Begreper Flashcards
Hva er et personargument
Personargumenter er argumenter med den funksjonen å redusere troverdigheten til en person eller en gruppe ved å beskrive dem med negative karakteristikker.
Hva er et stråmannsargument
Stråmannsargumenter er argumenter mot en stråmann, det vil si en beskrivelse av et alternativt synspunkt som mindre rimelig, eller mer kontroversielt enn det egentlig er.
Retorisk funksjon
Argumenters retoriske funksjon er å overbevise tilhørere. Tilhørere kan overbevises på ulike måter, og retorikk studerer hvilke argumenter som er overbevisende og hvorfor.
Logisk funksjon
Argumenters logiske funksjon er å støtte eller svekke påstander. En påstand kan støttes på ulike måter, og logikk studerer hvilke argumenter som er understøttende og hvorfor.
Riktighet og relevans
Et argument er riktig dersom påstanden som utgjør argumentet er riktig. Et argument er relevant i den grad det taler for eller mot påstanden det er rettet mot. Graden av støtte et argument gir for en påstand avhenger av om argumentet er riktig, og i hvilken grad det er relevant.
Argument, argumentasjon, argumentasjonsstruktur
En argumentasjonsstruktur er sammenhengen mellom argumentene som utgjør argumentasjonen og standpunktet. Et argument er en eller flere påstander som er ment å støtte eller svekke en påstand.
Standpunkt
Standpunktet er hovedpåstanden det argumenteres for eller mot.
Standpunktargument
Argumenter som støtter standpunkter direkte, også bare kalt direkte argumenter.
Normative argumenter
Argumenter som er ment å støtte eller svekke en normativ påstand. Normative argumenter inneholder ofte implisitte påstander. Normative argumenter er som regel sammensatt av normative og deskriptive påstander.
Indirekte argumenter
Argumenter som er ment å støtte eller svekke standpunktet, gjennom å støtte eller svekke andre påstander i argumentasjonen direkte.
Sammensatte argumenter
Argumenter som består av to eller flere påstander.
Deduksjon og induksjon
Argumentasjonstypen hvor argumentets funksjon er å etablere at den tilknyttede påstanden er en deduktiv følge, kaller vi deduksjon. Argumentasjonstypen hvor argumentenes funksjon er å sannsynliggjøre den tilknyttede påstanden kaller vi induksjon.
Deduktiv følge
Et standpunkt er en deduktiv følge av et argument hvis, og bare hvis: det er umulig at standpunktet er feil dersom argumentet er riktig, og dette kommer an på påstandenes logiske form. Hvis standpunktet er en deduktiv følge av argumentet så er argumentet maksimalt relevant.
Induktiv generalisering
Anvender enkelttilfeller og trekker en generalisert konklusjon. Eksempel: 80% observerte tilfeller av lungekreft skyldes røyking -> 80% av all lungekreft skyldes røyking.
Induktiv syllogisme
Går motsatt vei av induktiv generalisering. Går fra en generalisering og anvender den på et enkelttilfelle. Eksempel: de fleste personer med lungekreft har vært tunge røykere -> Siden Veronika har lungekreft har man grunn til å anta at hun har vært en tung røyker.
Analogiargumenter
Strategien går ut på å påpeke at to tilfeller er like i visse henseende og så konkludere med at de to tilfellene er like i et annet. Brukes når vi driver testing på rotter, og antar at det samme vil gjelde mennesker da vi har mange fysiologiske likhetstrekk.
Abduksjon
Å slutte seg til den mest sannsynlige forklaringen.
Konsekvensargumenter
Kjennetegnes i analysen av at de består av minst to påstander. Den første er en deskriptiv påstand om hvilke(t) utfall som sannsynligvis vil finne sted. Den andre er en normativ påstand som sier noe om hvorvidt utfallet er positivt eller negativt.
Epistemologi
Læren om kunnskap. Sentrale epistemologiske spørsmål angår hva kunnskap er, hvordan vi kan tilegne oss kunnskap, hva som gjør at vi tar feil, og hva vi bør gjøre for å unngå å ta feil.
Hypotese
Deskriptiv påstand om et fenomen
Bekreftelsestendens
Vi har en tendens til å legge spesielt merke til informasjon som støtter oppfatninger eller overbevisninger vi allerede har, og bagatellisere informasjon som ikke passer.
Hypotetisk deduktiv metode
- Formuler en hypotese. 2. Utled en (beskrivelse av en) observasjon e fra h: noe som må (eller i hvert fall bør) være tilfelle dersom h er sann. 3. Hypotesen testes: Sjekk om e inntreffer. 4. Dersom e inntreffer, er h bekreftet. Dersom e ikke inntreffer, er h avkreftet.
Årsaksforklaringer
Forklaringer som henviser til forutgående årsaker til at noe skjedde.
Formålsforklaringer
Forklaringer som henviser til et formål eller intensjon med å gjøre noe.
Pseudovitenskap
Hypoteser, teorier, metoder eller systemer som forsøkes legitimert ved å fremstå som vitenskapelige, men som ikke oppfyller standardene for evidens og testing som vitenskapelige teorier bør oppfylle.
Falsifiserbarhet
At en hypotese er falsifiserbar, innebærer at det er mulig å vise at den er usann, dersom den faktisk er usann. Ifølge Popper er falsifiserbarhet et krav for at en hypotese skal være vitenskapelig.
Ad hoc-hypotese
En hypotese som introduseres kun for å redde en annen hypotese fra falsifisering, uten at det finnes uavhengig støtte for den.
Induksjonsproblemet
Problemet med å slutte fra spesifikke erfaringer (jeg har sett en hvit svane) til generelle tendenser (alle svaner er hvite). Selv om induktiv resonnering kan gi støtte for hypoteser, kan det aldri garantere absolutt sannhet slik deduksjon kan.
Falsifikasjonisme
Synet, assosiert med Popper, at vitenskapen ikke bør, eller kan, forsøke å bekrefte hypoteser. Hypoteser kan kun falsifiseres.
Quine-Duhem-tesen
Poenget at vitenskapelige hypoteser aldri testes i isolasjon. Det er alltid mer enn en hypotese i spill i enhver vitenskapelig test.
Base rate
Sannsynligheten for at noe er tilfelle i utgangspunktet, før ny evidens kommer inn, for eksempel sannsynligheten for at en hypotese er korrekt før den utsettes for en test.
Standpunktepistemologi
Synet at ens sosiale posisjon påvirker hvilke aspekter av virkeligheten en har tilgang til, og at særlig marginaliserte grupper kan ha epistemologiske fordeler når det gjelder bestemte forhold.
Epistemologiske fordeler
Et uttrykk for at enkelte kan være bedre posisjonert til å skaffe seg kunnskap om noe enn andre.
Oppdagelseskontekst
Forhold som påvirker prosessen med å komme frem til hypoteser og avgjøre hvilke vi tester.
Begrunnelseskontekst
Forhold som avgjør hvilken grad av tillit vi bør ha til forskjellige hypoteser, altså i hvilken grad de er bekreftet eller avkreftet.
Paradigme
Kuhns uttrykk for rammeverket som organiserer vitenskapelig arbeid innenfor en vitenskapsdisiplin (begrepsapparat, standarder, normer, bakgrunnsteori, mønstereksempel).
Inkommensurabilitet
To ting (teorier eller paradigmer) er inkommensurable dersom det ikke finnes noe nøytralt sammenligningsgrunnlag man kan vurdere dem ut fra.
Paradigmeskifte
Omveltning av selve rammeverket for vitenskapelig arbeid.
Relativisme (vitenskapelig)
Ideen om at hva som er korrekt, avhenger av paradigme/kultur/gruppe, og at det ikke finnes noen nøytral standard for å vurdere en gruppes syn som riktigere enn en annens.
Realisme (vitenskapelig)
Ideen om at det finnes en virkelighet noenlunde uavhengig av oss, og at vitenskapelige resultater i hvert fall til dels er sensitive overfor virkeligheten.
Konstruktivisme
I vitenskapsfilosofiske sammenhenger er konstruktivisme synet at fakta er skapt av oss, som er resultat av sosiologiske prosesser og rammeverket vi jobber under.
Enhetsvitenskap
Synet at forskjellige vitenskapers forklaringer og teorier kan forbindes med hverandre, f.eks. gjennom at vitenskapelige resultater i prinsippet kan reduseres til beskrivelser i en annen disiplin.
Reduksjonisme
At (sanne) påstander om (X), for eksempel håp og ønsker, kan oversettes til et språk som kun snakker om (Y), for eksempel hjernetilstander.
Teleologi
Lære som forklarer prosesser ved å vise til målet prosessene utvikler seg mot, og som de dermed realiserer. Om vi klarer å forstå de forutbestemte målene i naturen, kan vi forstå naturen.
Mekanisme
Ting der bevegelse av en eller flere deler fører til forutsigbar bevegelse av andre deler.
Materie
Naturens bestanddeler i et mekanistisk natursyn. Materien har utstrekning, størrelse, form, masse og vekt.