Arv og evulusjon Flashcards
Hva er DNA?
DNA er et stort molekyl som inneholder instruksjoner om alle kjente levende organismer skal vokse, utvikle seg og reprodusere. DNA gjør dette ved å lage proteiner.
Hva er mRNA
Det er en kopi av et gen som inneholder instruksjoner til å lage et protein. mRNA fungerer som en budbringer av informasjonen som ligger i genene ut til der proteinene lages i cellen.
Hva er tRNA
Er en transportør og sørger for at aminosyrene fester seg riktig. Disse er overalt utenfor cellekjernen.
Hva er rRNA?
rRNA danner ribosomet. De er overalt utenfor cellekjernen.
Hva består DNA av?
sukker, nukleotid og syre.
Hvor mange hydrogenbindinger og komibnasjoner har DNA?
DNA består av to hydrogenbindinger som holder de to trådene sammen (lim). Det er to hydrogenbindinger mellom A-T og tre mellom C-G
A-T C-G G-C T-A
Hvor ligger DNA?
DNA ligger beskyttet i cellekjernen og er ikke i kontakt med resten av cellen. Cellekjernen er omgitt av en cellemembran, det ligger massevis av DNA inne i kjernen.
Hvor lages proteinet?
Proteiner lages i ribosomer. Siden DNA ikke er i kontakt med resten av cellen må informasjonen til DNA kopieres og deretter sendes ut til ribosomer.
Hva er forskjellen på RNA og DNA
RNA er veldig likt DNA, men RNA har en enkeltråd mens DNA har en dobbeltråd. Og T byttes ut med U (nitrogenbasen endres). Deoksyribose byttes ut med ribose. RNA er mye kortere enn DNA.
Hvilke RNA trengs for ovegangen fra DNA til protein?
mRNA er en budbringer og er selve kopien av DNAet.
tRNA er en transportør og sørger for at aminosyrene fester seg riktig. Disse er overalt utenfor cellekjernen.
rRNA danner ribosomet. De er overalt utenfor cellekjernen.
Hva er den gentiske kode?
I hver celle er det en komplett oppskrift på hva som skjer i cellen, hvilke stoffer som skal lages og hvor mye og når det skal skje. Når cellen deler seg får de nye cellene med seg nøyaktig samme oppskriften. Oppskriften er nedtegnet i store molekyler som blir kopiert når cellen deler seg, slik at hver av de nye cellene får med seg en kopi av oppskriften. De store molekylene kaller vi arvestoff. De ulike celletypene i kroppen vår bruker litt forskjellige deler av informasjonen i arvestoffet, men arvestoffet i hver celle er det samme.
mitose
Når cellen deler seg legger alle kromosomene seg i det planet som deler cellen i to. På forhånd har hvert kromosom delt seg på langs, slik at det er to like kopier. Kompiene henger sammen fram til delingen skjer. I selve delingsøyeblikket løsner kopiene fra hverandre og de går hver til sin side. Morcellen deler seg i to datterceller. Hver dattercelle får med seg en kopi av kromosomene i morcellen. Datter cellene har altså like mange kromosomer og nøyaktig samme arvestoff som morcellen. Celledelingen blir avsluttet med at kromosomene til dattercellene samler seg i nye cellekjerner.
Meiose
Eggcellene og sædcellene våre inneholder 23 kormosomer. De inneholder bare ett eksemplar av hvert kromosom, i motsetning til de andre cellene i kroppen, som inneholder et dobbelt sett med kromosomer. Eggceller og sædceller blir laget av celler som har 46 kromosomer. Antallet kromosomer må altså halveres. Celledelingen som resulterer i at antallet kromosomer bli redusert, kaller vi meiose.
En celle som forbereder seg til reduksjonsdeling kopierer kromosomene sine på forhånd slik at celler også gjør før en vanlig celledeling. De to kromosomene i et kromosompar legger seg på hver side av delingslinjen. I selve delingsøyeblikket går cellene som har oppstått, går nesten med en gang gjennomen celledeling til. Denne gangen er det en vanlig celledeling. Nå skiller kopiene lag!
DNA-molekylet
Byggeklossene til DNA er en sukkergruppe, en syregruppe og fire nitrogenbaser A (adenin), C (cytosin), G (guanin) og T (tymin. DNA består av to tråder der sukkergruppen og fosfatgruppen (syren) er koblet sammen med hverandre annenhver gang i lange kjeder og utgjør beina til heliksen (stigen). To og to nitrogenbaser utgjør trinnene i stigen. Basene er bundet til hverandre i midten med hydrogenbindinger. Den andre enden av basene er festet til sukkermolekylene på de to DNA-trådene (stigebeina).
Hydrogenbindinger er tiltrekningskrefter for mellom spesielt positive og negative deler på nitrogenbasene. Basene er komplimentære til hverandre. A er komplimentær til T siden det er to hydrogenbindinger mellom dem. Mens det er tre mellom G og C. Dette vil si at A alltid er bundet til T og det samme gjelder for G og C.
DNA oppskriften på proteiner
Rekkefølgen av nitrogenbasene A, T, G, C i DNA bestemmer hvilke proteiner som skal lages i en organisme. Tre nitrogenbaser etter hverandre i DNAkoder for en aminosyre og kalles en basetriplett. Fo eksempel er CGA-tripletten som koder for aminosyren alanin, og CTC koder for aminosyren glutaminsyre. Hydrogenbindingen spiller en viktig rolle på hvordan proteinet ser ut om det er foldet eller ikke.
Egenskapene til protein bestemmes av
1 Hvilke aminosyrer proteinet er bygd opp av
2 Rekkefølgen av aminosyrene
3 Den tredimensjonale strukturen i proteinet.
Enymer styrer og hjelper reaksjoner skje raskere. Alt som skjer i en celle og hva som skal skje andre steder i organismen er styrt ved at celler lager bestemte proteiner. Et gen er et avsnitt av et DNA-molekyl som inneholder oppskriften til et bestemt protein.