5. Práva v aplikaci a logování Flashcards

1
Q

Co jsou profily pro UseCase a jak funguje autorizace v aplikaci?

A
  • Profily pro UseCase: Umožňují definovat různé uživatelské role (např. administrátor, běžný uživatel, host), každá s odlišnými oprávněními pro přístup k datům a funkcím.
  • Autorizace: Systém pravidel určujících, co může uživatel s danou rolí dělat v aplikaci. Autorizace je zajišťována pomocí systémů správy identit a pravidel přístupu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Jaké metody autentizace a hromadné správy uživatelů a práv jsou v aplikacích běžné?

A
  • Autentizace: Proces ověřování uživatele, obvykle prostřednictvím jména a hesla, tokenů, nebo biometrie. Metody jako OAuth a OpenID Connect zajišťují bezpečnou autentizaci.
  • Hromadná správa uživatelů a práv: Umožňuje efektivní správu uživatelských účtů a rolí prostřednictvím systémů správy identit, které podporují hromadné operace jako přidání, úpravy a mazání uživatelů.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Jaké možnosti rozšíření a flexibility nabízejí systémy správy práv v aplikacích?

A
  • Možnosti rozšíření: Systémy pro správu práv umožňují snadné přidávání nových rolí a úpravy stávajících pravidel. Je důležité, aby systém umožňoval integraci s externími službami pro další bezpečnostní management.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Jaké jsou klíčové principy a úrovně logování v aplikacích?

A
  • Úrovně logování: Zahrnují DEBUG pro diagnostiku, INFO pro běžné operace, WARNING pro upozornění, ERROR pro závažné problémy a CRITICAL pro velmi závažné problémy.
  • Přístup k logům: Logy by měly být bezpečně uloženy a dostupné pouze autorizovaným uživatelům, s využitím centralizovaných systémů pro lepší správu a analýzu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Jaké jsou nejlepší praktiky pro správu logů a zajištění bezpečnosti?

A
  • Log Management: Zahrnuje automatizaci rotace a archivace logů pro udržení systémových zdrojů a splnění politiky organizace. Monitoring logů v reálném čase je klíčový pro identifikaci a reakci na incidenty.
  • Bezpečnost: Zajištění logů pomocí šifrování a omezení přístupu je kritické pro ochranu citlivých informací zaznamenaných v logách.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly