Andre Verdenskrig Flashcards
Blitzkrig
lynkrig), angrepskrig gjennomført overraskende og med stor kraft for å slå motstanderen i løpet av kort tid. Utviklet av den tyskerne før andre verdenskrig. Eksempler på lynkrig var Tysklands angrep på Polen 1939 og på Nederland, Belgia, Frankrike 1940.
D-dagen
kodenavn på den første dagen i den hemmeligholdte invasjonen i Frankrike under andre verdenskrig (6. juni 1944).
Hiroshima og Nagasaki:
japanske byer som USA slapp atombomber over 6. og 9. august 1945. Endte med at Japan kapitulerte 14. august 1945.
Holocaust
engelsk betegnelse på nazistenes folkemord på jødene før og under andre verdenskrig.
Lebensraum
livsrom), slagord i den nazistiske propagandaen som preget Tyskland etter at Adolf Hitler overtok makten i 1933, og under andre verdenskrig. Nazistene mente at de hadde rett til å skaffe seg nye bosetningsområder, særlig i Øst-Europa, “Livsrom i øst”, fordi den germanske rasen var overlegen alle andre raser.
Nürnbergprosessen
navn på rettssakene mot de ledende tyske nasjonalsosialistene etter annen verdenskrig. Rettssakene ble gjennomført i den tyske byen Nürnberg fra november 1945 til oktober 1946.
Operasjon Barbarossa:
kodenavn på Tysklands invasjon av Sovjetunionen under andre verdskrig, startet i juni 1941.
Partisan
medlem av en motstandsstyrke som kjemper mot en fremmed makt som angriper eller okkuperer et landområde. Særlig brukt om medlemmer av motstandsbevegelser som sloss mot den tyske okkupasjonsmakten i flere land under andre verdenskrig,
Stillehavskrigen
den delen av andre verdenskrig som ble utkjempet i Øst-Asia, Sørøst-Asia og Stillehavet fra 1941-45. Hovedsakelig utkjempet mellom USA og Japan, selv om styrker fra mange land deltok på USAs side.
Administrasjonsrådet
styringsorgan utnevnt av Høyesterett i april 1940 for å ta seg av det sivile styret i områder okkupert av tyskerne.
aksemaktene,
betegnelse på alliansepartnerne Italia og Tyskland fra 1936 til 1943. Begrepet ble først tatt i bruk av Benito Mussolini i en tale i november 1936, da han snakket om «aksen Berlin–Roma». Alliansen ble utvidet til også å omfattet Japan. De tre landene inngikk en tremaktspakt i september 1940. Stater som tok parti med Tyskland, Italia og Japan under andre verdenskrig ble omtalt som aksemakter.
Altmark-affæren,
britisk krenkelse av norsk nøytralitet i februar 1940, da jageren Cossack seilte inn i Jøssingfjord og befridde ca. 300 fanger fra det tyske hjelpeskipet Altmark.
antikominternpakten
avtale inngått mellom Japan og Tyskland høsten 1936 om å bekjempe den internasjonale kommunismen. Italia sluttet seg til pakten året etter. Flere stater som stod i et avhengighetsforhold til de tre maktene, undertegnet avtalen under andre verdenskrig. Det var Ungarn, Spania, Mandsjukuo, Romania. Slovakia, Bulgaria, Finland, Danmark og den kinesiske Nanjing-staten.
Atlanterhavserklæringen
erklæring undertegnet i august 1941 av Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt som inneholdt USA og Storbritannias krigsmål og deres visjoner for etterkrigstiden. Erklæringen ble tiltrådt av alle stater som stilte seg på de alliertes side under andre verdenskrig.
Blitzkrieg
tysk begrep som betyr lynkrig. Denne taktikken innebar bruk av panservogner og bombefly som angrep overraskende og med stor hurtighet.
D-dagen,
, 6. juni 1944, dagen da de allierte gikk i land i Normandie i Frankrike. Betegnelsen kommer fra den engelske forkortelsen Day-day, som betyr «en uspesifisert dag da noe skal skje», og ble brukt om den hemmeligholdte invasjonsdagen.
folkefronten
allianse mellom partier på venstresiden som motarbeidet fascismen i Europa.
Gestapo
hemmelig tysk statspoliti som hadde til oppgave å beskytte det tyske naziregimet.
Hjemmefronten
den norske motstandsbevegelsen som kjempet mot tyskerne og Nasjonal Samling.
Komintern
samarbeidsorganisasjon for kommunistiske partier opprettet i 1919. I løpet av mellomkrigsårene ble organisasjonen et redskap for Sovjetunionens utenrikspolitikk.
kommissariske statsråd
styringsorgan som ble utnevnt av Josef Terboven i september 1940. Rådet bestod av 11 NS-medlemmer og to uavhengige statsråder. De bestyrte hvert sitt departement, og de fleste av dem prøvde å gjennomføre mest mulig av NS-program på sine områder fram til februar 1942, da Quisling dannet en ny nasjonal regjering.
Lend and Lease-avtalene,
avtaler om leveranser av våpen og utstyr fra USA til Storbritannia og andre allierte. Avtalene var et resultat av låne- og leieloven (Lend- and Lease Act) fra mars 1941 som gav presidenten adgang til å låne, leie eller selge krigsutstyr og andre viktige varer til stater som var av betydning for USAs sikkerhet.
Maginotlinjen
, franske festningsverk som ble bygd i grenseområdene mot Tyskland i mellomkrigsårene.
Milorg
den militære delen av den norske motstandsbevegelsen mot nazistene.
Münchenforliket
avtale mellom Tyskland, Frankrike, Storbritannia som bestemte at Tsjekkoslovakia måtte avstå Sudetenland til Tyskland og to mindre områder til Polen og Ungarn.
Nürnbergdomstolen
internasjonal militærdomstol med sete i den tyske byen Nürnberg fra 1945 til 1946. Domstolen reiste saker mot personer og organisasjoner som hadde forbrutt seg mot freden, hadde utført krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
holocaust
betegnelse på nazistenes utryddelse av jødene. Begrepet kommer opprinnelig fra et gresk ord som betyr brennoffer.
Nanjing-massakren,
japansk massemord på kinesiske krigsfanger og sivile i byen Nanjing i slutten av 1937.
Nortraship
rederi opprettet av den norske regjeringen i 1940 som tok kontroll over alle handelsskip i utenriksfart. Fartøyene ble stilt til disposisjon for de alliertes krigføring.
Pearl Harbor,
amerikansk marinebase på Hawaii som ble angrepet av japanske fly 7. desember 1941
Reichskommissariat
tysk forvaltningsorgan under ledelse av Josef Terboven som tok kontroll over den norske sentraladministrasjonen under okkupasjonen.
riksrådsforhandlingene
drøftinger mellom tyske myndigheter og Stortingets presidentskap, Høyesterett og landsomfattende organisasjoner om en ny styringsordning i Norge etter at kongen og regjeringen hadde dratt i eksil til Storbritannia.
Rikstinget
styringsorgan med representanter for landsomfattende organisasjoner som ifølge Nasjonal Samlings planer skulle erstatte Stortinget
Rinnanbanden
gruppe som drev infiltrasjon og utførte provokasjoner mot norske motstandsgrupper i Trøndelag og på Vestlandet i samarbeid med Gestapo. Gruppen hadde hovedkvarter i Trondheim og ble ledet av Henry Oliver Rinnan. Ni av gruppens medlemmer ble henrettet etter krigen.
Statsakten på Akershus
seremoni på Akershus festning 1. februar 1942, da Vidkun Quisling dannet sin nye nasjonale regjering.
støtte- og bistandspakten mellom Finland og Sovjetunionen
avtale fra 1948 som forpliktet Finland til å gjøre motstand hvis Sovjetunionen ble angrepet over finsk territorium av Tyskland eller dets allierte.
tysk-sovjetiske ikkeangrepsavtalen,
ikkeangrepspakt undertegnet av den tyske utenriksminister Ribbentropp og den sovjetiske utenriksminister Molotov i august 1939. Pakten er også kjent som Molotov-Ribbentropp-pakten eller Hitler-Stalin-pakten. I en hemmelig tilleggsprotokoll ble partene enige om å dele Polen mellom seg, Sovjetunionen overtok Estland, Latvia og Bessarabia, mens Litauen tilfalt Tyskland.
Vichy-regjeringen,
fransk regjering med sete i byen Vichy som samarbeidet med Hitler-Tyskland.