Begrepp Flashcards
Förklara begreppet
Väder
Väder är atmosfärens tillstånd på en viss plats vid en viss tid. Exempelvis: vind, moln, nederbörd, temperatur mm. Atmosfären delas upp i olika höjdskikt där nästan allt väder sker i troposfären. Källan till allt väder på jorden är solen då solens strålar träffar jordytan med olika vinklar beroende på breddgrad eller avstånd från ekvatorn. Instrålning och reflektion ger olika mycket uppvärmning. Vid tillexempel ekvatorn är uppvärmningen hög och vid polerna är uppvärmningen mindre så ju närmare ekvatorn man, destu varmare är det. Varför? Jo, en av solens stråle slår jorden direkt och värmer upp ett område medan de strålar som sprids vid polerna inte värms upp lika mycket eftersom de slår jorden från en annan vinkel och inte direkt!
Förklara begreppet
Klimat
Klimat är det genomsnittliga vädret över en längre tidsperiod på en viss plats då det finns olika klimatzoner. Från väderstatistik (medeltemperatur och medelnederbörd) beräknar man medelvärden och variationer som bestämmer uppdelningen av klimatet i de olika zonerna.
Förklara begreppet
Varierande klimat
I varierande klimat så finns normala och naturliga variationer i klimatet då tillexempel. istider och varmare perioder sker men varierande klimat innebär också långsamma förändringar. Orsakerna till de naturliga variationer är de plattetoniska rörelserna (jordskorpan är sprucken och uppdelad i stora plattor som driver åt olika håll och kan orsaka sprickdalar eller jordbävningar - de tektoniska plattor, förändringarna i jordaxelns lutning men också variationer i solens energiutstrålning.
Förklara begreppet
Atmosfären
Atmosfären är uppdelad i olika höjdskikt. Från markytan och uppåt så är dessa troposfären, stratosfären, mesosfären och termosfären. Nästan allt väder sker i troposfären där temperaturen faller med höjden (det blir kallare ju högre upp man kommer). Sammanfattat så efter stratofären, blir det varmare ju högre upp man kommer eftersom man kommer närmare och närmare solens värme. Luften i troposfärens skikt blandas lite med skiktet ovanför (stratosfären) där temperaturen ökar med höjden. Temperaturen är som lägst i gränszonen mellan stratosfären och troposfären = tropopausen verkar som ett lock för luften. Det är också i den tunna termosfären som norrsken bildas pågrund av laddade partiklar som via jordens magnetfält förs in från solen. Ozonskiktet ligger ungefär 50 km upp i luften och den skyddar oss från den ultrivioletta strålningen men den ändrar ej väder eller klimatet.
Förklara begreppet
Klimatzoner
Jorden delas in i fyra olika klimatzoner. Det är följande: Polarklimat, tempererat klimat, subtropiskt klimat och tropiskt klimat.
Klimatzonerna närmast nord- och sydpolen kallas för polarklimat.
- Polarklimat kallas även för arktiskt klimat och innebär att medeltemperaturen per månad aldrig överstiger 10 grader. Ibland på sommrar smälter isen eller snön och tillåter låg vegetation att växa men allra längst i norr så ligger glaciärerna med stora isblock.
- Tempererat klimat är klimatzonen norr och söder om den subtropiska och här finns fyra årstider med kalla vintrar och varma somrar. Vegetationen är framför allt skog, lövträd eller barrträd.
- Subtropiskt klimat är klimatzonen med långa varma somrar och korta, milda vintrar där vädret oftast är torrt och varmt. Vid det subtropiska klimatet kommer det högtryck från det tropiska klimatet och då blir vädret torrt, och varmt - som i Saharaöknen.
- Tropiskt klimat ä klimatzonen där det är varmt och fuktigt och i princip existerar inte några skillnader mellan sommar och vinter. Medeltemperaturen ligger konstant mellan 20+ grader. Savannen och regnskogen är det som kallas för tropiskt klimat.
- Men precis vid ekvatorn regnar det också nästan varje dag och där uppstår tropiskt regnskogsklimat. Eftersom det är så fuktigt från solens strålar så blir också luften varm och den varma luften får fukten att föras högre upp i atmosfären där vattenångan också följer med.
Förklara begreppet
Kust- och inlandsklimat
Avståndet till havet påverkar också klimatet då vid kusten så är det maritimt (kustklimat) och i inlandet så är det kontinentalt (inlandsklimat). Eftersom havet tar mycket längre tid att värma upp och att kyla ner än vad marken gör så kan haven jämna ut stora variationer i temperatur.
Kontinentalt klimat brukar innebära större skillnader i temperatur mellan dag och natt och sommar och vinter men också större säsongsmässiga variationer i nederbörd (ex. Storbrittanien, Irland).
Maritimt klimat påverkas av närheten till hav och temperatursskillnaderna brukar vara relativt lite mellan dag och natt men även mellan sommar och vinter där vinterhalvårets nederbördsmängd, är relativt stor (ex. norra Sverige, Kanada).
Förklara begreppet
Vattnetskretslopp
Vattnetskretslopp är en central del av vädret och klimatet. När vattnet värms upp av solen så förångas det till vattenånga. Vattenångan stiger, kyls ner och kondenseras till små vattendroppar som sedan bildar moln. När molnbildningen är klar och molnen är tillräckligt tunga så faller nederbörd ner av olika slag. Exempelvis: regn, snö och hagel. Alltså, det är solen som driver vattnets kretslopp genom uppvärmning av hav och mark. När vattnet värms upp så stiger det upp i atmosfären där det blir kallare och vattenmolekylerna kondenserar till regn som faller till marken igen.
Förklara begreppet
Nederbörd
Nederbörd är något som mäts i millimeter och kan vara exempelvis. regn, snö eller hagel. Det finns också olika typer av nederbörd
- Orografisk nederbörd som påverkas av topografin
- Konvektiv nederbörd som är när solen värmer luften
- Frontnederbörd som är när varm- och kall luft möts
Förklara begreppet
Växthuseffekten
Växthuseffekten är en naturlig process som gör att klimatet är varmt. Själva effekten är inte något miljöproblem för att utan växthuseffekten skulle medeltemperaturen vid jordytan vara 35 grader lägre än i dag eftersom ingen värme absorberas (precis som månen, tänk på vatten som hälls på en bräda). Utan effekten så skulle förutsättningarna för liv på jorden mycket svårare.
Det jag menar som bidrar till global uppvärmning är en förstärkt växthuseffekt. Det är den förstärkta växthuseffekten som orsakar problem för oss människor genom temperaturökning och höjning av havsytan vilket leder till att glaciärerna smälter och ex. isbjörnarna blir av med sitt hem. Klimatet i Sverige kyls även ner när glaciärerna smälter eftersom det kalla vattnet rinner in i golfströmmen som påverkar vårt klimat.
Växthuseffekten innebär att växthusgaser såsom vattenånga, koldioxid och metan, absorberar solens strålar efter att de värmts upp av jordytan. Den reflekterade solinstrålningen fångas upp av växthusgaser som binder en del av värmen och ökar atmosfärens temperatur yttligare. Alltså, mängden växthusgaser i atmosfären ökar och därmed stiger mängden värme som kan absorberas/ det som stannar kvar (energibalansen) och solstrålningens energi släpps ut lika mycket som det kommer in - precis som ett växthus.
Förklara begreppet
Högtryck
Högtryck är när luften sjunker nedåt och ger oftast olika utbrott till stabila och klara väderförhållanden. Högtryck håller undan molnområden och medför oftast övervägande klart väder på sommaren, då temperaturen är högre till skillnad från vintertid.
Förklara begreppet
Lågtryck
Lågtryck är när luften stiger uppåt och leder till ostabilt väder med moln och nederbörd. Lågtryck är ostadigt väder och regningt väder med lägre temperaturer än utanför lågtrycket. Ett normalt lågtryck i Sverige uppstår när varm luft möter kall luft då luften blandas och den varma luften stiger uppåt. Varm luft brukar innehålla mer fukt än vad kall luft gör men den varma luften är också lättare än den kalla luften.
Tryckskillnaderna gör alltså att luften “sugs” från högtryck till lågtryck för att jämnas ut, vilket skapar vindar men också förändrar då luftens rörelse.
Förklara begreppet
Global uppvärmning
Det är främst vi människor som framförallt bidrar till den globala uppvärmningen. Vid förbränning av fossila bränslen från fabriker och liknande så släpps massor av växthusgaser (främst koldioxid) ut i atmosfären. Genom utsläpp av växthusgaser bidrar vi till den globala uppvärmningen.
Klimatförändringen är ett globalt problem eftersom människans aktiviteter förändrar klimatet på hela jorden!
Förklara begreppet
IPCC
Intergovernmental Panel on Climate Change eller IPCC, samarbete om klimatfrågor i FN är otroligt viktiga för det globala klimatet. De samlar ett stort antal forskare från olika vetenskapsfält för att i rapporter kunna sammanställa läget om klimatet men främst den mänskliga påverkan på det globala klimatet. De har kommit fram till att temperaturen under det senaste decenniet har ökat snabbare än någonsin under de senaste 2000 åren. Det är som sagt främst människans användning av fossila bränslen (kol, olja och naturgas) som leder till ökningen av mängden koldioxid i atmosfären.
Förklara begreppet
Återkopplingsmekanismer
Det beror på hur mycket vi lyckas med att begränsa utsläppen av koldioxid i atmosfären men också hur starka återkopplingsmekanismerna är. Något som gör det svårt för forskarna att förutsäga vidden av den globala uppvärmningen är just hur starka de olika återkopplingsmekanismerna är. Återkopplingsmekanismer är processer i klimatsystemet som kan förminska eller förstärka den globala uppvärmningen, exempelvis:
- Mängden vattenånga i atmosfären
- Skogsbränder (I en skogsbrand så skadas trädens rötter och då faller de pågrund av att de blir instabila. Efter en brand så kan arter ha dött men många av de mindre djuren söker till en början skydd i sina hålor men de överlever oftast inte. I exempelvis. Australien så har mer än 1,25 miljarder djur dött och det kommer att krävas en lång tid för skogen att återhämta sig. Det har brunnit ungefär 17 miljoner hektar skog då 0,7 hektar är en fotbollsplan.)
- Reflektionsförmågan för is, snö och mark (albedoeffekten - kom ihåg varför hus i grekland är vita, därför att vitt ljus reflekterar mer ljus än vad mörka färger gör)
Förklara begreppet
Livsmedelsproduktion och jordbruk
Den globala uppvärmningen påverkar klimatet på olika sätt men något som man inte tänker på är att klimatet påverkar människor, djur, växter och samhällets matproduktion. I de redan varma områderna så kommer det att bli torrare och varmare och svält kommer att tyvärr bli vanligare. Förhöjda priser på mat men också på andra varor är något du bör vara redo för. Jag tror också att flera kommer att bli av med sina jobb och därför inte ha råd med att köpa mat. Ojämlikheten kommer att öka på grund av detta då människans matförsörjning kommer att försämras!