Arbetsmarknad & arbetsmarknadspolitik Flashcards
hur är arbete Grunden för tillväxt?
o Arbetskraften är en central faktor för ekonomisk tillväxt. När fler människor är i arbete och bidrar till produktionen ökar ekonomin i regel. En växande ekonomi kan leda till ökad efterfrågan på arbetskraft och därmed påverka arbetsmarknaden.
hur är arbete Grunden för skatteinkomster?
o Arbetskraften genererar inkomster, vilket i sin tur leder till skatteinkomster för regeringen. Dessa skatteintäkter kan användas för att finansiera olika offentliga tjänster, inklusive arbetsmarknadspolitiska åtgärder och sociala program.
hur är arbete kopplat till välfärd?
I princip är hela välfärdsbygget baserat på att man har en fast anställning.
- Arbetslöshetskass
- Pension
- Föräldraledighet
- Sjukförsäkring
- Vård av sjukt barn
- Bli beviljad lån från banken
- Sparande
- Hyra bostad
hur är Arbetsmarknad kopplad till socialt arbete?
- Arbetslöshet = främsta anledningen till att man får socialbidrag samt kopplat till många sociala problem. Som barnfattigdom, prostitution, missbruk, utanförskap, hemlöshet etc.
- Förändringar av arbetsmarknaden är central för att förstå detta
Arbetslöshetskassa -
För att vara berättigad till arbetslöshetsersättning krävs vanligtvis att en individ har varit anställd under en viss tid och har förlorat sitt arbete genom uppsägning eller liknande omständigheter. I många länder finansieras arbetslöshetskassor genom arbetsgivaravgifter och/eller arbetstagarbidrag under tiden av anställning. En fast anställning ger vanligtvis en stabil inkomsthistorik, vilket kan påverka storleken på arbetslöshetsersättningen.
- välfärdssystemet och Pensions koppling?
- Pensionssystem är ofta kopplade till arbetslivet och bygger på att individer sparar inkomst under sin yrkesverksamma tid. En fast anställning ger vanligtvis bättre möjligheter att bygga upp en trygg och tillräcklig pension jämfört med korta kontrakt eller andra osäkra anställningsformer.
vilka är Arbetsmarknadens parter?
*Arbetsgivare: Ansvariga för att fördela arbetsuppgifter och organisera arbetsprocesser inom sina organisationer
*Arbetstagare
vad var Saltsjöbadsavtalet ?
Första omfattande avtalet mellan arbetsmarknadens parter och kom att lägga grunden för den svenska modellen, som kännetecknas av centraliserade förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer.
- Före Saltsjöbadsavtalet var den svenska arbetsmarknaden präglad av många konflikter och strejker. Saltsjöbadsavtalet kom till som ett svar på behovet av att minska dessa konflikter och skapa en mer stabil arbetsmarknad.
Kollektivavtalet?
Ett kollektivavtal är en överenskommelse om arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter gentemot varandra på en arbetsplats.
ett avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare, som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtalet nås i regel genom kollektiva förhandlingar.
- LAS?
den lag som reglerar anställningsförhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande
- MBL?
lag om medbestämmande i arbetslivet, är en lag i Sverige som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Syftet med lagen är ökad delaktighet och ökat inflytande för de anställda. Detta säkerställs genom arbetsgivarens skyldighet att informera och förhandla med de fackliga organisationerna
vad är Arbetskraftsundersökningarna (AKU)
är en serie statistiska undersökningar som genomförs av Statistiska centralbyrån (SCB) i Sverige. Syftet med AKU är att samla in och analysera information om arbetskraften och arbetsmarknaden.
vad räknas som sysselsatta ?
Personer som räknas som sysselsatta är de som arbetat minst en timme under en viss vecka (referensveckan), eller varit tillfälligt frånvarande från arbetet på grund av sjukdom, semester, tjänstledighet eller dylikt. Även personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska program räknas som sysselsatt