Arbeidsliv og Økonomi Flashcards
Hva skal til for å styre sin egen økonomi?
- Inntekt og utgifter må samsvare, du kan ikke ha flere utgifter enn inntekter
- Lønna skal vare, må ikkje bruke alt opp med en gang
Regler for arbeid i alderen 15-18 år
- Arbeidstida må ikke overstige alminnelig arbeidstid. Dette tilsvarer 8 timer om dagen og 40 timer i uka. Det er ikke lov å jobbe overtid.
- Forbudt å utføre risikabelt arbeid som å ha ansvar for avanserte maskiner, bruke farlig verktøy, arbeide med giftige kjemikaler eller brannfarlige væsker
- Nattarbeid mellom 23 og 06 er forbudt i de aller fleste tillfeller. Det finnes derimot noen unntak, som å være lærling på hotell. Avisbud har lov til å starte å jobbe klokka 4 om morgenen og rengjøringsarbeid kan gjøres fram til midnatt
- Du har krav på en pause på minst 30 minutter hvis arbeidet overstiger fire og en halv time. Pausen skal være betalt dersom det ikke er mulig å forlate arbeidstedet eller det ikke finnes pauserom, men du kan ikke velge når du vil ta pause selv.
Arbeidsavtale
En avtale som inneholder opplysninger om arbeidsoppgaver, arbeidstid og lønn. Alle som har en jobb har krav på dette.
Attest
Noe som er nødvendig å få når du slutter. Den forteller når du har arbeidet for bedriften, og hva slags arbeid du utførte. Det er også vanlig
Frikort
Et frikort er noe ungdom får dersom de tjener under et beløp (65 000kr) slik at du slipper å betale skatt. Dette leveres til arbeidsgiveren.
Skattekort
Hvis du som ungdom tjener over det beløpet (65 000kr) så må du bestille og bruke skattekort. Det er et dokument som viser hvor mye skatt arbeidsgiveren din skal trekke fra lønnen din.
Bruttolønn
Inntekten din før det blir trukket skatt
Nettolønn
Den summen penger som blir utbetalt til deg.
Budsjett
Et budsjett er det du tror du får i inntekter og utgifter. Det er en plan over hvor mye du kommer til å bruke og tjene over en hvis tidsperiode.
Regnskap
Regnskapet viser om tallene i budsjettet var realistiske. Et regnskap er nemlig en systematisk registrering av utgifter og inntekter i en bestemt periode.
Lån/stipend (Statens lånekasse)
Målet til lånekassen var ikke å tjene mest mulig penger på kundene, men at ingen skulle være avhengige av god økonomi eller rike foreldre. Lånekassen tilbyr både lån og stipend. Stipend er økonomisk støtte som du ikke betaler tilbake. Studielån må der i mot betales tilbake med renter, men du trenger ikke betale før utdanningen er avsluttet.
Renter
Kostnaden du må betale for å få lov til å låne penger kalles for rente. Banken må også gi deg renteinntekter dersom du har penger i banken og de «låner» dem fra deg.
Forbrukslån
Hvis man er myndig, kan man ta opp et forbrukslån. Det er svært dyrt å betale tilbake disse lånene siden det er veldig høy rente. I tillegg kan det være skummelt siden du låner penger du ikke har enda.
Kredittkort
Et kredittkort gir deg muligheten til å bruke penger du ikke har. Du kan søke om et kredittkort når du er myndig, og du står ansvarlig for å betale dem selv. Hvis du ikke betaler tilbake summen du skylder på kortet innen regningen kommer begynner en høy rentesats å komme i tillegg. Desto lenger du venter med å betale- jo mer må du betale.
Hvis ikke du betaler regninga
Først får du purring som en påminnelse om at du ikke har betalt. I tillegg kommer de et purregebyr og forsinkelsesrenter som stiger jo mer du venter med å betale. Det neste som skjer en rettslig inkasso, da en regning på 400kr kan vokse til 4000kr. Dersom du fortsatt ikke betaler blir du registrert med betalingsanmerkning. Dette kan gjøre at det kan bli vanskelig å få lån, abonnement på strøm eller forsikring.
BSU – innhold/fordeler
BSU står for boligsparing for ungdom og er en ordning som gjelder for alle inntil de fyller 34 år. Pengene som settes inn på BSU kan ikke brukes til noe annet enn boligkjøp. I 2019 kunne du spare opptil 25 000 per år til det står 300 000 på kontoen. Du kan trekke 5000kr i året av skatten. BSU er en ordning politikerne har ordnet for at det skal bli lettere for ungdom å komme inn på boligmarkedet.
Velferdsstat
En velferdsstat er en stat som har et mål om å sikre innbyggerne økonomisk og sosialt helt fra fødsel til man dør. Det vil da si barnehage, skole, utdanning, helse og alderdom noe som er et offentlig ansvar. Disse tingene er basert på offentlige inntekter som er skatt, avgifter og oljepenger. Mesteparten av pengene til Norge kommer fra skatten vi betaler inn. Mange tror det er fra oljepengene, men dette er da altså ikke tilfellet.
Helse
God og stadig bedre. Viser seg at de som bor i Oslo har bedre helse enn de som bor i for eksempel Vestfold eller Telemark. Dette er fordi at de som bor i storbyen trener oftere og spiser sunnere. Det er også statistikk på at menn som bor på vestkanten i Oslo lever 10 år lenger enn i menn østlige bydelene. Det vi kan komme fram til ut ifra dette er at de med lengst utdanning og bedre inntekt har ofte bedre helse. Dette er ikke tilfeldig med tanke på at de som faktisk har penger kan bruke de på sunn mat og medlemskap til treningsstudio og har råd til å betale regninga dersom det skulle være nødvendig å gå til psykolog.