anatomical pathology Flashcards
Atrofia(hipotrofia)
Reprezinta reducerea in volum a unui organ,țesut ce initial a fost normal dezvoltat, ca urmare a reducerii nutritive locale.
Hipoplazia
Subdezvoltarea unui organ datorita interventiei anumitor factori pe parcursul dezvoltarii sale ontogenetice.
Agenezia
Absenta totala a unui organ, inclusiv a mugurelui său embrionar si a cordonului vasculo-nervos.
Aplazia
Lipsa de dezvoltare si diferentiere a mugurelui embrionar , dar cu prezenta acestuia si a cordonului vasculo-nervos.
Involuția
Este un proces fiziologic, intereseaza anumite organe (timus,uter post-partum,gl. mamară) si este asociata cu varsta sau cu starea fiziologica a animalelor.
Atrofie Volumetrica
Reducerea volumului celulelor constituente.
Atrofie Numerică
Reducerea numarului celulelor constituente.
Hipertrofie compensatorie(vicariantă)
In cazul organelor pereche, atrofia unuia este insotita de hipertrofia compensatorie a congenerului, prin preluarea partiala a functiei de catre acesta.
1.ATROFIE DE COMPRESIUNE
Determinata de presiunea indelungata exercitata de lichidele acumulate in exces, de tumori, chisturi, piese de harnasament, calculi.
Ex- Atrofia renala datorata hidronefrozei sau dezvoltarii unor calculi de dimensiuni mari in bazinet, atrofia encefalului datorita acumularii de LCR fie subarahnoidian, fie in ventriculii cerebrali, dar si datorita dezvoltarii chiștilor cenurotici( la ovine)
- ATROFIE HORMONALA
Asociata cu dereglari endocrine si afecteaza tesuturile țintă ale hormonilor implicati.
EX- Hipofunctia antero-hipofizara șpoate determina atrofia tiroidei, gonadelor si suprarenalelor/ consecutiv castrarii masculilor se atrofiaza organele sexuale secundare.
- ATROFIA DE INACTIVITATE
Se instaleaza in special la niv tes muscular, ca urmare a reducerii sau sistarii activ acestuia. Consecutiv fracturilor, musculatura membr imobilizat isi reduce volumul, suferind un proces de AMIOTROFIE.
4.ATROFIE NEUROTICA( NEUROGENĂ)
Este o consecinta a starii inluxului nervos. Afecteaza muschii ai caror nervi motori au suferit diferite procese degenerative sau au fost sectionati(paralizii)
5.ATROFIA TOXICA
Este o consecinta a unor intoxicari si afecteaza in special organele sist limfoid si hematoformator.
- ATROFIA ACTINICĂ
Determinata de radiatiile ionizante si afecteaza organele ale caror celule au o rata mare de multiplicare( maduva osoasa hematogena, organe limfoide, gonade).
- ATROFIA MARASMATICĂ
Este o atrofie generalizata, determ fie de aportul insuficient de hrana, fie de malabsorbtie sau de unele boli cronice.- CAHEXIA
- ATROFIA SENILĂ
Este generalizata, dar este considerata ca fiind un proces fiziologic ce apare la animalele bătrâne.
9.ATROFIA SIMPLĂ
Se produce o reducere a organului afectat, dar fara alterarea arhitecturii generale ale țesuturilor.
MACROSCOPIC
- dimensiunile,volumul si greutate redusa
-culoare mai deschisa
-consistență usor crescuta
MICROSCOPIC
-celulele parenchimului sunt mai mici sau mai putine decat in mod normal
10.ATROFIA GRASĂ
Reprez amiotrofia neurotica si consta in ocuparea spatiului disponibilizat prin reducerea volumului fibrelor musculare cu țes adipos(PSEUDOHIPERTROFIE)
11.ATROFIA FIBROASA (sciroasă)
Asemanatoare celei grase, numai ca tes de inlocuire este tes fibros. Este asociata cu atrofia de COMPRESIUNE.
12.ATROFIA SEROASĂ
Este specifica tes adipos si este asociata cu atrofia MARASMATICA si cu cea SENILA. Tes adipos de la niv maniamentelor se transforma intr-o masa cu aspect gelatinos.
- ATROFIA BRUNĂ
Asociat cu atrofia MARASMATICA si SENILA si se caracterizeaza prin colorarea bruna a organelor, datorita acumularii de LIPOFUSCINĂ.
Hipertrofia
Marirea unui volum a unui tesut sau organ, pe seama cresterii volumului cel constituente. Este o modif bioplastica, de adaptare la solicitarile suplimentare- fiziologice sau patologice si implica cel. musculare scheletice, miocardice si netede
Hipertrofia cardiaca
- Hipertrofia cardiaca concentrică-Afectează cu precădere ventriculul stâng și se traduce prin îngroșarea miocardului, în detrimentul cavitați ventriculare. Volumul general al cordului rămâne nemodificat .
Hipertrofia cardiaca excentrică
Constă în mărirea volumului miocardului, cu menținerea constantă sau cu ușoară mărire a cavităților ventriculare . Volumul general al cordului este crescut, ceea ce îi conferă aspect globulos . În acest caz se impune diferențierea de dilatația sau ectazia cardiacă, în care mărimea volumului cardiac se face pe seama măririi volumului cavităților, iar miocardul apare subțiat și flasc.
Hiperplazia
Reprezintă o mărire a volumului unui țesut sau organ pe seama creșterii numărului elementelor constituente . Poate evolua ca atare sau concomitent cu hipertrofia și poate fi parenchimatoasa și/sau stromală.
1. Hiperplazie ADAPTIVA
2.Hiperplazie REGENERATIVĂ
3.Hiperplazie INFLAMATORIE
Hiperplazii adaptive
Apar sub acțiunea unor hormoni la organele țintă ale acestora(hiperplazia/hipertrofia endometrului in caz de hiperesterogenism, hiperplazia/hipertrofia epiteliului mucoasei ingluviale la porumbei imediat dupa ecloziune). De regula sunt procese fiziologice, reversibile.