Begrepp Flashcards
Arbetskraften
Summan av sysselsatta och arbetslösa. För att räknas som arbetslös ska en person vara utan arbete och aktivt söka ett.
Prispåslag µ
Beskriver prispåslaget på marginalkostanden. Vid perfekt konkurrens är prispåslaget och därmed lika med marginalkostanden. Vid imperfekt konkurrens är prispåslaget positivt.
Formeln för hur företagen sätter sina priser
P=(1 +µ) x W
Lönesättningsambandet
Sambandet mellan den förväntade reallönen och arbetslösheten W/Pe=F(u,z) (-,+)
Nedåtlutande kurva - ju högre arbetslösheten är, desto lägre är den reallön som lönebildningen förväntas resultera i
Förutsättning för jämvikt på arbetsmarknaden
Den reallön som som lönesättarna förväntar sig ska uppnås är lika hög som den reallön företagen faktiskt betalar -> sker när den förväntade prisnivån är lika med den faktiska prisnivån
Jämviktsarbetslöshet
Un - F(un,z) = 1/1+μ
Jämviktsnivån är den förväntade reallönen som välj i lönesättningen, är lika med den reallön som företagen prissättning innebär.
Aggregerat utbudssamband - AS-kurvan
Härleds från jämvikt på arbetsmarknaden. Det beskriver hur produktionen påverkar prisnivån givet den förväntade prisnivån. Ökad produktion leder till lägre arbetslöshet. Lägre arbetslöshet leder till högre löner och i sin tur högre prisnivå POSITIVT LUTANDE
Ökning av förväntade prisnivån
Leder till en proportionellt lika stor ökning av den faktiska prisnivån
Aggregerat efterfrågesamband - AD-kurvan
Sambandet härleds från jämvikt på varu- och penningmarknaden . Beskriver hur prisnivån påverkar efterfrågan och därmed också produktionen. En ökning av prisnivån innebär en minskning av den reala penningmängden och leder därför till en höjning av räntan. Följden blir lägre produktion eftersom investeringar faller. NEGATIVT LUTANDE
Pengar neutralitet
Efter en penningspolitisk expansion kommer den reala penningmängden över tid bli oförändrad. Alltså får inte expansionen inga långsiktiga effekter på produktionen, eller andra reala variabler eller på räntan
Philipskurva
Samband mellan arbetslöshet och inflation. Hög inflation -> låg arbetslöshet. Låg inflation -> hög arbetslöshet
Okuns lag
Samband mellan förändringar i arbetslöshet och produktionstillväxt. Kan uttryckas ut-ut-1=B(gyt-gy)
B=Okunkoeffcienten, anger hur mycket arbetslösheten minskar för varje procentenhet som BNP-tillväxten överstiger den “normala”
gy= den tillväxt i BNP som krävs för att arbetslösheten ska förbi oförändrad
Nominell ränta
Räntor uttryckta i termer av pengar
Realränta
Räntor uttryck i termer av en varukorg. Dvs räntan då hänsyn tagits till inflationen. För att få fram den reala räntan måste man justera den nominella räntan genom att ta hänsyn till den förväntade inflationen.
Arbetskraftsreserv
I dåliga tider brukar företagen behålla antalet anställda då det är svårt att få tillbaka rätt personal när det sedan behövs igen.
Fishereffekten/Fisherhypotesen
När nominella rätan på medellång sikt ökar lika mycket som inflationen. Realräntan blir därmed oförändrad.
Desinflation
Minsking av inflationstakten (dvs. fortfarande inflation men minsking i takten). Kan uppnås enbart till priset av högre arbetslöshet
Uppoffringskvot
Uppoffringskvoten anger med hur många procentenheter arbetslösheten måste öka för att inflationen ska minska med en procentenhet. Om Philipskurvans ekvation är π_t-π_(t-1)=α x (u_t-u_n ) blir uppoffringskvoten 1/α
Potentiell tillväxttakt
Den tillväxttakt som krävs för att hålla arbetslösheten oförändrad
Nominella stelheter
Många löner och priser bestäms i förväg i nominella termer för avtalsperioder på flera år vilket skapar nominella stelheter i ekonomin.
Devalveringscykel
Starten på cykeln med en högkonjuktur med produktion högre än den potentiella, t.ex. orsakad av en finanspolitisk stimulans. Löner och priser snabbare än omvärlden -> reala växelkursen apprecierar. Blir svårare för inhemska företag att exportera -> nettoexporten faller -> högkonjukturen bryts och det blir lågkonjuktur. Snabbaste sättet att ta sig ur den blir att devalvera vilket återställer den reala växelkursen -> inhemska varor blir konkurrens kraftiga på världsmarknaden. Pga av devalveringen stimuleras produktionen och det kommer börja ny högkonjuktur eftersom att produktionen blir högre än den potentiella igen.
Dollarisering
När ett land väljer dollar som sin egen valuta. Är en form av hård valutakursbildning.
Optimalt valutaområde
Länder som utsätts för symmetriska störningar, dvs. samma slags störningar inträffar samtidigt vilket gör att det kan genomföra samma penningpolitik. Arbetskraft ska lätt kunna flytta mellan länderna.
Penningpolitisk neutralitet i en öppen ekonomi
Precis som i en stängd ekonomi innebär pengars neutralitet nu att penningpolitiken på medellång sikt bara påverkar priserna, dvs. inhemsk prisnivå (P) och nominell växelkurs (E). Även här påverkas inte de reala variablerna, inkl nettoexporten.
Sedelfondsystem
En mindre extrem variant av dollarisering. Grundtanken är att utestående sedlar och mynt i inhemsk valuta helt ska motsvaras av centralbankens valutareserv: utestående sedlar och mynt får alltså högst uppgå till värdet av centralbankens valutareserv (omräknat enligt den fasta växelkursen)
Valutakris
En valutakris är en situation där det råder allvarliga tvivel om huruvida ett lands centralbank har tillräckliga valutareserver för att upprätthålla landets fasta växelkurs. Krisen åtföljs ofta av en spekulativ attack på valutamarknaden
Teknisk konvergens
Betyder att tekniknivån i mindre utvecklade länder börjar närma sig de mer utvecklade länderna. Skillanden mellan länderna minskar
Långsiktig tillväxt
Bestämmer hur människors levnadsstandard utvecklas över tid
Malthuseran
Period mellan romarikets fall och 1500-talet som präglades av stagnation i BNP tillväxt.
Köpkraftskorrigerad BNP
Då BNP per capita kan vara ett missvisade mått på levnadsstandarden kan man istället använda sig av köpkraftskorrigerad BNP för att ge en mer rättvisande bild på levnadsstandarden. Då beräknar man de kvantiter med i en av ländernas priser.
Esterlinparadoxen
Lycka och ekonomi
Konvergens
Skillnaden mellan länderna minskar. Inom ex. BNP per captia mellan länder
Aggregerad produktionsfunktion
Beskrivning av sambandet mellan aggregerad produktion och produktionsfaktorerna arbete och kapital
Y = F (K,N)
Avtagande avkastning för arbetskraften
Innebär att en ökning av mängden arbetskraft, givet en konstant mängd kapital, leder till mindre och mindre ökningar i produktion ju mer mängden arbetskraft ökar.
Kapitalbindning
Innebär att företaget binder sitt kapital i ex. maskiner
Sparkvot
Andelen av inkomsten som sparas
Solowmodellen
Modell för tillväxt som är mycket användbar. Utgångspunkten är den aggregerade produktionsfunktionen Y = F(K,N)
Gyllene regelns sparkvot
Sparkvoten som leder till den högsta möjliga stationära konsumtionsnivån
Humankapital
Genom utbildning, praktiska erfarenheter (learning by doing) ökar humankapitalet
Arbetskraft mätt i effektivitetsenheter
Arbetskraften blir mer och mer effektiv eller med andra ord, mängden arbetskraft mätt i vad de kan åstadkomma, i effektivitetsenheter ökar över tiden. Med andra ord mängden effektiv arbetskraft.
Balanserad tillväxtbana
Produktionen och de båda produktionsfaktorerna kapital och effektivt arbete växer i “balans”, alltså i samma takt. Längs en balanserad tillväxtbana gäller att:
- Kapitalstocken och produktionen per sysselsatt mätt i effektivitetsenheter är konstanta.
- Kapitalstocken per sysselsatt och produktionen per sysselsatt växer i samma takt som teknologinivån
- Antalet sysselsatta växer i takt med befolkningsökningen, medan kapitalstocken och produktionen växer i en takt som är lika med summan av befolkningsökningen och den tekniska utvecklingstakten.
Effektivitetslöner
Teorier om ett samband mellan de anställdas produktivitet och lönerna
Endogen tillväxt
Modeller som visar tillväxt även utan teknisk utveckling. Dessa variabler kan vara sparkvot och konsumtion på utbildning
Naturlig arbetslöshet
Arbetslöshet som inte beror på konjukturläget (frivillig)
Cyklisk arbetslöshet
Individer som är arbetslösa för att konjunkturen svänger
Reala lönen
Vad du får för lönen i reala termer , dvs de du kan konsumera m.m.
J-kurvan
Anpassning sker inte omedelbart (för ex. export och import)