Begrepp Flashcards
Vilka är de fem användbarhetsmålen?
1) Ändamålsenlighet
2) Effektivitet
3) Tillfredsställelse
4) Säkerhet
5) Tillgänglighet
Ändamålsenlighet (effektive)
Uppfyller artefakten syftet? Går det att tända eld med en tändsticka?
Effektivitet (efficiency)
Vilken resursåtgång behövs för att syftet ska uppnås?Vilket tillvägagångssätt är mest effektivt för att uppnå målet? T.ex. kan både en tändare och två pinnar är ändamålsenliga för att tända en eld, men tändaren är mest effektiv att använda.
Tillfredsställelse (satisfying)
Känns det “nice” att använda artefakten? Blir jag tillfresställd av att interagera med den? Ett exempel på en produkt som inte är tillfredsställande är en pinne med en toalettborste på ena sidan och en sugpropp på andra sidan. Den är både ändamålsenlig och effektiv för att rengöra toaletten, men inte särskilt tillfredsställande att använda.
Säkerhet
Hur säker är artefakten att använda? Med en fysisk produkt handlar det kanske mer om ifall den fysiskt kan skada dig men i ett system kan det handla om ifall den frågar dig en extra gång om du verkligen vill radera något, risken för dataintrång eller hur det hanterar personuppgifter
Tillgänglighet
Med hänsyn till ekonomiska, sociala och fysiska aspekter, hur bred är artefaktens tillgänglighet? Sträva efter att skapa ett system som fungerar för så många som möjligt
Tre lärandetraditioner
Behaviorismen
Kognitivismen
Det sociokulturella perspektivet
Behaviorismen
Man fokuserar på människans beteende. En teoretiker att förknippa med behaviorismen är Ivan Pavlov. Han gjorde det kända experimentet som kallas för Pavlos hundar i vilka han märkte att hundar började utsöndra saliv när han ringde i en klocka för att han hade lärt dem att de fick mat när han ringde i den. Detta kallas för klassisk betingning. Kan kopplas till det första paradigmet (Ergonomi)
Kognitivismen
I denna lärandetradition fokuserar man på människans tänkande. Teoretikern Jean Piaget förknippas med kognitivismen. Han studerade barn IQ-tester och fokuserade inte på vad de svarade utan varför de svarade som de gjorde. Enligt Piaget utvecklas barn i särskilda stadier och de blir redo att lära sig mer ju mer de växer, och ju mer kunskap de får. Kan kopplas till det andra paradigmet (Kognition)
Det sociokulturella perspektivet
Med detta perspektiv förknippas Lev Vygotsky. Enligt han är människan och barn kontextualiserade, och detta spelar in i hur vi lär oss. Han utformade proximala zon teorin, enligt vilken det finns tre olika “lager” när det kommer till lärande. Det som finns inom det första lagret är det vi kan lära oss, det andra är det vi kan lära oss med hjälp och det tredje är det vi inte kan lära oss. Han menade att barn kunde lära sig mer av att bli uppmanade att lära sig mer och genom att gå utanför sin comfort zone. Kan kopplas till det tredje paradigmet (Fenomenologi)
Tre olika aspekter/dimensioner av user experience (enligt Don Norman).
Sensoriska
Beteende
Reflexiva
Sensoriska aspekten av UX
Vårt första intryck genom våra sinnen av artefakten. T.ex. när vi går förbi och ser artefakten, exempelvis en Iphone, i ett skyltfönster och
tänker “Den vill jag ha!”
Beteende aspekten av UX
Hur vi känner oss under interaktionen med artefakten. Hur känner vi oss när vi använder vår nya mobiltelefon? Blir vi tillfredsställda av den? Hur är användarupplevelsen? Är telefonen rolig att använda?
Reflexiva aspekten av UX
Efter att vi har använt artefakten. Identifierar vi oss med vår nya mobiltelefon? Ger den oss en särskild status eller image? Vill vi använda den igen?
Nämn tre interna kognitiva ramverk
GOMS - Goals, Operators, Methods, Selection
Gulf of Execution and Evaluation
Mentala modeller