Begrepp Flashcards
Materia
Materia är allt som går att väga och tar plats. Materia skapades vid Big Bang och är uppbyggt av atomer/grundämnen.
Grundämnen
Grundämnen är olika slags atomer som exempelvis väte (H), syre (O), kol (C), guld (Au) och silver (Ag). En bit rent guld består alltså bara av guldatomer. De olika grundämnena betecknas med en eller två bokstäver. Det finns just nu 118 kända grundämnen
Periodiska systemet
I det periodiska systemet finns alla grundämnen i form av en tabell. Grundämnena i det periodiska systemet är placerade och grupperade efter egenskaper. Det periodiska systemet är internationellt och man använder samma beteckningar på grundämnena i hela världen.
Hur vet man hur många protoner/elektroner atom har?
Om masstalet är ex 9 finns det 9 stycken protoner och 9 stycken elektroner
Hur vet man hur många neutroner en atom har?
Om masstalet är t.ex 9 och atom siffran är 4 tar man 9-4=5, då är svaret 5 neutroner.
Atomkärna
Alla atomer har en atomkärna. Atomkärnan finns i mitten av en atom och består av protoner och neutroner.
Elementarpartiklar
Elementarpartiklar är atomens olika beståndsdelar såsom protoner, neutroner och elektroner. Elementarpartiklarna väger oerhört lite. Protonen och neutronen väger ungefär lika mycket. Elektronen väger 2000 gånger mindre än de andra
Protoner
Protoner finns i atomens kärna. Alla protoner är positivt laddade (+). Antalet protoner avgör vilket grundämne det är. T ex väte (H) har alltid en proton, helium (He) har alltid två protoner. Atomnumret i det periodiska systemet talar om vilken slags atom eller grundämne det är. Väte (H) har atomnummer 1 och helium (He) har atomnummer 2.
Neutroner
Neutroner finns i atomens kärna. Alla neutroner saknar laddning. De är varken positivt (+) eller negativt (-) laddade utan de har neutral laddning.
Elektroner
Elektroner finns i så kallade elektronskal utanför atomkärnan. Alla elektroner har negativ laddning (-).
Elektronskal
Elektronerna i atomen finns på olika avstånd från atomkärnan beroende på hur många de är. Detta kallas för elektronskal. I det innersta elektronskalet får det plats två elektroner och i de andra därefter finns det plats för åtta elektroner. Innersta elektronskalet kallas för K-skalet, nästa L-skalet, därefter M-skalet, N-skalet osv
Atom
En atom är alltid neutralt laddad. Detta innebär att den har lika många protoner (+) som elektroner (-). Exempelvis väte (H) har alltid en proton (+) och en elektron (-). Atomen kan ha olika många neutroner i sin atomkärna. Eftersom neutronen är oladdad (neutral) så påverkar den inte atomens laddning.
Jon
En jon är en atom som är positivt (+) eller negativt (-) laddad. Antingen har atomen blivit av med elektroner (positiv jon) eller så har den tagit upp elektroner (negativ jon).
Grupper
I det periodiska systemet är grundämnena uppdelade i lodräta grupper. Alla grundämnen i samma grupp har liknande egenskaper.
Perioder
Det periodiska systemet är uppdelat i perioder. Perioderna är alla grundämnen som finns på samma vågräta rad. Grundämnen i samma period har lika många elektronskal.