Aspekty ovlivňující webdesign a uspořádání obsahu webu Flashcards

1
Q

Co jsou specifika webového média?

A

Specifika webového média zahrnují interaktivitu, multimediální obsah, hypertextové odkazy, rychlou aktualizaci obsahu a širokou dostupnost. Webové médium umožňuje uživatelům nejen konzumovat obsah, ale také interagovat s ním a vytvářet ho.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Co je přístupnost (accessibility) webu?

A

Přístupnost webu znamená, že webové stránky a aplikace jsou navrženy tak, aby byly přístupné všem uživatelům, včetně těch s různými druhy postižení. To zahrnuje například použití alternativních textů k obrázkům, dostatečný kontrast barev a možnosti ovládání klávesnicí.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Co je použitelnost webu?

A

Použitelnost webu je míra, do jaké je webová stránka snadno použitelná a intuitivní pro uživatele. Zahrnuje faktory jako je jednoduchost navigace, srozumitelnost obsahu a rychlost načítání stránky.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Jak vidění uživatele ovlivňuje webdesign?

A

Vidění uživatele ovlivňuje webdesign v tom smyslu, že designéři musí zohlednit různé aspekty, jako je čitelnost textu, barevné kontrasty a velikost písma. Je důležité zajistit, aby byl obsah dobře viditelný pro všechny uživatele, včetně těch s poruchami zraku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Jak vnímání uživatele ovlivňuje webdesign?

A

Vnímání uživatele ovlivňuje webdesign tím, že designéři musí zohlednit, jak uživatelé interpretují vizuální informace, rozvržení stránky a hierarchii obsahu. Klíčové je vytvořit logické a konzistentní uspořádání, které usnadní uživatelům orientaci na stránce.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Jak pohybové možnosti uživatele ovlivňují webdesign?

A

Pohybové možnosti uživatele ovlivňují webdesign tím, že designéři musí zajistit, aby webová stránka byla ovladatelná i pro uživatele s omezenou pohyblivostí. To zahrnuje použití dostatečně velkých tlačítek, možnost ovládání klávesnicí a zajištění snadného navigování.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Jak technické vybavení uživatele ovlivňuje webdesign?

A

Technické vybavení uživatele ovlivňuje webdesign tím, že designéři musí brát v úvahu různé typy zařízení, operační systémy a prohlížeče. Je důležité zajistit, aby webová stránka byla responzivní a optimalizovaná pro širokou škálu technických podmínek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Jak okolní prostředí uživatele ovlivňuje webdesign?

A

Okolní prostředí uživatele ovlivňuje webdesign tím, že designéři musí zohlednit různé podmínky, ve kterých může být webová stránka používána, jako je osvětlení, hluk nebo rušivé faktory. Webová stránka by měla být navržena tak, aby byla čitelná a použitelná i v různých prostředích.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Jaké je typické chování uživatele na webu?

A

Typické chování uživatele na webu zahrnuje rychlé prohlížení obsahu, skenování textu, klikání na odkazy a návrat zpět. Uživatelé často hledají konkrétní informace a mají tendenci opustit stránku, pokud nenajdou, co hledají rychle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Co je to persona v webdesignu?

A

Persona je fiktivní reprezentace ideálního uživatele webové stránky nebo aplikace. Persona zahrnuje demografické údaje, chování, potřeby a cíle uživatelů, což pomáhá designérům lépe porozumět cílové skupině a přizpůsobit design jejich potřebám.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Co je to mentální model uživatele?

A

Mentální model uživatele je představa, kterou má uživatel o tom, jak webová stránka nebo aplikace funguje. Designéři by měli navrhovat weby tak, aby odpovídaly těmto mentálním modelům, což zjednodušuje používání a zvyšuje spokojenost uživatelů.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Co je to organizační schéma v kontextu webdesignu?

A

Organizační schéma v kontextu webdesignu je struktura, která určuje, jak je obsah na webové stránce uspořádán a propojen. Dobře navržené organizační schéma usnadňuje uživatelům nalezení informací a navigaci na webu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Co je to organizační struktura v informační architektuře?

A

Organizační struktura v informační architektuře určuje, jak jsou informace na webové stránce kategorizovány a uspořádány. Může zahrnovat hierarchické, sekvenční nebo maticové struktury, které pomáhají uživatelům rychle nalézt potřebné informace.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Co je to informační architektura?

A

Informační architektura je disciplína zabývající se strukturováním, organizováním a označováním obsahu na webových stránkách. Cílem je vytvořit logické a intuitivní rozhraní, které usnadňuje uživatelům nalezení informací a navigaci.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Co jsou základní principy web copywritingu?

A

Základní principy web copywritingu zahrnují jasnost, stručnost, relevanci, přístupnost a atraktivitu textu. Dobrý webový copywriting by měl být přizpůsobený cílové skupině, snadno čitelný a měl by obsahovat klíčová slova pro SEO.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Co je to SEO?

A

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimalizace webových stránek tak, aby byly lépe viditelné ve vyhledávačích. To zahrnuje použití klíčových slov, tvorbu kvalitního obsahu, optimalizaci rychlosti načítání stránky a získávání zpětných odkazů.

17
Q

Jak ovlivňuje SEO obsah webu?

A

SEO ovlivňuje obsah webu tím, že klade důraz na použití relevantních klíčových slov, strukturování obsahu a vytváření hodnotného a originálního obsahu. Kvalitní SEO přináší lepší umístění ve výsledcích vyhledávání, což zvyšuje návštěvnost webu.

18
Q

Jaké jsou hlavní faktory přístupnosti webu?

A

Hlavní faktory přístupnosti webu zahrnují textové alternativy pro obrázky, správnou strukturu HTML, přístupné formuláře, dostatečný kontrast barev a možnost ovládání klávesnicí. Tyto faktory zajišťují, že webová stránka je použitelná pro všechny uživatele, včetně těch s různými postiženími.

19
Q

Co je responzivní design?

A

Responzivní design je přístup k webdesignu, který zajišťuje, že webová stránka se automaticky přizpůsobí různým velikostem obrazovek a zařízením. Cílem je poskytnout optimální uživatelský zážitek na desktopu, tabletu i mobilním telefonu.

20
Q

Co je to hierarchie informací na webu?

A

Hierarchie informací na webu je struktura, která určuje pořadí a důležitost obsahu. Dobře navržená hierarchie informací usnadňuje uživatelům orientaci na stránce a nalezení nejdůležitějších informací.

21
Q

Co je to navigační menu?

A

Navigační menu je prvek webové stránky, který umožňuje uživatelům snadno přistupovat k různým částem webu. Menu by mělo být jasné, přehledné a intuitivní, aby uživatelé rychle našli, co hledají.

22
Q

Jaký je význam barev v webdesignu?

A

Barvy v webdesignu mají významný vliv na estetiku, čitelnost a vnímání obsahu. Správná volba barev může zvýšit přístupnost, vyvolat určité emoce a zlepšit celkový uživatelský zážitek.

23
Q

Co je to typografie v webdesignu?

A

Typografie v webdesignu zahrnuje výběr a uspořádání písma na webové stránce. Dobrý typografický design zlepšuje čitelnost, vizuální hierarchii a celkovou estetiku webu.

24
Q

Jak ovlivňuje uživatelský zážitek (UX) webdesign?

A

Uživatelský zážitek (UX) ovlivňuje webdesign tím, že klade důraz na potřeby, očekávání a chování uživatelů. Cílem je vytvořit webovou stránku, která je snadno použitelná, přístupná a poskytuje pozitivní zážitek uživatelům.

25
Q

Co je to wireframe v webdesignu?

A

Wireframe je základní nákres nebo skica rozvržení webové stránky, která slouží jako vizuální průvodce při návrhu rozhraní. Wireframe pomáhá definovat strukturu a uspořádání prvků před zahájením detailního designu.

26
Q

Co je to prototypování v webdesignu?

A

Prototypování v webdesignu je proces vytváření interaktivních modelů webových stránek, které simulují finální produkt. Prototypy umožňují testování a vylepšování uživatelského rozhraní před zahájením skutečného vývoje.

27
Q

Jaké jsou výhody testování použitelnosti?

A

Testování použitelnosti umožňuje odhalit problémy v designu, které mohou bránit uživatelům v efektivním používání webové stránky. Výhody zahrnují zlepšení uživatelského zážitku, zvýšení spokojenosti uživatelů a snížení chybovosti.