Actiunea Civila Flashcards

1
Q

Ce este acțiunea civilă?

A

Definiția acțiunii civile este prevăzută la art. 29 C.civ. si reprezintă “ansamblul mijloacelor procesuale prevăzute de lege pentru protecția dreptului subiectiv pretins de către una dintre părți sau a unei situații juridice , precum și pentru asigurarea apărării părților in proces.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Trăsături ale acțiunii civile

A

-acțiunea civilă este in strânsă legătura cu protecția judiciara a drepturilor subiective civile , a situațiilor juridice precum și cu apărarea părților in proces
-cuprinde toate mijloacele procesuale pe care legea le pune la dispoziție pentru protejarea drepturilor subiective și a altor situații juridice, Pt asigurarea apărărilor părților in proces , fiecare dintre aceste mijloace procesuale reprezentând forme de manifestare a acțiunii civile (cereri,apărări de fond , excepții , cai de atac)
-este uniformă , cuprinde aceleași mijloace procesuale indiferent de Dr ce se valorifica
-in momentul in care se apelează la acțiune aceasta se individualizează , devine proces

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Acțiunea civilă vs cerere de chemare in judecată

A

Frecvent noțiunea de acțiune civilă este utilizată pentru a desemna cererea de chemare in judecată , totuși nu se pune semnul egalității intr cererea de chemare in judecată și acțiunea civilă deoarece cererea de chemate in judecată reprezintă numai una dintre formele concrete de manifestare a acțiunii civile (cea prin care se pune in mișcare acțiunea civilă) însă acțiunea civ exista mai înainte de cerere chiar și atunci când titularul Dr subiectiv civil nu sesizează instanța

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Condițiile acțiunii civile

A

Art. 32
1. Capacitate procesuala
2. Calitate procesuala
3. Formularea unei pretenții
3. Interes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Extensia condițiilor secțiunii civile

A

Art 32(2)
Cond. de exercitare a acțiunii civile trebuie îndeplinite nu numai la Declanșarea acesteia prin sesizarea instanței cu cererea de chemare in judecată , ci și pentru punerea in mișcare a oricăreia dintre formele procesuale ce intra in conținutul acțiunii civile , aceste condiții trebuie îndeplinite și in cazul apararilor (fond , procedurale)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Apărări art 31

A

Apărările formulate in justiție pot fi de fond sau procedurale

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Formularea unei pretenții

A

Pt Declanșarea oricărui proces civil este necesar sa se formulate o pretenție. Așadar , Pt exercitarea acțiunii civile este necesar ca o persoana sa pretinda un drept subiectiv civil sau sa se prevaleze de o situație juridică pentru a cărei realizate este necesară calea judecății , deci sa supună judecății o pretentie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce cerințe trebuie sa întrunească dreptul subiectiv pentru a se bucura de protecția judiciara?

A

-sa fie recunoscut și ocrotit de lege , sa nu contravină normelor legale imperative sau regulilor de conviețuire socială
-sa fie exercitat in limitele sale externe(de ordin material și juridic) dar și in limitele sale interne (adică numai potrivit scopului economic și social in vederea căruia este recunoscut de lege)
-sa fie exercitat cu buna credință
- sa fie actual

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Existența Dr subiectiv pretins

A

Cond de exercitare a acțiunii civile in discutie nu visează însăși existența Dr subiectiv , ci numai formularea unei pretenții , adică afirmare dreptului respectiv. Dacă după dezbateri instanța constata ca Dr subiectiv nu exista ați cu cererea de chemare in judecată va fi respinsă ca neîntemeiata (nefondata)
Dacă Dr pretins nu este actual , cererea de chemare in judecată va fi respinsă ca prematura.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Interesul

A

Se înțelege folosul practic urmărit de cel ce a pus in mișcare acțiunea civilă , respectiv oricare dintre formele procedurale ce intra un conținutul acesteia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Interesul poate fi:

A

Material sau moral

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Interesul material:

A

Atunci când se urmărește obținerea unui folos material : o suma de bani predarea unui bun etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Interes moral:

A

Se urmărește obținerea unei satisfactii de ordin nepatrimonial : punerea sub protecția legii prin instituirea interdicției a alineatului sau a debilului mintal. Nu trebuie confundat cu prejudiciul moral și nici cu compensarea materială a prejudiciilor morale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Condiții interes:

A

-determinat
-legitim
-personal
-sa fie născut și actual

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Interesul este determinat:

A

Când apelarea la un mijloc procesual ce intra in conținutul acțiunii civile poate fi justificata de un avantaj , de un folos practic , concret. Se observa ca , in fapt aceasta cerința se confunda cu condiția existentei interesului însuși.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Interesul este legitim:

A

Când nu contravine legii sau regulilor de conviețuire socială (bunelor moravuri). In legătura cu aceasta cerința se arată uneori ca interesul trebuie sa fie și juridic.

17
Q

Interesul trebuie sa fie personal:

A

In sensul ca folosul practic trebuie sa îl vizeze pe cel care recurge la forma procedurala , iar nu pe altcineva. Este îndeplinită și când Forma procedurala nu este promovată de titularul Dr ci de alte persoane sau organe cărora legea le recunoaște legitimare procesuala întrucât folosul practic se produce asupra titularului.

18
Q

Interesul trebuie sa fie născut și actual:

A

Deci sa existe in momentul in care se exercita acțiunea civilă in sensul ca partea s-ar prejudicia numai dacă nu ar recurge in acel moment la acțiune. Dacă interesul nu este născut și actual, potrivit art 33 teza 2 , se poate formula o cerere cu scopul de a preveni încălcarea unui Dr subiectiv amenințat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube iminente și care nu s ar putea repara.

19
Q

Lipsa interesului sau a uneia dintre cerințelor acestuia:

A

Se invoca pe cale de exceptie , excepția lipsei de interes fiind o exceptie de fond , absoluta și peremptorie , iar in cazul un care instanța considera ca aceasta exceptie este întemeiată , cererea de chemate in judecată (sau alt mijloc al acțiunii civile) va fi respinsă ca lipsită de interes.

20
Q

Capacitatea procesuala

A

Reprezintă aplicarea pe plan procesual a capacității civile. Capacitatea procesuala de folosință consta in aptitudinea unei persoane de a avea drepturi și obligații pe plan procesual.
Capacitatea procesuala de Exercițiu consta in aptitudinea unei persoane de a-și valorifica singura drepturile procedurale și de a-și îndeplini singura obligațiile procedurale , deci de a sta in judecată.(cel care nu are capacitate de Exercițiu procesuala poate sta doar prin reprezentant)

21
Q

Art 57

A

Se referă la instituțiile reprezentării , asistării și autorizării

22
Q

Reprezentarea legală

A

Intervine in cazul persoanelor lipsite de capacitate de Exercițiu (minorii sub 14 ani și cei puși sub Interdicție judecătorească) Aceștia nu stau personal in proces ci prin reprezentanții lor legali.

23
Q

Dacă persoana fizica fără capacitate de Exercițiu nu are reprezentant?

A

Dacă nu are reprezentant și exista urgentă in soluționarea cauzei , la cererea pârtii interesate instanța ca numi un curator special care sa îl reprezinte pe incapabil pana la numirea reprezentantului legal. Art 58

24
Q

Când se numește curator special?

A

La cererea pârtii interesate și dacă persoana lipsită de capacitate de Exercițiu ori cu capacitate restrânsă de Exercițiu , nu are reprezentant legal , respectiv ocrotitor legal , ori dacă exista contrarietate de interese între reprezentant / ocrotitor și cel reprezentat/ ocrotit.

25
Q

Asistarea

A

Intervine in capul persoanelor cu capacitate de Exercițiu restrânsă (minorii între 14 și 18 ani) Aceștia vor fi citați și vor sta personal in proces , dar asistati , după caz de părinți sau tutore care vor semna alături de minori cererile adresate instanței iar in acest scop părinții sau tutorele vor trebui citați.

26
Q

Dacă minorul împlinește in cursul procesului 14 ani?

A

Reprezentarea regală se transforma in asistare astfel încât după împlinirea acestei vârste minorul ca fi citat personal.

27
Q

Curatorul special

A

In toate situațiile acesta este numit de către instanța care judeca procesul (Pt persoana lipsită de capacitate de Exercițiu ori cu capacitate restrânsă de Exercițiu) dintre avocații anume desemnați in acest scop de barou pentru fiecare instanța judecătorească. Acesta are toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal.

28
Q

Autorizarea

A

Intervine in cazul in care:
-reprezentantul legal al celui lipsit de capacitate efectuează acte procesuale de dispoziție
- minorul cu capacitate de ex restrânsă asistat de ocrotitorul legal efectuează acte procesuale de dispoziție
Pt aceste cazuri este nevoie de autorizarea instanței de tutela.
- in cazul cotropirile incapabilului sau a minorului cu capacitate restrânsă de exercitiu se realizează prin tutela va fi nevoie și de avizul consiliului de familie

29
Q

In cazul persoanelor juridice

A

Capacitatea de Exercițiu inclusiv cea procesuala se realizează prin intermediul organelor sale de administrare.

30
Q

Sancțiunea lipsei capacității procesuale (de folosință)

A

Actele de procedura facute de o persoana fără capacitate de folosință sunt lovite de nulitate absoluta. Art 56(3) teza 2. Aceeași sancțiune și Pt actele făcute in contradictoriu cu o persoana fără capacitate de folosință.
Excepția lipsei capacității de folosință este o exceptie de fond , absoluta și peremptorie , lipsa capacității de folosință putând fi invocata in orice stare a procesului art 56(3) teza 1.

31
Q

Excepția lipsei capacității de folosință

A

Este o excepție de fond, absoluta și peremptorie , lipsa capacității procesuale de folosință putând fi invocata in orice stare a procesului.

32
Q

Sanctiunea lipsei de capacității procesuale (de Exercițiu)

A

Actele de procedura îndeplinite de cel care nu are exercițiul drepturilor procedurale sunt anulabile art 57(4) Însă nulitatea nu intervine automat ci potrivit art 57(5) instanța va acorda un termen pentru împlinirea lipsurilor , reprezentantul sau ocrotitorul legal putând confirma total sau parțial actele îndeplinite de cel care nu are exercițiul Dr procedurale. Dacă lipsurile nu se împlinesc in termenul acordat de instanța actul se va anula. Excepția lipsei capacității de Exercițiu va putea fi invocata in orice stare a princinii chiar de către adversar care are interesul sa se pronunțe o hotărâre valabilă.

33
Q

Excepția lipsei capacității de Exercițiu

A

Va putea fi invocata in orice stare a pricinii chiar și de către adversar , care are interesul sa se pronunțe o hotărâre valabilă.