Begrepp 120-165 Flashcards

2 begrepp utan förklaring: social interaktionsgrupp och någon mer

1
Q

Self-reference effect

A

Tendens att bättre minnas händelser med personlig koppling. Kommer lättare ihåg sådant som relaterar till, eller är viktigt för oss själva. Svårt att minnas slumpmässigt ord, men om man får frågan om ordet beskriver en själv verkar det vara lättare att komma ihåg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Self-report questionnaires (självskattning)

A

Inte alltid så reliabelt, beroende på vilka frågor som ska ställas (tex social önskvärdhet), men snabbt och effektivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Similarity principle

A

Tendens för individer att söka efter, samlas med eller bli attraherad till en individ som på något sätt liknar dem själva. / Tenderar att söka oss till grupper och individer som är lika oss. Detta gör grupper mer homogena än heterogena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Självstereotypering (self-stereoptyping)

A

Att själv acceptera och ta till sig stereotyper och generaliseringar attribuerade till den grupp man tillhör. Tex tänker sig själv som en blondin och identifierar sig med stereotypa karaktärsdrag för den gruppen.
Verkar stämma med undersökningar i tex USA, många identifierar sig med sterotypa drag för gruppen. Self stereotyping kan ske även när stereotypen är negativ. Personer tenderar att umgås med personer som bekräftar stereotypen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Social comparison (downward och upward)

A

När man positionerar sig i förhållande till andra i fråga om utseende, färdigheter, attityder, åsikter, kunskaper, framgångar och misslyckanden i studier och arbetslivet.
Festingers Theory of Social Comparison: under osäkra omständigheter söker sig människor till andra för att jämföra deras reaktioner och tolkningar med ens egna, och på så vis avgöra vad som är lämpligt. Kan vara up- eller downward.
Downward social comparison: att jämföra sig med personer som är sämre än en själv. Får oss känna oss bättre och stärker vår självkänsla.
Upward social comparison: att jämföra sig med personer som är bättre än en själv. Kan göras tex i motivations- eller inspirationssyfte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Social comparison orientation

A

Till vilken grad man brukar jämföra sig med andra. Olika för alla personer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Social dominance theory

A

Tänker att konflikt mellan grupper kommer ifrån dynamiska spänningar mellan olika hierarkiskt rankade grupper i samhället / grupper med olika hierarkisk makt över resurser, tex status, rikedom, mat osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Social exchange theory

A

Modell för interpersonella relationer som menar att individer söker relationer som ger dem mycket belöningar, samtidigt som det kostar lite. Teori m grund i behvaiourismen & ser grupper som ekonomiskt utbyte. Lägger tid på grupper i utbyte mot både konkreta belöningar som lön & tjänster, men också för indirekta belöningar som gemenskap och beundran. Gruppen stärks när kostnader är små och stora belöningar & kan lita på att alla är delaktiga & håller sina löften. Även viktigt m gemensam lojalitet & rättvist utbyte. Anledning att grupper formas & kvarstår är, enligt social utbytesteori, att de ger oss mer än de kostar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Social facilitation (och förklaringar)

A

Enkla automatiserade beteenden blir lättare i grupp. Motsatta för komplexa beteenden. Förbättring i prestation i närvaro av andra. Finns olika förklaringar.
1. The Drive Theory: närvaro av andra ökar ett slags driv som skapar ökad “readiness” och arousal i kroppen. Triggar social facilitering om uppgiften är så enkel att det bara krävs dominanta responser för att lösa den.
2. Evaluation apprehension theory: individer som arbetar i närvaro av andra upplever allmän oro för vad andra kommer tycka om dem. Medvetenheten förbättrar prestationen på enkla och inlärda uppgifter i närvaro av andra. Belöning eller bestraffning beror ofta på någon annan, blir därför mer noga när någon tittar.
3. Self perception theory = social facilitation orsakas av att individer strävar efter att göra gott intryck när de arbetar i närvaro av andra.
4. Distraction-conflict-theory = antar att när andra är närvarande delas uppmärksamhet mellan den andra personen och uppgiften. Konflikten i uppmärksamhet leder till ökad grad av motivation och “skärpning”, vilket förbättrar prestation på enkla, inlärda uppgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Social identitet (social identitetsteori, social identifikation)

A

Social identitet: alla kvaliteter som kommer från relationer och likheter med andra människor och grupper. Individens uppfattning av sig själv baserat på relationer och medlemskap i grupper, eller de aspekter av självet som anses vanligt inom individer i samma grupper eller samma sociala grupp eller sociala kategori.
Social identitetsteori: tänker sig att grupper influerar deras medlemmars självkoncept och självkänsla, särskilt när individer kategoriserar dem själva som gruppmedlemmar och identifierar sig med gruppen.
Social identifikation: att acceptera gruppen som förlängning av sig själv och därmed basera sina definitioner av sig själv på gruppen kvalitéer och karaktäristika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Social interaktionsgrupp *

A

Typ bara interaktioner mellan individer i grupper

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Social kategorisering

A

Den perceptuella klassifikationen av människor, inklusive en själv, in i kategorier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Social loafing (och hur kan det minska)

A

Låg motivation. Får ut mer av gruppen än vad man själv bidrar med. Kan minskas genom: konkurrera med utgrupp eller tydligt definierade uppgifter/ kontroll vad person bidrar med.
Reducering av individuell ansträngning som kommer när individer jobbar i grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Social network (och social network analysis)

A

Interpersonellt länkade individer eller grupper. Liknar grupper utom att det inte finns tydliga gränser för vem som tillhör och inte. För att tillhöra socialt nätverk måste man bara ha en relation med en person som tillhör nätverket.
Metod som fokuserar på att studera och analysera relationer och interaktioner mellan individer, grupper och organisationer. Använder geografiska och matematiska tekniker för att visualisera och kvantifiera de sociala närverk och mönster som uppstår genom dessa relationer. Ger tex info och klickar, schismer, hierarkier osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Social status

A

Var i hierarkin en individ befinner sig i sin grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Social values orientation

A

Hur tävlingsinriktade vi är beror på hur proself eller prosocial vi är, hur mycket de bryr sig om egna utfall och hur mycket de bryr sig om den andras utfall. 4st:
1. Individualister = proself, men kan vara prosocial. Fokus maximera eget utfall - bryr sig bara om egna utfall. Varken underlättar eller hindrar andras prestation, för de bryr sig inte om den.
2. Tävlingsmänniskor = proself. Strävar efter att maximera sitt eget utfall samtidigt som de vill minimera andra utfall.
3. Samarbetare = vill maximera sitt eget utfall, samtidigt som andras utfall också maximeras.
4. Altruister = prosocial. Motiveras av att andra har det bra, är villiga att offra sitt eget utfall för att andra ska få bra utfall.
(De 2 första är mer benägna att hamna i konflikt.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Sociala dilemman

A

Interpersonell situation där individen måste välja mellan att antingen maximera deras personliga utfall eller maximera gruppens utfall.
Om individ lockas att agera för egen vinning, till förlust för kollektivet, uppstår konflikt. Tex commons dilemma

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Socialt kapital

A

Hur rik man är i termer av sociala relationer och anknytning. En individ med högt socialt kapital har relationer och anknytning i diverse kontexter och kan använda dessa relationer för att uppnå personliga och kollektiva resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Sociogram och sociometri

A

Sociometri: en metod för att synliggöra sociala band i en grupp eller aggregat av människor. Man frågar alla individer vem de tycker om, och kan då se vem som känner vem. Oftast får man begränsat antal val för att diagram ska bli läsliga.
Sociogram: ett sätt att visualisera sociometriska undersökningar genom att rita upp diagram med noder och linjer (ofta m pilar för att indikera vilken riktning relationer går).

20
Q

Status characteristics (diffusa, specifika)

A

Specifika status characteristics: uppgiftsspecifika beteendemässiga eller personliga karaktäristika som medlemmarna har i åtanke när de bedömer den relativa kompetensen, förmågan eller sociala värdet av sig själva och andra. Karaktärsdrag som visar specifikt för en viss förmåga, ex längd inom basket.
Diffusa status characteristics: generella kvalitéer som medlemmar utgår från är relevanta till förmågan. Kan handla om kön, ålder, SES, etnicitet, status i andra grupper osv.

21
Q

Steg i grupputveckling

A

Forming, storming, norming, performing, adjourning

22
Q

Stereotype content model:

A

Tänker att människors stereotypa syn på sociala grupper reflekterar var de anser att gruppen ligger på spektrum av de två dimensionerna - värme och kompetens.

23
Q

Storming

A

Stadiet där missnöjdhet, bråk, utmaningar & “klickar” formas i gruppen. Man har lärt känna varandra och börjar våga uttrycka mer vad man känner och tycker och till följd av detta skapas konflikter. Kanske inser at det finns vissa som tycket väldigt annorlunda än en själv osv, eller oense om gruppens mål eller tillvägagångssätt eller vem som ska ha vilken roll. Kan vara positivt för gruppen - tyder på att medlemmar är engagerade och motiverande, samtidigt som gruppen behöver lära sig hur de hanterar konflikter. Konflikter kan skapa cohesion när de lär sig lösas.

24
Q

Stressreaktion vid hot och stress

A

Kan vara fight or flight eller tend and befriend.
Båda kan ske som svar på att exkluderas från grupp eller vid hot.
Fight or flight: fighta sig in genom att konfrontera gruppmedlemmar. Flight: drar sig undan fysisk eller psykologiskt.
Tend and befriend: kan försöka konformera till gruppens normer och acceptera läger. Börjar agera positivt mot gruppen, se gruppens bästa, skydda, stötta.
(Kvinnor mer tend-befriend vid ostracism jmf män som vanligare går för fight-or flight vid ostracism

25
Q

Structured observation

A

Forskningsprocedur där man skapar systematisk registrering av gruppinteraktioner och gruppaktiviteter genom att klassificera eller koda varje öppet uttryck eller handling i en definierad kategori.

26
Q

Sucker effect

A

Tendens för medlemmar att bidra mindre till en grupp när de tänker att andra i gruppen kommer tänka negativt om någon som jobbar för hårt eller bidrar för mycket till gruppen (att vara en sucker). / Om resternde gruppmedlemmar presterar lågt matchar man deras låga nivå för att undvika ev negativ bedömning, att verka som en “sucker”.

27
Q

SYMLOG

A

Nyare version av IPA. Strukturerat observationsmetod/ kodningssystem som används för att mäta gruppaktivitet genom att klassificera varje observerbart beteende i 26 kategorier (istället för 12 som i IPA)

28
Q

Synergy effect

A

Synergy innebär att producera utfall som grupp är bättre än det resultat man hade nått genom att bara lägga ihop enskilda insatser från varje gruppmedlem. Innebär att gruppen presterar bättre än vad man kunnat predicera baserat på medlemmarnas förmågor och gruppens resurser.

29
Q

Systemteori:

A

Allmän teoretisk approach som anta att komplexa fenomen är resultat av kontanta och dynamiska anpassningar mellan av varandra oberoende parter. Applicerar man detta på grupper så antar systemteorin att grupper är öppna system som vidmakthåller dynamisk jämvikt mellan medlemmar genom en komplex serie av anpassning och processer.

30
Q

Task leadership

A

En typ av ledarskap som fokuserar på gruppens arbete och mål. Ledaren sätter tex upp tydliga mål och strukturer och fördelar roller och ansvarsområden.

31
Q

Tasks (olika typer)

A

**Finns olika sätt att särskilja mellan typer av tasks som grupper utför.
Divisible tasks → En uppgift som kan delas upp i subkomponenter som kan delas ut till individer eller subgrupper inom gruppen.
Unitary tasks → En uppgift som inte kan brytas upp i olika delar utan måste göras enhetligt
**Maximizing tasks **→ En uppgift som går ut på att producera så mycket som möjligt. Kvantitet.
Optimizing tasks → En uppgift som har en optimal lösning och utfall, så att det blir kvalitéten som blir viktigast.
Additive tasks → En uppgift som gruppen kan genomföra genom att kumulativt kombinera individuella prestationer. Till exempel att heja på en fotbollsmatch, alla gör sin insats i att heja så blir det bra publikstöd.
Compensatory tasks → En uppgift som gruppen kan genomföra genom att dra ett slags genomsnitt mellan varje individs lösning eller åsikt. Till exempel om en hel klass blir ombedd att rösta på hur bra kursen har varit, så blir lösningen på uppgiften medelvärdet av allas åsikt.
Disjunctive tasks → En uppgift som gruppen kan genomföra genom att anta en individs lösning, förslagsvis den bästa. Till exempel att alla sätter sig ner för att komma på en lösning på problemet och man använder den bästa lösningen från detta.
Conjunctive tasks → En uppgift som bara kan genomföras korrekt om alla i laget bidrar. Till exempel om uppgiften är att springa ett lopp där hela laget måste gå i mål. Laget är aldrig starkare än sin svagaste länk.
Discretionary tasks → En relativt ostrukturerad uppgift som gruppen kan genomföra genom att kombinera olika metoder.

32
Q

Tend-and-befriend (response)

A

Fysiologisk, psykologisk och interpersonell respons till stress eller exkludering, karaktäriserat av ökat omhändetagande, skyddande och stöttande beteenden (tend) och initiering av stärkande relationer med gruppen (befriending). Försöker konformera till gruppen och agera positivt mot gruppen, se till gruppens bästa, skydda och stötta medlemmar istället för fight-or-flight response.

33
Q

Tit-for-tat

A

Förhandlingsstrategi som börjar med samarbete och sedan imiterar den andra peronens val så att samarbete möts med samarbete och tävling möts med tävling. Effektiv för att vända en spiral av tävlande inom en grupp.

34
Q

Transactional leadership

A

Traditionell form av ledarskap som involverar att bidra med tid, energi och andra resurser för att nå kollektivt mål i utbyte mot ett önskvärt utfall.
Vissa påstår att det är vanligaste typen av ledarskap. Ledare samexisterar med medlemmar i jakt på gemensamt mål (jmf tranformatoriskt och Laissez Faire-ledarskap). Relation baseras på utbyte/ transaktion av resurser (tid, pengar, hjälp, instruktioner). Ledaren ger tydliga förväntningar och belöningar och ser till att båda är nöjda.

35
Q

Transformational leadership

A

Mer inspirerande slags sätt att leda andra som innebär att höja följares motivation, självförtroende och nöjdhet genom att förena dem i jakten på ett gemensamt och utmanande mål, och iom detta kunna förändra deras tro, värderingar och behov. Ledaren har ofta mycket karisma.

36
Q

Trucking game

A

En forskningsmetod som används i studier kring konflikt i situationer där individer skiljer sig i deras kapacitet, att använda mot eller straff mot andra. Deltagare delas in i grupper och får i uppgift att agera som en truckförare i en simulering av en transportfirma. Deltagare behöver samarbeta för att maximera sin gemensamma vinst.
2 lastbilar ska köra varor. Får pengar för leverans, minus restiden. Bilarna har 1 lång & kort väg. Om båda tar kort väg måste en backa.

37
Q

Two-factor model of leadership

A

En deskriptiv modell av ledarskap, där syftet av ledarens beteende klassas antingen som att bibehålla prestation, relation eller god stämning.

38
Q

Ultimatum game (experimentparadigm)

A

En experimentiell förhandlingssituation där man får en summa pengar. Personens uppgift är att ge en summa pengar till annan person, som måste acceptera erbjudandet för att någon av dem ska få några pengar alls. Trots att mottagaren borde acceptera alla erbjudanden, eftersom allt över 0 blir vinst, är det få som erbjuder och nekar små summor. Man gillar tanken av att “maximera sina vinster” - trots att detta kan leda till att man inte får något alls.. Kollektivister ger ofta mer generösa erbjudanden i de fall de ska dela ut pengar.

39
Q

Unilateral power tactic

A

Unilateral tactics är när bara ledarsidan är aktiv (dvs den som påverkas behöver inte samarbeta) tex kravställande eller beordningar.
(Bilateral är interaktiva. Ge och ta från båda sidor - som diskussioner och förhandlingar.)

40
Q

Wisdom of crowds

A

The Wisdom of Crowd Effect innebär att folkmassor kan göra mer korrekta antaganden och bedömningar än en expert. Verkar bero på att svaret här baserad på medelvärde från flera datapunkter, vilket rent statistiskt blir säkrare svar än ett enskilt värde.
Genomsnittliga svaret av en grupp tenderar att bli exakt svar än individuella svar.
Grupper med över 40 medlemmar får bäst svar. Uppgiften som ska lösas får ej vara för komplicerad.

41
Q

Zeitgeist-teorin:

A

(Tolstoy) En syn på ledarskap där man tänker att stora ledare uppkommer mer av “The Spririt of Times” alltså typ den rådande samhällsandan (miljö och förutsättningar), snarare än personliga faktorer hos ledaren. Tex Alexander den Store & Napoleon blev stora just för de existerade i den specifika tiden.

42
Q

Ringelmann-effekten

A

Tendens för individer att bli mindre produktiva när de arbetar med andra. Förlusten av effektivitet ökar i takt med att gruppstorleken ökar. Källor
- Coodination losses: bristande samordning av arbeta. Tex olika personer brukar ta i och släppa vid olika tillfällen i dragkamp
- Motivation losses: bristande ansträngning i grupparbeten. Personer förlitar sig på att resterande gruppmedlemmar presterar.

43
Q

Robber’s cave experiment

A

Känt experiment där en grupp pojkar togs till sommarläger där de slumpvist delades in i 2 grupper. Under lägret utvecklades gruppstrukturer och skapades rivalitet mellan lagen. På 2 veckor skapades krig mellan rattles och eagles. Dvs en fältstudie som undersökte orsaker och konsekvenser av konflikt mellan 2 grupper
- Blev så illa att ledarna behövde avbryta barnen. Visar att grupper skapar band internt och kan visa aggression mot andra grupper. Sociala identiteter och grupptillhörighet påverkar beteende och uppfattningar, viktigt för att förstå konflikter och samarbete i samhället.

44
Q

Roll (grupproller, olika typer av

A

Socialt delat set av beteenden, karaktäristika och ansvarsområden som förväntas av en person som har viss position inom en grupp. Roller specificerar generella beteenden som förväntas av personer i olika positioner inom gruppen. Genom roller skapas mönster av utbyte mellan medlemmar som ökar prediktiabiliteten och den sociala koordinationen inom gruppen.

45
Q

Scapegoat theory

A

Förklaring av mellangruppskonflikter som menar att fientlighet skapat från frustrerande miljömässiga omständigheter (tex förlust) kan reduceras genom att skapa fientligt beteende mot medlemmar av en annan grupp. Riktar frustration och ilska mot en tredje, ofta sårbar part.
Grupp A frustation mot grupp B, gör att grupp Bs frustration riktas mot grupp C, som har väldigt lite eller ingenting med situationen att göra. En situation kan också skapas av situation, gruppen hittar en scapegoat att ta ut det på.
Scapegoat mer sannolikt när gruppen blivit utsatt en lång tid för svåra förhållanden som hindrar dem från att nå sina grundläggande behov/ mål.

46
Q

Secondary group

A

En relativt liten grupp som interagerar med varandra över en begränsad tid som tex arbetsgrupper, klubbar och klasskamrater.