Begrepp Flashcards
Relativism
Alla åsikter är lika goda eller lika dåliga. det finns ingen enda sanning eller absolut sanning. vad som anses vara sant kan variera från kultur till kultur. det som är sant för mig, kan vara falskt för dig. “allt är relativt”
Hermeneutik
Tolkningslära. Hermeneutiken går ut på att skapa förståelse för den innebörd, mening eller värderingar som finns i en text, handling, beslut o.s.v. Man använder sig av egna tankar, upplevelser och minnen för att tolka andras idéer. Har ofta större förståelse för relativismen.
Validitet
Giltighet. Innebär att man verkligen har undersökt det man ville undersöka och ingenting annat. Även om det är gjort på korrekt sätt så kan fel sammanhang innebära att undersökningen saknar validitet, dvs den är irrelevant. Har man undersökt rätt sak?
Reliabilitet
De instrument man använder vid en undersökning påverkar dess reliabilitet. D.v.s. om man har feber så är en undersökning med termometer mer tillförlitligt än en hand mot pannan. Tillförlitlighet, är undersökningen rätt genomförd.
Anomali
Något som avviker eller är ett undantag. Något som inte stämmer med teorin.
Ett brott inom vetenskapsteorin.
Empiri
Erfarenheter som man tar in genom (ex. iakttagelser, data, påståenden, texter, källor). Det man syftar på när man undersöker. Faktakunskaper och observationer man gör. All data man samlar på sig.
Teori
Teori är ett system av antagande eller satser som beskriver den del av verkligheten som är studieobjekt. En teoris syfte är att försöka förklara saker. Teori är hypoteser som man har provat och som verkar stämma och är ställd utan rimligt tvivel. Vetenskapliga teorier är den mest pålitligaste förklaringsmodellen som människan skapat.
Deduktion
Forskaren tar sin utgångspunkt (ansats) i teorier inom ett visst ämnesområde. utifrån dessa teorier härleds hypoteser eller antaganden som prövas i en viss verklighet om de stämmer eller inte.
Induktion
Forskaren tar sin utgångspunkt i observationer av verkligheten, empirin och drar slutsatser från resultaten av dessa. resultatet utvecklar eller skapar nya teori.
Interativ
Fram och tillbaka mellan empiri (induktion) och teori (deduktion).
Positivism
Endast det säkert påvisade kan ligga till grund för bedömningen om vad som är sant. Bejakar empirisk vetenskap, experiment och tekniska lösningar. Man strävar efter en absolut kunskap. Avvisar forskning som är byggd på subjektiva upplevelser. (typiskt för kvantitativ analys)
Fem principer ligger till grund för detta:
1. fenomenalism - de företeelser som kan bekräftas genom sinnena och ses som “riktig” kunskap
2. deduktivism - teori –> observationer/resultat
3. induktivism - observationer/resultat –> teori
4. Objektiv - värderingsfri
5. tydlig skillnad mellan vetenskapliga och normativa påståenden (ligger som underförstått i den första principen)
Epistemologi (kommer ej på duggan)
Resonemang om hur vi kan nå kunskap om världen
Abduktion
Något som är mellan deduktion och induktion. Forskaren utgår från empiriska iakttagelser men är inte ovetande om teoretiska förförståelse (genomgående av tidigare forskning vanligt som start på studien och väljer ut den “bästa” förklaringen).
Man försöker identifiera de betingelser som skulle kunna göra en företeelse mindre förbryllande och göra förvånande fakta till något självklart eller naturligt.
Experimentell design
Söker kausala samband. ovanligt inom företagsekonomi - anger trots det som ideal. ej förenligt med en kvalitativ strategi.
Experimentgruppen (oberoende variabeln) utsätts för något ex. utbildning
Beroende variabeln mäts före och efter ex. prestation
Tvärsnittsdesign
Kartlägger fler än ett fall vid viss tidpunkt, kvantitativa eller kvantifierbara data. intresse för variation. söker sambandsmönster. obs! endast samband mellan variabler, ingen orsaksriktning. Ofta surveyundersökningar.
Longitudinell design
Återkommande nedslag i en viss avgränsad empiri. söker tidsmässiga förhållanden mellan variabler, möjliggör undersökning av kausala samband. används för att kartlägga förändringar över tid. resurskrävande.
Fallstudie
Detaljerad och ingående studie av ett enskilt fall, tar hänsyn till komplexitet. innebär ofta att belysa unika drag hos ett specifikt fall. T.ex. enkät till anställda i en organisation.
Komparativa / jämförande studie
“Identiska” metoder används för att studera flera fall/enheter i syfte att jämföra och klargöra skillnader/likheter, ex. flerfallstudie
Operationalisering
Man försöker översätta eller operationalisera det abstrakta och egentligen omätbara begreppet till något konkret och mätbart. Med ett antal frågor försöker man fånga in det som man anser vara centralt för det begrepp man mäter.