6) A nemzeti és európai létfontosságú rendszerelemek információs rendszereinek védelme Flashcards

1
Q

Releváns jsz-k

A
  • Nis Direktíva
  • Nis2 Direktíva ezt még nem fogadták el. Miben különbözik.
  • Miről szólnak
  • 2012-es tv a létfontosságú rendszerek védelméről
  • meghatározás – mi az h létfontosságú rendszer v rendszer elem
    1. évi L. tv. vonatkozik a létfontosságú rendszerekre is,
      AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/1148 IRÁNYELVE a hálózati és információs rendszerek biztonságának az egész Unióban egységesen magas szintjét biztosító intézkedésekről (NIS)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

NIS irányelv bevezetú

A

Az Európai Unió 2016. július 6-án elfogadta a hálózati és információs rendszerek biztonságának az egész Unióban egységesen magas szintjét biztosító intézkedésekről szóló, un. NIS irányelvet, amelyet elsősorban az elektronikus kereskedelemről szóló törvény, másodsorban pedig a 270/2018 (XII. 20) Kormány rendelet implementált a magyar jogrendbe 2018. május 10-i hatályba lépéssel.

Az új szabályozás három szektorban (online piactér, online keresőszolgáltatás, felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás) írja elő a digitális szolgáltatást nyújtó vállalkozások regisztrációs, biztonsági eseményekkel kapcsolatos bejelentési kötelezettségét. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat az eljáró hatóság, amelynek hatósági eljárás indítási joga van dokumentációkhoz hozzáférési, helyszíni ellenőrzés joggal megtűzdelve a figyelmeztetés, bírságolás mellett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Milyen irányba mutat a NIS?

A

A jogszabály egyértelműen abba az irányba mutat, hogy a szabályozás tárgykörébe tartozó, kkv-t meghaladó cégméret fölötti vállalkozások digitális térben való működése nem kizárólag a cég belügye, hanem állami felügyelet, ellenőrzés alá vont terület.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

kiket érint?

A

a webshopok

Miután a legnagyobb számban az online piacteret működtetők vannak, ezért ezt a definíciót fejtem ki bővebben. Az elektronikus kereskedelemről szóló törvény szerint az „online piactér” új definíciója (ezáltal a NIS irányelv hatálya alá tartozó cégek köre) gyakorlatilag az összes B2C és B2B digitális szolgáltatást lefedi, amennyiben a fogyasztó ellenérték fejében vásárol vagy szerez meg szolgáltatást üzletszerűen eljáró vállalkozástól a digitális térben. Pl.

online áruvásárlás: áru vásárlás webshopban; jegyvásárlás rendezvényre, (légi) utazásra; voucher (később felhasználható szolgáltatás) vásárlás,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Biztonsági elvárásoknak megfelelés
A

A kormányrendelet egyértelműen nem írja elő, hogy a hatálya alá tartozó digitális szolgáltatóknak meg kellene felelniük a biztonsági szintre vonatkozó jogszabályi elvárásoknak, azonban a hatósági jogkörök (2. § (2) db)) között, és hatóság hivatalos kommunikációjában is szerepel ez az elvárás.

A Hatóság a Bizottság (EU) 2018/151 végrehajtási rendeletének 2. cikkében foglalt rendelkezéseket tekinti a „megfelelő biztonsági szint biztosításának” érdekében figyelembe veendő szempontoknak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mi az a NIS Irányelv?

A

Az irányelv a hálózati és információs rendszerek és szolgáltatások megfelelő szintű védelmét hívatott megteremteni az EU-n belül. Ezek a rendszerek ugyanis kiemelkedő jelentőséggel bírnak számos gazdasági és társadalmi tevékenységgel kapcsolatban, és jelentős szerepet játszanak a belső piac működése szempontjából (különös tekintettel a digitális gazdaság növekvő szerepére is).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kikre vonatkozik?

A

A NIS Irányelvből kötelezettségek fakadnak a tagállamokra nézve, illetve ezen túlmenően a NIS Irányelvben meghatározott követelmények alapvetően két csoportot érintenek:

alapvető szolgáltatásokat nyújtó szereplők,
digitális szolgáltatók.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

A digitális szolgáltatások körébe tartoznak:

A

online piactér, online keresőprogram, felhőlapú számítástechnikai szolgáltatás.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly