Actiunea Civila Flashcards
Ce este acțiunea civilă?
Definiția acțiunii civile este prevăzută la art. 29 C.civ. si reprezintă “ansamblul mijloacelor procesuale prevăzute de lege pentru protecția dreptului subiectiv pretins de către una dintre părți sau a unei situații juridice , precum și pentru asigurarea apărării părților in proces.”
Trăsături ale acțiunii civile
-acțiunea civilă este in strânsă legătura cu protecția judiciara a drepturilor subiective civile , a situațiilor juridice precum și cu apărarea părților in proces
-cuprinde toate mijloacele procesuale pe care legea le pune la dispoziție pentru protejarea drepturilor subiective și a altor situații juridice, Pt asigurarea apărărilor părților in proces , fiecare dintre aceste mijloace procesuale reprezentând forme de manifestare a acțiunii civile (cereri,apărări de fond , excepții , cai de atac)
-este uniformă , cuprinde aceleași mijloace procesuale indiferent de Dr ce se valorifica
-in momentul in care se apelează la acțiune aceasta se individualizează , devine proces
Acțiunea civilă vs cerere de chemare in judecată
Frecvent noțiunea de acțiune civilă este utilizată pentru a desemna cererea de chemare in judecată , totuși nu se pune semnul egalității intr cererea de chemare in judecată și acțiunea civilă deoarece cererea de chemate in judecată reprezintă numai una dintre formele concrete de manifestare a acțiunii civile (cea prin care se pune in mișcare acțiunea civilă) însă acțiunea civ exista mai înainte de cerere chiar și atunci când titularul Dr subiectiv civil nu sesizează instanța
Condițiile acțiunii civile
Art. 32
1. Capacitate procesuala
2. Calitate procesuala
3. Formularea unei pretenții
3. Interes
Extensia condițiilor secțiunii civile
Art 32(2)
Cond. de exercitare a acțiunii civile trebuie îndeplinite nu numai la Declanșarea acesteia prin sesizarea instanței cu cererea de chemare in judecată , ci și pentru punerea in mișcare a oricăreia dintre formele procesuale ce intra in conținutul acțiunii civile , aceste condiții trebuie îndeplinite și in cazul apararilor (fond , procedurale)
Apărări art 31
Apărările formulate in justiție pot fi de fond sau procedurale
Formularea unei pretenții
Pt Declanșarea oricărui proces civil este necesar sa se formulate o pretenție. Așadar , Pt exercitarea acțiunii civile este necesar ca o persoana sa pretinda un drept subiectiv civil sau sa se prevaleze de o situație juridică pentru a cărei realizate este necesară calea judecății , deci sa supună judecății o pretentie.
Ce cerințe trebuie sa întrunească dreptul subiectiv pentru a se bucura de protecția judiciara?
-sa fie recunoscut și ocrotit de lege , sa nu contravină normelor legale imperative sau regulilor de conviețuire socială
-sa fie exercitat in limitele sale externe(de ordin material și juridic) dar și in limitele sale interne (adică numai potrivit scopului economic și social in vederea căruia este recunoscut de lege)
-sa fie exercitat cu buna credință
- sa fie actual
Existența Dr subiectiv pretins
Cond de exercitare a acțiunii civile in discutie nu visează însăși existența Dr subiectiv , ci numai formularea unei pretenții , adică afirmare dreptului respectiv. Dacă după dezbateri instanța constata ca Dr subiectiv nu exista ați cu cererea de chemare in judecată va fi respinsă ca neîntemeiata (nefondata)
Dacă Dr pretins nu este actual , cererea de chemare in judecată va fi respinsă ca prematura.
Interesul
Se înțelege folosul practic urmărit de cel ce a pus in mișcare acțiunea civilă , respectiv oricare dintre formele procedurale ce intra un conținutul acesteia.
Interesul poate fi:
Material sau moral
Interesul material:
Atunci când se urmărește obținerea unui folos material : o suma de bani predarea unui bun etc.
Interes moral:
Se urmărește obținerea unei satisfactii de ordin nepatrimonial : punerea sub protecția legii prin instituirea interdicției a alineatului sau a debilului mintal. Nu trebuie confundat cu prejudiciul moral și nici cu compensarea materială a prejudiciilor morale.
Condiții interes:
-determinat
-legitim
-personal
-sa fie născut și actual
Interesul este determinat:
Când apelarea la un mijloc procesual ce intra in conținutul acțiunii civile poate fi justificata de un avantaj , de un folos practic , concret. Se observa ca , in fapt aceasta cerința se confunda cu condiția existentei interesului însuși.