Barnsjukdomar Flashcards
Vad är Appendicit?
Blindtarmsinflammation. Det innebär att det lilla bihanget som sitter ihop med blindtarmen blir inflammerat. Det måste behandlas för att undvika risk för komplikationer som tex brusten blindtarm eller bukhinneinflammation.
Vanligast är att man är mellan 10-20 år när man får det. Orsaken till att man får det är svårt att fastställa, Troligen är det något som täppt till mynningen in till blindtarmsbihanget, t.ex. en hård matbit, fruktkärna, nötter, hård avföringsklump). Det gör att trycket ökar och det kan leda till virus- eller bakterieinfektioner, bihanget svullnar upp och var bildas.
Symtom vid blindtarmsinflammation?
Smärta och ömhet runt naveln och i magens nedre högra del, ökad smärta vid rörelse, hosta och nysningar, illamående, dålig aptit, kräkningar, feber. Smärtan runt naveln vandrar ofta ner till höger sida och blir intensivare.
Hur behandlar man appendicit?
Oftast med operation för att minimera risk för komplikationer och besvär i framtiden.
Antibiotika postoperativt.
Omvårdnad vid appendicit?
Kontrollera utveckling av komplikationer (observera smärtan), stigande puls?, temp, fasta innan operation, i.v. vätska, patienten bör vara stilla pga smärta. postop är det viktigt att få igång mobilisering, hygien är viktig, psykosociala behov.
Vad är Gastroenetrit?
En infektion i mag- tarmkanalen med diarré, ibland med kräkningar och feber. Orsakas vanligtvis av en virusinfektion som t.ex. rota-, calici-, astro- och adenovirus. Diarré efter antibiotikabehandling kan bero på obalans i tarmfloran och kan ta tid innan bättring. Kan även vara en bakteriell infektion, protozoinfektion eller matförgiftning.
Vilka symtom får man vid Gastroenetrit?
Vid virusinfektion: frekventa, stora och vattniga diarréer utan blod eller slem. Ofta illamående och kräkningar, sällan hög feber.
Vid bakterieinfektion: slemmiga och blodtillblandade, mindre volyminösa diarréer, ofta buksmärtor och feber.
Systemisk infektion: allmänpåverkan och hög feber.
Omvårdnad vid gastroenetrit?
Vätska är viktigt att ge då dehydrering är lätt att få. Rumstempererad vätska då kall vätska får tarmarna att jobba mer och undvik även söta drycker då även det ökar risk för diareer. Om barnet kräks ge 1 dl/timme tills man ser att barnet kan dricka. När barnet vill äta, ge det mild kokt mat som potatis och fisk. Tillsätt gärna 2 tsk olja/portion.
Ge INTE barnet motorikhämmade medel då det kan förstoppa helt.