Aivojen osat Flashcards
Mihin jaetaan?
- aivorunko
- pikkuaivot
- isoaivot
Aivorungon osat ovat?
-väliaivot
-keskiaivot
-aivosilta
.ydinjatkos
Väliaivoihin kuuluu?
-talamus
-hypotalamus
2 hormonia tuottavaa umpirauhasta:
-aivolisäke
-käpyrauhanen
Isoaivoja peittää?
Aivokuori, eli korteksi
Isoaivojen jakautuminen:
-Isoaivot ovat jakautuneet kahteen puoliskoon; oikeaan ja vasempaan-> puoliskot jakautuneet 4 aivolohkoon; otsa-, ohimo-, päälaen-ja takaraivolohko
Lateralisaatio
Aivopuoliskojen toiminnallinen erikoistuminen eri tehtäviin
Vasen aivopuolisko on erikoistunut:
ns. datapuoli; kielellisyys, Brocan alue, matemaattisuus, analyyttisyys, vastaanottaa tietoa kehon oikean puolen ihoalueilta ja säätelee oiken puolen lihasliikkeitä (ristikkäisperiaate)
Oikea aivopuolisko on erikoistunut:
holistinen eli kokonaisvaltaisempi hahmottaminen, luovuus, avaruudellinen hahmottamisen. sosiaaliset vihjeet ns. äänenpaino, huumori, sarkasmi ja kasvonilmeet, musiikin tuottaminen ja ymmärtäminen (amusia)
Aivokurkiainen
Vasenta ja oikeaa aivopuoliskoa yhdistävä suuri aksonikimppu
Otsalohko
Toiminnalliset tehtävät:
- Toiminnanohjaus->päämäärätietoinen käyttäytyminen
- Persoonallisuus (Phineas Gage)
- Itsetietoisuus
- Otsalohkojen sisäosat osittain mukana tunteiden kokemisessa( Tietoinen tunnepuoli limibistä järjestelmää)
- LIIKE; sijaitsee primaari liikealue ja premotorinen liikealue
- Brocan alue (puheen tuottaminen
Päälaenlohko
- TUNTO: primaari tuntoalue, sekundaari tuntoalue (assosiaatio alue)
- Wernicken alue (puheen ymmärtäminen)(päälaenlohkon ja ohimolohkon välissä)
Ohimolohko
- KUULO
- primaari kuuloalue
- puhe
Takaraivolohko
- NÄKÖ
- primaari näköalue
- sekundaari näköalue
Pikkuaivot
ohjaavat mm. tiedostamattomia ja automaattisia liiketoimintoja kuten tasapainon säilyttäminen, käveleminen tai huippumuusikon kitaransoitto.
- Alkoholi vaikuttaa erityisesti pikkuaivoihin ja siksi juopuneen tasapaino horjuu ja kävely on hoippuvaa.
- Pikkuaivot ovat mukana oppimisessa ja niinpä muistijälkeä on yritetty etsiä myös pikkuaivoista. Tunnetuin tutkimus tehtiin kanikokeella (McCormick & Thomson, 1984), jossa kanin silmään puhallettiin ilmaa, joka aiheutti kanilla silmän räpäytyksen. Ilman puhaltamista ennen annettiin äänimerkki, jolloin kani oppi eli klassisesti ehdollistui sulkemaan silmänsä ennen ilman tuloa > kanille oli syntynyt muistijälki - vrt. PAVLOVin koirakoe). Muistijäljen huomattiin syntyneen juuri pikkuaivoihin, joka on automatisoituneiden toimintojen ohjauskeskus.
- Uusien tutkimusten mukaan pikkuaivot koordinoi myäs ajattelun yhteyksiä otsalohkon ja päälakilohkon välillä.
Talamus
kautta kulkevat aisteista tietoa tuovat radat aivokuorelle (nousevat radat) ja aivokuorelta lihaksiin toimintakäskyjä vievät radat (laskevat radat). Talamus on tärkeimpiä tumakkeitamme yhdessä hypotalamuksen, amygdalan ja hippokampuksen kanssa. Talamus säätelee vireyttä. Kaikista aisteistamme paitsi hajuaistista tulevat viestit aivokuorelle talamuksen kautta (hajuaistin informaatio kulkee hajukäämiin).
- Talamus on muodoltaan kuin pienikokoiset isot aivot, muodostuen kahdesta noin 3 cm pitkästä ja 1,5 cm leveästä osasta, jotka ovat kiinni toisissaan (kuin kaksi kananmunaa yhdistettynä). Talamus on harmaata ainetta ja nykyisin on voitu tarkkaan paikantaa, mihin osaan talamusta minkäkin aistin (paitsi hajuaisti) hermoradat kulkeutuvat ennen kuin ne menevät omalle aistinalueelleen.
- Talamus liittyy myös nukahtamiseen siten, että se sulkee aisteihin tulevat signaalit (viestit), jolloin voimme levätä rauhassa.