referensgrupper, familjer och sociala roller.
Kulturella faktorer
Kultur (formas av familj, institutioner som skola på samhällsnivå)
Subkultur (grupper av individer som har ett gemensamt värdesystem)
Socialgruppstillhörighet (yrke, inkomst, utbildning, utbildningsnivå, socioekonomisk standard)
Kontextuella faktorer
Vart vi bor och var vi konsumerar,
Den teknik, material och andra omständigheter som omger konsumtionen.
Psykologiska faktorer
Motivation
Perception
Lärande
Övertygelser och attityder
Makromiljö
Det stora, globalt och svårt att påverka.
Politisk omvärld
Lagar, förordningar, regler, skattesystem och andra politiskt styrda begränsningar som påverkar en organisations förutsättningar att bedriva verksamhet. Här ingår också sociala effekter och socialt ansvarstagande
Mikromiljö
Företaget och dess närhet, lättare att påverka. Kan påverka leverantörer och kunder.
Demografisk omvärld
Där en befolknings storlek, struktur och sammansättning analyseras när det gäller yrke, ålder och inkomst.
Kundnöjdhet
Betonas ofta och är viktigt för relationen till kunden. Hög kundnöjdhet är en fördel men det handlar inte om att maximera kundnöjdheten. Den kan nästan alltid förbättras på kort sikt genom prissökning eller ökad servicenivå men då kan det gå ut över lönsamheten
Fysiska dimensioner
Rummets utformning designas för att leda kunden - hur går det att röra sig, vilka praktiker är möjliga. Rummet utformas för att ge kunden vissa upplevelser - tematisering. Vissa aspekter går att styra av företag men inte allt. Konsumenter är med och samskapar.
Ekologisk omvärld
Betonas ofta och är viktig för relationen till kunden. Hög kundnöjdhet är en fördel men det handlar inte om att maximera kundnöjdheten. Den kan nästan alltid förbättras på kort sikt genom en prissänkning eller ökad servicenivå men då kan det gå ut över lönsamheten.
Consumer Publics
En grupp som är löst sammankopplad men som har en gemensam riktning eller fokus.
Produktattribut
Positionering baserad på produktens egenskaper ( enklaste formen av positionering ).
Effektiv marknadskommunikation
Målgrupper definieras (de som köper och de som påverkar köpbeslut) budskap anpassas till dessa. Kommunikationens mål fastställs (medvetenhet, kunskap, gillande, preferens, övertygelse, köp) Attraktivt budskap formuleras och kommuniceras, AIDA - attention, interest, desire, action - skapa uppmärksamhet, upprätthålla intresse, väcka begä, uppmuntra handling.
Köpprocessen
Består av fem olika delar:
Behovsupptäckt
Informationssökning
Utvärdering av alternativ
Köpbeslut
Efterköpbeteende
En förenklad modell som hjälper företag att strukturera förståelsen av hur konsumenter köper varor och tjänster. Denna kan hjälpa företag att tänka omkring marknadsföringsmöjligheter i olika steg.
Varumärkespositionering
Knyta värden och egenskaper till ett varumärke som gör att det får en viss position i relation till andra varumärken
Knyta värden och egenskaper till ett varumärke som gör att det får en viss position i relation till andra varumärken
Marknadsskumning
Högt pris i början för att se hur marknaden reagerar och sedan sänker priset.
Marknadspenetrering
Slå in sig på en marknad, oftast lågt pris för att ta en marknadsandel
Teknologisk omvärld
Representeras av tillgänglig teknologi, och här kan företag identifiera möjligheter att omsätta denna till affärsmöjligheter
Ekonomisk omvärld
Omfattar faktorer som påverkar köpkraft och köpmönster, exempelvis konjunkturer, och förväntningar om framtida ekonomisk utveckling.
Kulturell omvärld
Omfattar institutioner och andra faktorer som påverkar ett samhälles grundläggande värderingar och beteendemönster, såväl de mer stabila kärnvärderingar som de mer föränderliga sekundära värderingarna.
Varumärkesutvidgning - själva begreppet
Metoder för att utnyttja de övergripande varumärket för att skapa/utnyttja potentialen i varumärkesportföljen (man blir väldigt sårbar om endast har en produkt eftersom efterfrågan ibland kan sjunka) Man lägger till produkter eller tjänster under samma varumärke
Linjeutvidgning
Nya former, färger, storlekar, ingredienser ( låga kostnader och låga risker ).
Individbaserad marknadsföring
Innebär att produkter, aktiviteter och erbjudanden anpassas efter enskilda individers preferenser
USP - Unique Selling Point
Det är något som man inte tummar på och lägger mycket resurser på.
Dynamisk prissättning
Råvaror, säsonger ( kaffe, olja, vetepris ) Exempel: Om skörden på morötter blivit sämre under året så kommer också de morötter som finns att vara dyrare.
EWOM
Word-of-mouth via internet.
Säljstödjande prissättning
Tillfälliga prissänkningar för att fler ska prova produkten och öka försäljningsvolymen
Egna varumärken (EMV)
EMV har många fördelar eftersom handeln kan ge de egna varumärkena en fördelaktig exponering, pris och lagerhållning.
lägre pris för konsumenten men högre marginaler för handlaren.
Starka MV kan
Multibrand strategi
Nya varumärken - när ett varumärke inte riktigt fungerar längre, utvecklar företag ett nytt varumärke för att satsa på nya målgrupper. T.ex. H&M med arket
Sociokulturell varumärkesstrategi
Nya varumärken, när ett varumärke inte riktigt fungerar längre, så utvecklar företag ett nytt varumärke för att satsa på nya målgrupper.
Marknadskommunikation
Strategier och praktiker som är utvecklade för att kommunicera med och påverka kunder
Marknadskommunikationsmix
Marknadskommunikationsmix
Handlar om hur man väljer att marknadsföra för att nå fram till kunder. Exempel är annonsering, säljstöd, personlig försäljning, PR och direktmarknadsföring
Fysisk dimensionen (servicescape)
Fysisk dimensionen (servicescape)
Uppbyggnaden av en miljö. Finns tematisering av miljöer inom detta begrepp ( bygger upp miljön efter ett visst tema ) för att skapa en känsla hos kunder och få dem att förknippa lokalen med känslan.
Socialdimensionen (servicescape)
Socialdimensionen (servicescape)
Skapas en relation mellan kund och personal när de anställda interagerar med kunder (exempelvis stammisar)
Symboliskdimension (servicescape)
Symboliskdimension (servicescape)
Begreppet lyfter hur olika dimensioner hänger ihop.
Exempel: Skyltar, symboler och föremål används för att skapa reaktioner / mening bland besökare ( ofta en kollektiv mening hos en subkultur ).
Servicelandskap/servicescape
Servicelandskap/servicescape
Kan vara både inkluderande och exkluderande. Den fysiska eller visuella miljön där en tjänst levereras eller konsumeras. Det inkluderar faktorer som layout, design, belysning, färger, inredning, ljud och doft som påverkar kundens upplevelse. Är viktigt inom servicebranschen eftersom det kan påverka kundnöjdhet, trivsel och företagets varumärkesimage.
Selektiv distribution
Selektiv distribution
Krav på återförsäljarna ( viss prisnivå, kompetensnivå, vissa speciella butiker ). Rätt syskon, varumärken som är likasinnade i pris, kvalitet osv.
Franchising
Franchising
Betalar en procentsats till varumärket/konceptet. Självständiga koncept men får sina menyer osv från varumärket. T.ex. McDonalds
Exklusiv distribution
Exklusiv distribution
Ensamrätt ( typ systembolaget ) något som inte finns överallt
Intensiv distribution
Intensiv distribution
Produkterna säljs i många kanaler med låga krav och olika pris (varuhus, bensinmackar, flygplatser)
Subkultur
Grupper av individer som har ett gemensamt värdesystem.
Nischmarknadsföring
Innebär att ett företag söker en stor marknadsandel i en eller flera nischer (lilla företagets styrkor används för att positionera erbjudandet) snarare än att ge sig in i kampen om stora delar av massmarknaden. Har goda förutsättningar att ge företagen en genuin konkurrensfördel - kan därför vara överlägsen strategi för små företag. Nischer är ofta så små att de inte attraherar större företag. Denna typen av marknadsföring kan vara riskfylld eftersom det är relativt få kunder man är beroende av
Varumärkesutvidgning
- förlängning av själva verket
Existerade varumärke används för modifierade nya produktkategorier, ( företag som säljer kläder kanske börjar sälja smink )
Differentierad marknadsföring
Företaget utformar ett specifikt erbjudande för varje segment. Därmed kan högre försäljning och en starkare position inom varje segment nås, och den totala försäljningsvolymen har förutsättningar att öka. Innebär ökade kostnader. Varje segment kräver marknadsundersökningar, prognoser, planering av försäljning etc.
Odifferentierad marknadsföring
Innebär att skillnaderna mellan segment och kunder ignoreras och att hela marknaden får ett och samma erbjudande. Man fokuserar då på likheter mellan kunder snarare än skillnader.
Mikromarknadsföring
Innebär att aktivitet och erbjudanden helt och hållet anpassas efter de specifika behoven hos kunder och lokala miljöer. Kan öka kostnaderna samtidigt som det minskar eventuella skalfördelar
Direkta marknadskanaler
Drivs av producenten
Indirekt marknadskanaler
Drivs av någon annan än producenten, alltså någon som köpt upp de
Varumärkessamhälle
Ett samhälle fullt av kommersiella budskap och ett stort utbud av val och möjligheter. Varumärken och varumärkesskapande är idag så utbrett att vi kan tala om ett varumärkessamhälle.
Köpbeteende
Det är ett vanligt begrepp som förekommer inom marknadsföring. Kunder reagerar på olika stimuli i butiker. Människors konsumtion utgörs av val som formas av psykologiska strukturer.
Konsumtionskultur
Människors konsumtion formas av socialt samspel ( hur vi skapar identitet ), fokus ligger på konsumenten som en social varelse snarare än konsument. Det gjordes studier av identitet, livsstil, community och praktik.
Köp-processen för nya produkter
Medvetenhet - intresse - utvärdering - prov - adoption
Samhällsorienterat marknadsföringskoncept
Företag ska ta ett större ansvar för vad produktionen och försäljningen påverkar och vara samhällsorienterade.
Demografi
Är olika åldersgruppers inställning till förändring. Begreppet är kopplat till hälsa.
Interpretativ / tolkande syn på varumärken
Varumärkesforskningen pekar på behovet att se varumärken som konstruktioner skapade i interaktioner mellan olika aktörer. En annan syn på världen → världen är socialt konstruerad. Organisationen är inte en avgränsad enhet, utan snarare ett resultat av interaktionen med omvärlden. Varumärket kan inte kontrolleras eller formas av företaget - utan av kunder istället.
Skapas i interaktionen mellan aktörer / samskapas på marknaden.
Psykografisk segmentering
Psykografisk segmentering
Livsstil och personlighet ( långsam, snabb, utåtriktad, gillar att göra saker själv ).
Platsens betydelse för
värdeskapande
Det handlar inte bara om när och hur köp och leverans sker, utan också hur och var dessa platser är uppbyggda.
Funktionalistisk syn på varumärken
Organisationer ska anpassa sig efter sin omvärld. Världen är omgiven och existerar oberoende av olika aktörer. Organisationer ses som rationella och avgränsade aktörer som kan påverka och forma varumärken. Medarbetare är viktiga varumärkesambassadörer och måste socialiseras och lära sig värderingar och normer
Identitetsbärare
Kunden funderar inte över vilket alternativ de ska köpa, de bara köper något. Om samma vara köps så görs det av vana. Repetition av annonsbudskap skapar varumärkeskännedom snarare än övertygelse om kvalitet.
Vanebaserat köpbeteende
Kunden funderar inte över vilket alternativ de ska köpa, köper man samma vara från samma varumärke så blir det till en vana och man köper inte det alternativet varje gång utav logalitet
Omnikanal
Omnikanal
En tjänst där man kan få sin produkt levererad till olika platser och på olika sätt
Konsumtion
Konsumtion
Handlar inte bara om köp dvs anskaffning av produkter. Det handlar också om det som sker innan anskaffning, användningen av produkter och tjänster och hur de avyttras
Brundtlandrapporten
Under 1990-talet förändrades synen på företag och hållbarhet och då spelade detta en viktig roll. Föreställningen om att hållbarhetsarbete är olönsamt ifrågasattes
Kundvärde
Kundens uppfattning av de kostnader och erbjudanden ett företag ger i jämförelse med andra konkurrerande företag. Ökat kundvärde = ökade kostnader
Konsumentgenererad marknadsföring
Företag väljer att aktivt bjuda in konsumenter till utformning av en produkt eller varumärkesinnehåll, då konsumenter spelar stor roll i påverkan av marknadsföringens budskap
Hållbara affärsdimensioner
Detta begrepp tydliggör samverkandet mellan företag och omgivningen för att nå företagets strategiska mål och hur företaget fungerar. Innefattar intäktsmodellen och
modellen
Intäktsmodell
Begreppet förklarar hur intäkter skapas, där värdeskapande är i fokus
Marknadsföringsprocessen
Hur gör man för att skapa värde för kunder och bygga kundrelationer? 4 steg:
Omvärldsanalys
Marknadsanalys och köpbeteende
Vilka kunder vill vi ha? (segmentering/urval)
Värdeerbjudanden och kundrelationer
Canvasmodellen
Hänvisar till olika metoder och verktyg inom affärsutvecklingen
Sweetspot
Balansera kundorientering och konkurrens orientering för att hitta sweetspoten. Annars tappar man innovationsmöjligheter och utvecklingsmöjligheter eller riskerar att inte vara tillräckligt lyhörda mot kunder