Begreper Flashcards

1
Q

Politikk

A

Hvem som skal ha makt i samfunnet og hvordan de med makten bruker denne makten til å fordele goder og byrder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Makt

A

Evnen til å få gjennomslag for viljen sin, også der det er motstand.
f.eks. på skolen har elevrådet makt, fordi de kan få gjennom saker og forlag de vil ha, mens de kan møte motstand av blant annet rektor. F.eks. politikere i regjeringen og stortinget har mye makt, nå for eksempel skal flere videregående skoler legges ned.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Goder

A

En gode er noe man ønsker og setter pris på.
f.eks. gratis skole, eller gratis havregrøt i kantina hver morgen, ferier og gratis sykehus behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Byrder

A

Alt vi gjerne skulle ha sluppet.
f. eks. bompenger er en byrde man har hvis man kjører til skolen hver morgen og kjører gjennom mange bomringer. Også elever har lekser som en byrde, noe man gjerne skulle ha sluppet å gjøre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Verdier

A

Alle er like mye verdt(likeverd).
De to mest sentrale verdiene er: toleranse og respekt. Man skal kunne si at andres meninger er helt like verdt som sin egen og ingen sin mening er feil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Konfliktlinje(r)

A

I politikk kan det for eksempel være økonomiske konflikter mellom rike og fattige, kulturelle konflikter mellom ulike etniske eller religiøse grupper, eller geografiske konflikter mellom by og land. Konfliktlinjene hjelper å forstå hva som driver uenigheter og kan påvirke hvordan samfunn og politiske systemer organiseres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Pensjon

A

Pensjon er en sum penger som utbetales regelmessig til personer som har blitt pensjonert fra arbeid på grunn av alder eller helse. Den er ment å sikre at folk har en inntekt når de slutter å jobbe. Pensjon kan komme fra staten, tidligere arbeidsgivere eller egne oppsparte midler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Trygder

A

Trygd er økonomisk støtte fra staten til personer som har behov for det, for eksempel på grunn av sykdom, arbeidsløshet, funksjonshemning, alderdom eller barneomsorg. Trygdesystemet skal sikre at alle har et grunnleggende økonomisk sikkerhetsnett i ulike livssituasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Velferdsstat og velferdsgoder

A

En velferdsstat er et samfunn der staten sikrer innbyggerne sosial og økonomisk trygghet. Velferdsgoder er tjenestene og støtten staten gir, som helsevesen, utdanning og trygdeordninger, for å sikre velferd for alle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fagforening

A

En fagforening er en organisasjon som representerer arbeidstakere innenfor en bestemt yrkesgruppe eller bransje. Hovedmålet er å ivareta medlemmenes rettigheter og interesser, som bedre lønn og arbeidsvilkår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Levestandard

A

Levestandard er et mål på hvor godt folk flest har det økonomisk og materiell sett, basert på faktorer som inntekt, bolig, helse og utdanning. Det reflekterer nivået av komfort og velstand i en befolkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Konservativ

A

Konservativ betyr å være opptatt av å bevare tradisjoner, verdier og samfunnsordninger som de er. Konservative er ofte skeptiske til raske endringer og foretrekker gradvis utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Å streike

A

Å streike betyr at arbeidstakere slutter å jobbe for å protestere mot arbeidsforhold eller for å få bedre lønn og rettigheter. Det er et verktøy for å legge press på arbeidsgiveren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Sentralisering

A

Sentralisering er prosessen hvor myndighet og beslutningsmakt flyttes til et sentralt punkt, ofte en hovedstad eller større by, heller enn å være fordelt på flere lokale enheter. Det kan innebære at viktige tjenester og styring blir samlet på ett sted.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ideologi

A

En ideologi er et sett med idéer og verdier som beskriver hvordan et samfunn bør styres og organiseres. Det gir en ramme for politiske, økonomiske og sosiale mål. Eksempler inkluderer liberalisme, sosialisme og konservatisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Parlamentarisme

A

Regjeringen dannes utifra hvem som sitter på stortinget. Hvem som sitter på stortinget, bestemmes av oss når vi stemmer ved valg.
Storting og regjering kontrollerer hverandre.
Parlamentarismen = regjeringen kan sitte så lenge stortinget tillater det

17
Q

Mistillitsforslag

A

Noen i regjeringen som har gjort noe feil, eller man ikke lenger har tillit og dermed mister stortinget tillit til regjeringen. Det betyr at stortinget foreslår at en i regjeringen eller hele regjeringen må gå av. Altså å byttes ut eller fjernes, at man ikke sitter i regjerningen lenger.

18
Q

Kabinettspørsmål

A

Det er en mulighet for regjeringen til å “true” stortinget med å få gjennom en sak.
f.eks. hvis regjerningen har laget en ny lov, som de mener er svært viktig. Som de ønsker stortinget skal stemme for, kan regjerningen si at denne må stortinget stemme for, hvis ikke går de av som regjering.

19
Q

Ytringsfrihet

A

Retten til å ytre seg å si sin mening. Dette står sterkt i demokratiet ettersom folket skal si sin egen mening.
To typer ytringsfrihet:
- Ytre seg verbalt: betyr å snakke og si hva du mener
ytre seg non-verbalt: viser sin mening uten å si noe, kan være kroppsspråk.

20
Q

Diktatur

A

Et diktatur er en styreform der én person eller en liten gruppe har all makt og kontrollerer landet uten frie valg eller demokrati. Folket har liten eller ingen påvirkning på beslutningene som tas.

21
Q

Rettsstat

A

En rettsstat er et samfunn der loven gjelder likt for alle, og der statens makt er begrenset av lover. Den sikrer rettssikkerhet gjennom rettferdige rettsprosesser og beskytter borgernes rettigheter mot vilkårlig maktbruk.

22
Q

Maktfordelingsprinsippet

A

Maktfordelingprinsippet handler om at makten er delt, at man sprer makten. Denne makten spres på tre aktører: den lovgivende makt(stortinget), den dømmende makten(domstolene) og utdøvende makten(regjeringen).

23
Q

Demokrati(indirekte+direkte)

A

Direktedemokrati: betyr at vi borgerne bestemmer over en konkret sak, for eksempel så er det direkte demokrati når det var folkeavstemning i Norge i 1994, når man skulle stemme ja eller nei på om Norge skulle være med i EU. Et annet eksempel er når vi som klasse kan stemme over en sak der man har to alternativer og flertallet bestemmer.

Indirektedemokrati: stemmevalg eller stortingsvalg, også stemmes det på ett parti som representerer dine meninger. Da stemmer man mer på noen som skal representere det du står for og har like meninger som deg selv. F. eks. vi som klasse har stemt på elevrådsrepresentanter, som da skal representere vår klasses meninger.

24
Q

Medborgerskap

A

Medborgerskap handler om å være en aktiv og engasjert deltaker i samfunnet. Det innebærer både rettigheter, som stemmerett, og plikter, som å følge lover. Det oppfordrer til å bidra til fellesskapet gjennom deltakelse i demokratiske prosesser og samfunnsaktiviteter.

25
Q

Mindretallsregjering

A

En mindretallsregjering er en regjering som ikke har flertall av setene i parlamentet. Den må derfor ofte søke støtte fra andre partier for å få vedtatt politikk og lover. Dette kan føre til flere forhandlinger og kompromisser for å sikre nok støtte.

26
Q

Politikere

A

Politikere er personer som er involvert i å styre eller påvirke hvordan et land eller samfunn ledes. De kan være valgte representanter i for eksempel parlamentet eller lokale styrer, og jobber med å lage, endre eller håndheve lover og politikk.

27
Q

Stortinget

A

De vedtar lover, vedtar statsbudsjett og de drøfter mange politiske spørsmål.
Stortinget består av partiene vi stemmer på ved valg. Og de kontrollerer regjeringen.

28
Q

Menneskerettigheter

A

De ble opprettet i 1948 av FN.
Det ble opprette som en konsekvens av andre verdenskrig, fordi man så et behov for å sikre grunnleggende rettigheter for mennesker.
Menneskerettigheter er rettigheter et hvert mennesket har, rett og slett minimums rettigheter.
Noen av de mest sentrale menneskerettighetene er: trosfrihet, retten til liv, retten til privatliv, ytringsfrihet, også retten til frihet.
Retten til privativ: saken om Marius Borg Høyby blir nok litt utfordret på dette. Her er det kommet masse informasjon ut av media som kanskje ville vært privat.