Atomfysik Flashcards
Atomens byggnad
De består av 3 byggstenar, protoner, neturoner och elektroner. I kärnen så finns det protonerna och neutronerna. Elektronerna finns i ett skal runt kärnan. K,L,M,N,O osv….
Atomnummer och masstal
Det är när man beskriver en atomkärna och man använder sig av atomnummer och masstal. Atomnummer är antalet protoner. Det skrivs före och UNDER den kemiska beteckningen. Masstalet är antalet partiklar ( antalet protoner+neutroner). Masstalet skrivs före och ÖVER den kemiska beteckningen.
Isotoper
Antalet protoner bestämmer vilket ämne det är och ett ämne kan ha olika antal neutroner i kärnan. Dessa olika varianter av ämnen kallas isotoper.
Upptäckten av atomkärnan
1909 genomförde Ernest Ruthford ett experiment där han skickade heliumkärnor mot en tunn guldfolie. Det visade sig att de allra felsta kärnorna passerade genom folien utan att påverkas. Men vissa av kärnorna spreds åt olika håll. Med detta experiment kom man fram till att atomerna till största delen består av tomrum och att atomkärnan är mycket liten.
Atommodellen
Dagens atommodell skapades av Niels Bohr.
Henri Bequerel
Han var den första som började forska på stenar som innehöll uran. Han upptäckte att de sänder ut någon form av strålning.
Marie Curie
Hon var en pionjär inom arbetet radioaktiva ämnen. Hon och hennes make Pierre Curie upptäckte tillsammans två nya grundämnen, polonium och radium. Marie Curie var även den enda kvinnan som fått två nobelpris.
Radioaktiva ämnen
Det är ämnen som är instabila. De faller sönder när man skickar ut olika typer av strålning och övergr därmed till att bli andra grundämnen. Sönderfallet sker hos isotoper som har för hög energinivå. Men genom att sända ut partiklar minskar energinivån i atomkärnan.
Joniserande strålning
Radioaktiva ämnen sänder ut joniserande strålning. Det är en strålning så när de passerar igenom materia som t.ex kroppen så lämnar den efter sig spår av joner. Om man utsätts sånna joner så kan de vara skadliga för hälsan längre fram i tiden. Men joniserande strålning är inte bara farlig. Den kan användas för att t.ex bota cancer, desinficera mat och nvändas i brandvarnare.
Alfastrålning
Består av heliumkärnor. Stoppas av kläder eller kläder. Farligt om man får in det i kroppen där de gör skada på de inre organen.
Betastrålning
Består av elektroner. Tränger några cm i kroppen. Stoppas av t.ex en vägg.
Gammastrålning
Består av fotoner. Går rakt igenom kroppen. Kan stoppas av ett tjock lager bly eller en metertjock betongvägg.
Röntgenstrålning
Samma typ som gammastrålning men bildas inte i kärnan och har mindre energi än gammastrålning.
Radioaktivt sönderfall
När radioaktiva ämnen sönderfaller sänder de ut joniserande strålning som omvandlas till ett annat grundämne. De vanligaste är alfa och betasönderfall.
Halveringstid
Det är den tid det tar för en instabil isotop att falla sönder så att hälften av isotopen fallit sönder och bildat andra isotoper. Det betyder att efter 2 halveringstider så finns en fjärdedelcav isotopen kvar och efter 2 halveringstider så finns en åttondel kvar o s v.