Avtaleloven Flashcards
Avslutning av avtaler - §2 Akseptfrist
Dersom den som fremsatte tilbud om å slutte en avtale, forlangt svar innen en viss frist (akseptfrist), må svaret på tilbudet (aksepten) komme frem FØR fristen er ute.
Avslutning av avtaler - §3 Tidsfrist dersom det ikke er satt en akseptfrist.
Ved muntlige tilbud = må straks aksepteres.
Ellers står det egentlig “innen rimelig tid”.
Avslutning av avtaler - §4 For sen aksept
Dersom aksepten kommer for sent frem, ansees den som et nytt tilbud. Dette gjelder ikke hvis avsenderen av aksepten går ut fra at den er kommet frem i tide, og tilbyderen forstår dette. Dersom tilbyderen ikke vil godta aksepten skal den andre parten få beskjed asap. Hvis ikke regnes avtalen for sluttet!
Avslutning av avtaler - §5 Opphør ved avslag av tilbud
Hvis tilbudet blir avslått, er det ikke lenger bindende for tilbyderen, selv om akseptfristen ikke er ute.
Avslutning av avtaler - §6 Aksept eller nytt tilbud
Hvis svaret fremstår som aksept, men ikke stemmer overens med tilbudet (altså et slags mot-tilbud) regnes det som avslag i forening med nytt tilbud.
(Dette gjelder ikke dersom akseptøren går ut fra at det nye tilbudet er likt det gamle, og tilbyderen er enig).
Avslutning av avtaler - §7 Tilbakekalling
Dersom et tilbud eller et svar på tilbud kalles tilbake, er tilbakekallingen gyldig, hvis den kommer frem til motparten før eller samtidig med at tilbudet eller svarer kommer tilbake til han.
Avslutning av avtaler - §8 Muntlig aksept
Selv om tilbyderen har erklært at motpartens taushet er det samme som aksept, eller det fremgår at han ikke venter uttrykkelig svar, plikter likevel den andre parten om å på forespørsel gi svar på om tilbudet er godtatt. Dersom han ikke gjør det, er tilbyderen fri.
Om fullmakt - §10
Dersom fullmektigen foretar en rettshandling i fullmaktsgiverens navn og innenfor fullmaktens grenser, stifter rettshandlingens rettigheter og plikkter umiddelbart for fullmaktsgiveren.
Om fullmakt - §11
Har fullmektigen handlet i strid med forskrifter som fullmaktsgiveren har gitt ham, motparten forstår (eller bør forstå) dette, blir rettshandlingen ikke bindende.
Om fullmakt - §12
Dersom fullmaktsgiveren vil tilbakekalle en fullmakt som er omhandlet i §§13-16 har han, -selv om han har underrettet fullmektigen om det - å foreta det som i de nevnte paragrafer for hvert enkelt tilfelle er foreskrevet.
Om fullmakt - §13
Hvis fullmaktsgiveren har brakt fullmakten til tredjemanns kunnskap gjennom en særskilt erklæring til ham, er den kalt tilbake når en særskilt erklæring om at den ikke lenger gjelder, har kommet frem til tredjemann.
Om fullmakt - §14
Dersom fullmaktsgiveren har kunngjort fullmakten gjennom blader eller på annen måte, kalles den tilbake med en erklæring som kunngjøres på samme måte.
Dersom dette ikke lar seg gjøre, kunngjøres erklæringen på en annen - like virkningsfull - måte.
Om fullmakt - §16
Hvis fullmaktsgiveren har gitt fullmektigen skriftlig fullmakt, kalles den tilbake ved at fullmaktsgiveren får dokumentet tilbake, eller at det tillintetgjøres.
Fullmektigen plikter å gi fullmakten tilbake når fullmaktsgiveren forlanger det.
Om fullmakt - §17
Hvis fullmaktsgiveren mener det er usannsynlig at den skriftlige fullmakten kan tilbakekalles jf. §16, eller at det ikke kan skje i rimelig tid, kan fullmakten på fullmaktgiverens begjæring erklæres maktesløs.
Om fullmakt - §18
Hvis fullmakten bare er meddelt gjennom erklæring fra fullmaktsgiver til fullmektigen, er den kalt tilbake når erklæringen ankommer fullmektigen.