AST1010 Flashcards
Nevn to grunner til at store teleskoper bruker speil i stedet for linser til å samle lys.
En vanlig linse fokuserer ikke lys med ulik bølgelengde likt. Dette fører til såkalte fargefeil, og bildet linsen danner blir uskarpt. Det kan korrigeres for dette ved å sette sammen flere linser, men skal man lage store teleskop blir dette komplisert. Speil reflekterer alle bølgelengder likt, og har derfor ikke dette problemet. Når man lager et speil er det dessuten bare en flate som må slipes nøyaktig, i en linse er det alltid minst to. Kvalitetskravet til materialet som brukes blir også lavere i speil, da strålingen ikke skal passere gjennom materialet.
Forklar hvorfor vi har flo og fjære (tidevann), og hvorfor de inntreffer to ganger i døgnet.
Tidevann oppstår fordi månens (og solas) tyngdekraft varierer med avstanden. Månen trekker derfor mer på den siden av jorda som er nærmest enn den som trekker på sentrum av jorda, og enda mer enn på den siden som vender vekk. Dette fører til at vi får en tidevannstopp på hver side av jorda. Fordi jorda roterer, vil et gitt punkt på jordas overflate være vendt mot månen en gang i løpet av ett døgn, og det vil også være vendt vekk fra månen en gang i løpet av et døgn. Derfor har vi to tidevannstopper i løpet av døgnet.
Hvilke to egenskaper ved strålingen til et sort legeme kan man måle for å estimere legemets temperatur?
Man kan måle den dominerende bølgelengden (fargen) og fluksen.
Hva er de to viktigste faktorene som avgjør om en planet klarer å holde på en atmosfære eller ikke?
Styrken til tyngdefeltet og temperaturen er de to viktigste faktorene. Sterkt tyngdefelt gjør det vanskeligere for atomer og molekyler å slippe vekk fra planeten. Høy temperatur betyr høy gjennomsnittlig fart for atomene og molekylene, og det øker sannsynligheten for at de skal slippe vekk.
Forklar årsaken til at vi har årstider på jorden.
Årstidene på Jorda skyldes at rotasjonsaksen heller omtrent 23 grader med normalen til baneplanet. Det fører til at Sola tilbringer kortere tid over horisonten og står lavere på himmelen til bestemte tider av året sammenlignet med hva den gjør til andre tider. At Sola står opp senere og går ned tidligere, fører til at bakken mottar mindre energi i løpet av et døgn. At Sola står lavere på himmelen gjør at energien blir spredt over et større areal. Da er det vinter. Motsatt har vi sommer når Sola er over horisonten lenger og står høyere på himmelen.
Hva er den offisielle definisjonen på en planet? Hva er forskjellen på en planet og en dvergplanet? Kan du nevne (minst) en dvergplanet?
En planet som 1) er i bane rundt solen, 2) har så stor masse at tyngdekraften har gjort den tilnærmet kuleformet (i hydrostatisk likevekt) og 3) har stor nok tyngdekraft til å «dominere» området omkring sin bane om solen slik at den er «renset» for mindre objekter.
En dvergplanet tilfredsstiller de to første av disse kriteriene, men ikke det siste.
Dvergplaneter som er godkjent av IAU: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake og Eris.
Hvilke observasjoner/fakta burde en godkjent teori for dannelsen av solsystemet forklare?
Forklare banebevegelser, avstander, planeters og solens spinn. Alder og dannelsesfart. Forskjeller i elementsammensetning mellom terrestriske, gass- og is-planeter. Asteroidebeltet og Kuiperbeltet. Oortsyken og kometer. Månebevegelser rundt sine planeter. Alle planeter ligger (mer eller mindre) i ekliptikken.
Oppgi tre grunner til at det er urealistisk å opprette kolonier på Venus.
1) Gjennomsnittstemperaturen ved overflaten er over 400 grader.
2) Ikke vann i flytende form.
3) Svovelsyreregn som raskt vil ta knekken på både mennesker og utstyr.
Hva er en nøytronstjerne? Hva er typisk masse og radius for en slik? Forklar hvorfor noen nøytralstjerner ser ut til å blinke. Hva kalles de da?
En nøytronstjerne er en av de mulige restene etter en kjernekollapssupernova. Det er en kompakt ball av (i hovedsak) nøytroner. Typisk masse er rundt 1 solmasse og typisk radius er 10-15 kilometer. Nøytronstjernene har sterke magnetfelt. Elektrisk ladde partikler som beveger seg i magnetfeltet vil sende ut synkrotonstråling som blir konsentrert i to stråler langs magnetfeltaksen. Dersom synslinja vår ligger langs magnetfeltaksen til en nøytronstjerne, vil si et glimt hver gang strålen sveiper over synslinja vår, som en fyrlykt. Slike nøytronstjerner kalles pulsarer.
Ved hvilken månefase kan vi få total solformørkelse? Forklar hvorfor ikke får solformørkelse hver gang denne månefasen inntreffer.
Vi kan bare få total solformørkelse ved nymåne. Månebanen heller omtrent 5 grader med jordas bane omkring sola, derfor blir det bare solformørkelse når det nymåne samtidig som månen passerer jordas baneplan (månebanens knuter) slik at sola, månen og jorda står helt på linje. Og selv når sola, månen og jorda står helt på linje kan vi få ringformet solformørkelse i stedet for total. Det er fordi månens avstand varierer, og hvis månene er langt fra jorda er dens størrelse på himmelen mindre enn solas.
Hva er en retrograd bevegelse, og hvordan ble den forklart i det geosentriske verdensbildet?
Retrograd bevegelse har vi når en planet stopper opp, beveger seg motsatt av den normale bevegelsesretninger, for så igjen å snu og bevege seg som vanlig.
I det geosentriske verdensbildet ble dette forklart ved å plassere planeten i en liten sirkelbane, en episykel. Sentrum i episyklen beveget seg i en større sirkelbane, deferenten, om jorda. Da får man retrograd bevegelse når planeten svinger inn i den delen av episyklen som er nærmest jorda.
Stjerne A og stjerne B har begge 100 ganger solas luminositet. A har overflatetemperatur 4000 K, mens Bs overflatetemperatur er 15 000 K. Hvilken av de to stjernene er en hovedseriestjerne, og hvilken er en rød kjempe?
Røde kjemper har lav overflatetemperatur, men høy luminositet på grunn av stor radius. For hovedseriestjernen øver luminositeten raskt med overflatetemperaturen. Basert på dette er det rimelig å si at A er en rød kjempe, mens B befinner seg på hovedserien.
Vi ser på to stjerner, A og B. Stjerne A har tilsynelatende størrelsesklasse 1 og absolutt størrelsesklasse 5, mens stjerne B har tilsynelatende størrelsesklasse 4 og absolutt størrelsesklasse 1. Hvilken av stjernene befinner seg lengst unna oss?
Alternativt: At stjerne A har tilsynelatende størrelsesklasse 1, mens stjerne B har tilsynelatende størrelsesklasse 4, betyr at A ser klarere ut enn B for oss. At stjerne A har absolutt størrelsesklasse 5, mens stjerne B har absolutt størrelsesklasse 1, betyr at stjerne A i virkeligheten stråler mindre enn stjerne B. At den ser ut for oss til å stråle sterkere må da komme av at den er nærmere oss enn B. Stjerne B er derfor lengst unna.
Hva er gravitasjonsbølger? Nevn én mulig kilde til slike.
Gravitasjonsbølger er bølger i tid og rom. En gravitasjonsbølge får det den treffer til å vekselsvis strekkes ut og presses sammen.
Kollisjoner mellom sorte hull er en mulig kilde. En annen mulig kilde er kollisjoner mellom nøytronstjerner. Gravitasjonsbølger fra begge typer kilder er observert.
I tillegg til formen er det også andre viktige forskjeller mellom spiralgalakser og elliptiske galakser. Nevn to av dem.
Elliptiske galakser inneholder lite gass, nye stjerner dannes ikke, og de har derfor bare gamle stjerner. Spiralgalakser har mye gass i skiva, det dannes nye stjerner, og de har derfor en blanding av gamle og unge stjerner. Elliptiske galakser varierer i tillegg mye mer i størrelse enn spiralgalakser.
Under ellers like forhold, hvorfor er et teleskop med speildiameter 8 meter bedre enn et med speildiameter 4 meter?
Lysinnsamlende evne og oppløsningsevne blir bedre jo større speildiameteren er.
Hvordan kan vi bruke dopplereffekten til å finne eksoplaneter?
En planet og stjernen dens går i bane rundt et felles massesenter. Dermed vil stjernen få en periodisk endring i hastigheten i forhold til oss. Disse endringene i hastighet kan vi måle med å se på blå-/rødforskyvningen til lyset fra stjernen. (Dette fungerer imidlertid ikke hvis baneplanet ligger på tvers av synslinjen vår – det mest ideelle er hvis synslinjen ligger i baneplanet).
Hvorfor klarer noen planeter å holde på enkelte gasser, men ikke alle?
Ved samme temperatur har de lettere gasspartiklene høyere hastighet enn de tyngre (temperatur er et mål på gjennomsnittlig bevegelsesenergi) derfor er tunge gasser lettere å holde på for planetene.
Hvorfor kan ikke mørk materie og mørk energi være det samme stoffet?
Mørk materie innføres blant annet for å forklare rotasjonskurvene til spiralgalakser, og den har samme tyngdekraft som «vanlig» materie: den er tiltrekkende. Mørk energi trenger vi for å forklare universets akselererende ekspansjon, og den må sette opp frastøtende tyngdekrefter. Mørk materie og mørk energi kan derfor ikke være det samme stoffet.
Hva er drivkraften bak aktive galaksekjerner? Hvorfor tror en at disse var flertallige tidligere i universets historie?
Supermassive sorte hull (1 milliard solmasser) i sentrum av galakser. Lyser på grunn av masseinnfall (ca. en solmasse i året) og dannelse av akresjonsskive. Det var mer masse tilgjengelig tidligere i universets historie, mesteparten av dette har nå falt inn i de store sorte hullene.
- Forklar hvordan sola produserer energi i sitt indre.
Hovedmåten er den såkalte proton-protonkjeden der nettoresultatet er at fire hydrogenkjerner fusjonerer til én heliumkjernen har lavere masse enn de fyre hydrogenkjernene, og masseforskjellen blir konvertert til energi i form av stråling (og nøytrinoer) i henhold til E=mc2.
Hva består horisontproblemet i? Hvordan kan en inflasjonsfase i det tidligere univers løse dette problemet?
Horisontproblemet formuleres ofte ved hjelp av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Denne strålingen begynte å bevege seg fritt gjennom universet da nøytrale atomer ble dannet, omtrent 400 000 år etter at ekspansjonen startet. Vi ser at denne strålingen har samme temperatur (med noen ørsmå variasjoner på noen titusendels kelvin) uansett hvilken retning vi observerer i. Men ingen fysisk vekselvirkning kan formidles med høyere hastigheter enn lysets. Dersom universet startet med ujevn temperatur, var det ikke tid til å etablere samme temperatur i områder som er større enn 400 000 lysår da bakgrunnsstrålingen ble sluppet fri (etter dette har den beveget seg uten noen vekselsvirkninger, så temperaturlikheten kan ikke ha blitt etablert etter dette.) Allikevel ser vi at stråling som kommer fra områder som ligger milliarder av lysår unna hverandre, som derfor aldri har vært i kontakt, har samme temperatur. Hvordan kan dette ha skjedd? Dette er horisontproblemet.
En inflasjonsfase er en kort periode med eksponentiell ekspansjon i det tidlige universet. I løpet av en svært liten brøkdel av et sekund vokste avstander i universet med en faktor på eller mer. Denne voldsomme utvidelsen kan ta et område som var lite nok til at temperaturen hadde rukket å jevne seg ut og blåse det opp nok til at det innen i dag har rukket å bli mye større enn det observerbare univers. Dermed kan vi forklare hvorfor temperaturen til bakgrunnsstrålingen er så jevn.
Hvorfor mener vi at det må finnes mørk materie i Melkeveien
Den synlige massen kan ikke forklare hastigheten til stjerner langt ute fra sentrum. Rotasjonshastigheten skulle avtatt mot kanten av skiven. I stedet holder den seg tilnærmet konstant jo lenger ut i galaksen vi kommer. Dette må skyldes gravitasjonskrefter fra materie vi ikke kan se.
Hvordan dannes en kjernekollapssupernova (supernova type II, Ib eller Ic)?
En stjerne med stor masse (over 8 solmasser) vil produsere tyngre og tyngre stoffer i kjernen, og vil ha skall som brenner lettere stoffer, inntil jern produseres i kjernen. Da vil det ikke kunne dannes energi ved fusjon, og når kjernen når Chandrasekhar-grensemassen imploderer den. Den vil så igjen eksplodere, blant annet på grunn av nøytrinotrykket.