Baltagul - Mihail Sadoveanu Flashcards
anul apariției și durata conceperii
1930, și a fost scris în timp record de 14 zile
tipologie
roman social/ realist de tip traditional, cu caracter monografic. in opinia lui George Călinescu, este un roman mitic, al transhumatiei, “roman cu intriga polițienească”, dar și un bildungsroman, aparținând curentului literar traditionalesm.
elemente realiste
- tehnica narativa: narator omniscient
- prezentarea în maniera veridică a faptelor intr un univers fictiv
- aspectul monografic
- precizia coordonatelor spațio-temporale.
este roman social deoarece…
sunt ilustrate categorii sociale în evoluție. oamenii (sătenii) iei organizează viață la sat, romanul fiind o imagine monografica a satului arhaic de munte, în care LEGEA SUPREMA ESTE TRADITIA.
este roman tradițional deoarece…
evidențiază identitatea noastră națională prin istorie și natura și prin atenția acordată miturilor, datinilor și al folclorului.
este un bildungsroman deoarece….
este roman inițiatic- Gheorghiță, care se maturizează, se formează ca bărbat, preluând la finalul romanului rolul tatălui, în proces de naturale continuitate.
surse de inspiratie
- romanul valorifica o serie de mituri universale și autohtone
- la baza inscripției autorului au stat 3 tipuri de surse: autobiografice, folclorice și mitice
sursa biografică
într-un interviu oferit de scriitor, acesta povestește cum în călătoriile sale pe jos în Moldova a făcut popas la un han. acolo a avut prilejul sa asculte doi jandarmi care vorbeau de uciderea unui cioban căruia o s au furat oile
sursa folclorica
opera se inspira din teme, motive sau tipuri de personaje care apar în trei balade populare.
- MIORITA - se preia motto-ul de la începutul romanului: stăpâne, stăpâne/ mai cheamă s un cane. motivul complotului și motivul transhumanței.
- DOLCA - se preia imaginea câinelui credincios
- SALGA - se preia tipul femeii justițiare
titlul
- conține un simbol: “Baltagul” este un topor cu doua tăișuri utilizat ca instrument de munca pt tăierea copacilor.
- forma de singular a substantivului, “Baltagul, sintetizează funcțiile acestui obiect care devine astfel simbol al vieții, dar și al morții, al apărării, dar și al dreptății și al revelații adevărului
tema
- transhumanta care ordonează și dictează ritmul existențial al oierilor pe valea Tarcăului
- sunt bine reprezentate Tradițiile legate de momentele importante ale vieții:botez, nunta, înmormântare, dar și viață cotidiană a celor din spațiul rural. celelalte teme abordate sunt: viață, moartea, inițierea în plan existențial.
structura/ compozitie
- este structurat în 16 capitole, pe parcursul cărora realul cu mitul se interfereaza
compoziție- planul real
- planul real este reprezentat de descrierile tradițiilor și a modului de viață pastoresc. existenta oierilor sta sub semnul transhumanței, acesta dictând toate acțiunile oamenilor. ea este un fel de calendar, deoarece anul se divide în doua părți esențiale: când urca și coboară turmele de la pășunat. legile tradiției sunt precise și fixe.
compoziție- plan mitic
- este preponderent în roman. criticul Nicolae Manolescu susține ca miturile sunt răspândite în roman așa cum sunt risipite și oasele lui Nechifor în prăpastie.
- Semnificații mitice are și coborârea lui Gheorghiță în prăpastie.
rolul Motto ului
este un avertisment asupra rolului pe care îl poarta câinele lui Nechifor în descoperirea criminalilor, balada pastorala fiind un pretext de a intra în mitic
timpul și spațiul
- romanul este limitat cronologic, întâmplările se petrec din toamna pana în Primavara, dar nu este precizata perioada, deoarece Vitoria Lipan trăiește intr un timp mitic romanesc, un timp spiritual al credințelor și a datinilor străvechi, care au valabilitate în orice epoca.
- perspectiva spațială este reprezentata de meleagurile accidentate și stâncoase ale munților din Moldova, reprezentând viață aspra a muntenilor
perspectiva narativa
- naratiunea la pers a III a, perspectiva AUCTORIALA
- narator omniscient, omniprezent, obiectiv, prin tehnica detaliului și a observației
- predomina naratiunea, completată de descriere (aspecte ale cadrului sau ale portretului personajelor) și de dialog.
- 2 planuri narative: unul retrospectiv, altul prezentat în desfășurarea lui
- autorul gradeaza conflictul, deoarece la final totul se derulează rapid, pentru a i deconspira pe criminali
acțiunea + conflict interior
- acțiunea este complexa și sunt povestite în principal acțiunile vitoriei de a afla adevarul despre absenta soțului ei și de a împlini dreptatea, prin pedepsirea raufacatorilor
- conflict interior: este ilustrat prin zbuciumul profund al sufletul ei chinuit de incertitudine, care se manifeste un drum lăuntric sinuos, de la neliniște la adevăr, numit LABIRINT INTERIOR
prima parte a romanului
- este formată din cap. 1-6 ce corespund expozitiunii și intrigii romanului.
a doua parte a romanului
- constituie cap. 7-13 și reprezintă desfășurarea acțiunii determinate de hotărârea victoriei de a pleca în căutarea soțului.
partea a treia a romanului
- cap. 14-16. reprezintă punctul culminant și deznodământul.
- ultimul capitol se termina cu praznicul de după înmormântarea lui Nechifor și cu demascarea vinovatior, implinindu se astfel actul justițiar.
- Calistrat Bogza se înfurie asupra lui Gheorghiță, este lovit de băiat cu baltagul și atacat de câinele Lupu. Calistrat Bogza iei recunoaște faptele și vina înainte de a muri și ILIE Cuțui este arestat.
personaje principale si episodice
- pers principale: viitoria Lipan, Nechifor Lipan și gheorghita
- pers episodice: negustorul David, Calistrat Bogza și Ilie cutui, Moș Pricop, cârciumarul Iorgu Vasiliu
vitoria lipan
- este un pers exponențial, reflectând tipul de țărancă de la munte, soție de oier.
- este nestiutoare de carte, însă cu o inteligenta nativa extraordinara
vitoria acționează permanent ca om al datoriei fata de credință, tradiție și soț. - ea este gospodina, legată de casa, singurele drumuri pe care le făcea era cele la Câmpie după faina și legume. când pleacă în căutarea soțului, ea pornește înspre necunoscut, însă, inteligenta, voință, perspicacitatea o ajuta sa și îndeplinească misiunea grea
gheorghita
- face parte din categoria eroilor care se maturizează brusc sub imperiul unei tragedii familiale
- el se inițiază treptat, dar și rapid, trecând prin faze de uimire, contemplare, ajungând la fapte când este fata în fata cu Ucigașul tatălui sau.