Arresten Flashcards
HR Feitelijke grondslag
Voor ambtshalve aanvulling van de rechtsgronden is het noodzakelijk (maar ook voldoende) dat een partij op die manier feitelijke stellingen aan haar vorderingen ten grondslag legt dat duidelijk genoeg blijkt dat die stellingen in samenhang of in verband ten grondslag worden gelegd aan de vordering.
HR Apparaatsfout
Appeltermijnen zijn een zaak van openbare orde en dus moeten ze ambtshalve worden bewaakt. In beginsel moet dan ook strikt aan rechtsmiddeltermijnen worden gehouden, maar onder bijzondere omstandigheden is plaats voor een uitzondering. Er is sprake van zo’n uitzondering als degene die beroep instelt, ten gevolge van een door (de griffie van) de rechtbank of het hof begane fout of verzuim, niet tijdig wist en redelijkerwijs ook niet kon weten dat de rechter uitspraak heeft gedaan en de uitspraak hem als gevolg van een niet aan hem toe te rekenen fout of verzuim pas na afloop van de termijn voor het instellen van hoger beroep of cassatie is toegezonden.
HR Verstek en nietigheid
Er moet in het kader van art. 122 lid 1 Rv een belangenafweging worden gemaakt, waarbij het belang van een gerechtelijke procedure groter is dan het belang van enkel tijdsverloop, zelfs als de nietigheid van een exploot een termijnoverschrijding zou hebben betekend, waardoor een gerechtelijke procedure zou zijn uitgebleven.
HR St. IPO Rijnmond
Een mondelinge behandeling moet zoveel mogelijk geschieden in het bijzijn van de rechter(s) die later in de zaak zullen beslissen. Als partijen hun stellingen nader toelichten, moeten alle rechters sowieso aanwezig zijn.
HR Van Rens & Philipsen/Van Waalwijk van Doorn
Het feit dat een stuk binnen de termijnen van het Landelijk procesreglement is ingediend, betekent niet dat bijzondere omstandigheden zich niet tegen betrekking van het stuk in de zaak kunnen verzetten. Als de stukken te omvangrijk zijn dat binnen de termijn voor de zitting geen adequate verdediging meer kan worden opgebouwd, kunnen maatregelen worden getroffen zodat de gedaagde zich toch adequaat kan verdedigen.
HR Lundiform/Mexx
Als een partij een bewijsaanbod doet om aan te tonen dat een andere interpretatie dient te gelden dan die op basis van de tekst aannemelijk wordt, moet op dat bewijsaanbod worden ingegaan als dit voldoende is gesteld.
HR Bruscom
Als je als partij geen gebruik maakt van het recht op contra-enquête in een situatie waarin jouw stelling voorhands bewezen werd geacht en de andere partij naar aanleiding daarvan een enquête heeft uitgevoerd, hoeft de rechter ook niet meer in te gaan op je bewijsaanbod omtrent dat feitencomplex. Dat geldt echter slechts voor dat feitencomplex bij dezelfde rechter; in hoger beroep en ten opzichte van andere feitencomplexen of als er nieuw bewijs bewijsmateriaal of nieuwe feiten opduiken, moet je de mogelijkheid hebben om dat wel te doen.
Verder moet je In beginsel worden toegelaten tot het leveren van getuigenbewijs als je voldoende specifiek bewijs aanbiedt van feiten die tot de beslissing van de zaak kunnen leiden (het bewijsaanbod moet dus wel voldoende specifiek zijn).
HR Multinvestments
Degene die zegt gevolmachtigd te zijn, heeft een stelplicht en draagt de bewijslast ten aanzien van het bestaan van een toereikende volmacht (en staat ook in voor het bestaan van het bedrijf erachter), omdat de eisen van redelijkheid en billijkheid en het feit dat de wederpartij anders met het bewijzen van een negatief feit wordt belast ervoor dat de bewijslast dan moet worden omgekeerd.
HR Kroymans/Verploegen
Doordat een partij meer heeft gesteld dan nodig is voor het inroepen van het gewenste rechtsgevolg, komt de bewijslast ten aanzien van het meerdere niet bij die procespartij te liggen.
HR Smeets/Gemeente Heerlen
OMKERINGSREGEL:
De beschermingsomvang van verkeers- en veiligheidsnormen moet ruim worden uitgelegd. Indien een openbare weg niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, zodat de wegbeheerder op de voet van art. 6:174 aansprakelijk is tegenover degene die daardoor schade heeft geleden, zal hij die stelt als gevolg van een ongeval op die weg schade te hebben geleden en ten aanzien van het causaal verband tussen dat ongeval en de gevaarlijke toestand van de weg een beroep doet op de omkeringsregel, omtrent de toedracht van het ongeval feiten dienen te stellen en zonodig aannemelijk te maken waaruit volgt dat een bepaald, uit die toestand voortvloeiend gevaar zich heeft verwezenlijkt, zonder dat nodig is dat hij ook de precieze toedracht van het ongeval aannemelijk maakt.
HR Effectenlease vernietiging
Het hof wees in hoger beroep een bewijsaanbod af, omdat dit ‘weinig geloofwaardig’ was. Dit mag echter niet, want dit is in strijd met het prognoseverbod.
HR Googelende rechter
De rechter heeft op internet dingetjes opgezocht over een bepaald administratiesysteem en gebruikt in een vonnis, zonder dat de partijen nog de gelegenheid kregen om daarop te reageren. Dat mocht niet volgens de Hoge Raad in het kader van de hoor- en wederhoor.
HR B/Interpolis
B. had gelogen over zijn medische verleden; Interpolis wilde een rechtsgevolg en moest dit dus stellen en bewijzen. Daarom vroeg het de huisarts van B. of B. had gelogen. Maar: de huisarts beriep zich op het verschoningsrecht. Daardoor werd het voor Interpolis onmogelijk om te bewijzen dat B. had gelogen. Volgens de Hoge Raad was het dan ook niet redelijk en billijk dat Interpolis moest bewijzen.
HR Willemsen beheer/NOM
In het belang van de concentratie van het debat en van een spoedige afdoening van het geschil, mag van een appellant worden verlangd dat hij in zijn memorie van grieven al zijn bezwaren tegen de bestreden uitspraken en nieuwe feiten naar voren brengt. Een eiser kan daarom alleen van eis veranderen in memorie van grieven of antwoord.
HR Kojen/ABB
Van een onvoorwaardelijke eindbeslissing in de overwegingen van een tussenuitspraak (als het niet in het dictum is opgenomen dus!) kun je alleen afwijken als deze berust op een onjuiste juridische of feitelijke grondslag en de partijen de gelegenheid hebben gekregen om zich dienaangaande uit te laten.
Een bindende eindbeslissing berust onder meer op een onjuiste feitelijke grondslag als de rechter inziet dat de uitspraak zou leiden tot een einduitspraak waarvan de rechter overtuigd is dat die ondeuglijk zou zijn.
De rechter moet ook motiveren waarom van zo’n bindende eindbeslissing is teruggekomen.