Alcatuirea corpului uman Flashcards
Ce alcatuiesc celulele si tesuturile?
În corpul omenesc, celulele si tesuturile alcatuiesc organe si sisteme de organe.
Organele
Organele sunt formate din grupari de celule si tesuturi care s-au diferentiat în vederea îndeplinirii anumitor functii în organism. Organele nu functioneaza izolat în organism, ci în strânsa corelatie unele cu altele. Pentru organele interne, se foloseste curent termenul de viscere.
Sistemele de organe
Sistemele de organe sunt unitati morfologice care îndeplinesc principalele functii ale organismului: de relatie, de nutritie si de reproducere
Din ce este alcatuit corpul omenesc? (segmentele)
Corpul uman este alcatuit din: cap, gât, trunchi si membre. Capul, împreuna cu gatul, formeaza extremitatea cefalica a corpului.
Capul
Capul este alcatuit din partea craniana, care corespunde neurocraniului (cutia craniana), si partea faciala, care corespunde viscerocraniului (fata).
Gatul
Gâtul este segmentul care leaga capul de trunchi si prezinta elemente somatice (muschi, oase, articulatii) si viscere (laringe, trahee, esofag, tiroida, paratiroide etc).
Trunchiul
Trunchiul (fig. 1, 2) este format din torace, abdomen si pelvis. În interiorul lor se gasesc cavitatile: toracica, abdominala si pelviana, care adapostesc viscerele. Cavitatea toracica este separata de cavitatea
abdominala printr-un muschi numit diafragma. Cavitatea abdominala se continua cu cea pelviana, care este limitata inferior de diafragma perineala.
Membrele
Membrele. Cele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara; portiunea lor libera are trei segmente: brat, antebrat si mâna; cele inferioare se
leaga de trunchi prin centura pelviana, si portiunea lor libera prezinta, de asemenea, trei segmente: coapsa, gamba si picior.
Axe si planuri
Pentru precizarea pozitiei segmentelor care alcatuiesc corpul omenesc se folosesc, ca elemente de orientare, axe si planuri (fig. 3).
Cate axe si planuri are corpul omenesc
Corpul omenesc este alcatuit dupa principiul simetriei bilaterale, fiind un corp tridimensional, cu trei axe
si trei planuri.
Axele
Axele corespund dimensiunilor spațiului si se întretaie în unghi drept.
Axul longitudinal, axul lungimii corpului, este vertical la om si are doi poli: superior (cranial) si inferior (caudal).
El pleaca din crestetul capului si merge până la nivelul spatiului delimitat de suprafata talpilor.
Axul sagital sau anteroposterior este axul grosimii corpului. Are un pol anterior si altul posterior.
Axul transversal corespunde latimii corpului. Este orizontal si are un pol stâng si altul drept.
Planurile
Prin câte doua din axele amintite trece câte un plan al corpului.
Planul sagital trece prin axul longitudinal si sagi
tal. Planul care trece prin mijlocul corpului (median),
împartindu-l în doua jumatati simetrice, se numeste plan medio-sagital. Planul medio-sagital este planul
simetriei bilaterale.
Planul frontal merge paralel cu fruntea si trece prin axul longitudinal si cel transversal. El împarte corpul într-o parte anterioara (ventrala) si alta posterioara (dorsala).
Planul transversal sau orizontal trece prin axul sagital si transversal. El împarte corpul într-o parte superioara (craniala) si alta inferioara (caudala). Planul transversal este numit planul metameriei corpului. Aceste axe si planuri se folosesc si pentru precizarea pozitiei elementelor componente la nivelul fiecarui organ.
Nivelurile de organizare
Exista diferite niveluri de organizare a corpului uman, fiecare contribuind in final la cel morfo-functional al intregului organism (fig. 4)
Nomenclatura anatomica
Când se vorbeste de membrele corpului, se folosesc termenii proximal, pentru formatiunile mai apropiate de centuri, si distal, pentru cele mai îndepartate.
La mâna, se foloseste termenul volar sau palmar, pentru formatiunile palmei, iar la picior, termenii plantar, pentru formatiunile din talpa piciorului si dorsal, pentru formatiunile superioare ale labei piciorului.
Superficial si profund sunt termeni care arata gradul de apropiere fata de suprafata corpului.
Celula
Celula este unitatea de bazã morfofunctionala si genetica a organizarii materiei vii. Poate exista singura sau în grup, constituind diferite tesuturi,
Forma celulelor este legata de functia lor. Initial, toate au forma globuloasa, dar ulterior pot deveni fusiforme, stelate, cubice, cilindrice etc.; unele, cum sunt unele celulele sangvine, ovulul, celulele adipoase sau cartilaginoase, îsi pastreaza forma globuloasa.
Dimensiunile celulelor variaza în functie de specializarea lor, de starea fiziologica a organismului, de conditiile mediului extern, vârsta etc. Exemple: hematia — 7,5 μ, ovulul — 150–200 μ, fibra musculara striata — 5–15 cm; media se considera 20–30μ
Structura celulei
În alcatuirea celulei distingem trei parti componente principale: 1. membrana celularã; 2. citoplasma; 3. nucleul