A1: Allmänna principer och grundläggande funktioner Flashcards
1.1 DSC kommunikation (Nöd, il- och varning)?
- DSC (Digital Selective Calling) möjliggör digital kommunikation av meddelanden till sjöss.
Exempelvis så ersätts ett nödanrop och nödmeddelande av en dataöverföring på kanal 70 benämnt ”DISTRESS ALERT” och innehåller båtens ”MMSI” (Maritime Mobile Service Identity) som innehåller position, tid samt typ av nödläge. Varje båt har ett unikt MMSI-nummer, såväl som yrkesfartyg som fritidsbåtar.
1.1 Search and Rescue (SAR) kommunikation?
- SAR (Search And Rescue). Sjöfartsverket är ansvarig för sjöräddning eller SAR (Search and rescue) i Sverige. För ledning av sjöräddningsinsatser finns en central belägen i Göteborg kallad JRCC (Joint Rescue Coordination Centre) som leder både flyg- och sjöräddning. Vid radiotrafik kan JRCC nås med anropssignal ”Sweden Rescue”.
För den praktiska sjöräddningsinsatserna finns det olika organisationer och myndigheter som hjälper till. Dessa är: Kustbevakningen, Försvarsmakten, Polisen, Sjöräddningssällskapet, Stockholmradio och lokalt finns även vissa brandstationer. Det ska påpekas att Sjöräddningssällskapet som är en frivilligorganisation utan statligt stöd står för 70 % av den svenska sjöräddningen.
1.1 Rutintrafik och kanalval L1, L2, 72 och 77 ?
- För att avlasta kanal 16 har man tagit fram två kanaler för fritidsbåtar i norden, L1 och L2, dessa får som sagt endast användas av nordiska fritidsbåtar i nordiska farvatten. Kanal 72 och 77 är även okej att använda för trafik mellan fritidsbåtar.
1.1 Hamn- och VTS- trafik ?
- Trafikcentraler (VTS)
Vessel Traffic Service eller bara VTS är Sjöfartsverkets trafikcentraler som bland annat ger trafikinformation och annan service till sjöfarten vid några av landets mest trafikerade eller miljökänsliga havsområden.
1.1 Intership kommunikation ?
- radio communication between ships at sea. When a ship calls another ship through DSC, the calling ship should advise the called ship of the working channel for RT communication. This channel should be simplex. VHF CH 13 should be used only for safety of navigation.
1.1 Intern radiokommunikation ombord, kanal 15 och 17 ?
-
1.2 Fartygsstationer?
- Fartygsradiostationen är som namnet anger placerad på ett fartyg. Fartygs- radiostationen består av alla radioapparater som fungerar på maritima VHF- frekvenser ombord på fartyget. Fartygsradiostationen kan vara en radiosta- tion på ett handelsfartyg, ett fiskefartyg, ett fritidsfartyg eller på vilken som helst farkost som rör sig till sjöss. Radiostationen på en fritidsbåt kan bestå av enbart en VHF- eller VHF/DSC-radiotelefon, men ofta ingår även annan apparatur i båtens radiostation, t.ex. bärbar VHF-radiotelefon, radar, EPIRB- nödradiofyr eller NAVTEX-mottagare. Mobiltelefoner, såsom GSM, hör inte till fartygets radiostation.
1.2 Kustradiostationer?
- En kustradiostation – eller kuststation – kommunicerar med fartygens radiostationer. Sjöräddningscentralerna eller sjöräddningsundercentra-
lerna sköter radiokommunikationen i anslutning till sjöräddning. Lotsarnas radiokommunikation sköts av lotsstationernas radiostationer och VTS- radiokommunikationen av VTS-centralerna. VTS-centralernas uppgift är
att vägleda och dirigera fartyg som befinner sig i ett VTS-område. Radio- kommunikationen i hamnarna sköts av hamnmyndigheternas radiostationer och radiokommunikationen i småbåtshamnar av småbåtshamnarnas egna radiostationer. Gemensamt för kustradiostationerna är att de är stationärt placerade på fastlandet eller på en ö.
1.2 Sjöräddningscentraler?
- Sjöräddningscentralerna leder räddningsinsatserna och i allmänhet även radiokommunikationen i anslutning till dem. I Finland är Gränsbevakningsvä- sendet den ledande sjöräddningsmyndigheten som ansvarar för ordnandet av sjöräddningstjänsten.
1.2 Lots, VTS och hamnstationer?
- En kustradiostation – eller kuststation – kommunicerar med fartygens radiostationer. Sjöräddningscentralerna eller sjöräddningsundercentra-
lerna sköter radiokommunikationen i anslutning till sjöräddning. Lotsarnas radiokommunikation sköts av lotsstationernas radiostationer och VTS- radiokommunikationen av VTS-centralerna. VTS-centralernas uppgift är
att vägleda och dirigera fartyg som befinner sig i ett VTS-område. Radio- kommunikationen i hamnarna sköts av hamnmyndigheternas radiostationer och radiokommunikationen i småbåtshamnar av småbåtshamnarnas egna radiostationer. Gemensamt för kustradiostationerna är att de är stationärt placerade på fastlandet eller på en ö.
1.2 Luftradiostationer?
- Vissa luftfartygs radiostation kan även vara utrustad med en maritim VHF- radiotelefon. Sådana särskilda luftfartyg är Gränsbevakningsväsendets sjöräddningshelikoptrar och övervakningsplan. Med maritima VHF-radiote- lefoner kan de kommunicera direkt med fartygen exempelvis vid efterspa- nings- och räddningsinsatser (SAR).
1.3 Begreppet frekvens?
- Frekvensen anger hur många gånger radio- signalen svänger per sekund. Enheten för frekvens är hertz (Hz). En hertz motsvarar en svängning per sekund.
1.3 Vågutbredning och räckvidd?
- Vågutbredning :
- Våglängd 300/156,800 (MHz) = ca 1,9 meter
- Räckvidd: VHF-vågorna utbreder sig nästan rätlinjigt på samma sätt som ljuset, men böjer sig i någon mån bakom horisonten och andra hinder. Därför är hörbar- heten för VHF begränsad till några tiotal kilometer. Höga terränghinder kan orsaka att förbindelsen bryts speciellt vid gränsen för hörbarhetsområdet.
Räckvidd i nm = 2.2 * roten ur höjden på antennen
1.3 Begreppen: simplex, semi-duplex och duplex?
- Simplex: En simplexkanal består av en kanal med en enda frekvens. Kanalens användare sänder och lyssnar på samma frekvens turvis. Sändningen och avlyssningen sker med hjälp av en taltangent. Man trycker in tangenten vid tal och släpper upp tangenten vid avlyssning.
- Duplex : En duplexkanal består alltid av två frekvenser. Duplexkanalerna har bildats genom att man kombinerat två frekvenser till en kanal. En kustradio- station sänder till ett fartyg på den övre frekvensen och fartyget sänder till kustradiostationen på den lägre frekvensen.
Semi-duplex: Fartygens maritima VHF-radiotelefoner saknar emellertid ett s.k. duplex- filter, och därför sker kommunikationen även på duplexkanalerna turvis. Denna sändningsform kallas halvduplex- eller semiduplexkommunikation.
1.3 Användning och begränsningar på VHF-kanaler?
- Reglementen definierar ett särskilt användningsändamål och eventuella begränsningar för varje kanal. Maritima VHF-kanaler kan använ- das för följande ändamål:
• nöd- och säkerhetstrafik (nöd- och säkerhetskanalerna)
• anrop av andra stationer (anropskanalerna)
• kommunikation mellan fartyg (kanalerna för kommunikation mellan fartyg)
• hamnkommunikation eller i anslutning till manövrering av fartyg (kana-
lerna för hamnkommunikation eller i anslutning till fartygstrafikservicen)
• allmän trafik (kanalerna för allmän trafik)
1.3 Nöd- och säkerhetskanaler?
- 16 och 70
1.3 Anropskanaler?
- 16 och 70
1.3 Kanaler för trafik mellan fartyg?
- Kanalerna 6, 8, 72 och 77
Kanaler för trafik mellan fartyg. De viktigaste här är kanalerna 6 och 8 som i huvudsak används av fartyg i handelssjöfart. I trafik mellan fritidsbåtar bör man, om möjligt, undvika att använda dessa kanaler.
1.3 Hamntrafik, navigationssäkerhetskanaler?
- 68
1.3 Kanaler för allmän kommunikation?
- L1, L2, 72, 77
Vilka uteffekter har en stationär VHF?
25W, 1W
Vilka uteffekter har en handhållen VHF?
5W, 1W
Vad används SQUELCH till?
Ställer in mottagarens känslighet, reducerar brus.
Vad innebär Dual Watch?
Passning av två kanaler samtidigt (en är alltid kanal 16)
Vilken är enheten för frekvens?
Herts Hz
På vilket frekvensband kan en marin VHF station sända/ta emot?
156-174 MHz
Hur transporteras informationen i ett VHF meddelande?
Med radiovågor.
Med vilken hastighet utbreder sig en radiovåg?
Ljusets hastighet.
Med vilken formel beräknas räckvidd i (M)?
R = 2.2 * (sqrt(h1) + sqrt(h2))
Vid vilken vädertyp kan räckvidden vara betydligt längre än normalt?
Högtryck
Vad påverkar räckvidden mest, antennhöjden eller uteffekten?
Antennhöjden.
Vad krävs det för att få sända med en maritim VHF-radio ombord?
Ett ett VHF-tillstånd för fartyget och ett VHF-certifikat för operatören.
Vad krävs för att få lyssna på en VHF-radio ombord?
Ett VHF-tillstånd för fartyget.
Hur många tillståndspliktiga radiosändare omfattas av ett VHF tillstånd?
Alla ombord på fartyget.
Är VHF-tillståndet för en fritidsbåt tidsbegränsat, personligt och avgiftsbelagt?
ja,ja,ja
Hur säger en tillståndshavare upp sitt tillstånd?
Skriftligt till Post och Telestyrelsen (PTS).
Är det som sägs i privata sammanhang över VHF-nätet sekretessbelagt?
Ja
Kan regeringen utfärda särskilda föreskrifer för användning av VHF-sändare i krig?
Ja
Av vilka skäl kan ett radiotillstånd återkallas?
Otillåten utrustning, bristande radiodisciplin, felaktiga uppgifter vid tillståndsansökan eller förändringar inom radiotekniken.
Vilket är max straffet för den som bryter mot lagarna om radiokommunikation och sekretess?
Fängelse 6 månader.
Vilken är den ansvariga myndigheten för sjöräddningen?
Sjöfartsverket