7. Sentrale problemstillinger Flashcards
Hva er biologisk mangfold og hvorfor er det viktig? (økologisk samspill!)
Biologisk mangfold er mangfold i arter, naturtyper og genetisk variasjon innenfor artene (tilpasning til området de lever i).
For at et økosystem skal opprettholde det økologiske samspillet er det viktig med et biologisk mangfold, siden de forskjellige artene lever tett oppå hverandre og kan være avhengig av hverandre.
- Økosystemer er komplekse og samspill – fare for at økosystemer kan kollapse.
- Natur gir beskyttelse mot ekstremvær.
- Mangfold av arter gir en buffer dersom en art skulle dø ut
Hva er drivhuseffekten og hva er sammenhengen mellom økt utslipp av klimagasser, drivhuseffekten og klimaendringer?
Drivhuseffekten er nødvendig for alt liv på jorda. Den er en effekt som gjør at det er varmt på jorda ved at mange solstråler slippes inn og varmes opp jorda, mens noen sendes ut igjen. Lag av drivhusgasser er en barriere mot varmestråling fra jorda.
Økt utslipp av klimagasser fører til at den totale mengden karbondioksid i atmosfæren øker og det samme vil temperaturen. Når temperatur øker med noen få grader på en side av jorda, kan det føre til katastrofale endringer på den andre.
Hvilke konsekvenser har klimaendringene (ikke relatert til artsutbredelse)?
Klimaendringene fører også til økt vannbestand som kan føre til oversvømmelser og andre naturkatastrofer som flom, tsunami, orkan osv.
Hvordan og hvorfor påvirker klimaendringene det biologiske mangfoldet og artsutbredelse?
Klimaendringene fører til temperaturforskjeller som gjør at vintersesongen blir kortere og høsten og våren lengre. Dette kan gjøre hekkesesongen for noen arter krevende, dyrs indre klokke blir ødelagt når vinterpelsen kan komme noen uker for tidlig. Nye arter trekker oppover siden det blir varmere og kan konkurrere med de nåværende artene. Noen dyrearter vil ikke klare seg like bra som før og må endre egenskapene sine eller flytte på seg.
Hvilke arter står i fare for å dø ut grunnet endringer i klima? (gi konkrete eksempler på arter og hvordan de påvirkes av klimaendringer)
Fjellreven skifter til vinterpels for å kamuflere seg, men det hjelper ikke når snøen aldri kommer. Derfor er den utrydningstruet
Lundefuglens hekking er styrt av lyset, mens silda er styrt av temperaturen i havet. Når disse to ikke lenger stemmer med hverandre blir det krevende for lundefuglen å finne mat.
Gjøken legger egg i andres reir og er dermed avhengig av andre arter. På grunn av et varmere klima kommer arter som heipiplerka tidligere til Norge for å starte hekkesesongen. det gjør at når gjøken kommer er det ikke noen reir å legge egg i. dette gjør at gjøkebestanden har blitt redusert i det siste.
Hvordan/hvorfor sier man at klimaendringene gir evolusjon på kort tidsskala?
Man kaller det klimastyrt mikroevolusjon og det har 3 kjennetegn:
- En egenskap har endret seg gjennom naturlig utvalg
- Det må være en forbindelse mellom egenskapene og endringer i klima
- Den genetiske endringer må vises seg over flere generasjoner
Fra Mari pres: Klimaendringer og evolusjon • Klimaendringer kan føre til tilpasning • Får klimastyrt mikroevolusjon: Egenskap knyttet til endringer i klima endrer seg gjennom naturlig utvalg. • Eksempler: Tidspunkt for egglgging Farge på fjærdrakt/pels Kroppsfasong:Temperatur/mattilgang • Stor genetisk variasjon er en fordel!